Oslo med SVD

Opera och konst i Oslo

6-9 oktober 2022 med SvD


Möt Oslo i höstfärger! På operan får vi möjlighet att välja mellan att se en föreställning eller att se både Rossinis klassiska Barberaren i Sevilla och den nyskrivna The Listeners med musik av prisade Missy Mazzoli med libretto av

Royce Vavrek. Vi besöker nya och omtalade Munchmuseet och tar del av konstnärens mest kända verk. En av årets största kulturhändelser i Norden är invigningen av nya Nasjonalmuseet. Vi besöker det spektakulära museet som är Nordens största konstmuseum. Vi tar färjan över till vackra Bygdøy där vi ser Frammuseet med den norska polarhistorien.

Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor tar oss med till berömda Vigelandsparken och Holmenkollen med det norsk-svenska kulturcentret Voksenåsen. Under en utflykt besöker vi den kustidyllen Åsgårdstrand vid Oslofjorden. Här vandrar vi i Edward Munchs fotspår och besöker hans sommarhem och intar lunch i hamnen. Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Reseprogram


Torsdag 6 september

Ankomst till Oslo på egen hand. Går enkelt att boka tåg på SJ:s hemsida eller på till exempel Flixbuss. Ankommer ni med flyg så stannar även flygtåget på centralstationen.


Kl. 15:00-15:30 Incheckning på Thon Hotel Opera beläget i anslutning till centralstationen och då också i nära anslutning till busstationen. Ciceron Richard Klingspor finns på plats vid incheckningen.


Kl. 15:50 Samling i hotellobbyn och därefter promenad till nya Munchmuseet. Vi ser det nya museet som tagit ett helhetsgrepp över denna Nordens mest inflytelserika konstnär. Museet är uppdelat på olika våningar där vi möter Munchs verk, både monumentalmålningar, grafik och de berömda målningarna med bland annat Skriet.


Kl. 19:00. Samling på hotellet för välkomstdrink och presentation följt av trerätters middag med vin på hotellet.


Fredag 7 oktober

Kl. 07:00-08:45 frukost. Kl. 09:00 Richard Klingspor möter i Lobbyn. Richard tar med oss på en guidad stadsvandring genom centrala Oslo. Vi börjar med besök på Oslos nya och omtalade stadsbibliotek, Deichman Bjørvika och vandrar sedan till Nasjonalmuseet vackert beläget vid Pipervika granne med Rådhuset.

På nyinvigda Nasjonalmuseet som är Nordens största konstmuseum presenterar Richard ett urval av sina favoriter ursamlingarna. Under besöker på museet dricker vi ocka förmiddagskaffe.

Från Nasjonalmuseet åker vi hyrd buss upp till Holmenkollen där lunch väntar på norsk-svenska kulturcentret Voksenåsen. Här presenterar också Richard den spännande konstsamlingen. 


Under bussguidning tar vi oss från Holmenkollen ner till Vigelandsparken,

världens största skulpturpark för en konstnär. Gustav Vigeland 1869-1943 arbetade från 1924 fram till sin död med anläggningen i Frognerparken som utgörs av 212 skulpturer i brons, granit och smidesjärn, vilka tillsammans består av ungefär 600 figurer på temat människans livscykel. Granitpelaren Monolitten består av 121 stenfigurer. Richard berättar om parken och Gustav Vigeland som han intresserat sig för under mer än 20 år.


Åter på hotellet vid ca kl. 17:00.

Egen tid och middag på egen hand.

Kl. 18:25 promenad till närbelägna Oslooperan.

Kl. 19:00 - ca kl 22:00 kvällens föreställning The Listerners.

Föreställningen är ett samarbete mellan den prisbelönta kompositören Missy Mazzoli och librettisten Royce Vavrek. Tillsammans har de tidigare skrivit operorna  Proving Up och Breaking the Waves. Föreställningar som blivit hyllade som «sann opera i vår tid» (Washington Post om Proving Up) og «bland de bästa operorna i det 21:a århundradet» (Opera News om Breaking the Waves). 

The Listeners är bestäld och producerad i samarbete med Opera Philadelphia og Lyric Opera of Chicago, och är en del av Ultimafestivalen.


Handlingen utspelar sig i vår samtid. Människor världen över hör oförklarliga ljud. Då de söker sig samman för att få en förklaring stämplas dom som galna. Historien baserar sig på verkliga ljudfenomen. Denna högaktuella opera handlar om att leta efter tillhörighet, om att förstå det oförståliga – och hur karismatiska ledare lätt kan utnyttja vår konstanta jakt på sammanhang.


Vi följer matematikläraren Claire Devon som hör ljud som aldrig tar slut. Detta driver henne nästan till vanvett. Hon söker sig till andra som också hör de märkliga ljuden. Men det som börjar som en stödgrupp för de utsatta utvecklas till en samling med kultiska ritualer och med dödliga konsekvenser. Föreställningen regisseras av amerikanska Lileana Blain-Cruz.


I huvudrollen som Claire Devon ser vi den uppmärksammade amerikanska sopranen Nicole Heaston. Hon debuterade som Zerlina i Don Giovanni på Metropolitan Opera. Under de senaste åren har man bla kunnat se henne som Musetta i La bohème på Los Angeles Opera, titelrollen i Poppeas kröning på Semperoper och som Ilia i Mozarts Idomeneo på Metropolitan Opera. År 2014 debuterade hon på i Oslo med titelrollen i  Alcina.


I rollen som Howard Bard ser vi den irländske barytonen Simon Neal.

Neal ettablerade sig som en betydande bas-baryton på den internationella scenen med debuten som Wotan i  Nibelungenringen på Deutsche Oper am Rhein. Blan andra roller märks  Pizzaro i Fidelio på Royal Opera House Covent Garden, Jago i Otello på Opéra National de Lyon

 

Lördag 8 oktober

Frukost kl. 07:30-09:00 Frukost.

Kl. 09:00 Avfärd för utflykt längs Oslofjorden.


Vi besöker vackra sommarstaden Åsgårdstrand där Edvard Munch tillbringade mycket av sin tid. Vi får en guidad vandring i hans fotspår och besöker hans sommarhem med tillhörande ateljé. Lunch på Grand Hotel i Åsgårdstrand.

På återresan till Oslo stannar vi till i hamnstaden Horten. Här anlade Karl XIV Johan (Karl III Johan i Norge) är 1818 en huvudbas, Karjohansvern för den norska marinen. Området som fortfarande ägs av det norka försvaret, var i militärt bruk till början av 2000-talet. Vi ser de vackra 1800-talsbyggnaderna i detta Norges Karlskrona.

Åter I Oslo på sen eftermiddag. Middag på egen hand.


Kl. 19:00 Barberaren i Sevilla på Nationaloperan. I en uppsättning regisserad av Nederländska Jetske Mijnssen.


Rossinis Barberaren i Sevilla är en av världens mest älskade operor och det sägs att Gioacchino Rossini skrev musiken på bara 19 dagar. Med sant karnevalshumör berättar Barberaren i Sevilla om hur ungdom och kärlek kan besegra girighet. 


I rollen som Figaro ser vi den armeniske barytonen Gurgen Baveyan. Han har bland annat varit nominerad till "most sought after singer of the year år 2018" av tidskriften OpernWelt. Bland hans roller märks bl a Marullo i Rigoletto på Oper Frankfurt, Silvio i Pagliacci och Ping i Turandot på Yerevan Opera Studio.


Som Rosina ser vi den amerikanska mezzosopranen Angela Brower. Brower som räknas som en av de mest efterfrågade mezzosopranerna i sin generation har bland annat setts som Dorabella i Così fan tutte på Salzburg Festival och Royal Opera House och på Lyric Opera i Chicago som Idamante i Idomeneo.


Greve Almavivas roll sjungs av italiensk-amerikanske tenoren Michele Angelini. Bland hans roller märks till exempel Hänschen Rilow i premiäruppsättningen av Benoit Mernier’s opera Frühlings Erwachen på Theatre Royal de la Monnaie, Bryssel och som Argirio i Tancredi på Teatro Petruzelli i Bari.

Söndag 9 oktober.

Kl. 07:00 - 09:00 frukost och utcheckning.


Kl. 09:15 samling i lobbyn då Richard tar oss med på våra sista programpunkter. Vi promenerar ner till Rådhuskajen där vi tar den lilla färjan över till vackra Bygdøy.


Besök på Frammuseet, som har röstats fram som Norges bästa museum flera år i rad. Här ser vi polarfartyget Fram som både Fridtjof Nansen och Roald Amundsen använde i sina expeditioner till Nord- och Sydpolen. Förmiddagskaffe på intilliggande Norsk Maritimt museums kafé. Återresa med buss. Avslut vid hotellet ca kl 12:30.


Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Han bor sedan 20 år i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.

 

RESEFAKTA

Tid: 6-9 oktober 2022

Pris 13 850 SEK. I priset ingår, tre nätter i delat dubbelrum inkl. frukost på

fyrstjärniga Thon Opera Hotel, välkomstdrink, en trerättersmiddag på hotellet med två glas vin, två luncher, tre förmiddagskaffe, The Listeners (plats på första raden) alt Barberaren i Sevilia på Den Norske Opera, Oslo, samtliga inträden och transporter enligt program.


Enkelrumstillägg 1 450 SEK.


BOKA DIN RESA HÄR


ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller ring Ola Olsson 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Bokningsregler för denna resa.

Resan kräver minst 20 resenärer för att kunna genomföras. När vi fått minst 20 bokningar skickar vi ut faktura för resan. Fakturan innehåller två betalningar, anmälningsavgift som skall vara erlagd inom 14 dagar från att fakturan är utställd. Fri avbokning fram till att anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift. Slutbetalning ligger fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Drabbas ni av sjukdom innan resan så skriver vi en avbokningsbekräftelse som ni tillsammans med läkarintyg skickar till ert hemförsäkringsbolag. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas inbetald resekostnad. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

Vi förbehåller oss rätten tilll prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


Regler och råd gällande covid 19.

Gällande regler för covid 19 på denna resa:

- Giltigt vaccinpass

- Skulle lokala restriktioner gällande aktuellt covidtest eller annat gälla vid resetillfället informerar vi om detta i god tid. 

- Skulle Sveriges regering utfärda reseavrådan till resmålet vid tillfället för resan återbetalas hela resekostnaden. Vid sådant tillfälle tas tar vi ut en administrativ avgift på 350 SEK person för hantering av detta.

- Vi ber er kontrollera ert reseskydd i er hemförsäkring i samband med bokning.


Årets största konsthändelse i Norden är nya Nasjonalmuseet som slog upp portarna den 11 juni och som är Nordens största konstmuseum.

Inne på nya Nasjonalmuseet möter vi både samtidskonst och samlingarna av äldre konst.

Omtalade nya Munchmuseet. Världens största konstmuseum tillägnad ett enskillt konstnärskap.

I Frognerparken möter vi Gustaf Vigelands fantastiska skulpturpark.

På Nationaloperan ges möjlighet att uppleva en av årets stora operahändelser i Norden. Uruppförandet av Missy Mazzolis The Listernes med Nicola Heaston i huvudrollen.

I vackra Åsgårdstrand vandrar vi i Edvard Munchs fotspår och besöker hans sommarhem.

Vår ciceron, Rickard Klingspor har bott i mer än 20 år i Oslo och är auktoriserad Osloguide, sångarimpresario och Gustav Vigelandexpert. 

Nasjonaloperan i Oslo som invigdes 2007. Operahuset är ritat av den kända norska arkitektbyrån Snøhetta

Oslo rådhus, stadens kanske mest kända byggnad.

På Nasjonaloperan ges även möjlighet att se Barberaren i Sevilla i en uppsättning av den nederländska regissören Jetske Mijnssen.