Operaresa till Oslo

Kulturresa för Seniora Läkare med Richard Strauss Rosenkavaljeren i Oslo

 

15-17 mars 2019

 

Under en helg fördjupar vi oss i Oslo med dess historia och kulturliv. På den nya operan ser vi premiären på Richard Strauss Rosenkavaljeren med bland andra svenske världsbarytonen Fredrik Zetterström.

 

Vår ciceron är osloarkitekten Björn Andresen som visar oss staden med dess både äldre och nyare bebyggelse. Vi besöker även Nasjonalgalleriet med klassisk ändre norskt måleri och Astrup Fearley Museet i den nya spektakulära museibyggnanden av ritad av Renzo Piano. Vi bor centralt på Scandic Oslo City.

 

Reseprogram

 

Dag 1. Fredag 15 mars 

Ankomst till Oslo med flyg från Stockholm och Köpenhamn eller tåg från Västsverige.

 

Kl. 14-15 Incheckning på Scandic Oslo City Hotel beläget vid (Europarådets Plass 1) som ligger vid Jernbanetorget precis vid Oslo Centralstation. Reseledare Ola Olsson finns på plats.

 

Kl. 15 Samling i hotellobbyn och därefter promenad till Nasjonalgalleriet (Norges motsvarighet till Nationalmuseum). Här får vi en guidning i museets förstklassiga konstsamling med tyngdpunkt på det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets norska och europeiska konst. Vi avslutar besöket med ett glas vin med tilltugg i museets vackra franska matsal.

 

Kl. 19.30 gemensam trerättersmiddag på hotellet.

 

Dag 2. Lördag 16 mars

Efter frukost möter vi arkitekten Björn Andresen som under 10 år även verkat i Stockholm. Björn tar med oss på en busstur genom Oslo och berättar om stadens utveckling. Vi besöker både äldre delar och de allra senast byggda områdena.

 

Vi gör under turen även ett besök på Astrup Fearnley Museet. Museet återinvigdes 2012 i lokaler vid vattnet på Tjuvholmen (bredvid det omtalade kajområdet Aaker Brygga), Det nya konstmuseet är ritat av den italienske arkitekten Renzo Piano (bl a känd för Centre Pompidou i Paris). Här tar vi del av den aktuella utställningarna med den amerikanske fotografen och skulptören Frank Benson och utställningen Sol og vår med unga norska konstnärer. Här äter vi även lunch.

 

Vi tar oss sedan till vackra Bygdøy och besöker Norsk Folkemuseum (Oslos Skansen). Här visar och berättar Björn om Norges allmogebyggnander. Bland de byggnader vi besöker är bl. a. stavkyrkan från Gol uppförd på 1200-talet.

 

Därefter egen tid och middag på egen hand innan vi promenerar till den nya Oslooperan ritad av det norska arkitektkontoret Snøhetta. Här ser vi Richard Strauss Rosenkavaljeren i en samproduktion mellan Oslooperan och Scottish Opera i Glasgow. För regin står Sir David McVicar och i ledande rollerna ser vi bl a svenske världsbarytonen Fredrik Zetterström.

 

Operan börjar kl.18.00 och är 4 timmar och 15 minuter inklusive två pauser.

 

Dag 3. Söndag 17 mars

Frukost och utcheckning, Gemensam promenad (eller tunnelbana om det är dåligt väder) till Munchmuseet. Edvard Munch testamenterade vid sin död hela sin konstnärliga kvarlåtenskap till Oslo stad. År 1962 invigdes Munchmuseets med både permanenta och tillfälliga utställningar. Här får vi en guidad visning av vårens utställningen som visar Edvard Munch tillsammans med andra konstnärer från förra sekelskiftet.

 

Resefakta

Pris: 7 950 SEK. I priset ingår, två nätter i delat dubbelrum inkl. frukost på fyrstjärniga Scandic Oslo City Hotel, välkomstdrink, en trerättersmiddag på hotellet med två glas vin, en lunch, biljett, andra raden till Rosenkavaljeren på Den Norske Opera. Oslo Turist Pass med fri tillgång till Oslo lokaltrafik och inträde till flera av stadens museer. Transporter, guidning och inträde enligt program

 

Enkelrumstillägg 1850 SEK.

 

Tillkommer på plats: Flygtoget seniorbiljett 180 NOK t&r köps på flygplatsen och Oslo Central.

Tillägg flyg SAS Stockholm – Oslo t&r

Tillägg flyg SAS Köpenhamn – Oslo t&r

 

För resenärer från Västsverige räknar vi med att ni bokar tåg på egen hand. I annat fall kan ni höra med oss.

 

BOKA DIN RESA HÄR

 

Bokning: info@mejtresor.se eller Ola Olsson 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Operahuset i Oslo.

Astrup Fearnley museet för modern konst i Oslo.

Den klassiska Karl Johan i Oslo.

Rådhuset i Oslo, där Nobels fredspris delas ut.

Oslos moderna stadssiluett i närheten av järnvägsstationen där även vårt hotell ligger.