Österbotten

Historiska

Österbotten


28 september - 4 oktober 2021


OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Följ med på en innehållsrik höstresa till svenska Österbotten i Finland. Vi färdas över de bördiga slätterna som stigit upp ur Bottniska viken. Vår ciceron, historieprofessor Nils Erik Villstrand tar oss med till de mest spännande platserna i sin hembygd.


Det blir besök på finska krigets slagfält i Jutas och Oravais. På Kuddnäs gård i Nykarleby besöker vi Zacharias Topelius födelsehem. I Vasa ser vi Österbottens museum och general Mannerheims bostad från inbördeskriget. I Närpes och Storkyro besöker vi de medeltida kyrkorna med omgivande monument. På krogen Ädelbragd bjuds historisk måltid i fänrik Ståls anda. I Kaskö och Kristinestad med sina välbevarade trähuskvarter besöker vi gamla köpmannagårdar som vittnar om Bottenvikens rika handel. Den månghundraåriga Skeppsbyggnadskonsten tar vi del av i Jakobstad och i Purmo inlandssocken möter vi ålderdomlig dialekt och allmogekultur.


På vägen till Österbotten blir det stadsvandring och museibesök i världsarvsstaden Raumo. I Björneborg intar vi lunch på anrika Svenska klubben och vandrar i stadens äldsta kvarter. På återresan ser vi bl a Biskop Henriks bönehus i Kumo och Nousis biskopskyrka från slutet av 1200-talet.

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Reseprogram

Dag 1. Tisdag 28 september. Avresedag från Stockholm.

Kl. 17:45 – 18:05 samling i Värtaterminalen där reseledare Ola Olsson delar ut biljetter.


Kl 18:15 tidig ombordstigning på Silja Lines MS Galaxie. Föredrag av Ola Olsson om Finlands konst- och kultur från medeltiden till idag. Efterföljande trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec.


Dag 2. Onsdag 29 september. Åbo, Raumo, Björneborg, Närpes, Söderfjärden och Vasa.

kl 07:00 ankomst Åbo.

07:30 Avfärd med buss från Färjeterminalen.


Vi färdas norrut, först genom landskapet Egentliga Finland och kommer sedan in i landskapet Satakunta. Satakunta skulle kunna översättas till svenska med Hundrasockneland, vilket kan tyda på tidiga kontakter och inflytande av Sveaväldet som använde häradsindelningen "hundare" Här gör vi vårt första stopp i Raumo. Den gamla sjöfarts- och handelsstaden är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista för sin unika trähusbebyggelse, till stora delar från 1600-talet men med brädfodring i klassicistisk stil från 1800-talet. Vi intar här först frukost och besöker sedan stadsmuseet med efterföljande guidad stadsvandring.


I Satakuntas residensstad Björneborg ansluter vår ciceron, historieprofessor Nils Erik Villstrand, som tar med oss på en vandring i stadens äldsta kvarter kring Kumo älv. Vi ser rådhuset, Johan III:s staty och vid stadskyrkan det gripande monumentet över de stupade i vinterkriget. Mitt emot kyrkan och monumentet ligger Nerwanderska huset ritat av Finlands och världens första kvinnliga arkitekt, Signe Hornborg.

Nils Erik berättar om stadens stora industrifamiljer, Rosenlew och Juselius. Björneborg utvecklades från mitten av 1800-talet till en av Finlands viktigaste industristäder med stor hamn och järnväg till Tammerfors. Här uppfördes bomullsspinneri, sågverk och mekaniska industrier. Staden ersatte den tidigare residensstaden Ulvsby, som på grund av landhöjningen inte längre kunde fungera som hamnstad. Vi intar lunch på anrika Svenska klubben som delar lokal med Finska klubben, Porin Suomalainen klubi.  


Vi passerar sedan landskapsgränsen till Österbotten. Landskapet ändrar här karaktär från Satakundas barrskogar till Österbottens bördiga slätter av gammal sjöbotten. I bussen får vi höra om Österbottens historia. 


I Närpes kyrkostad ser vi den medeltida kyrkan samt de märkliga kyrkostallen. De mer än 150 stallen som formar en hel trästad utanför kyrkan, uppfördes under 1700- och 1800-talet som kombinerade stall och övernattningsstugor. Här övernattade församlingsborna som ofta hade dagsresor mellan hemmet och kyrkan. På kyrkogården ser vi även monumentet över de som föll på den vita sidan i inbördeskriget.


Vi fortsätter på den gamla kustvägen mot Vasa. En väg som bland annat Carl von Linné färdades på under hemvägen till Uppsala från sin lappländska resa 1732. På vägen gör vi ett kort stopp på Söderfjäden. En cirkelrund jordbruksslätt som bildats av ett meteornedslag för 500 miljoner år sedan. Har vi tur får vi här uppleva tusentals tranor som mellanlandar på sin väg mot vinterns häckningsplatser i Nordafrika.


Framme i Vasa checkar vi in på vårt centrala hotell, Sokos Royal. Vi avslutar vår innehållsrika dag med en trerätters middag på hotellet.


Dag 3. Tordag 30 september. En heldag i Vasa.

Kl 09:00 Vi börjar med en stadsrundtur med buss i Vasa. Nils Erik tar med oss till Malmögården och kvarteren med små egnahem som uppfördes av Malmö som hjälp till Vasa efter andra världskriget. Vi ser även Lauri Leppänens Jägarstatyn. monumentet över de i Tyskland utbildade finländska soldater som kom att spela en nyckelroll i inbördeskriget och att bygga upp ett finländskt försvar.


Österbottens museum guidar Nils Erik, först i basutställningen om Kvarken med dess kustkultur, med finske och säljakt. Efter förmiddagskaffe ser vi sedan basutställningen om Vasa stads historia.  


I det gamla länsresidenset granne med Österbottens museum ser vi rummet som general Gustaf Mannerheim (från 1942 marskalk av Finland) bodde i under början av 1918, då han ledde de vita trupperna under finska inbördeskriget. Rummen är iordningställda och visas med den möblering som Mannerheim hade.


Lunch på egen hand kring Salutorget. Återsamling vid Finlands frihetsstaty utförd av skulptören Yrjö Liipola på torget. Det 14 meter höga monumentet avtäcktes i närvaro av president Kyösti Kallio och general Carl Gustaf Mannerheim i juli 1938, 20 år efter inbördeskrigets avslutning och är Finlands största minnesmärke från inbördeskriget (frihetskriget).


Vi får höra om torget och Vasa under inbördeskriget. Vi avslutar med ett besök på Krigsveteranmuseet där vi får en guidad visning av museet med minnen från vinter- och fortsättningskriget. Arja Rantanen ordföranden i Österbottens Försvargille som driver museet berättar om deras verksamhet. Eftermiddagskaffe med dop på museet.


Middag på egen hand.


Dag 4. Fredag 1 oktober. Skeppsbyggeri i Jakobstad, allmogekultur i Purmo och Gamla Vasa stad.                                                                                Frukost kl. 07:00 - 08:15. Avfärd kl. 08:30. Efter en och en halv timmes bussresa kommer vi fram till Gamla hamnen i Jakobstad. Gamla hamn och Kittholmen ligger ungefär en kilometer från Jakobstad centrum. Här låg Jakobstads hamn fram till 1800-talets mitt, med ett sjudande företagsliv kring den viktiga sjöfarten. Idag är Gamla hamn främst en småbåtshamn med historien närvarande i de rödmålade båthusen och Skeppsgården med träbåtsvarvet och Vegastiftelsens museifartyg. Under förmiddagen får vi höra om Österbottens stolta och levande skeppsbyggnadstraditioner och hur timmer- och båtsmän rekryterades från landskapet till örlogsstaden Karlskrona på 1600-talet. När flera av dessa återvända till hembygden i Österbotten tog de även med nya kunskaper inom timring och båtbyggnad. På Jakobstads träbåtsvarv får vi ta del av hur båtar byggs efter traditionella metoder. I den historiska skeppsgården träffar vi Vegastiftelsen och får se och höra om deras två båtprojekt, Jakobstads Wapen, en kopia på en 1700-tals galeas och renoveringen av Vega, en av krigsskadeståndsskonarna som byggdes till Sovjetunionen efter andra världskriget. Vi intar förmiddagskaffe på segelpaviljongen.


I centrum av Jakobstad ser vi Westanmors stuga. Stugan fungerade som en av många privatskolor innan folkskolans införande. Här tog sjömansänkan Anna Lena Westman emot elever som fick privatundervisning mellan 1794 - 1828. Att erbjuda privatskolor var en av de försörjningsmöjligheter som gavs för familjeflickor och änkor vid denna tidpunkt. Skolan har kommit att bevaras för att Finlands nationalskald, Jakobstadfödde Johan Ludvig Runeberg här fick sin första skolgång.


Från Gamla hamnen tar vi oss till inlandssocknen Purmo och hembygdsmuseet, Kulturgården i Lassfolk. Nils Erik som är uppvuxen i Purmo socken visar hembygdsgården med de äldre allmogebyggnaderna med intilliggande tjärdal och berättar om bygdens historia. I denna del av Österbotten talas även den mest ålderdomliga svenska dialekten i Finland, som tillsammans med älvdalsmålet är bland de folkmål som har mest språkligt gemensamt med fornsvenskan.  Lunchen intar vi på Uffes mat & kafé där vi bjuds på steitzi, en lokal festmåltid som bjöds på bondbröllop under 17- och 1800-talet bestående av fläsk, köttstycken och grönsaker och brutet blodbröd som får koka ihop med buljong i en kastrull eller gryta tills den får en grytaktig konsistens.

                                                                                                                                På eftermiddagen kommer vi till Gamla Vasa som ligger sju kilometer från den nuvarande staden. Gamla Vasa, som grundades 1606 övergavs efter den stora stadsbranden 1852. På grund av landhöjningen hade då även stadens hamn blivit allt grundare och mindre användbar. Kvar av gamla Vasa fanns efter den förödande branden stadens två största stenhus, Vasa hovrätt och Wasastjerna huset. Idag är Gamla Vasa en fridfull by där de två 1700-talshusen står ut mot den övriga lägre bebyggelsen.


Vi tar oss först till Korsholms vallar, Här låg under medeltiden Korsholms slott, en militär försvarsanläggning varifrån både Öst- och Västerbottens styrdes under samma fogde. Slottet förlorade betydelse under 1500-talet och ersattes av en kungsgård med samma administrativa funktion. Sedan mitten av 1800-talet bedrivs skoljordbruk på den gamla kungsgårdens marker.


Eftermiddagskaffe intar vi sedan i Wasastjerna huset som nu är museum. I museet berättas om gamla Vasa historia och familjen Falander, adlad Wasastierna. Under sin Österbottenresa 1802 var Gustav IV Adolf gäst i huset.

Vi avslutar med besök i Vasa gamla hovrätt invigd 1786, som den andra hovrätten i Finland efter Åbo hovrätt. Byggnaden ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och räknas som en av den gustavianska erans främsta byggnadsverk. Efter stadsbranden byggdes hovrätten om till kyrka och är idag Korsholms församlingskyrka.


Gemensam trerätters middag på hotellet.


Dag 5. Lördag 2 oktober. En dag i fänrik Ståls anda, med besök i Nykarleby, Jutas, Oravias och Storkyro.                                                                                Frukost kl. 07:00 – 08:15.

Kl. 08:30 Med vår buss reser vi till Kuddnäs gård i Nykarleby, en av Österbottens främsta sevärdheter. På Kuddnäs växte den stora finländske historikern och författaren Zacharias Topelius upp som son i ett provinsialläkarhem. Guidning och förmiddagskaffe på Kuddnäs.


Utanför Nykarleby ser vi Jutasmonumentet, uppfört år 1885. Här stoppades tillfälligt de ryska anfallen under kriget 1808. Om Georg Carl von Döbeln skrevs bland annat: ”Han egde ganska stor fältherreblick och beslutsamhet samt mycket stor fyndighet och förslagenhet” Nils Erik Villstrand berättar om slaget och läser Döbeln vid Jutas ur Johan Ludvig Runebergs Fänrik ståls sägner.

Vi färdas sedan längs den väg som de svenska trupperna vandrade från Jutas till det avgörande bataljen i finska kriget, slaget vid Oravais den 14 september 1808. Från kommandokullen varifrån Carl Johan Adelcreutz ledde de svenska trupperna blickar vi ut över det gamla slagfältet, där regementsfanor är uppsatta för att visa trupperna uppställning inför slaget. Nils Erik berättar om slaget och den för Sverige ödesdigra utgången av slaget, vilket ledde till förlusten av Finland. 

På den historiska restaurangen Ädelbragd beläget vid kommandokullen välkomnas vi med salut, snaps och saltkringla och bjuds sedan på en historisk festmåltid inspirerad av Kajsa Wargs recept.


Över Österbottens bördigaste slätter färdas vi sedan genom Vörå socken. Nils Erik berättar under bussresan om böndernas starka ställning i Österbotten, ett landskap präglad av självägande bönder och av få gods och bruk. Bönderna i Österbotten fick tidigt en penningekonomi genom den lönsamma tjärbränningen. Ett bevis på böndernas rikedom är att många boningshus bygdes på med en extra våning under slutet av 1700-talet, detta skedde först vid mitten av 1800-talet i andra delar av riket. Vid Vörå kyrka ser vi även den gamla fattiggubben. Dessa snidade fattigbössor i form av krigsinvalider och fattiga är typiska för Österbotten och finns belagda sedan 1600-talet. Att Österbotten är extra rikt på dessa vackra allmogeskulpturer har kopplats till landskapets många timmermän som även fungerade som galjonsfigurssindare. 


Inne i Storkyro gamla kyrka beundrar vi de vackra väggmålningarna från 1500-talet. Storkyro är även känt genom klubbekriget, inbördeskriget under slutet av 1500-talet mellan en bondehär ledda av österbottningen Jacob Ilkka och stödda av Hertig Karl på ena sidan och kung Sigsmunds ståthållare i Finland, Klas Fleming på den andra sidan. Vid Storkyro kyrka både startade klubbekriget och senare avslutades i och med Jacob Ilkkas avrättning.

Vid Napo by inte långt från Storkyro besöker vi det stora monumentet över slaget som stod här den 19 februari 1714 under stora nordiska kriget. De svenska trupperna leddes av Carl Gustaf Armfelt som besegrades av en dubbelt större rysk här under ledning av Michail Michajlovitj Golitsyn. Utgången av slaget ledde till den stora ofreden i Finland, då landet behärskades av ryska trupper fram till freden i Nystad 1721.


Middag på egen hand i Vasa.


Dag 6. Söndag 3 oktober. Vasa, Kaskö, Kristinestad, Kumo, Nousis och hemresa från Åbo.

Kl. 07:00 - 08:30 frukost och utcheckning.

08:30-09:45 Vår buss tar oss till Kaskö, Finlands minsta stad grundad av Gustav III år 1785. Handelsmannen Johan Peter Bladh återvände 1784 till Kasköbygden efter 18 års vistelse i utlandet och kom att spela en stor roll i stadens utveckling. Johan Peter var Finlands enda superkargör (delägare i Svenska Ostindiska Kompaniets skepp). Förutom att vara en framgångsrik handelsman var han även ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. I Kaskö intar vi förmiddagskaffe på berömda Bladhska gården samtidigt berättar Nils Erik om staden och släkten Bladh.                                                                                      


Vi tar oss sedan till närbelägna Kristinestad, grundad 1649 av Drottning Kristina och ofta kallad ”Bottenhavets pärla” beroende på dess välbevarade unika trähusbestånd och smala gränder. Vi inleder med besök på Lebellska köpmansgården, uppförd på 1760-talet. Köpmannagården som idag är museum berättar om den bottniska handels- och skeppsredarkulturen. Som flera andra österbottniska handelsfamiljer skapade sig familjen Lebell en förmögenhet på försäljning och frakt av timmer och tjära. Därpå följer stadsvandring bland de gamla trähusgränderna och besök i Ulrika Eleonora blockpelarkyrka från år 1700. Blockpelarkyrkor byggdes i Österbotten under 1600- och 1700-talet och är timrade kyrkor som i formen påminner om medeltida långhuskyrkor. Vi avslutar med gemensam lunch i hamnen.


På vägen tillbaka till Åbo ser vi Biskop Henriks bönehus i Kumo. Här berättar Nils Eriks hustru, historikern Britt-Marie Villstrand historien om det lilla

medeltida bönehuset som på 1800-talet blev en national symbol och byggdes in  en minneshall. Enligt legenden besökte Finlands nationalhelgon, missionsbiskopen Henrik bönehuset innan han mördades av bonden Lalli på närbelägna Kjulo träsk. Bönehuset var under medeltiden Finlands viktigaste pilgrimsmål.

I Nousis besöker vi den vackra gråstenskyrkan från slutet av 1200-talet. I kyrkan som är tillägnad biskop Henrik begravdes även nationalhelgonet efter mordet på Kjulo träsk. I kyrkan ser vi den berömda kenotafen (gravmonument för person som senare flyttats till annan grav). Biskop Henriks grav flyttades senare till Åbo domkyrka. Kenotafen är smyckad med graverade kopparplåtar som berättar helgonlegenderna kring biskop Henrik.


Om tiden tillåter stannar vi till vid Åbo domkyrka och ser Karin Månsdotters begravningskapell och koret med Robert Wilhem Ekmans frescomålningar från 1854 som visar Finlands kyrkohistoria.


Kl. 20:55 avgång med Viking Line, MS Viking Grace från Åbo, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 7. Måndg 4 oktober

Kl. 05:30 – 06:20 frukost i Grand buffé. 


Kl 06:30 ankomst Stadsgårdsterminalen. Busstransfer till Värtaterminalen om ni har bilen parkerad där. Den tidiga ankomsten beror på att lastbilarna som åker med fartyget skall slippa rusningstrafiken genom Stockholm.


Resefakta

Pris: 14 900 SEK. Tillägg 1900 SEK för A1 enkelhytt fönster samt enkelrum.


I priset ingår: Stockholm – Åbo med Silja Line och Åbo - Stockholm med Viking Line i delad A2 fönsterhytt, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin öl på hemresan, frukost till båtresorna, fyra nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Sokos Royal i Vasa, två trerätters middag i Vasa, fyra luncher iland varav en historisk festmåltid med öl och snaps, samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA / SKICKA INTRESSEANMÄLAN HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Covid-19

För att delta i resan ska du ha något av följande:

  • Vaccinationsintyg
  • Alternativt, positivt antikroppstestresultat (max sex mån gammalt)
  • Alternativt läkarintyg som visar att du haft covid-19 (max sex mån gammalt)

Kopia på intyg ska vara arrangören till handa senast en vecka innan avresa, detta är en förutsättning för att få delta. Regler och rekommendationer kan komma att uppdateras.

Medtag även:

  • Egna munskydd, om krav på detta fortfarande råder

Resan genomförs med hänsyn till FHM:s nationella allmänna råd och rekommendationer samt finska myndigheters regler.


Vid sen avbokning pga sjukdom så gäller vanliga avbokningsregler. Dvs full ersättning från försäkringbolag om man har hemförsäkring med reseskydd och har läkarintyg att skicka in.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. 


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


Nils Erik Villstrand verkade 2000–2017 som professor i nordisk historia vid Åbo Akademi och tidigare bl.a. som chef för Österbottens museum i Vasa. Han har i huvudsak ägnat sig åt svensk stormaktstid i sin forskning och publicerat bl.a. Riksdelen. Finlands svenska historia 2 (2009) samt skrivit huvuddelen av texten i volymen om stormaktstiden i Norstedts Sveriges historia (2011). Hemlandskapet Österbottens historia med slagfält, bondeskrytbyggen, bönehus och salpeterlador har aldrig upphört att intressera honom.

Nils Erik Villstrand, vår ciceron på resan, hälsar oss välkomna till sitt Österbotten.


Storkyro medeltida kyrka, varifrån klubbekriget båda startade och slutade.

Finlands frihetsstaty av Yrjö Liipola på Salutorget i Vasa. Foto: Nina Westerlund.

Ängslador på Söderfjärden.

Fattiggubbe, de skickliga österbottninska timmermännen skapade dessa fantastiska fattigbössor under16-1800-talet, vilka står uppmanande framför otaliga av landskapets gamla kyrkor.

Historisk måltid på Ädelbragd i Oravias.

Georg Carl von Döbelns berömda profil på Jutasmonumentet, formgivet av Carl Eneas Sjöstrand.

Salen i Lebellska handelshuset i Kristinestad, här möter vi ett förmöget bottniskt hem från senare delen av 1700-talet.

Korsholms kyrka, uppfört på 1776 - 86 som Vasa hovrätt efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz.

Jakobstads Wapen, kopia av 1700-tals galeas som vi ser i Jakobstads gamla hamn.

Aimio Tukiainens gripande monument i Björneborg över stadens fallna söner under vinter- och fortsättningskriget. Tukkiainen är mest känd som skulptören bakom Mannerheims ryttarstaty i Helsingfors.

På Kulturgården i Lassfolk, en hembygdsgård i Purmo inlandssocken, möter vi den Österbottniska allmogekulturen.

Minnesmärket på Korsholms vallar, som restes 1894 till minne av kristendomens införande i Österbotten. Det ritades av arkitekt Magnus Schjerfbeck. Enligt sägnen kom svenska korsfarare till Korsholms vallar, som de gjorde till bas för sin verksamhet.

Monumentet över slaget vid Napo under stora nordiska kriget, utfört av arkitekten och kontnären Matti Visanti-Björklund.