Österlen 2023

Österlens pärlor14-16 maj 2023


Följ med till Österlen på en resa med kultur, underhållning och historia. Våra ciceroner är inga mindre än Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd. Vi besöker bl a Piratenmuséet i Vollsjö, Hasse & Tage-muséet i Tomelilla och går på historisk vandring från bronsåldern till nutid i Kivik med museichefen Dafvid Hermansson. Från Stenshuvuds nationalpark skådar vi ut över Östersjön och besöker närbelägna Kivik Art Centers skulpturpark. Under resan berättar Anna-Lena och Jan om möten med Olle Adolphson, Fritiof Nilsson Piraten och Monica Zetterlund. Vi äter gott med det båsat av bygdens råvaror. Dagtid görs spännande utflykter medan österlennätterna tillbringas på Kiviks hotell. Vi gör ateljébesök hos konstnären Carl Gustafsson och författaren Mikael Bergstrand läser ur sin kommande roman. Första kvällen framför Anna-Lena och Jan sin nya show ”Om livet & såna grejor” med Piaf, jazz och humor. Andra kvällen blir en afton i Fritiof Nilsson Piratens anda som vi tillbringar hos Hånsa och Maria i Yngsjö Ålabodar där vi får smaka på kustens läckerheter, höra historier om ålafisket och arbetet med att få det småskaliga kustfisket klassat som immateriellt kulturarv av UNESCO.


Resan är exklusivt framtagen för Seniora Läkare.


Reseprogram

Dag 1. Söndag 14 maj


Kl. 09:00 Lämnar vi Lund i abonnerad buss från Lunds Central. På bussresan mot Österlen läser Jan Sigurd ur Fritiof Nilsson Piraten. Efter förmiddagskaffe utanför Sjöbo blir vårt första stopp är Piratens Vollsjö, där författaren och advokaten Fritiof Nilsson Piraten växte upp. Vi får en guidad visning på Piratenmuseet och ser Piratenskulpturen. Med bakgrund i sin uppväxt vid förra sekelskiftet har Piraten mer än någon annan kommit att karaktärisera det Skånska kynnet. Jan Sigurd som tilldelades Piratenpriset år 2005 berättar om sin relation till Piraten.


I Tomelilla ser vi Hasse & Tagemuseet och konsthallen. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson kom att spela in flera av sina filmer som ”Picassos äventyr” i kring Tomelilla. På det 17 kvadratmeter lilla muséet som vi besöker i omgångar finns nästan 50 års produktion från de två mycket produktiva herrarna. På tretton monitorer snurrar de odödliga filmerna och i skåp, lådor och glasmontrar hittar du rekvisita, manuskript och en hel massa andra saker som triggar dina minnen av filmer, revyer, sketcher och monologer. 

 

Vi intar lunch på fransk lantrestaurang i Tomelilla.


I Rörums kyrkoby besöker vi författaren Mikael Bergstrand. Mikael slog igenom 2011 med romanen ”Delhis vackraste händer” som även blivit tv-serie. Romanen har sålts till 11 länder boken skrevs under de år Mikael bodde i Indien. Flera av hans romaner tar utgångspunkt i hans hembygds Skåne. Vid vårt besök läser Mikael ur sin nya roman Konsulten som inte ville bada som utspelar sig på Österlen.


Vårt sista besök för dagen blir vid Ravlunda kyrka där vi ser Fritiof Nilsson Piratens och Olle Adolphsons gravar, vilka ligger bredvid varandra. Jan och Anna-Lena berättar om möten med Piraten och Olle Adolphson.


Incheckning på Kiviks hotell. Kl. 19:30 intar vi middag på hotellet. Till desserten framför Jan & Anna-Lena sin nya show ”Om livet & såna grejor” med Piaf, jazz och humor.


Dag 3. Måndag 15 maj

Kl. 07:30 – 09:30 frukost.


Kiviksprofilen och direktören för Kiviks museum, Dafvid Hermansson tar oss med på en historisk vandring genom Kivik (ca 3 km vandring i långsam takt). Vi får höra om Österlen historia, fiskelägenas tillkomst och den märkliga Kiviksgraven från bronsåldern. Under vandringen intar vi förmiddagskaffe.


I Kiviks gamla fiskehamn dukar sedan Dafvid upp till provsmakningslunch med lokala specialiteter.


Efter lite egen tid i Kivik återsamlas vi.


Med bussen åker vi ner till Kivik Art Center. Här får vi en guidning bland skulpturerna som är utplacerande i det vackra landskapet vid Stenshuvuds nationalpark.


Nere i nationalparken beundrar vi sedan utsiken över Östersjön.


Från det kuparade stenhuvud med sina höjder åker vi sedan upp till den flacka ålakusten vid Yngsjö. 


Här väntar kvällens begivenhet fiskegille i ålabodarna. Då det inte är säsong för det traditionella ålagillet som hålls sent på hösten bjuds vi på bl a rökt lax, men det blir även möjlighet att smaka på den lokala ålen. Ålafisket är idag omdiskuterat då ålen är utrotningshotat, det mycket småskaliga kustfisket av ål som här bedrivs är hållbart och hårt kontrollerat och påverkar inte ålstammen. Det stora hotet mot ålstammen beror istället på alla de kraftverk som finns i vattenvägar som ålen skall ta sig igenom på väg till sina lekplatser.


I ålabodarna träffar vi ålafiskaren Hånsa Olofsson som berättar och sjunger och det traditionella ålafisket. Vi får också vara med när Hånsa tillreder den traditionella "besken"


Hånsas fru Maria basar inne i bodarna för gillet.Dag 4. Tisdag 16 maj

Frukost och utcheckning kl. 07:30 – 09:30.


Vi färdas rakt söderut mot Skånes sydkust. Vid Löderup gör vi ateljébesök hos konstnären Carl Gustavsson. Carl beskriver sitt konstnärskap som ”Nyfikenhet och fascination driver mig i olika riktningar, men jag rör mig mycket bland interiörer, vegetationer, med eller utan människor och ofta med skikt och reflexer som upplösande element”. I ateljén tar vi del av Carls stämningsmättade målningar och hör honom berätta. 


I närbelägna Kåseberga hamn intar vi lunch på Kåseberga fisk. Efter lunch ges möjlighet att vandra upp till Ales stenar (ca 800 meters promenad fram och tillbaka). Den berömda skeppssättningen är Sveriges största med sina 59 block. Skeppssättningen placering uppe på en kulle 32 meter över havet gör att man vid klart väder har en milsvid utsikt över Östersjön och även ser Bornholm.


Vi reser sedan tillbaka till Lunds central med avslutning ca kl. 16:00.


Resefakta

Pris 10 850 SEK. Tillägg från 1 200 SEK för enkelrum.


I priset ingår, två nätter i delat dubbelrum på tretjärniga Kiviks Hotell, två middagar, tre luncher, kaffepaus, ateljébesök enligt program, exklusiva show av  Jan Sigurd & Anna – Lena Brudin, Jan Sigurd och Anna – Lena Brundin som ciceroner under hela resan, samtliga inträden och transporter enligt program. Signerat exemplar av Jan Sigurds och Anna Lena Brundins nya bok "Anki åker till Las Palmas”.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Anna-Lena Brundin blev folkkär som Carina i teveserien Daily Live och som mamma i julkalendern Mysteriet på Greveholm. Senaste rollprestationen var i filmen En man som heter Ove. Hon har skrivit böcker och spelat in cd-skivor, sjungit Edith Piaf och ståuppat.     

Jan Sigurd jobbade med Monica Zetterlund på 90-talet samt representerade SVT i Montreux med Två och en halv flygel. Idag växlar han mellan rollen som författare och artist – vid pennan, mikrofonen & pianot. År 2005 tilldelades han även Fritiof Nilsson Piratenpriset.

I Tomelilla besöker vi Hasse & Tagemuseet

Jan Sigurd bekantar oss med Skånes store skildrare Fritiof Nilsson Piraten.

Ålabodarna vid Yngsjö.

Vi får uppleva ett traditionellt gille i ålabodarna.

Mikael Bergstrand tar emot i sitt hem och läsar ur sin nya roman.

På Österlen bor vi på trevliga Kiviks Hotell.

Kiviksprofilen och museidirektören Dafvid Hermansson guidar oss i Kiviks historia.