Pommern och Rügen

Höstresa till Pommern och Rügen


19-22 september 2019


Med arkeologen och Pommernkännaren Johan Engström som vår ciceron gör vi en spännande resa till Rügen, Stralsund och Greifswald! Resan är arrangerad för Svenska Byggnadsvårdsföreningen.


Vår resrutt sammanfaller med den gamla provinsen Svenska Pommern (under svensk styre 1648-1815). Under våra dagar utgår vi från den gamla hansastaden Stralsund, där vi bor centralt i de historiska kvarteren. Vi besöker stadens medeltida kyrkor och tar del av aktuella restaureringar av både privata och offentliga byggnader.


I närbelägna Greifswald besöker vi det gamla universitetshuset uppfört under den svenska tiden vid mitten av 1700-talet.Vi besöker här även den medeltida St Nikolaikyrkan och klosterruinerna i Eldena som inspirerade Caspar David Friderich till flera målningar.


På Rügen, Östersjöns sjätte största ö, möter vi en byggnadskultur som sträcker sig över 5000 år från de imponerande stenåldersgravarna vid Lancken-Granitz till nazitysklands enorma semesteranläggning vid Prorastranden.


Mellan dessa ytterligheter besöker vi svensk-tyska Britta Brogren som visar Boldevitz den vackra herrgården där hon växte upp på 1930-talet. Herrgården har under de senaste åren pietetsfullt restaurerats med Lars Sjöberg som antikvarisk rådgivare. Vi besöker även de den vackra badorten Binz, känd för sina rikt utsmyckade vilhelminska strandvillor från förra sekelskiftet. 


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 19 september 

Resan påbörjas med buss från Malmö central kl. 11.30.


Tiden är anpassad för anslutande tåg från olika delar av landet. Observera att anslutande tåg bokas på egen hand! I Malmö möter Ciceron Johan Engström reseledare Ola Olsson och representant från Byggnadsvårdsföreningen upp. Vi tar oss sedan till Pommern och Stralsund via färjelinjen Gedser-Rostock. På bussen berättar Johan Engström om Pommerns historia från stenåldern till DDR-tiden.


När vi kommer fram tar Johan med oss på en historisk stadsvandring i Stralsund med många minnen från Svenska Pommern (1648-1815). Gemensam middag på vårt hotell som är inrymt i medeltida hansahus där även kemisten Carl Wilhelm Scheele växte upp.


Dag 2. Fredag 20 september

På förmiddagen träffar vi stadsantikvarien i Stralsund, Gunnar Möller, som berättar om restaureringar i Tyskland och Pommern. Vi besöker därefter två restaurerade medeltida hus, det ena i privat ägo och det andra som ägs av staden är idag museum där restaureringen beskrivs. Vi besöker även en byggnadshytta där ungdomar lär sig traditionella byggmetoder.


Efter lunch tar vi oss till närbelägna Greifswald, där vi besöker universitetshuset uppfört under den svenska tiden vid mitten av 1700-talet och med många minnen från svensktiden. Vi gör även en historisk stadsvandring och ser medeltida St Nikolaikyrkan och klosterruinen i Eldena. Klosterruinen var ett omtyckt motiv av Greifswalds store son konstnären, Caspar David Fridrich. 


Middag på egen hand i Stralsund.


Dag 3. Lördag 21 september

Vi tar oss ut till vackra Rügen. Här träffar vi först svensk-tyska Britta Brogren (född von der Lancken-Wakenitz-Albedyll). Britta visar runt på godset Boldewitz där hon växte upp som barn på 1930-talet. I herrgården tar vi del av den omfattande restaureringen som genomförts under de senaste åren, där Lars Sjöberg fungerat som antikvarisk rådgivare. I salongen ser vi de stora väggmålningarna av 1700-talskonstnären Jakob Philipp Hackert, vilka även genomgått omfattande restaureringar under de senaste åren. I herrgården möter vi även den nuvarande ägarna Lüder Anton von Wersebe och Alexandra von Wersebe som bjuder på förmiddagskaffe och berättar om restaureringen.


Vi tar oss sedan till Binz en av Rügens vackra badorter från förra sekelskiftet. Här träffar vi landsantikvarien Dr. Markus Sommer-Scheffler som guidar oss bland de vilhelminska sommarvillorna. Staden vars föregångare var en mindre fiskeby utvecklades till badort under 1870-talet. Längs strandpromenaden växte många pensionat. De ofta rikt utsmyckade vita strandvillorna kom att expropieras 1953 av DDR. Efter murens fall har många tidigare ägarfamiljer återfått sina fastigheter. Under 1990-talet skedda även många hårdhänta och snabba renoveringar som vi kommer ta del av.


Vår lunch intar vi i Strandhalle en av de äldsta restaurangerna i Binz.


I närbelägna Prora möter vi den 4,5 km långa halvfärdiga semesteranläggningen som nazityskland uppförde vid mitten av 1930-talet. Byggnadens enorma dimensioner visar på 1930-talet auktoritära byggnandsstil, där allt blir småskaligt i jämförelse. Semesteranläggningen som uppfördes för nazisternas fritidsorganisation Kraft durch Freude som en av åtta planerade anläggningar för tyska arbetare. Inga av de andra anläggningarna kom till uppförande.


Mitt på ön ser vi även fursten Malte Putbus residensstad som bär hans eget namn. Malte Putbus utnämndes till svensk furste av Gustav IV Adolf 1807 och till vice generalguvernör av Svenska Pommern 1812 av kronprins Karl Johan. Del lilla staden Putbus är känt för sina vackra vita stenbyggnader och monumentala platser. Malte Putbus utvecklade även näringslivet på Rügen och satta bl a upp kritfabriker för den inom byggnadsvården kända rügenkritan. Vi avslutar vårt besök med öns äldsta byggnadsminne, det stora dösgravfältet i Lancken-Granitz.


Gemensam middag på kvällen.


Dag 4. Söndag 22 september

Efter frukost och utcheckning lämnar vi väskorna på bussen, därefter fri tid i Stralsund.


Återsamling 11.00 då bussen tar oss tillbaka till Rostock och vi tar färjan över till Danmark (avgång kl 13:00).


Lunch ombord. Ankomst Malmö Central ca kl 18:00. Därefter hemresa från Malmö på egen hand och bekostnad.


Resefakta

Kostnad: Medlemspris 9 950 SEK.

Bokning: Sista anmälningsdag den 20 juli.


I priset ingår: Buss och färja Malmö-Stralsund t&r, tre nätter på fyrstjärniga Hotel Romantik Scheelehof i Stralsund. Två 3-rätters middagar med två glas vin, en lunch, två smörgåsbord med vin/öl på färjan. Alla transporter med hyrd buss samt inträden enligt program. Johan Engström som ciceron.


Tillägg: enkelrum 1 950 SEK.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174, eller e-post: ola.olsson@byggnadsvard.seMejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Fil. dr. Johan Engström disputerade i arkeologi 1984 och har varit verksam vid Uppsala universitet, Riksantikvarieämbetet, Gotlands fornsal samt Armémuseum. Johan har också varit utställningsråd vid Pommersches Landesmuseum i Greifswald och har lett ett flertal militär- och kulturhistoriska resor i Baltikum, Tyskland, Belgien och Irland. Vid pensioneringen 2012 var han biträdande överintendent vid Myndigheten för Statens Försvarshistoriska museer. På bilden ser vi Johan som läser ur Voltaires ”Histoire de Charles XII Roi de Suède” under en stadsvandring i Stralsund 2016.

Gata i Stralsund

Stadsport i Stralsund

Interiör i Boldevits, med utsökta väggfält.

Det fint restaurerade Boldevitz

Rügens vita klippor

COPYRIGHT Mejt Resor ©