Pommern med Seniora Läkare

Svenska Pommern med

Seniora Läkare


26-29 april 2022


Följ med på vårresa till vackra Pommern! Vi bjuds på ett fullspäckat program, där vi tillsammans med Johan Engström, fil.dr. i arkeologi och tidigare verksam vid Armémuseum i Stockholm, utforskar det svenska arvet i denna provins. Åren 1648-1815 var Pommern en del av det svenska riket och än idag talar pomrarna med värme om denna tid. 


Utgångspunkt för våra dagar blir hansastaden Stralsund där vi bor centralt i kemisten Carl Wilhelm Scheeles födelsehus. Vi besöker bland annat Greifswald med sitt universitetshus från svensktiden. Vackra Rügen besöker vi under en heldag. Här ser vi bland annat fyrplatsen Arkona på sin höga kritklippa och den kejserliga badorten Binz.  Med hjälp av vår ciceron upptäcker vi historia som sträcker sig från forntid fram till våra dagar! 


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 26 april 

Tåg eller flyg på egen hand till Malmö.

Avresa med buss från Malmö Central kl. 11.30 och vidare med ScandLines från Gedser kl. 15.00 med ankomst Rostock kl 17.00. På överfarten bjuds på buffélunch. Under bussresan håller Johan Engström ett föredrag om Svenska Pommern.


Ankomst Stralsund ca kl 18:30. Incheckning på Romantik Hotel Scheelehof, beläget mitt i den historiska delen av staden. Hotellet består av fem byggnader varav den äldsta har anor tillbaka till 1300-talet. Kortare historisk stadsvandring genom gamla staden med Johan.


Gemensam middag på hotellet.


Dag 2. Onsdag 27 april

Avfärd kl. 9.00 från hotellet med buss mot Greifswald. Framför oss väntar en dag med flera intressanta sevärdheter. 


Greifswald är likt Stralsund också en hansastad och har haft stor betydelse för Sverige och Pommern. Här fanns sätet för både hovrätten och generalsuperintendenten, en titel som efter reformationen kom att användas istället för det katolskklingande biskop. Stadens universitet, grundat 1456, var en gång Sveriges äldsta och många svenskar valde att förlägga sin utbildning här. En av dessa var biskop Hans Brask, som vi minns på grund av ”brasklappen”. Universitetets nuvarande huvudbyggnad tillkom under svensk tid på 1740-talet  i aulan hänger ett stort porträtt av Gustav III.


När vi lämnar universitetet kommer Johan att ge oss en kort introduktion till staden och därefter är det lunch på egen hand.


När vi återsamlas besöker vi Pommersches Landesmuseum där vi ser målningar av Caspar David Friedrich. Med sina stämningsmättade landskapsmålningar blev Friedrich en av romantikens främsta konstnärer under första hälften av 1800-talet. Besöket blir en god förberedelse inför morgondagens tur till Rügen där ju Friedrich hämtade mycket av sin inspiration. Innan vi lämnar Greifswald besöker vi klosterruinerna vid Eldena. De vackra gotiska ruinerna har odödliggjorts i flera målningar av Friedrich.


Bussen tar oss sedan tillbaka till Stralsund. Här ges möjlighet att följa med på en promenad i gamla stan. Vi vandrar bort till Alter markt med det Gamla Rådhuset. Byggnaden brukar omnämnas som en av den nordtyska tegelgotikens allra vackraste. På innergården finns en byst av Gustav II Adolf som, på väg för att delta i trettioåriga kriget, den 10 oktober 1630 ankom till Stralsund och mottogs av jubel och kanonsalut. Vi fortsätter vår vandring genom staden och passerar Olof Palmes plats. Ett stenkast därifrån stod en gång Hospitaler Bastion, en av stadens försvarsbyggnader. Johan berättar här om svenskarnas roll i uppbyggandet av stadens försvar.


Middag på egen hand.


Dag 3. Tordag 28 april

Heldag på Rügen. Avfärd med buss från hotellet 08.30. 


På vägen mot öns norra spets besöker vi det gamla godset Boldewitz. Här träffar vi herrgårdsägarna Lüder Anton von Wersebe och Alexandra von Wersebe som bjuder på förmiddagskaffe och berättar om restaureringen.


Bussen tar oss vidare mot Kap Arkona på norra delen av ön där vi har möjlighet att besöka fyrtornen och lämningarna av den slaviska fornborgen Jaromarsburg. Lunch på Restaurant Fischerhaus i den lilla kustbyn Glowe. Vi besöker sedan Nationalparken Jasmund och beskådar de uppseendeväckande kritklipporna som fått namnet Königsstuhl.


Vi far därefter vidare mot Seebad Prora Här möter vi den 4,5 km långa halvfärdiga semesteranläggningen som nazityskland uppförde vid mitten av 1930-talet. Byggnadens enorma dimensioner visar på 1930-talet auktoritära byggnandsstil, där allt blir småskaligt i jämförelse.  Alldeles intill Prora besöker vi Binz en av Rügens vackra badorter från förra sekelskiftet. Vi tar en promenad längs strandpromenaden bland de vilhelminska sommarvillorna.


På vägen tillbaka till Stralsund passerar vi Putbus, ”den vita staden”, grundad som residensstad 1810 av den svenske fursten Wilhelm Malte Putbus. Från bussen pekar Johan ut flera av stadens sevärdheter. 


Gemensam middag på kvällen.


Dag 4. Fredag 29 april

Efter frukost och utcheckning lämnar vi väskorna på bussen, därefter fri tid i Stralsund.


Återsamling 11.00 då bussen tar oss tillbaka till Rostock och vi tar färjan över till Danmark (avgång kl 13.00).


Lunch ombord. Ankomst Malmö Central ca kl 18.00. 


Resefakta

Pris: 10 900 SEK. Enkelrumstillägg 1.900 SEK. 


I priset ingår: Färja (Trelleborg-Rostock T&R), 3 nätter på fyrstjärniga Hotel Romantik Scheelehof i Stralsund. Två 3-rätters middagar med vinpaket. På lunchbufféer med vin/öl på färjan, en lunch i land, en förmiddagskaffe, samtliga inträden och transporter enligt program, Johan Engström som ciceron samt medföljande reseledare från Mejt.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Det pietetsfull restaurerade Boldevitz

Eleganta väggfält i Boldevitz.

Gata i Stralsund

Rügens vita klippor

Fil. dr. Johan Engström disputerade i arkeologi 1984 och har varit verksam vid Uppsala universitet, Riksantikvarieämbetet, Gotlands fornsal samt Armémuseum. Johan har också varit utställningsråd vid Pommersches Landesmuseum i Greifswald och har lett ett flertal militär- och kulturhistoriska resor i Baltikum, Tyskland, Belgien och Irland. Vid pensioneringen 2012 var han biträdande överintendent vid Myndigheten för Statens Försvarshistoriska museer. På bilden ser vi Johan som läser ur Voltaires ”Histoire de Charles XII Roi de Suède” under en stadsvandring i Stralsund 2016.