Pro Venezia 2023

Venedig med Pro Venezia och Hans Lepp 


17-21 oktober 2023


I samband med Pro Venezias 50 årsjubileum arrangerar vi en medlemsresa till Venedig med vår ordförande, konsthistorikern Hans Lepp som ciceron. Hans tar oss med till de byggnader och monument som föreningar bekostat konservering av. I ghettot berättar Hans om Venedigs judiska historia. Under en av våra dagar bjuds en heldagsutflykt till foten av Dolomiterna där vi besöker Possagno, staden där skulptören Antonio Canovas föddes i mitten av 1700-talet. Här finns både ett intressant museum och en storslagen begravningskyrka över Canova, det tidiga 1800-talets mest uppburna konstnär. På vår utflyktsdag besöker vi även Asolo, den medeltida staden med milsvid utsikt över Poslätten, där drottning Caterina Cornaro höll storslaget hov i slutet av 1400-talet. Vi avslutar vår utflykt med proseccoprovning på vackra Villa Sandi.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 17 oktober.

Flyg på egen hand från Arlanda kl. 09.00 (Lufthansa) kl. 10:00 (Austrian) (Austrian är billigast) båda flygen landar kl. 14:00 i Venedig på flygplatsen Marco Polo. Hans Lepp möter på flygplatsen med skylt efter att ni passerat säkerhetskontrollen och är med under hela resan. Från Marco Poloflygplatsen tar vi taxibåt till Venedig. Incheckning på vårt hotell, Hotel Cavalletto e Doge Orseolo. Hotellet ligger mycket centralt på Sotoportego del Cavalletto nära Marcusplatsen.


Efter att vi installerat oss besöker vi Comitati Privati som orienterar oss om pågående restaureringsprojekt i Venedig. Vi återvänder till vårt hotell för välkomstdrink och gemensam middag på närbelägen restaurang.  


Dag 2. Onsdag 18 oktober.

Frukost från kl. 07.45. samling kl. 09.00 Denna dag ägnas helt åt ett urval av de byggnader och monument som Pro Venezia under 50 års tid varit med och bekostat renovering av. En komplett förteckning av monumenten mm kommer att utdelas i god tid före resan. Gemensam middag.


Dag 3. Torsdag 19 oktober. En dag i Antonio Canovas fotspår

Frukost från kl. 07.45. Samling kl. 09.00 Vaporetto till Venedigs bussstation. Här väntar buss som tar oss till Possagno vid foten av Dolomiterna. I denna by föddes 1757 nyklassicismens store skulptör Antonio Canova. Hans far och farfar var båda stenhuggare och drev ett stenhuggeri i Possagno. Efter faderns tidiga död kom Antonio att uppfostras av sin farfar, Pasino Canovo, och redan som 10-åring började han skulptera i lera. Hans gamla familjehem är idag museum där vi möter hemmets vackra inredningar. Här finns även ett glyptotek (skulpturmuseum). Det var Canovas halvbror skulptören Giovanni Battista Sartori som efter mästarens död flyttade alla gipsmodeller från skulpturverkstaden i Rom till Possangno där de allt sedan dess finns utställda. På museet ser vi bl a gipsmodellen till hans enorma Napoleonskulptur vilken avbildar kejsaren som krigsguden Mars.  


Från födelsehemmet leder en gata upp till Tempio Canoviano. Detta storslagna byggnadsverk har hämtat sitt formspråk från Pantheon och Parthenon. Canova ritade själv byggnaden som en sista viloplats för sig själv, då han inte tillägnats begravningsplats vid sidan av Rafael i Pantheon som han önskade. 


Från Possagno tar vi oss till vackra Asolo, en liten medeltida stad med branta gator vid foten av Dolomiterna. I slutet av 1400-talet fick drottningen av Cypern, Caterina Cornaro staden Asolo som förläning av Venedig. Under hennes år i Asolo utvecklades ett högklassigt hovliv där bl a målaren Gentile Bellini, poeten Andrea Navagero och humanisten Pietro Bemo verkade. Här intar vi lunch och njuter av den storslagna utsikten från det gamla palatsets terrass. 


På eftermiddagen besöker vi den vackra vingården Villa Sandi. Här bjuds vi på provsmakning av tre av gårdens olika proseccoviner. 


Återresa till Venedig på eftermiddagen. Middag på egen hand.


Dag 4. Fredag 20 oktober. Besök i ghettot

Under förmiddagen besöker vi Venedigs ghetto, ett av de äldsta i världen. Ursprunget till ordet ghetto kan spåras tillbaka till Venedig. Ordet gheto på venetianska betyder gjuteri och hänvisar till den plats där venetianska judar en gång begränsades att bo. Venedigs ghetto är uppdelat i Ghetto Nuovo och intilliggande Ghetto Vecchio. Hit kom judar undan från de spanska inkvisitionerna på sent 1400-tal. Idag är Campo del Ghetto Nuovo fortfarande centrum för den venetianska judiska gemenskapen och ger en inblick i dess historia och kultur. Ghettots judiska museum (Museo Ebraico) berättar lokal judisk historia och har en samling antika guldföremål och textilier samt historiska religiösa texter.  


Ledig eftermiddag. På kvällen gemensam middag.


Dag 5. Lördag 21 oktober.

Frukost, utcheckning och egen tid kl. 07.45-11.15. Därefter taxibåt till flygplatsen Marco Polo där flyget till Arlanda lyfter kl. 14.40 (Austrian). Ankomst till Arlanda vid kl.19.15. Resan är över för den här gången.


Resefakta

Pris 19 875 SEK i delat dubbelrum.

Tillägg 6 400 SEK för enkelboende i dubbelrum.


Resans pris är högre än under tidigare års Venedigresor med Pro Venezia, detta är beroende på kraftigt höjda hotellpriser i Venedig och andra kostnadsökningar i kombination med en försämrad svensk valutakurs.


I priset ingår: Båttransfers t & r Marco Poloflygplatsen, del i dubbelrum fyra nätter på fyrstjärniga Hotel Cavalletto e Doge Orseolo med frukost, välkomstdrink med tilltugg, 3 gemensamma middagar inkl. vin, inträde i museer och kyrkor, lokala guider, tillgång till hörsnäcka under stadsvandringarna, vaporettokort. Heldagsutflykt med buss till Veneto, med lunch, vinprovning, museiinträden och turistskatt.    


Tillkommer: Flyg på egen hand till och från Venedig.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Utsikt över venedig. 

Vy över Rialtobron.

Museum Gipsoteca Antonio Canova med Canovas gipsskulpturer.

Tempio Conoviano. Canovas sista viloplats.

Vingården Villa Sandi.

Venedigs judiska ghetto.

Vår ciceron Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även president i Svenska Pro Venezia.


unsplash