Riga2019

Konstresa till Lettland

Mark Rothko-centret, Rastrellis Rundāle

och jugendtidens Riga med kulturrådet Hans Lepp


3-7 april 2019


Följ med på en resa för Sigrid Hjerténs Vänner till vackra Lettland där vi lär känna landets dramatiska historia och kultur. Konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp är resans ciceron.


I Riga tar Hans med oss med på en arkitektur- och konstvandring. Vi strövar genom den medeltida Gamla stan med kyrkor, magasins- och gillehus från hansatiden. Stadens gyllene epok från slutet av 1800-talet till andra världskriget möter vi i de berömda jugendkvarteren, där de mest iögonfallande byggnaderna är ritade av den delvis svenskättade Mikhail Eisenstein (filmregissören Sergeij Eisensteins far).


I Daugavpils (Dvinsk, Dünaburg) besöker vi det nya Mark Rothko-centret, som visar den största samlingen i Europa av den inflytelserika amerikansk/judisk/ryske konstnärens verk. Vi får även ta del av Rothkos uppväxt i Daugavpils och familjens emigration till det nya hemlandet USA.


På gränsen till Litauen besöker vi de kurländska hertigarnas sommarresidens Rundāle (Ruhentahl) – ett storartat slottsbygge i barock och rokokostil uppfört av Bartolomeo Rastrelli, arkitekt till bl a Vinterpalatset i S:t Petersburg. Här vandrar vi även i den stora och prunkande barockträdgården. I Salaspils ser vi det gripande förintelsemonumentet.  På resan ges gott om tid till umgänge.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 3 april 

kl. 15:30 samling i Värtaterminalen, Tunnelbana till Gärdet, därefter 10 minuters skyltad gångväg alt. SL-busslinje 76 till hpl Värtahamnens Färjeterminal.


Ola Olsson Mejt Resor och ciceron Hans Lepp möter och delar ut båtbiljetter.


Efter ombordstigning samlas vi i skeppets konferensutrymme för kaffebuffé och föredrag med Hans Lepp.


Kl. 19:30 gemensam trerätters middag.


Dag 2. Torsdag 4 april

Kl 07:00 – 10:00 specialfrukost. Efter en timmes resa uppför floden Daugava (Düna) anlöper vi Rigas hamn kl 11:00. I hamnen väntar vår buss som tar oss direkt till Daugavpils (Dvinsk, Dünaburg).


På vägen stannar vi för lunch och vid det gripande förintelsemonumentet i Salaspils (Kurtenhof) med dess dramatiskt framställda jättestatyer föreställande livet i det förutvarande koncentrationslägret.


På eftermiddagen anländer vi till Daugavpils. Där besöker vi Rothko-centret beläget i Daugavpilsfästningen, ett av Tsarrysslands största fästningsbyggen från 1800-talet. Här får vi en specialguidning om den världskände konstnären Mark Rothko som föddes i staden 1903 som Marcus Rothkowitz. Som många andra judiska familjer i Ryssland vid början av 1900-talet kom familjen Rothkowitz att emigrera till USA. På Rothko-centret ser vi både originalmålningar och större reproduktioner av Mark Rothkos målningar. Målningar som är deponerade av Rothkofamiljen.


Rothko ses som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer inom den abstrakta konsten. Han studerade måleri för Max Weber, var verksam vid WPA Art Project 1936-37 och grundade 1948 en konstskola i New York tillsammans med William Baziotes, Robert Motherwell och Barnett Newman. Mark Rothko var ursprungligen påverkad av den frihet i uttrycket som han fann hos Joan Miró, Max Ernst och de amerikanska surrealisterna, men hans mogna verk växte fram i form av enkla, abstrakta bilder eller symboler uppbyggda av färg, linje och form: flytande vågräta rektanglar med suddiga konturer och en bakgrundsfärg som subtilt och dramatiskt förhåller sig till rektanglarnas färg. Idag är Rothkos målningar bland världens högst betalda moderna konstverk. Hans målning Orange, red, yellow från 1961 klubbades i maj 2012 för knappt 600 miljoner kronor (86,9 miljoner amerikanska dollar) vid en auktion på Christie´s i New York.


Gemensam middag på vårt hotell i centrala Daugavpils.


Dag 3. Fredag 5 april

kl 08:30 Efter frukost och utcheckning får vi en guidad tur genom Daugavpils. Vår guide från Rothko-centret visar oss den judiska synagogan, kyrkkullen med kyrkor tillhörande luthersk, katolsk, ryskortodox samt gammaltroende ryskortodox inriktning. Med sitt läge vid Dünafloden och på gränsen mellan olika kristna inriktningar och med en stor judisk befolkning har staden alltid varit en en kulturell och etnisk smältdegel.


10:30-13:00 buss från Dauvgavpils till Rundāle (Ruhentahl).


Framme vid Rundāle intar vi lunch i slottsrestaurangen, innan vi får en guidad visning av slottet och barockparken. Anläggningen började uppföras av den ryske hovarkitekten Bartolomeo Rastrelli på 1730-talet som sommarresidens åt den kurländske hertigen Ernst Johan von Biron, men stod färdig först på 1760-talet. I sin form och sina interiörer påminner slottet i storslagenhet om Rastrellis stora slottsbyggen Vinterpalatset i S:t Petersburg och Katarinapalatset i Tsarskoje Selo. Under 1:a världskriget och det efterföljande inbördeskriget i Lettland skadades byggnaden allvarligt och restaureringsarbeten fortgår fortfarande.


Den stora barockträdgården har under det senaste decenniet återskapats utifrån äldre ritningar och beskrivningar. Här möter vi bl a en av norra Europas största rosenträdgårdar.


På sen eftermiddag bussresa till Riga och incheckning på 4-stjärniga Tallink Hotel Riga beläget i stadens absoluta centrum.


Gemensam trerätters middag på hotellet.


Dag 4. Lördag 6 april

Kl. 9:00 frukost och utcheckning. Stadsvandring i jugendkvarteren och Gamla stan med tid för kaffepaus. Hans Lepp tar oss först till jugendkvarteren som uppfördes vid förra sekelskiftet där vi ser de dramatiska fasadutsmyckningarna av arkitekten Michail Eistenstein.


Eisenstein fasader liknar teater- och operaföreställningar med sitt myller av djur, grotesker, sfinxer undersköna kvinnogestalter. Dessa överdådigt dekorerade byggnader är det främsta monumentet för staden verkliga blomstringstid från slutet av 1800-talet till första världskrigets utbrott.


Vi besöker sedan det nyrenoverade konstmuseet med en förnämlig samling lettisk konst.


Hans tar oss vidare till Gamla stan och berättar om stadens dramatiska historia från korstågens 1200-tal, då biskop Albert från Bremen anlade staden och domkyrkan till dagens huvudstad i det självständiga Lettland. På vår vandring ser vi monument och byggnader från medeltiden fram till det alldeles nyinvigda nationalbiblioteket.


Av svenska lämningar från stormaktstiden ser vi bl a resterna av Erik Dahlbergs bastionsystem och Peterskyrkans vackra barockportal. Vandringen avslutas med ett besök i Rigas stora saluhallar uppförda i början av 1930-talet med bl. a. Takbågar från tyska zeppelinerhangarer från 1:a världskriget.


Ca kl 13:00 stadsvandringen avslutas, egen tid i Riga med lunch på egen hand.


Kl 16:00 återsamlas vi på hotellet för transfer till båten.


Kl. 17:30 avgång med Tallink.


Kl. 20:30 smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Söndag 7 april

Kl. 07:00 – 10:00 specialfrukost.


Kl. 10:30 ankomst Stockholm Värtaterminalen.


Ciceron

Hans Lepp är kulturråd och konsthistoriker. Han har sin bakgrund som 1:a intendent på Hallwylska Museet, 1:a intendent på Kungl. Husgerådskammaren och som kulturråd på Svenska institutet. Åren 1991-94 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Han har bl. a. skrivit boken Svenskminnen i Estland


Resefakta

Pris 8 850


I priset ingår del i A2 fönsterhytt t&r inkl. specialfrukost med Tallink Stockholm – Riga, trerätters middag med dryckespaket (två glas vin, kaffe & avec) på utresan och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, kaffebuffé på utresan, del i dubbelrum på 3-stjärnigt hotell i Daugavpils och på 4-stjärniga Tallink Hotel Riga, hotellfrukostar,  två luncher och två middagar (inkl. två glas vin per måltid), samtliga inträden och transporter enligt program. Hans Lepp som ciceron under hela resan.


Enkelhytt/enkelrumstillägg 1000 SEK.


BOKA DIN RESA HÄR


FRÅGOR OM RESAN?

                                                                                                                           

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


COPYRIGHT Mejt Resor ©