Rom 2022

Med tre berömda svenska kvinnor till Rom, Den heliga Birgitta, Drottning Kristina och Anita Ekberg


24-28 oktober 2022


Möt hösten i Rom! På resan besöker vi flera av den eviga stadens historiska pärlor. Vår ciceron, Italienkännaren och konsthistorikern Hans Lepp tar oss med till Heliga Birgittas, Drottning Kristinas miljöer från medeltidens Rom och barockens storslagna palats. Ur den italienska konsten möter vi bl a arkitekten Borromini och bildhuggaren Bernini båda samtida med Drottning Kristina. Cecilia Waldecrantz som skapade det italiensk-svenska kulturcentrumet Il Posto delle Fragole / Smultronstället och god vän till Anita Ekberg och Ingrid Thulin tar oss med på en utflykt till Cinecitta, Roms berömda filmstudio. På Skandinaviska Föreningen tar intendent Marie Kraft emot och berättar om andra skandinaviska kulturpersoner som verkat i den eviga staden.


Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Dag 1. Måndag 24 oktober.                         

Flyg kl. 08:00 med SAS från Stockholm/Arlanda (tänk på att SAS rekommenderar att ni är på flygplatsen minst två timmar innan avgång).


Ankomst Rom 12:35 efter byte på Kastrup. Vår ciceron Hans Lepp och vår lokala reseledare, Carin Svantesson Teti, möter med skylt efter säkerhetskontrollen på flygplatsen Fiumicino. Transfer in till vårt hotell, Hotel Ponte Sisto, beläget mitt i Rom vid bron med samma namn. Lunchsmörgås med kaffe på hotellet. Incheckning på våra rum från kl. 15:00, eller lite tidigare om rummen är klara. Eftermiddagsvila på rummet.


Återsamling på hotellets konferensavdelning där vi bjuds på välkomstdrink med tilltugg följt av föredrag av Hans Lepp. Därefter vandrar vi över Tibern på Ponte Sistobron till Trastevere med sina medeltida gränder och torg, där vi besöker Santa Maria in Trastevere. Kyrkan är Roms första Mariakyrka och grundades redan på 200-talet. Under medeltiden kom kyrkan att byggas ut vid flera tillfällen. Den treskeppiga basilika vi idag möter är framförallt ett verk av påven Innocentius II på 1140-talet. I kyrkan, berömd för sina vackra guldmosaiker ser vi en av de storslagna miljöer som möte Heliga Birgitta.


Vi intar middag på en av stadsdelens trevliga restauranger.

 

Dag 2. Tisdag 25 oktober

Kl. 07:00-08:45 frukost. Kl. 09:00 samling i lobbyn för stadsvandring med Hans och Carin. Vi fokuserar på Heliga Birgitta som kom till Rom till år 1350 och Drottning Kristina som kom till den eviga staden1655.


Vid Piazza Farnese ser vi byggnaden där Heliga Birgitta bodde (pga renoveringsarbeten kan vi inte besöka den). I närheten ligger även vackra Palazzo Farnese som under en tid var Drottning Kristinas hem och som nu är den franska ambassaden. Vi fortsätter till Campo di Fiori, ett av stadens viktigaste marknadstorg där kommersen pågått sedan antiken.


På Piazza Navona möter vi en av stadens mest berömda platser. Det rektangulära torget med rundade hörn uppfördes som tävlingsarenan Domitianus stadion på 80-talet e kr. På 1600-talet uppfördes här flera imponerande barockpalats vi beundrar här kyrkan Sant'Agnese in Agone präglad av arkitekten Francesco Borrominis ombyggnad i barockstil på 1650-talet. Vid denna tid fick torget sina berömda fontäner där en av akvedukterna som förser staden med färskvatten slutar. Fontänerna ritades av arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini som lät sina medarbetare skulptera symboler i form av enorma flodgudar för vattendrag i de då fyra kända världsdelarna, Europa, Asien, Afrika och Amerika.


I Pantheon möter vi en av antikens bäst bevarade byggnader, ursprungligen representerande världsalltet. Den väldiga kupolen mäter invändigt 43 meter i diameter. Högst upp finns en nio meter vid taköppning (oculus) som bidrar till byggnadens storslagna rymd- och ljusverkan. Här ligger bl.a. den berömde konstnären Rafael begravd. 


Vid Roms kanske mest fotograferade plats Fontana di Trevi ser vi en av annan av stadens akvedukters slutpunkt som sedan antiken försett staden med friskt vatten. Även här byggdes under 1600-talet en storslagen fontän. I centrum ser vi den antika stamguden Okeanos som symboliserar den världsström som, cirkelformigt sluten inom sig själv, flöt runt hela jorden utan att blanda sina böljor med havets. Haven och alla floder och källor hade dock sina ursprung från Okeanos. Vattnet i luften finns i kaskadernas vattenstänk. Vattnet i jordens innandöme kan ses sippra fram ur sprickor i klippan. Det är på en gång livgivande och destruktivt. De båda hästlika väsendena som är spända för Okeanos vagn symboliserar dualiteten: en av dem är tyglad och lugn, den andra vild och obändig.


Vi intar förmiddagskaffe och lunch på egen hand under stopp på vår vandring.


På eftermiddagen besöker vi Palazzo Corsini där Drottning Kristina bodde under sina sista år och även avled 1689. Vi ser rummet där Kristina bodde och tar del av den storslagna konstsamlingen som idag finns i palatset, med bl a ett porträtt på Drottning Kristina som Diana, jaktens gudinna. Granne med Palazzo Corsini ligger Skandinaviska Föreningen, det äldsta nordiska kulturinstitutet i Rom. Här träffar vi nuvarande intendent, Marie Kraft som bjuder på ett glas vin och berättar om föreningens långa historia och om de kända nordiska kulturpersoner som bl. a. Selma Lagerlöf, August Strindberg och Henrik Ibsen, vilka haft stipendieboende här sedan öppnandet 1860.

 

Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 3. Onsdag 26 oktober.

Frukost kl. 07:00-08:45. Samling i Lobbyn kl. 09:00. Promenad till jesuitordens moderkyrka Il Gesù. Kyrkan som är en av Roms största och en av de första barockkyrkorna stod färdig år 1600. Både till sin plan och form har kyrkan stått modell för jesuitkyrkor världen över. Inne i kyrkan tar vi del av den överdådiga inredningen som manifesterar Jesuitordens rikedom.

 

Vi fortsätter till Palazzo Colonna vid beläget vid foten av Quirinalen, en av stadens sju kullar. Palatset härstammar från 1200-talet och har i över 20 generationer tillhört den mäktiga familjen Colonna. Det stora byggnadskomplexet är uppfört över ruinerna av ett gammalt tempel. Dante sägs ha bott här under sin vistelse i Rom. Palatset är numera museum med barockens mest storslagna festsal. Ingenstans i Rom ser vi på samma sätt den överdådiga prakt som Drottning Kristina mötes av.

 

I det antika Roms hjärta går vi på Michelangelos berömda trappa La Cordonata till toppen av Capitolium. Capitolium, en annan av stadens sju kullar, var den romerska världens symboliska centrum. Här stod stadens tre viktigaste tempel. Dessa var tillägnade guden Jupiter Optimus Maximus; Roms beskyddare, Minerva; visdomens gudinna samt Juno Moneta; en skyddsgudinna. Hans berättar om den antika staden i skuggan av kejsar Markus Aurelius ryttarstaty.

 

Vi vandrar sedan ner till det gamla ghettot där vi bokat bord för lunch till självkostnadsspris på en trevlig restaurang.


Efter lunchen möter vi Romsvenskan Cecilia Waldecrantz. Cecilia är utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor sen 40 år i Rom och drev under flera år kulturcentret Il Posto delle Fragole (Smultronstället) där hon framgångsrikt bl a presenterade svensk film för den romerska publiken. Cecilia tar oss med till de berömda filmstudiorna i Cinecitta. I bussen berättar Cecilia om sin vänskap med Anita Ekberg och Ingrid Thulin. Anita Ekberg blev italienarnas stora idol efter att hon badat i Fontana di Trevi i filmen La Dolce Vita. Hon levde hela sitt liv i Rom. Tillsammans med Ingrid Thulin och Ingrid Bergman ingår hon i den treklöver av svenska filmstjärnor som gestaltat en viktig del av den italienska filmen under 1900-talet senare hälft.  I Cinecittà får vi en bild om deras arbetsmiljö under åren i Rom.


Middag på egen hand.


Dag 4. Torsdag 27 oktober.

Kl 07:00-09:00 frukost.

Kl 09:30 buss från hotellet till Peterskyrkan.  Peterskyrkan är kristenhetens största kyrkorum. Den ursprungliga basilikan, uppförd över aposteln Petrus grav, ersattes under 1500- och 1600-talen av den nuvarande kyrkobyggnaden och med dåtidens främsta arkitekter inblandade. Interiören är rikt utsmyckad, berömt är bl. a. Berninis tabernakel över högaltaret, liksom Michelangelos ”Pietà” och bronsstatyn av Petrus, som förlorat en tå genom miljontals kyssar av hänförda pilgrimer. Här ser vi också Drottning Kristina grav.


Med bussen fortsätter vi till Villa Borghese som båda är namnet på den stora parken i norra Rom och på familjen Borgheses magnifika representationshem från början av 1600-talet, vilket är beläget i parken. Vi besöker villan som idag inrymmer en storslagen konstsamling med bl. a en samling av Berninis marmorskulpturer.


Lunch på egen hand i närheten av Villa Borghese.


Med bussen tar vi oss sedan ut till den pitoreska byn Castelgandolfo. Efter rundvandring I byn besöker vi vingården St Benedetta där vinprovning och middag väntar.  


Dag 5. Fredag den 28 oktober.

Kl. 06.30-07:30 frukost och utcheckning.


Kl. 07:30 Transfer ut till Roms flygplats för hemresa med SAS.


Avresa från Rom kl. 10:15 med ankomst Arlanda kl. 13:25.


RESEFAKTA

Pris 22 950 SEK

Tillägg enkelrum 3 450 SEK.


BOKA RESAN


ÖVRIGA FRÅGOR


Eller ring: 0704-220174


I priset ingår: SAS Stockholm - Rom t&r, fyra nätter i delat dubbelrum på fyrstjärninga Hotel Ponte Sisto, en lättare lunch med lunchsmörgås, två trerätters middagar med vin, en vinprovning med tillhörande middag, presentation med vin på Skandinaviska Föreningen, samtliga transporter och inträden enligt program, Hans Lepp som ciceron under hela resan.


Peterskyrkan med Michelangelos kupol. Kristendomens viktigaste kyrka.

Heliga Birgitta (1303-1373). Sveriges enda helgon bodde i Rom under senare delen av sitt liv.

Forum Romanum. Det antika Roms centrum.

Drottning Kristina (1626-1698).

Fontana di Trevi.

Anita Ekberg (1931-2015). Hon blev odödlig i Italien efter rollen som Sylvia i Fellinis Det ljuva livet. Foto Georg Oddner/Malmö Museer.

Pantheon med sin berömda runda taköppning, Oculus

Vår ciceron Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även president i Svenska Pro Venezia.