Rom med Seniora läkare 2023

Med tre berömda svenska kvinnor till Rom, Den heliga Birgitta, Drottning Kristina och Anita Ekberg


18-22 april 2023


Möt våren i Rom! På resan besöker vi flera av den eviga stadens historiska pärlor. Vår ciceron, Italienkännaren och konsthistorikern Hans Lepp tar oss med till Heliga Birgittas, Drottning Kristinas miljöer från medeltidens Rom och barockens storslagna palats. Ur den italienska konsten möter vi bl a arkitekten Borromini och bildhuggaren Bernini båda samtida med Drottning Kristina. Cecilia Waldecrantz som skapade det italiensk-svenska kulturcentrumet Il Posto delle Fragole / Smultronstället och god vän till Anita Ekberg och Ingrid Thulin tar oss med på en utflykt till Cinecitta, Roms berömda filmstudio. På Skandinaviska Föreningen tar intendent Marie Kraft emot och berättar om andra skandinaviska kulturpersoner som verkat i den eviga staden.


Resan är speciellt framtagen för Seniora Läkare


Dag 1. Tisdag 18 april.                         

Flyg kl. 07:05 med SAS från Stockholm/Arlanda och kl. 06:20 från Landvetter (tänk på att SAS rekommenderar att ni är på flygplatsen minst två timmar innan avgång).


Mellanlandning på Kastrup. Avgång Kastrup kl. 10:00 med ankomst Rom 12:35

Vår ciceron Hans Lepp och vår lokala reseledare, Carin Svantesson Teti, möter med skylt efter säkerhetskontrollen på flygplatsen Fiumicino. Transfer in till vårt hotell, Hotel Ponte Sisto, beläget mitt i Rom vid bron med samma namn. Lunchsmörgås med kaffe på hotellet. Incheckning på våra rum från kl. 15:00, eller lite tidigare om rummen är klara. Eftermiddagsvila på rummet.


17.00 Återsamling på hotellets konferensavdelning där vi bjuds på välkomstdrink med tilltugg följt av föredrag av Hans Lepp.

 

Ca 18.00 ger vi oss ut på en introducerande kvällspromenad med fokus på Heliga Birgitta som kom till Rom till år 1350 och Drottning Kristina som kom till den eviga staden1655.


Vi går till Piazza Farnese ser vi byggnaden där Heliga Birgitta bodde (pga renoveringsarbeten kan vi inte besöka den) och det vackra Palazzo Farnese som under en tid var Drottning Kristinas hem och som nu är den franska ambassaden.

 

Ca 19.00 Gemensam middag på kvällen på kort gångavstånd från hotellet.

 

Dag 2. Onsdag 19 april.

Kl. 07:00-08:45 frukost. Kl. 09:00 samling i lobbyn för stadsvandring med Hans och Carin.

Vi promenerar över Campo di Fiori, ett av stadens viktigaste marknadstorg där kommersen pågått sedan antiken.

 

På Piazza Navona möter vi en av stadens mest berömda platser. Det rektangulära torget med rundade hörn uppfördes som tävlingsarenan Domitianus stadion på 80-talet e kr. På 1600-talet uppfördes här flera imponerande barockpalats vi beundrar här kyrkan Sant'Agnese in Agone präglad av arkitekten Francesco Borrominis ombyggnad i barockstil på 1650- talet. Vid denna tid fick torget sina berömda fontäner där en av akvedukterna som förser staden med färskvatten slutar. Fontänerna ritades av arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini som lät sina medarbetare skulptera symboler i form av enorma flodgudar för vattendrag i de då fyra kända världsdelarna, Europa, Asien, Afrika och Amerika.

 

I Pantheon möter vi en av antikens bäst bevarade byggnader, ursprungligen representerande världsalltet. Den väldiga kupolen mäter invändigt 43 meter i diameter. Högst upp finns en nio meter vid taköppning (oculus) som bidrar till byggnadens storslagna rymd- och ljusverkan. Här ligger bl.a. den berömde konstnären Rafael begravd.

 

Vid Roms kanske mest fotograferade plats Fontana di Trevi ser vi en av annan av stadens akvedukters slutpunkt som sedan antiken försett staden med friskt

vatten. Även här byggdes under 1600-talet en storslagen fontän. I centrum ser vi den antika stamguden Okeanos som symboliserar den världsström som, cirkelformigt sluten inom sig själv, flöt runt hela jorden utan att blanda sina böljor med havets. Haven och alla floder och källor hade dock sina ursprung från Okeanos. Vattnet i luften finns i kaskadernas vattenstänk. Vattnet i jordens innandöme kan ses sippra fram ur sprickor i klippan. Det är på en gång livgivande och destruktivt. De båda hästlika väsendena som är spända för Okeanos vagn symboliserar dualiteten: en av dem är tyglad och lugn, den andra vild och obändig.

 

Vi intar förmiddagskaffe vid Trevi och promenerar sedan tillbaka mot hotellet, och därefter blir det lunch på egen hand i närområdet.

 

Ca 15.00 hämtas vi av Hans för att ta oss upp till Aventinen dit Skandinaviska Föreningen, det äldsta nordiska kulturinstitutet i Rom, nyligen flyttat. Här träffar vi nuvarande intendent, Marie Kraft som bjuder på ett glas vin och berättar om föreningens långa historia och om de kända nordiska kulturpersoner som bl. a. Selma Lagerlöf, August Strindberg och Henrik Ibsen, vilka haft stipendieboende här sedan öppnandet 1860.


Därefter åker vi med samma vans tillbaka till Ponte Sistobron, men stannar på andra sidan i Trastevere där vi börjar med att besöka Palazzo Corsini där Drottning Kristina bodde under sina sista år och även avled 1689. Vi ser rummet där Kristina bodde och tar del av den storslagna konstsamlingen som idag finns i palatset, med bl a ett porträtt på Drottning Kristina som Diana, jaktens gudinna.

Efter besöket i Palazzo Corsini fortsätter vi genom den pittoreska stadsdelens medeltida gränder och torg, och vi besöker den kyrkan Santa Maria in Trastevere. Kyrkan är Roms första Mariakyrka och grundades redan på 200-talet. Under medeltiden kom kyrkan att byggas ut vid flera tillfällen. Den treskeppiga basilika vi idag möter är framförallt ett verk av påven Innocentius II på 1140-talet. I kyrkan, berömd för sina vackra guldmosaiker ser vi en av de storslagna miljöer som möte Heliga Birgitta.

 

Kanske blir det tid för en liten drink på egen hand på det vackra torget innan

Vi intar middag på en av stadsdelens trevliga restauranger ca 19.30

 

Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 3. Torsdag 20 april.

Frukost kl. 07:00-08:45. Samling i Lobbyn kl. 09:00. Promenad till jesuitordens moderkyrka Il Gesù. Kyrkan som är en av Roms största och en av de första barockkyrkorna stod färdig år 1600. Både till sin plan och form har kyrkan stått modell för jesuitkyrkor världen över. Inne i kyrkan tar vi del av den överdådiga inredningen som manifesterar Jesuitordens rikedom.


Dessa var tillägnade guden Jupiter Optimus Maximus; Roms beskyddare, Minerva; visdomens gudinna samt Juno Moneta; en skyddsgudinna. Hans berättar om den antika staden i skuggan av kejsar Markus Aurelius ryttarstaty.

 

Vi vandrar sedan ner till det gamla ghettot där vi bokat bord för lunch till självkostnadsspris på en trevlig restaurang.

 

Efter lunchen möter vi Romsvenskan Cecilia Waldecrantz. Cecilia är utbildad psykolog och psykoterapeut. Hon bor sen 40 år i Rom och drev under flera år kulturcentret Il Posto delle Fragole (Smultronstället) där hon framgångsrikt bl a presenterade svensk film för den romerska publiken. Cecilia tar oss med till de berömda filmstudiorna i Cinecitta. I bussen berättar Cecilia om sin vänskap med Anita Ekberg och Ingrid Thulin. Anita Ekberg blev italienarnas stora idol efter att hon badat i Fontana di Trevi i filmen La Dolce Vita. Hon levde hela sitt liv i Rom. Tillsammans med Ingrid Thulin och Ingrid Bergman ingår hon i den treklöver av svenska filmstjärnor som gestaltat en viktig del av den italienska filmen under 1900-talet senare hälft. I Cinecittà får vi en bild om deras arbetsmiljö under åren i Rom.


Dag 4. Fredag 21 april.

Kl 07:00-09:00 frukost.


Kl 09:30 buss från hotellet till Peterskyrkan.  Peterskyrkan är kristenhetens största kyrkorum. Den ursprungliga basilikan, uppförd över aposteln Petrus grav, ersattes under 1500- och 1600-talen av den nuvarande kyrkobyggnaden och med dåtidens främsta arkitekter inblandade. Interiören är rikt utsmyckad, berömt är bl. a. Berninis tabernakel över högaltaret, liksom Michelangelos ”Pietà” och bronsstatyn av Petrus, som förlorat en tå genom miljontals kyssar av hänförda pilgrimer. Här ser vi också Drottning Kristina grav.


Med bussen fortsätter vi till Villa Borghese som båda är namnet på den stora parken i norra Rom och på familjen Borgheses magnifika representationshem från början av 1600-talet, vilket är beläget i parken. Vi besöker villan som idag inrymmer en storslagen konstsamling med bl. a en samling av Berninis marmorskulpturer.


Lunch på egen hand i närheten av Villa Borghese.


Med bussen tar vi oss sedan ut till den pitoreska byn Castelgandolfo. Efter rundvandring I byn besöker vi vingården St Benedetta där vinprovning och middag väntar.  


Dag 5. Lördag den 22 april.

Kl. 06.30-07:30 frukost och utcheckning.


Kl. 08:20 Transfer ut till Roms flygplats för hemresa med SAS.


Avresa från Rom kl. 11:25 med ankomst Kastrup kl. 14:00.

Vidare från Kastrup kl. 15:30 med ankomst Arlanda kl 16:45.

Vidare till Göteborg från Kastrup finns ingen flygavgång som passar, så vi rekommenderar tåg från Kastrup med avgång varje timme.


RESEFAKTA

Pris 23 600 SEK.

Tillägg enkelboende i dubbelrum 3 750 SEK.


BOKA RESAN


ÖVRIGA FRÅGOR


Eller ring: 0704-220174


I priset ingår: SAS Stockholm/Kastrup - Rom t&r (för Landvetter finns det anslutning, på utresan, på hemresan finns ingen lämplig anslutning från Kastrup så vi rekommenderar tåg Kastrup - Göteborg), fyra nätter i delat dubbelrum på fyrstjärninga Hotel Ponte Sisto, en lättare lunch med lunchsmörgås, två trerätters middagar med vin, en vinprovning med tillhörande middag, presentation med vin på Skandinaviska Föreningen, samtliga transporter och inträden enligt program, Hans Lepp som ciceron under hela resan.


Avbokningsregler för denna resa:

Fri avbokning tills anmälningsavgift är erlagd.
Anmälningsavgiften, 2500 SEK/person är bindande och inte återbetalningsbar vid avbokning.
Efter erlagd slutbetalning (fem veckor innan avresa), ingen återbetaling vid avbokning.


Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, före fem veckor innan avresa ha för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens
rekommendationer.


Vid reseavrådan från Sveriges regering återbetalas hela inbetald resekostnaden.


Vid sjukdom utfärdar vi avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg skall skickas tillhemförsäkringsbolag för ersättning.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet, samt till prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


Peterskyrkan med Michelangelos kupol. Kristendomens viktigaste kyrka.

Heliga Birgitta (1303-1373). Sveriges enda helgon bodde i Rom under senare delen av sitt liv.

Forum Romanum. Det antika Roms centrum.

Drottning Kristina (1626-1698).

Fontana di Trevi.

Anita Ekberg (1931-2015). Hon blev odödlig i Italien efter rollen som Sylvia i Fellinis Det ljuva livet. Foto Georg Oddner/Malmö Museer.

Pantheon med sin berömda runda taköppning, Oculus

Vår ciceron Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även president i Svenska Pro Venezia.