Savolax Herrgårdar Extra avgång

Savolax herrgårdar
Följ med till herrgårdarnas Finland!


1-6 September 2021
EXTRA AVGÅNG


OBS SIDA OCH PROGRAM UNDER 

UPPDATERING


För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


I vackra september reser vi till Savolax i östra Finland. Detta sköna skogs- och insjölandskap bildade en östlig gränstrakt i det gamla svenska riket. Kring riksfästningen Olofsborg i Nyslott och krigsskolan i Haapaniemi växte det fram en rik herrgårdskultur på officers- och prästboställen under 17- och 1800-talen. Vår ciceron, konsthistorikern och museimannen Pontus Kyander tar oss till ett urval av dessa gårdar. I Jorois kyrksocken besöker vi Järvikylä och Frugård två herrgårdar som som gått i släkterna Grotenfelt och Collen/Åström i många generationer. I Rantasalmi kyrkosocken besöker vi bl a släkten Westerstråhles Putisalo gård och Strandgård, socknens äldsta herrgård som även var i familjen Kyanders ågo under 160 år. Andra vackra gårdar vi besöker är Terttis och Juhanala. Vi bor bekvämt i den lilla staden St Michel, känt bland annat för att marskalk Mannerheim här hade sitt högkvarter under andra världskriget. En av kvällarna intar vi en historisk middag på legendariska S:t Michelsklubben, där marskalken var stamgäst. På vägen till och från Savolax hinner vi även med besök i Heinola och Lahtis. Vi avslutar med guidade besök på Frugård i Mäntsälä, forskningsresanden Adolf Erik Nordenskiöld födelsegård och på Ainola, Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem vid Tusby träsk.


Gunilla von Platen deltar i resan från Gård & Torp.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 1 september 


Kl. 15:30 – 15:50 samling i Värtaterminalen i Stockholm. Reseledare Ola Olsson delar ut biljetter. Kl. 16:45 avresa med Silja Lines MS Silja Symphony till Helsingfors. Kl. 19:30. Gemensam trerätters middag inkl. två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Torsdag 2 september


Kl. 09:55 ankomst Helsingfors.


Kl. 10:20 avresa med hyrd buss, ciceron Georg Grotenfelt ansluter.


Kl. 12 – 13 Besök i Aschanska huset i Heinola, byggt som landshövdingsresidens i Kymmenegårds län på 1770-talet. Här residerade landshövding Lars Adolf Aschan i slutet av 1700-talet. Byggnaden är mycket välbevarad exteriört och interiört och ger en god bild av ett vackert högreståndshem från senare delen av 1700-talet. 


Kl. 13:15 – 14:15 lunch i Heinola.

Vi besöker sedan Kristina kyrka uppförd i senbarock, där Pontus anfader Göran Andersson Kyander var församlingens första kyrkoherde. Här ser vi porträtt av byggherren Katarina Stenbock och hennes make Per Brahe d y.


På ståtliga Järvikylä herrgård, bjuds vi på ett glas champagne av Albert och Catharina Grotenfelt. Albert är 11:e generationen Grotenfelt på Järvikylä som varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Huvudbyggnaden, ett stort trähus med drag av nyrenässans, är uppförd 1882 enligt ritningar av länsagronom Alfred Sjöström. Den stora salen, inredd i en blandning av renässans och barock, tjänstgjorde under andra världskriget som militärsjukhus. Gården är idag en stor producent av grönsaker. 


Ca kl. 18:30 incheckning på Sokos hotell i S:t Michel.


Kl. 19:30 gemensam middag på hotellet.


Dag 3. Fredag 3 september


Kl. 07:00 – 08:30 frukost.


Avresa kl. 09:00 till Jorois kyrksocken, under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet känt som Lilla Paris i Stockholm på grund av franskan som här sägs ha varit allmänt umgängesspråk på herrgårdarna. 


Kl. 10:00 ankomst Frugård. Herrgårdsfrun och etnologiprofessor Anna-Maria Åström berättar om släktgården och om herrgårdskulturen i Savolax. Frugård räknas som en av Finlands bäst bevarade gustavianska miljöer. Herrgårdsbyggnaden uppfördes 1782 av Hedvig Juliana Munck (f. Wright och mor till Gustav III:s gunstling, hovstallmästare Adolf Fredrik Munck). Herrgårdshuset är ett timrat tvåvåningsbyggnad med mansardtak som dominerar den gustavianska gårdsformationen. Interiören har bl. a. handmålade lärfttapeter och gustavianska kakelugnar i salen och förmaket. Gården har gått i släkterna Munck, Grotenfelt, von Collen/Åström. 


Kl. 12:00 lunch med guidning på Terttis herrgård. Här träffar vi herrgårdsägarna Pepita and Matti Pylkkänen. Terttis gård har varit i familjen Pylkkänens ägo sedan 1894 då handelsmannen Adam (Aatami) Pylkkänen inköpte gården och här inrättade ett mönsterjordbruk och mejeri. Adam som varit verksam i St Petersburg införskaffade därifrån de möbler som fortfarande pryder salongerna.  Innan 1799 var gården känt som Hintsala rusthåll och har bl a ägts av familjerna, Ithimaeus, Hertz, von Brandenburg och Avelin. Nuvarande huvudbyggnad stod färdig 1809 och fick sitt nuvarande utseende med inslag av nyrenässans efter ritningar av länsarkitekt Johan Ludvig Lybeck. Under vinterkriget fungerade herrgården som artillerihögkvarter under generalmajor Väinö Svanström och under fortsättningskriget som intendenturhögkvarter under överste Verner Gustafsson. Pepita och Matti har sedan 1978 drivit gårdsrestaurang som räknas bland Finlands bästa. Måltiderna är till stora delar tillredda med råvaror från den egna gården och från lokala leverantörer. Idag har man över 100 leverantörer som förser restaurangen med de bästa av råvaror. I anslutning till gården ser vi trädgården anlagd i början av 1900-talet.


Kl. 15:00. återresa till S:t Michel.


Kl. 15:30–17:15 stadsvandring med guidat besök på Högkvartersmuseet där marskalk Gustaf Mannerheim hade sin stab under både inbördes-, vinter- och fortsättningskriget.


Kl 17:30 – 18:30 besök på På Kenkäveronniemi gamla prästgård i utkanten av St Michael där vi får ett glas vin med lite tilltugg. Den tidigare prästgården, som var en av Finlands största, uppfördes av församlingen i slutet på 1860-talet för kyrkoherden och sedermera biskopen i Borgå, Anders Johan Hornborg. Den vackra träbyggnaden med snickarglädje ritades av arkitekten Alfred Cavén. Den mycket arkitekturintresserade kyrkoherden Hornborg var själv inblandad i utförandet av gården, vilket säkert också påverkade hans dotter Signe Hornborg, som kom att bli Finlands och kanske världens först utbildade och verksamma kvinnliga arkitekt. 


Middag på egen hand.


Dag 4. Lördag 4 september


Frukost kl.07:00–08:30.

Kl. 08:30 avresaför en dag bland herrgårdarna i Rantasalmi kyrksocken. Här uppstod under 17–1800-talet en mängd herrgårdar kring krigsskolan i Haapaniemi. 


Kl. 09:30–10:30 Besök på Södervik där ägaren, kyrkoherde Jussi Leppäniemi, berättar om gården. Bland ägarfamiljerna märks Gyllenbrandt, Ehrnrooth, Aminoff och Kyander.


Putkisalo gård tas vi emot av Mikael och Susanna Westerstråhle som bjuder på herrgårdslunch. Mikael berättar om släktgårdens historia och om den nuvarande verksamheten med bl a fårskötsel.


På Mariedal rusthåll träffar vi ägarna ur släkten Kettunen (Alopaeus). Huvudbyggnaden uppfördes under 1700-talet av släkten Hufvudskiöld och är känd för sin magnifika och senare tillbyggda glasveranda.


Strandgård är förmodligen Rantasalmis äldsta herrgård, redan på 1500-talet en kungsgård och under 160 år säte för släkten Kyander. Nuvarande ägarna Paunonen tar emot och och bjuder på en lättare förfriskning.


Åter i St Michel ca kl. 17:30.


Kl. 19:30. Middag på berömda S:t Michelklubben. Klubben grundades som en sällskapsklubb 1892. Under den period som marskalk Gustaf Mannerheim hade sin stab i staden åt han dagligen middag på klubben. Bland marskalkens middagsgäster på klubben fanns bl a prins Gustav Adolf.


På klubben tas vi emot med ett glas mousserande vin. Till middagen bjuds en av Marskalkens favoritmatsedlar, vorschmack, gös walewska och caramel-chocolate ganache med tillhörande drycker och kaffe.


Dag 4. Söndag 5 september


Kl. 07:00 – 08:45 frukost och utcheckning.

 Kl. 08:45 avresa.


Kl. 10:15 – 11:20 besök i Lahtis, vi dricker förmiddagskaffe vid det nya konserthuset, Sibeliustalo (Sibeliushuset) helt byggt i trä. Kl. 12:05 – 13:15 besök på släkten Nordenskiölds gamla stamgods Frugård i Mäntsälä.


Herrgården som ägs av finska staten sedan 1964 räknas som en av den finska herrgårdsarkitekturens främsta verk. Huvudbyggnaden uppfördes 1805 efter ritningar av fortifikationsofficeren Adolf Gustaf Nordenskiöld. I motsats till tidens nyklassicistiska stilideal hämtade Nordenskiöld inspiration från den karolinska herrgårdsstilen. I Finland är grundplanen unik: boningsrummen har grupperats kring en sal med dubbel våningshöjd, som får sitt ljus från lanterninvåningens fönster; ett övre galleri löper runt salen i övervåningens höjd. Adolf Gustaf beskriver herrgården i ett brev till sin bror Otto Henrik i Stockholm 1806. Salen är tillräkligt ljus. Warm om vintern och sval om sommaren. "Den har vunnit allas approbation. Och det är redan flere som tänka bygga på samma sätt. Det är vist, at efter vårt klimat, passar det förträfligt."


13:35 – 15:10 guidning på Ainola, Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem vid Tusby träsk, ritat av arkitekt Lars Sonck i förra sekelskiftets nationalromantiska stil. Aino och Jean kom att slå sig ner vid Tusby träsk som vid förra sekelskiftet hade utvecklats till en konstnärskoloni där tidigare konstnärinnan, Venny Soldan-Brofeldt och hennes make författaren Johannes Brofeldt (senare Juhani Aho) införskaffat Villa Vårbacka, konstnären Pekka Halonen och hustrun, översättaren Maija (född Mäkinen) uppförde ateljéhemmet Halosenniemi och konstnären Eero Järnefelt (Aino Sibelius bror) och hustrun, skådespelerskan Saimi Swan byggde ateljéhemmet Suviranta. 


På Ainola dricker vi även eftermiddagskaffe i museikaféet Aulis. Kaféet har fått sitt namn efter Jean och Ainos svärson, arkitekten Aulis Blomstedt som gjorde flera om- och tillbyggnander på Ainola.


Ca kl. 16:00 ankomst Olympiaterminalen Helsingfors.


Kl. 17:00 avgång med Silja Lines MS Silja Serenade.


Kl. 19:30 andra sittning på smörgåsbordet med vin/öl.


Dag 4. Måndag 6 september


Kl. 07:00 – 09:00 frukost. Ankomst Stockholm kl. 09:45.


Resefakta

Pris 14 850 SEK. (Pris icke prenumeranter 15 850 SEK). Tillägg 1 500 SEK för enkelrum.

Begränsat antal platser


I priset ingår: Stockholm – Helsingfors t & r med Silja Line i A2 fönsterhytt, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, Specialfrukost på ut- och hemresan, tre nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Sokos Mikkeli hotel i St Michel, två trerätters middagar i land varav en festmiddag på St Michelklubben (festmiddagen inkluderar ett glas mousserande vin, en snaps, en öl, och ett glas vitt vin), fyra luncher (varav två herrgårdsluncher samt en lättare med lunchsmörgås), kafferaster enligt program, provsmakning med Lignell & Piispanen, ett glas vitt vin med tilltugg på Kenkäveronniemi, samtliga inträden och transporter enligt program.


Förutsättningar för att resa med under coronatider. Man måste vara frisk för att delta i resan och inte ha feber. På bussturerna kommer handsprit och munskydd finnas tillgängligt. Ni bör dock ta med egna munskydd om ni önskar använda detta. Vi har valt att ha egna guidningar på samtliga besöksmål samt förboka samtliga måltider och kafferaster för att i möjligaste mål hålla gruppen så skyddad som möjligt. 


Vid sen avbokning pga sjukdom så gäller vanliga avbokningsregler. Dvs full ersättning från försäkringbolag om man har hemförsäkring med reseskydd och har läkarintyg att skicka in.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Vårt första besök blir på Aschanska gården i Heinola.

Vacker interiör från Aschanska gården.

Frugård i Jorois. Här möter vi en av Finlands best bevarande gustavianska miljöeer.

På Frugård träffar vi etnologiprofessorn och herrgårdsfrun Anna-Maria Åström. Anna-Maria avhandlig behandlar herrgårskulturen i Savolax.

Järvikylä gård med sin slottsinspirerade fasad.

Terttis gård i Jockas.

Salongerna på Terttis.

Terttis berömda sommarbuffé bjuds vid vårt besök.

Kenkäveronniemi i St Michel. Vid uppförandet Finlands största prästgård.

Vackra Putkisalo gård i Rantasalmi kyrkosocken. Här träffar vi Mikael Westerstråhle som bl a bedriver fårskötsen på familjegården

Marskalk Mannerheim konverserar prins Gustaf Adolf på St Michelsklubben, där vi intar en av resans middagar. Foto SA Kuva.

Interiör från Frugård i Mäntsälä

Vår ciceron Pontus Kyander är konsthistoriker och utställningscurator. Han har varit redaktör för Bildjournalen i SVT och medverkar som konstkritiker i olika tidningar i Norden. Med rötter i Savolax herrskapssläkter tar han oss runt bland Rantasalmis många små och säregna träherrgårdar. För tillfället arbetar Pontus med 2022 års stora utställning, Underjorden på konstmuseet Amos Rex i Helsingfors och renoverar sin nyinköpta herrgård utanför Lovisa.

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.


Regler gällande covid 19

Förutsättningar för att resa med under coronatider. Vaccinationsintyg gällande Covid 19 eller ett positivt antikroppstestresultat (max 6 mån gammalt) eller ett läkarintyg (max 6 mån gammalt) som visar att passageraren har haft covid-19. Kopia på intyg skall vara arrangören tillhanda senast en vecka innan resan påbörjas för att få delta i resan.

Detta är även de regler som Finland och Silja Line satt upp. Dock ännu inte gällande vaccinintyg som med stor sannolikhet kommer gälla när resan sker.


Ta med egna munskydd för buss om krav på detta fortfarande gäller.