Sicilien med Seniora Läkare - extra avgång

Kulturresa till Sicilien med

Seniora Läkare - Extra avgång


7-14 maj 2019För femte året genomför Seniora Läkare en Italienresa med vår uppskattade ciceron, kulturrådet och Italienkännaren Hans Lepp. Årets resa går till Sicilien där vi under en vecka möter öns kultur och historia präglad av grekerna, romarna, bysantinarna, araberna och normanderna.


Vår resa börjar i Syrakusa, den gamla staden som grundades av grekerna på 700 fkr. Vi bor i den gamla staden som bland sina berömda innevånare haft både helgonet Santa Lucia och matematikern Arkimedes. Härifrån gör vi även en utflykt längs kusten till Etnas sluttningar och staden Taormina berömt bl a för sin grekiska teater. Under två nätter bor vi vid gamla klippstaden Agrigento på sydkusten. Härifrån besöker vi Tempeldalen med sina grekiska tempelruiner och Donnafugata, släktgodset från Tomaso di Lampedesas roman ”Lepoarden”.


Vår resa avslutas med tre nätter i Palermo. I staden besöker vi de normandiska kyrkorna med sina guldmosaiker. Vi gör också en dagsutflykt till  benediktinklostret Monreale och kuststaden Cefalù med sin normandiska katedral. Under resan blir det även besök på lantgårdar med vinprovning. I Palermo ges även möjlighet att gå på en föreställning på det klassiska operahuset, Teatro Massimo. Vår resa sker i maklig takt. Har ni frågor om hur ansträngande resan är så kontakta Mejt resor.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 7 maj

Tidig avresa kl 06:00 från Arlanda, kl 06:00 från Landvetter och kl. 06:05 från Kastrup (tänk på att man bör vara på Arlanda och Kastrup ca två timmar innan avgång).


Samtliga flyg är med Lufthansa och har gemensamt byte i München för flyg ner till Catania på Siciliens östkust. Ankomst Catania kl 11:00.


Ciceron Hans Lepp och lokal reseledare Johanna Siljehagen möter med skylt på Catanias flygplats. Busstransfer till Syrakusa. Bagageinlämning på vårt centrala hotell, Livingston beläget på strandpromenaden i Gamla stan.


Efter gemensam lunch tar Hans Lepp oss med på stadsvandring genom Syrakusa som grundades för 2 700 år sedan som grekisk handelsstad. Vi besöker katedralen som innesluter ett gammalt doriskt athenatempel.


För oss svenskar är Syrakusa särskilt intressant, för härifrån kom Santa Lucia och varje år den 13 december firas hon som stadens skyddshelgon. En silverstaty föreställande Lucia bärs då genom staden i en procession där tiotusentals människor deltar. Efter sju dagar återförs statyn till katedralen där den förvaras till nästa års firande. I katedralen finns även S:t Lucias underarmar som reliker.


Vi ser även bl a lämningarna av det stora grekiska apollotemplet från 500-talet f.Kr.


Efter några timmar på egen hand med möjlighet att vila upp sig efter resan samlas vi för en gemensam tidig middag.


Dag 2. Onsdag 8 maj

Med buss tar vi oss till Taormina, alltsedan Goethe gav ut sin bok Italienska resan i slutet av 1700-talet har staden med sina antika lämningar och sitt vackra läge högt över Medelhavet varit ett klassiskt turistmål.


I staden ser vi bl a den grekiska amfiteatern där det sommartid hålls operaföreställningar.


Eftermiddag på egen hand i Syrakusa och gemensam middag på kvällen.


Dag 3. Torsdag 9 maj

På förmiddagen lämnar vi Syrakusa och tar oss inåt ön till klippstaden Ragusa, berömd för sina många barockbyggnader. Vi ser bland annat katedralen, uppförd efter den stora jordbävningen 1693.


Utanför Ragusa intar vi lantlunch på en bondgård där vi får smaka på gårdens olika produkter och eget vin. Här berättar Johanna Siljehagen (som även driver en agentur för ekologiska livsmedel) och gårdsägaren om gårdens odlingar och och vi njuter av säsongens tidiga grönsaker.


Frampå eftermiddagen kommer vi fram till Agrigento på sydkusten. Som Ragusa, Taormina och flera andra av öns gamla städer är den högt belägen på en klippa för att lättare kunna försvaras mot inkräktare från havet.


Vi inrättar oss på vårt hotell beläget vackert med utsikt över Tempeldalen.


Gemensam middag på kvällen.


Dag 4. Fredag 10 maj

Efter frukost tar vi oss ned till Tempeldalen några kilometer från Agrigento. Tempeldalen var det religiösa centret i Agrigentos grekiska föregångare, Akragas. Med ruinerna av sju doriska tempel är det ett av de mest storslagna grekiska tempelområdena över huvud taget. Under sin storhetstid på 500-talet f. Kr. hade området cirka 200 000 invånare. De grekiska invandrarna sökte sig hit för den bördiga jorden när hemlandet blivit överbefolkat.


Lunch och eftermiddag på egen hand i Agrigento. Den vackra gamla staden med sina små gränder har flera små restauranger och vackra utsiktspunkter mot Medelhavet.


Dag 5. Lördag 11 maj

Vi lämnar Agrigento och Siciliens sydkust för att ta oss tvärs över ön mot Palermo. På vägen besöker vi Palazzo Filangeri-Cutò i Santa Margarita. Palatset är förebilden för  Det gamla godset är förebilden för godset Donnafugata i Tomaso di Lampedesas roman ”Leoparden”. I bussen läser Hans Lepp partier ur romanen som också blev stor filmsuccé på 1960-talet med Burt Lancaster, Claudia Cardinale och Alain Delon i de ledande rollerna.


Gemensam lunch.


På eftermiddagen kommer vi fram till Palermo där vi installerar oss på centrala fyrstjärniga Hotel Federico II. Hans Lepp tar oss sedan på stadsvandring i Palermo på eftermiddagen.


Gemensam middag på kvällen.


Dag 6. Söndag 12 maj

Vi ägnar dagen åt Palermos främsta sevärdheter som vi alla har på gångavstånd. Vi börjar med att besöka den stora katedralen, uppförd under den normandiska tiden men ombyggd flera gånger. I katedralen kan vi beundra de normandiska kungarnas mäktiga gravvårdar i porfyr. Här vilar bl a Fredrik II som var tysk-romersk kejsare och som härskade över ett rike som sträckte sig från Medelhavet till Östersjön. År 1198 kröntes han till kung över Sicilien.


Vi fortsätter vår vandring och beser några av stadens intressanta kyrkor; La Martorana med sin enastående mosaik och San Cataldo i omisskännlig arabisk-normandisk stil. Nunnorna i La Martorana är kända för att ha skapat ”pasta reale”, populära godsaker insvepta i marsipan.


Efter lunch gör vi ett besök i det  normandiska palatset med det berömda Capella Palatina, de normandiska kungarnas kapell, uppförd i mitten av 1100-talet med ett slösande inre av mästerligt utförda förgyllda mosaiker.


På kvällen ges möjlighet att besöka en operaföreställning på klassiska  Teatro Massimo. Operahuset som invigdes 1897 är Italiens största och det tredje största i Europa efter efter operahusen i Paris och Wien. (Operaprogram meddelas senare).


Gemensam middag, även med tidig sittning för de som skall besöka operan.


Dag 7. Måndag 13 maj

Vi ägnar dagen åt utflykter runt Palermo. Vi tar oss först till det en gång så betydelsefulla benediktinklostret Monreale, beläget strax söder om Palermo. Katedralen, liksom klostret uppförd på 1100-talet, anses som det främsta exemplet på normandisk arkitektur. Dess praktfulla inre är berömt, här får vi ännu en gång beundra Europas finaste mosaiker från medeltiden.


Därifrån tar vi oss till staden Cefalù, känd för sin enorma normandiska katedral, påbörjad under Roger II:s tid på 1200-talet. Staden, bebodd redan under förhistorisk tid, ligger vid foten av en hög klippa på vars topp finns ruinerna av ett tempel från 800-talet f. Kr.


Gemensam avslutningsmiddag.


Dag 8. Tisdag 14 maj

Avresa från hotellet ca 08:30 till Palermos flygplats.


Kl. 12:00 avresa med Lufthansa från Palermo till München.


Kl. 15:30 avresa från München till Arlanda med ankomst kl. 17:40.


Kl 16:00 avresa från München till Landvetter med ankomst kl 17:50.


Kl. 17:15 avresa från München med ankomst Kastrup kl. 18:45.


Resefakta

Bokning. info@mejtresor.se tel 0704-220174 (Ola Olsson).


Tid för resa: 7-14 maj 2019.


Pris 23 950 SEK för del i dubbelrum.


Tillägg 3400 SEK för enkelboende i dubbelrum.


I priset ingår. Flyg med Lufthansa Arlanda, Landvetter, Kastrup – Sicilien t&r (ankomst Catania och avgång Palermo), sju nätter på fyrstjärniga hotell. Sju middagar och tre luncher (samtliga måltider med vin), välkomstdrink Samtliga inträden och transporter enligt program, Hans Lepp som ciceron, samt lokal svensk reseledare medverkar under hela resan.BOKA DIN RESA HÄR


Syrakusas katedral som innesluter det gamla grekiska athenatemplet.


Kejsar Fredrik II stensarkofag i Palermos katedral

Teatro Massimo i Palermo

COPYRIGHT Mejt Resor © 

Den enkla interiören i San Cataldokyrkan i Palermo

Guldmosaikerna i La Martoranakyrkan i Palermo

På resans femte dag besöker vi klippstaden Ragusa