Silvervägen 2023

Silvervägen och det okända Spanien
En färd genom historien med Thomas Gustafsson. 


19-26  april 2023 

Historiska världsarv och inbjudande naturupplevelser varvas med hisnande konstupplevelser, arkitektoniska underverk, eldig flamenco, vinprovningar och gastronomiska sensationer. Följ med på en unik resa där vi följer den gamla romerska handelsvägen Vía de la Plata och upplever Spaniens mångfacetterade kultur och historia tillsammans med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson.


På den Iberiska halvön fanns mäktiga iberiska civilisationer redan för flera tusen år sedan. Hit kom romarna för att underkuva ibererna och få kontroll över deras värdefulla tenngruvor i norr. På den stenbelagda Silvervägen som romarna lät uppföra transporterades skatterna som grävts fram i gruvorna i Asturien ner till södra delen av den Iberiska halvön för att skeppas till Rom.


Under resan genom den Iberiska halvön följer vi Silvervägen, Vía de la Plata som den kallas, som blev en av Romarrikets viktigaste handelsvägar. Garnisonerna som romarna byggde upp som skydd längs vägen skulle utvecklas till blomstrande städer under den muslimska tiden då kalifatet i Córdoba under en period var världens mest framstående civilisation. När Kastiliens kristna kungar senare tog kontroll över Iberiska halvöns inland blev den gamla Silvervägen viktig för pilgrimer som var på väg mot den heliga staden Santiago de Compostela. Då uppfördes mäktiga kloster och kyrkor längs vägen, samtidigt som grevar och baroner såg till att det restes borgar och påkostade palats.


Resultatet av den tusenåriga kulturblandning som uppstod längs Silvervägen blev dagens unika kulturhistoriska miljö med arkitektoniska underverk som Sevilla, Córdoba, Mérida, Cáceres och Salamanca, så genuina att de är klassade som världsarv av Unesco. 

Men eftersom det här är en resa med många dimensioner så nöjer vi oss inte med att studera antiken och medeltiden och den spanska guldålderns historia och kultur. Under vår resa får vi också en djup insikt i den spanska samtidshistorien.


Vi färdas i lugnt tempo med en bekväm buss och gör många intressanta stopp längs vår färd.  Det här är en resa med guldkant där vi bor på några av Spaniens mest klassiska Paradorer. Vi besöker museum och konstskatter och serveras utsökta middagar och vi får också uppleva en flamencoshow och en läcker vinprovarlunch.


Färdledare och ciceron på denna resa är Spanienkännaren Thomas Gustafsson, mångårig Spanienkorrespondent och författare till flera hyllade böcker om Spanien, bland annat den historiska facklitterära boken ”Spanien - En färd genom historien” som ingår i resans pris. 


Reseprogram

Dag 1. Onsdag 19 april(ankomst Sevilla).

Flyg med Lufthansa från Arlanda, Kastrup och Göteborg med byte i München. Incheckning och ombordstigning på egen hand. 


Avgång Arlanda 06:00 / Ankomst München 08:10


Avgång München 09:55 / Ankomst Sevilla 12:50.


När alla fått sitt bagage i på flygplatsen i Sevilla, och vi räknats samman av vår ciceron Thomas Gustafsson, så går vi gemensamt ut till vår buss. Vi inleder med att göra en panoramatur från bussen där vi får se hur stadens historia speglas i arkitekturen. Vi passar också på att stanna till vid Plaza de España där vi imponeras över det pampiga monumentet som uppfördes inför världsutställningen 1929 i Sevilla innan vi kommer fram till vårt hotell för incheckning under eftermiddagen (Ni som ansluter till resan i Spanien kommer direkt till hotellet). Vi ska bo på fyrstjärniga Hotel Inglaterra som har bästa läge, mitt i den gamla stadskärnan. Här ska vi tillbringa tre nätter med gångavstånd till alla sevärdheter och kvällsnöjen. Efter installation på våra rum samlas vi för välkomstmiddag på hotellets restaurang.

 

Dag 2. Torsdag 20 april (Sevilla)

Efter frukost samlas vi i receptionen för att till fots lära känna den andalusiska huvudstaden som tack vare sitt läge vid den segelbara floden Guadalquivir blev en viktig handelsstad redan under antiken. Romarnas latinska namn på floden som skär igenom Sevilla var Betis, men det är en variant av det arabiska namnet Wadi al-Kabir som används i dag eftersom Sevilla under hela medeltiden styrdes av muslimska härskare.


Under vår rundtur till fots besöker vi bland annat Sevillas katedral med sitt klocktorn Giralda, som en gång var minaret i den stora moskén som fanns här under medeltiden. Katedralen är så magnifik att den utnämnts till ett världsarv av Unesco. Inne i dess dunkel finns enorma guldskatter och konstverk. Här har också Christofer Columbus sin grav. Vi imponeras av den våghalsige upptäckarens gravmonument. De som orkar får också en möjlighet att bestiga klocktornet innan vi fortsätter till det kungliga palatset Alcázar, där vi studerar de vackra salarna som är så imponerande att de används vid flera filminspelningar.  Vid besöket i katedralen och det kungliga palatset medföljer utöver vår ciceron också en lokal specialistguide.


Efter förmiddagens konstupplevelser finns tid att på egen hand besöka någon tapasbar för en lättare lunch och även om man så vill göra egna promenader. Vår ciceron kommer att ge tips på bra tapasrestauranger.


På kvällen samlas vi för att göra en kortare promenad till Museo del Baile Flamenco, Flamencomuseet, där vi ska få veta mer flamencos historia och även uppleva denna kulturyttring som är så unik att den har upphöjts till världsarv av Unesco. Museet är en skapelse av den stora flamencostjärnan Cristina Hoyos. Besöket avslutas med att vi ser en flamencoföreställning med några av världens bästa flamencoartister. Efter detta går vi gemensamt en kort promenad till restaurang Donaire Azabache där vi avslutar kvällen med en god andalusisk festmåltid.


Dag 3. Fredag 21 april (Cordoba & Sevilla).

Efter frukost samlas vi i receptionen för att gå till en bekväm långfärdsbuss för att göra en heldagsutflykt till Córdoba, den histotiska staden ligger vid floden Guadalquivir ungefär 1,5 timmes resa in i landet från Sevilla. Córdoba är en av världens stora sevärdheter tack vare moskén La Mezquita och den omgivande gamla stadskärnan och är förstås upptagen på Unescos världsarvslista. För mer än tusen år sedan var kalifatet i Córdoba Europas mest utvecklade civilisation.


Tillsammans med vår färdledare och en lokal guide får vi veta hela historien medan vi ser och upplever det arkitektoniska mästerverket La Mezquita som tolvhundra år efter att det byggdes fortfarande star kvar med sina vackra moriska valvbågar och pelare.  Vi gör också en vandring vi genom de slingrande gränderna i det gamla judiska kvarteret, La Juderia. Speciellt sevärda är alla innergårdar. Under våren arrangeras varje år en blomsterfestival där man utser stadens vackraste innegård eller patio som de heter på spanska. Under dagen ser vi förststås också den spektakulära romerska bron över Guadalquivir. Innan vi lämnar Cordóba har det funnits tid för lunch, varför inte pröva salmorejo som förrätt, den kalla grönsakssoppan från Córdoba. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till Sevilla där kvällen är fri, varför inte besöka en av de trevliga små restaurangerna som ligger i de inbjudande kvarteren runt hotellet för middag.  Vår ciceron kan ge tips.

 

Dag 4. Lördag 22 april (Jabugo - Zafra).

Efter frukost blir det utcheckning och med siktet riktat norrut lämnar vi nu det andalusiska låglandet och når snart fram till de andalusiska bergen. Vi kör genom vacker natur där ekskogar omger vägen. Mellan träden ser vi flockar med svarta långhåriga Ibericogrisar som betar under överseende av en svinaherde, och snart har vi kommit fram till bergsstaden Jabugo som är centrum för tillverkning av den berömda Ibericoskinkan.


Utomlands marknadsförs denna delikatess ofta under namnet Pata Negra, då Ibericogrisen har svarta klövar (pata negra). Under vår resa berättar vår ciceron, som efter att ha bott under mer än tjugo år i Spanien blivit något av en expert på spansk skinka, det mesta som är värt att veta om denna delikatess. Alla spanjorer vet förstås att världens bästa skinka kommer från Jabugo och nu ska vi se om detta stämmer. Ibericogrisarna lever utomhus året runt och får frossa i ekollon vilket ger skinkan en läcker och mild nötsmak. Stadens läge högt uppe i bergen ger ett mikroklimat som är perfekt för tillverkning av lufttorkad skinka. Vi besöker Cinco Jotas som är stadens mest anrika och bästa skinktillverkare där vi under en rundtur får veta allt som är värt att veta om Ibericoskinka. Rundturen avslutas förstås med avsmakning.


Efter en lunchpaus i Jabugo fortsätter vi färden norrut djupare in i landet. Vi lämnar snart Andalusiens ekskogar och kör in i regionen Extremadura och snart har vi nått fram till Zafra. Här bor vi en natt på hertigens palats och försvarsborg som hyser en av Spaniens mest spektakulära Paradorer. 


Under vår resa genom västra Spanien kommer vi att bo fyra nätter på Paradorer, Paradores som de kallas på spanska, som är en statlig hotellkedja som funnits i Spanien ända sedan 1928. Paradorerna ligger ofta inhysta i gamla slott eller medeltida kloster som efter en varsam restaurering förvandlats till högklassiga hotell, eller så har de uppförts i klassisk stil i en intressant omgivning för att på så sätt öppna vägen mot en bortglömd historisk plats. Att bo på Paradorer är därför alltid en kulturhistorisk upplevelse, samtidigt som det bidrar till att bevara viktiga kulturminnen då hela vinsten från hotellrörelsen används för att underhålla byggnaderna och att utvidga kedjan med nya hotell. Alla Paradorer erbjuder dessutom högklassiga restauranger som serverar det bästa från det lokala köket, det är här man kan uppleva den genuina spanska matkulturen. 

Efter incheckningen finns tid för egna strövtåg i den lilla staden som är ett populärt stopp för pilgrimsvandrare på väg mot Santiago.

På kvällen samlas vi för middag i Paradorens eleganta matsal. 

 

Dag 5. Söndag 23 april (Mérida-Cáceres-Trujillo).

Efter frukost lämnar vi Zafra och med vårt bagage i bussen åker vi vidare in i landet. Efter en knapp timme når vi fram till Mérida, en stad som nuförtiden ligger bortom de stora vallfärdsvägarna men som under romartiden hette Augusta Emerita och som då var huvudstad i den mäktiga romerska provinsen Lusitanien, där nuvarande Portugal ingick. Då var floden Guadiana segelbar västerut till Atlanten och Mérida var en myllrande och rik hamnstad varifrån romarna skeppade ut sina skatter. 


Tack vare att Mérida under lång tid föll i glömska finns många minnen kvar från romartiden. Staden är i dag så unik att den är med på Unescos världsarvslista. Vi inleder förmiddagsbesöket med en panoramatur där vi ser bland annat den romerska akvedukten och cirkusen. Under ledning av en expertguide besöker vi därefter den stora romerska teatern och förstås också arenan för gladiatorspel. Rundturen avslutas vid det romerska museet, ett av världens finaste antikmuseer, speciellt berömt för den fina samlingen av romerska skulpturer. Också museet i sig är en stor sevärdhet, skapat av arkitekten Rafael Moneo som i Sverige är mest känd för att ha ritat Moderna Museet i Stockholm. Innan vi lämnar Mérida har vi också ätit lunch. 


Vi kör vidare norrut på den gamla handelsvägen som fortfarande brukar kallas för Silvervägen. Efter ungefär en timmes färd genom Extremaduras mäktiga torra och ödsliga inlandslandskap kommer vi fram till staden Cáceres som också är ett Unescoskyddat världsarv. Vi gör en gemensam promenad genom den gamla stadskärnan där vi imponeras av den medeltida arkitekturen. Vi tar en paus vid någon av de inbjudande uteserveringarna vid torget innan vi kliver på bussen igen för att fortsätta färden. 


Extremadura har gått till historien för att det var härifrån många av conquistadorerna kom, de våghalsiga, äregiriga och grymma män som deltog vid erövringen av den Nya världen. De som återvände till sina hemtrakter kunde bygga mäktiga palats med silvret de hade rövat. För att få förlåtelse för de övergrepp de begått bekostade de också uppförandet av kyrkor och kloster. I Cáceres är det Mexikos erövrare Hernán Cortéz som hyllas, han kom från den lilla hålan Medellín strax intill Cáceres. I samhället Trujillo som ligger strax intill, är det conquistadoren Francisco Pizarro som äras. Vi besöker förstås Trujillo där vi imponeras av alla palats som de hemvändande conquistadorerna lät uppföra i den lilla staden. Mitt på torget står Pizarro staty.  


Färden fortsätter och strax når vi fram till medeltidsstaden Plasencia, det har blivit dags att gå i kloster. Hotellet där vi ska bo i natt är nämligen det medeltida klostret Santo Domingo som efter en varsam renovering blivit en av Spaniens mest genuina och finaste Paradorer.


På kvällen samlas vi sedan för gemensam middag i munkarnas matsal som i dag hyser traktens bästa restaurang. Efter middagen, där det som vanligt ingår ett gott vin, finns förstås möjlighet att prova ytterligare några lokala viner i Paradorens bar som ligger i munkarnas gamla vinkällare.

 

Dag 6. Måndag 24 april (Plasencia-Salamanca-Tordesillas).

Vi har sen utcheckning för att kunna njuta av det sköna hotellet och vi hinner också göra en gemensam rundvandring i Plasencia tillsammans med vår ciceron innan det är dags att åka vidare. Under medeltiden var Plasencia ett viktigt religiöst centrum och därför skyddades stadens centrum bakom en mäktig mur som fortfarande till stor del står kvar. I Plasencia fanns flera kloster. Härifrån utgick också transporterna upp till det svårtillgängliga men viktiga eremitklostret San Jerónimo de Yuste. Mest känt är detta kloster för att det var dit den mäktige kejsaren Karl V, eller Carlos I som han heter i Spanien, drog sig tillbaka sedan han abdikerat år 1556.


Efter att vi sett närmare på Plasencia går färden vidare genom västra Spanien som trots sin rika historia och kultur och många sevärdheter till stor del är okänt utanför Spanien. Dagens höjdpunkt är ett besök i den gamla universitetsstaden Salamanca, en stad som grundades av kelter långt innan romarna kom hit. Stora delar av kelternas gamla stadsmur finns kvar men har byggts till och förbättrats i tre omgångar. 


Vi gör ett första stopp redan vid infarten till Salamanca för att se närmare på den gamla romerska bron som leder in till den gamla stadskärnan. Den gamla stadskärnan ligger på en höjd ovanför Rio Tormes. Bakom murarna skymtar vi katedralens torn och spiror. 


Efter lunch samlas vi för att tillsammans med vår ciceron och en lokal stadsguide lära känna Salamanda, den gamla lärdosstaden som är så unik att den blivit uppsatt på Unescos världsarvslista. Vi inleder med ett besök i stadens katedral som egentligen består av två olika katedraler då den äldsta byggnaden fisk stå kvar när den nyare byggdes upp. Vi fortsätter sedan med en rundvandring genom Salamancas gamla stadskärna där vi ser de medeltida universitetsbyggnaderna och det vackra torget. Salamanca blev tidigt en av det gamla Europas viktigaste universitetsstäder och så är det fortfarande i dag, ungefär tjugo procent av stadens befolkning är studenter.


Vi har nu nått fram till slutet på romarnas gamla handelsväg och vi vänder därför blicken åt öster för att fortsätta djupare in i det gamla kungariket Kastilien. Efter en timmes färd är vi framme vid Tordesillas där vi tar in på stadens Parador, inhyst i en klassisk kastiliansk herrgård som efter ombygge och anpassning blivit ett inbjudande hotell. Här ska vi bo två nätter. 


På kvällen samlas vi för en gemensam middag i Paradorens trevliga restaurang. 

 

Dag 7. Tisdag 25 april (Tordesillas-Valladolid-Ribera del Duero).

Under medeltiden var Tordesillas en kunglig residensstad, här övernattade den kastilianska kungen under sina resor och kvar sedan denna tid finns flera pampiga palats och kyrkobyggnader. Tordesillas är dock mest känd för att det var här den 7 juni 1494 som det så kallade Tordesillasfördraget slöts mellan Spanien och Portugal. Två år efter att Columbus upptäckt den nya vägen till Amerika hade kapplöpningen mellan dåtidens båda stormakter Spanien och Portugal inletts. Båda länderna ville lägga under sig nya kolonier och relationen mellan dem blev allt mer infekterad. För att undvika krig gick slutligen påven in som medlare. Under förhandlingarna som skedde i Tordesillas kom sedan Spanien och Portugal överens om att dela upp världen mellan sig. De västra delarna av Amerika tillföll Spanien, de östra delarna som i dag är Brasilien tillföll Portugal. 


Man kan förstås vara kritisk till den kolonialisering som avtalet ledde fram till, men Tordesillasfördraget var den första stora mellanstatliga överenskommelsen av sitt slag och kom därför att ha en stor betydelse för hur man genom internationella fördrag kunde undvika krig. Palatset där den historiska överenskommelsen gjordes finns fortfarande kvar, och vi inleder morgonen med att se närmare på den historiska byggnaden Tordesillas ligger endast 25 kilometer från den regionala huvudstaden Valladolid, en viktig stad som har flera sevärdheter och förstås en hel del kyrkor och en pampig katedral. Vi gör ett stopp i centrala Valladolid för en rundtur till fots och det finns också tid för förmiddagskaffe innan det är dags för dagens stora höjdpunkt. Vi ska besöka vindistriktet Ribera del Duero, ett av Spaniens absolut främsta vinområden och därmed också ett av världens bästa. 


Centrum i vinområdet Ribera del Dueros är den lilla vinstaden Peñafiel där dussintals vintillverkare har sina vinbodegor som vingårdarna kallas i Spanien. Vi ska besöka Emilio Moro som uteslutande använder tempranillodruvor från gamla vinstockar vilket ger dem en synnerligen angenäm karaktär. Vi får en guidad rundtur i bodegan där vi får veta allt om vad som utmärker vinerna från Ribera del Duero och bodegan vi besöker. Rundturen avslutas med en läcker vinlunch och provsmakning av bodegans bästa viner. 

Efter den magnifika långlunchen sätter vi oss tillrätta i bussen för att återvända till vårt hotell. Eftermiddagen är ledig.


På kvällen samlas vi för en sista gemensam middag i Paradorens restaurang. 

 

Dag 8. Onsdag 26 april (hemresa från Madrid).

Efter en tidig frukost har det blivit dags för att inleda hemresan. Transfern med buss till Madrids flygplats tar runt två timmar.


Avgång Madrid 12:55 / Ankomst Frankfurt 15:25

Avgång Frankfurt 16:05 / Ankomst Arlanda 18:10

 

Resefakta

Pris: 31 850 SEK i delat dubbelrum. Tillägg  6000 SEK för enkelrum.   

I priset ingår: Flyg med Lufthansa Star Alliance Arlanda (med Landvetter och Kastrup på förfrågan) – Sevilla/Madrid t&r, tre nätter på fyrstjärniga Hotel Inglaterra i Sevilla, fyra nätter på Paradorer, sex trerätters middagar med vin, inträde och flamenco på Flamencomuseet, heldagars utflykt till Córdoba, en vinprovarlunch, samtliga inträden och transporter enligt program, ett signerat exemplar per bokning av Thomas Gustafssons bok Spanien - En färd genom historien eller, om man redan har den boken, ett exemplar av någon annan av hans böcker.


Thomas Gustafsson är med som ciceron och reseledare under hela resan. 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Under resan genomför vi flera stadspromenader till fots, för att följa med måste man kunna gå i trappor och ta hand om sitt eget bagage. 


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


THOMAS GUSTAFSSON är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit bosatt i Madrid där han har varit verksam som korrespondent och skribent. Thomas Gustafsson har skrivit en rad hyllade verk om Spanien, bland annat den nyutkomna historiska boken ”Spanien - En färd genom historien”. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien. Som ciceron har har lett flera mycket uppskattade kulturhistoriska resor till olika delar av Spanien samt till Kuba och Mexiko.