Skrivresa till Ångermanland

Skrivresa till Ångermanland

Att skriva och berätta i möte med konst, natur och rörelse


28 september - 2 oktober 2022


Nu erbjuds för första gången en skrivkurs på Mannaminne – en resa som ger en helt unik möjlighet att bo och vistas i det omtalade kulturcentrum som blev konstnären Anders Åbergs livsverk. Kursen med tema ”Att skriva och berätta i möte med konst, natur och rörelse” är öppen för alla som söker både inspiration och ro för sitt skrivande och samtidigt vill ta del av Höga Kustens skönhet som i generationer lockat konstnärer. Dagarna innehåller undervisning och guidning i dels skrivandets hantverk - som till exempel dramaturgi, gestaltning, berättarperspektiv och mycket annat - dels det intuitiva skrivandet. Textsamtal erbjuds för den som vill och varje dag finns tid för eget skrivande.


Kursledare är Elisabeth Croneborg, skrivpedagog, dramaturg, manusförfattare och lärare i skrivande och dramatik. Elisabeth är också utbildad yogainstruktör och erbjuder lugna och enkla yogapass på morgnarna för den som vill.


Bo R Holmberg, Augustprisbelönad författare och dramatiker deltar också i undervisningen. Vi bjuds också på spännande möten med violinisten Annika Wångby Stattin och författaren Elin Holmberg som båda berättar om sina förhållande till skapande. Under en halvdag tar konstintendenten Anders Thorsén med oss på en guidad tur till det omtalade nya skulpturstråket i Nätradalen. Mötet med dessa skulpturer ingår också som ett kursmoment. Vårt boende på Mannaminne inbjuder även till kortare vandringar och promenader med utsikter över Höga kustens magnifika landskap. Kursen är exklusivt framtagen för Vi-tidningen och Vi-läser. 


Rese/kursprogram


Dag 1. Onsdag 28 september. Ankomstdagen


Avresa kl. 11:21 med tåg från Stockholms central. Ankomst Sundsvalls central 14:56.


Elisabeth Croneborg och Ola Olsson från Mejt Resor möter. Busstransfer till Mannaminne.


Incheckning på Mannaminne med efterföljande kaffe och guidning.


Gemensam middag med efterföljande kursinledning.


Dag 2. Torsdag 29 september.


Kl. 07:30-08:30 Yoga med Elisabeth innan frukost för dom som vill också möjlighet att prova på.


Kl 08:15-09:00 frukost.


Kl. 09:15-12:00 Skrivpass. 

 


Lunch 12:00-13:30. 

 


På eftermiddagen. Textsamtal för den som önskar och tid för eget skrivande.


På kvällen, Gemensam middag följt av att Bo R Holmberg läser egna texter och berättar om sitt författarskap. 


Dag 3. Fredag 30 september.


Kl. 07:30-08:30 Yoga med Elisabeth innan frukost för dom som vill också möjlighet att prova på.


Kl 08:15-09:00 frukost.


Kl. 09:15-12:00 skrivpass.


Kl. 12:00-13:30 lunch.


Kl. 13:30-17:30 Textsamtal för den som önskar och tid för eget skrivande.


19:30 Gemensam middag.


Efter middagen berättar Elin Holmberg författare och verksamhetsledare på Mannaminne om sitt författarskap och läser egna texter.


Dag 4. Lördag 1 oktober.


Kl. 07:30-08:30 Yoga med Elisabeth innan frukost för dom som vill också möjlighet att prova på.


Kl 08:15-09:00 frukost.


Kl. 09:00 - ca kl. 14:30 halvdagsutflykt till Nättradalen där vi bekantar oss med de spännande skulpturer som placerats ut i landskapet av Jonas Nätterlunds Minnesfond.  Jonas Nätterlund, från lilla skogsbyn Rössjö i Sidensjö, dog 1995 efter att merparten av sitt liv arbetat som typograf på Dagens Nyheter och Expressen i Stockholm. Han levde mycket enkelt i en enrummare men vad ingen visste var att han under lång tid investerat i stort sett allt han tjänade i värdepapper. Testamentet visade att han lämnade efter sig en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor som skulle gå till att köpa in konst och skulpturer till dåvarande Sidensjö-Nätra kommun.

Anders Thorsén konstintendent i Örnsköldsvik och samordnare i fonden guidar oss under dagen.


Vi får här ta del av de spännande skulpturer som fonden placerat ut i naturen och vid samlingspunkter i bygden. Fondens stora kapital har möjliggjort att vi här kan möte verk av flera av våra idag mest spännande konstnärer som Helena Byström, Claes Hake, Kajsa Mattas och Knutte Wester. Här finns även ett verk av bygdens mest kända konstnär, keramikern Hans Hedberg.


 

Vi använder också besöket i en skrivövning som Elisabeth instruerar.


Kl 15:30-18:00 skrivpass. 


20.00-22.00 avslutningsmiddag.


Efter middagen berättar Annika Wångby Stattin, verksamhetsledare på Mannaminne och violinist om sin relation till musik och spelar för oss.


Dag 5. Söndag 2 oktober.


Kl. 07:30-08:30 Yoga med Elisabeth innan frukost för dom som vill.


Kl 08:15-09:20 frukost och utcheckning.


Kl. 09:30-10:30 avslutning.


Kl. 11:30. Avresa. Vi åker gamla vägen över Sandöbron tillbaka till Sundsvall. Vid brofästet i Lunde ser vi Lenny Clarhälls berömda monument över Ådalskravallerna 1931. Ola berättar om Ådalen 31 och om den stora arbetsplatsolyckan på Sandöbron 1939 då 18 personer förlorade livet.


RESEFAKTA


Tid: 28 september - 2 oktober 2022.


Pris för prenumeranter: 17 950 kr.

Pris för ickeprenumeranter: 18 950 kr.


Enkelrumstillägg: 1600 kronor.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Kursen är planerad för max 20 deltagare.


I PRISET INGÅR: Tåg Stockholm - Sundsvall, 4 nätter i delat dubbelrum på Mannaminne (hotellstandard), välkomstdrink, fyra luncher, fyra middagar, kaffepauser enligt program, tre skrivlektioner, individuella textsamtal, föreläsningar med Bo R Holmberg, Annika Wångby Stattin och Elin Holmberg, möjlighet till yoga på morgonen, besök och transporter enligt program.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Höga kusten vid Nordingrå.

Mannaminne, konstnären Anders Åbergs livsverk där han samlat byggnader, konst och teknik från hela världen i en manifestation för global förståelse.

Kyrkbodarna i Nordingrå.

Augustprisbelönade författaren Bo R Holmberg med ett 60-tal böcker bakom sig medverkar både med föredrag och i textsamtal med deltagarna.

Vi gör en utflykt till vackra Nätradalen där konstintendent Anders Thorsén guidar oss bland skulpturerna som Jonas Nätterlunds minnesfond placerat ut i landskapet. På bilden Helena Byströms verk Libjiesbåaloe som är inspirerad av en samisk legend.

Vi bor på Sestola gård, ett av husen på Mannaminne. Varje rum är utsmyckat med Anders Åbergs välkända träskulpturer.

Kursledare är Lolly Elisabeth Croneborg. Elisabeth är manusförfattare, dramaturg och skrivpedagog, lärare i skrivande och dramatik samt utbildad yogalärare. Hon började som manusförfattare på SVT och håller idag föreläsningar och workshops på företag, samt undervisar och handleder vid lärosäten.