Silvervägen Spanien

Silvervägen - en historisk färd genom det okända Spanien Specialresa för Seniora Läkare


14-20 oktober 2019


Historiska världsarv och inbjudande naturupplevelser varvas med hisnande konstupplevelser, arkitektoniska underverk, eldig flamenco, vinprovningar och gastronomiska sensationer. Följ med på en unik resa där vi följder den gamla romerska handelsvägen Via de la Plata och upplever Spaniens mångfacetterade kultur och historia tillsammans med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson.


På den Iberiska halvön fanns mäktiga iberiska civilisationer redan för flera tusen år sedan. Hit kom romarna för att underkuva ibererna och få kontroll över deras värdefulla tenngruvor i norr. På den stenbelagda Silvervägen som romarna lät uppföra transporterades skatterna som grävts fram i gruvorna i Asturien ner till södra delen av den iberiska halvön för att skeppas till Rom.


Under resan genom de Iberiska halvön följer vi Silvervägen, Via de la Plata som den kallas, som blev en av Romarrikets viktigaste handelsvägar. Garnisonerna som romarna byggde upp som skydd längs vägen skulle utvecklas till blomstrande städer under den muslimska tiden. När Kastiliens kristna kungar sedan tog kontroll över iberiska halvöns inland blev Silvervägen viktig för pilgrimer som var på väg mot den heliga staden Santiago de Compostela. Då uppfördes mäktiga kloster och kyrkor längs vägen, samtidigt som grevar och baroner såg till att det restes borgar och påkostade palats.


Resultatet av den tusenåriga kulturblandning som uppstod längs Silvervägen blev dagens unika kulturhistoriska miljö med arkitektoniska underverk som Mérida, Cáceres, Salamanca och Ávila, så genuina att de är klassade som världsarvsstäder av Unesco.


Men eftersom det här är en resa med många dimensioner så nöjer vi oss inte med att studera antiken och medeltiden och den spanska guldålderns historia och kultur. Under vår resa får vi också en djup insikt i den spanska samtidshistorien.


Vi färdas i lugnt tempo med en bekväm buss och gör många intressanta stopp längs vår färd.  Det här är en resa med guldkant där vi bor på Spaniens mest klassiska Paradorer. Vi besöker museum och konstskatter och serveras utsökta middagar och vi får också uppleva en flamencoshow och vara med om en läcker vinprovarlunch. 


Färdledare och ciceron på denna resa är Spanienkännaren Thomas Gustafsson, mångårig Spanienkorrespondent, hispanist och författare till flera hyllade böcker om Spanien, bland annat den nyutkomna historiska facklitterära boken ”Spanien - En färd genom historien” som ingår i resans pris. 


Reseprogram


Dag 1. Måndag 14 oktober 

Avgång kl. 09:05 från Arlanda. Ankomst Malaga kl 17:30 efter byte i München. Incheckning och ombordstigning på egen hand (Inom kort anslutningstider från Landvetter och Kastrup på denna sida!)


Vi samlas vid bagagebandet i Málaga.  När alla fått sitt bagage, och vi räknats samman av vår ciceron Thomas Gustafsson, så går vi gemensamt ut ut till vår bekväma långfärdsbuss för att åka genom det andalusiska inlandet med sina vita byar, olivodlingar och mäktiga bergsformationer mot den andalusiska huvudstaden Sevilla.

Efter sammanlagt två timmar i bussen når vi Sevilla. Innan vi kommer fram till vårt hotell har vi fått en panoramatur från bussen där vi får se hur stadens historia speglas i arkitekturen. Vi bor med bästa läge på klassiska fyrstjärniga Hotel Inglaterra mitt i den gamla stadskärnan. Här tilllbringar vi två nätter med gångavstånd till alla sevärdheter.


När vi installerat oss samlas vi för välkomstmiddag på hotellet.


Dag 2. Tisdag 15 oktober

Efter frukost samlas vi i receptionen för att till fots lära känna den andalusiska huvudstaden som tack vare sitt läge vid den segelbara floden Guadalquivir blev en viktig handelsstad redan under antiken. Romarnas latinska namn på floden som skär igenom Sevilla var Betis men det är en variant av det arabiska namnet Wadi al-Kabir som används i dag eftersom Sevilla under hela medeltiden styrdes av muslimska härskare.


Under vår rundtur till fots då vi besöker vi bland annat Sevillas katedral som med sitt klocktorn Giralda, som en gång var minaret i den stora moskén som fanns här under medeltiden. Katedralen är så magnifik att den räknas som världsarv. Inne i dess dunkel finns enorma guldskatter och konstverk. Här har också Christofer Columbus sin grav. Vi imponeras av den våghalsige upptäckarens gravmonument. De som orkar får också en möjlighet att bestiga klocktornet innan vi fortsätter till det kungliga palatset Alcázar, som en gång var ett moriskt slott, där vi studerar de magnifika salarna och trädgården.


Vid besöket i katedralen och det kungliga palatset medföljer utöver vår ciceron också en lokal specialistguide. Efter förmiddagens konstupplevelser finns tid att på egen hand besöka någon tapasbar för en lättare lunch. Vi samlas sedan på eftermiddagen för att med vår ciceron se ytterligare några sevärdheter innan vi återvänder till hotellet.


Kvällen avslutas med middag på en trevligt traditionell flamencoklubb.


Dag 3. Onsdag 16 oktober

Efter frukost blir det utcheckning och med siktet riktat norrut lämnar vi nu det andalusiska låglandet och når snart fram till de andalusiska bergen. Vi kör genom vacker natur där ekskogar omger vägen och passar också på att ta en kortare paus för att njuta av omgivningarna. Mellan träden ser vi flockar med svarta långhåriga iberoicogrisar som betar under överseende av en svinaherde och snart har vi kommit fram till bergsstaden Jabugo som är centrum för tillverkning den berömda Ibericoskinkan.


Utomlands marknadsförs denna delikatess ofta under namnet Pata Negra, då ibericogrisen har svarta klövar (pata negra). Under vår resa berättar vår ciceron, som efter tjugo år i Spanien är något av en expert på spansk skinka, det mesta som är värt att veta om denna delikatess. Alla spanjorer vet att världens bästa skinka kommer från Jabugo och nu ska vi se om detta stämmer.


Stadens läge högt uppe i bergen ger ett mikroklimat som är perfekt för skinktillverkning.  Vi får tar en lunchpaus i den lilla staden då det ges möjlighet till provsmakning av skinkan innan vi fortsätter färden norrut djupare in i landet.


Vi lämnar Andalusien och kör in i Extremadura och snart har vi nått fram till Zafra. Här tar ska bo på hertigens palats som hyser en av Spaniens mest spektakulära Paradorer. Under vår resa genom det spanska inlandet ska vi att bo på paradorer, Paradores som de kallas på spanska, som är en statlig hotellkedja som funnits i Spanien ända sedan 1928. Paradorerna ligger ofta inhysta i mäktiga slott eller medeltida kloster som efter en varsam restaurering förvandlats till högklassiga hotell, eller så har de uppförts i klassisk och modern stil i en intressant omgivning för att på så sätt öppna vägen mot en bortglömd historisk plats. Att bo på paradorer är därför alltid en kulturhistorisk upplevelse samtidigt som man bidrar till att bevara viktiga kulturminnen då hela vinsten från hotellrörelsen används för att underhålla byggnaderna och att utvidga kedjan med nya hotell. Alla Paradorer erbjuder dessutom högklassiga restauranger som serverar det bästa från det lokala köket, det är här man kan uppleva den genuina spanska matkulturen.


På kvällen samlas vi för middag i Paradorens eleganta matsal.


Dag 4. Torsdag 17 oktober

Efter frukost lämnar vi hertigens palats och med vårt bagage i bussen åker vi vidare in i landet. Efter en knapp timme når vi fram till Mérida, en stad som nuförtiden ligger bortom de stora vallfärdsvägarna men som under romartiden hette Augusta Emerita och som då var huvudstad i den mäktiga romerska provinsen Lusitanien, där nuvarande Portugal ingick. Då var floden Guadiana segelbar västerut till Atlanten och Mérida var en myllrande och rik hamnstad därifrån romarna skeppade ut sina skatter.


Vi inleder förmiddagsbesöket med det romerska museet, ett av världens finaste antikmuséer. Det är speciellt berömt för den fina samlingen av romerska skulpturer och under ledning av en av museets expertguider ser vi det viktigaste. Också museet i sig är en stor sevärdhet, skapad av arkitekten Rafael Moneo som i Sverige är mest känd för att ha ritat Moderna Museet i Stockholm. Vi ser den romerska teatern och akvedukten och andra sevärdheter som gett Mérida status av världsarv och vi hinner också få en kaffepaus innan vi lämnar staden.


Vi kör vidare norrut på den gamla handelsvägen som fortfarande brukar kallas för Silvervägen. Efter ungefär en timmes färd genom Extremaduras mäktiga inlandslandskap kommer vi fram till Cáceres som också en en Unescoskyddad världsarvsstad. Vi gör en gemensam rundvandring där vi imponeras av den medeltida arkitekturen.  Det ges också tid för egna strövtåg och en lunch vid någon av de inbjudande restaurangerna runt torget innan vi kliver på bussen igen för att fortsätta färden.


Efter ungefär en timme kommer vi fram till dagens tredje stopp, medeltidsstaden Plasencia där vi ska sova en natt. Men innan vi åker till hotellet ser vi närmare på staden som var ett viktigt religiöst centrum under medeltiden. Härifrån utgick transporterna upp till klostret San Geronomo de San Juste. Mest känt är detta kloster för att år 1556 var det hit den mäktige kejsaren Karl V, som i Spanien räknas som kung Carlos I, drog sig tillbaka sedan han abdikerat. Att ta sig upp till klostret som ligger isolerat i bergen ovanför staden tar tid så vi nöjer oss med att besöka stadens gamla stadskärna och imponeras av den gamla ringmuren som omger staden innan vi kör till det medeltida klostret Santo Domingo som i dag fungerar som en av Spaniens mest genuina paradorer. Genom sitt läge vid Silvervägen spelade detta kloster en viktig roll för pilgrimerna som var på väg mot Santiago de Compostela. Munkarna har dock sedan länge försvunnit men deras kapell finns kvar och påminner om historien och i deras celler finns nu fina hotellrum.


På kvällen samlas vi för gemensam middag i munkarnas matsal som i dag hyser traktens bästa restaurang.


Dag 5. Fredag 18 oktober

Efter frukost checkar vi ut, och med bagaget i bussen fortsätter vi Silvervägen norrut mot Salamanca. Ungefär halvvägs svänger vi dock av vid landsortsstaden Guijuelo som ligger högt uppe i bergen och som därför är Spaniens näst mest berömda centrum för tillverkning av den lufttorkade ibricoskinkan. Det finns till och med de som anser att skinkan från Guijuelo i Extremadura är lika bra som skinkan från Jabugo i Andalusien. Vår ciceron håller inte med, men för att alla ska kunna göra en egen bedömning gör vi en kortare stopp och de som vill kan då  passa på att prova lite skinka innan vi kliver på bussen igen för att fortsätta resan mot dagens höjdpunkt, den gamla universitetsstaden Salamanca, som förmodligen är Spaniens vackraste och mest imponerande kulturstad.


Världsarvstaden Salamanca har en magnifik arkitektur och imponerande katedral. Efter en gemensam rundtur får vi tid för egna upptäckter och lunch innan vi samlas igen för att fortsätta vår resa mot dagens sista stopp som är Zamora. 


Vi har nu nått fram till gamla kungariket Kasilien-Léon. Paradoren i Zamora där vi tar in var en gång ett palats uppfört på stadens bästa läge. I dag ligger paradoren mitt i hjärtat av den gamla stadskärnan vid den stora torget. Riddarrustningar vaktar i korridorerna men speciellt värt att se närmare på är hotellets magnifika innergård. Zamoras centrum inbjuder också till en kvällspromenad med sina kyrkor och palats samlade runt torget och uppförda under medeltiden då staden var ett viktigt centrum för pilgrimer men också då alla transporter passerade förbi på den gamla handelsvägen. På kvällen samlas vi för middag i Paradorens fina matsal.


Efter middagen, där det som vanligt ingår ett gott vin, finns förstås möjlighet att prova ytterligare några lokala viner i Paradorens bar. Utanför Zamoras centrum ligger vindistriktet Toro som tack vare en grupp innovativa vinmakare i dag räknas som ett av Spaniens bästa vindistrikt.


Dag 6. Lördag 19 oktober

Efter frukost och med bagaget i bussen fortsätter vi vår färd. Vi har nu nått slutet på den ursprungliga Silvervägen där romarna hämtade sitt tenn. Utvinningen skedde i dagbrott i ett stort vidsträckt område som ligger norr om Zamora och som bevakades av den romerska garnisonen Astorga. Av gruvorna där slavarna bröt den värdefulla mineralen återstår i dag ett kargt och av människan förstört naturområde som kallas Las Medilas.


När vi nu har nått slutet på Silvervägen vänder vi därför blicken åt öster för att köra djupare in i det gamla kungariket Kastilien. Efter ungefär en timme gör ett första stopp i Valladolid som har en vacker katedral och efter vårt förmiddagskaffe kör vi vidare österut för att snart nå fram till vindistriktet Ribera del Duero, ett av Spaniens absolut främsta vindistrikt och därmed också ett av världens bästa. Vanligtvis är det skördetid i början av oktober och har vi tur får vi följa vinplockarnas arbete, men de senaste årens förändrade klimat har ibland rubbat skördetiden.


Vi besöker en av de bästa vingårdarna som ligger samlade runt Ribera del Dueros centrum som är vinstaden Peñafiel. Vi får en guidad rundtur i bodegan som avslutas med en läcker vinlunch med provsmakning. Efter den magnifika långlunchen sätter vi oss sedan tillrätta i bussen för att fortsätta resan mot Ávila.


Denna stad som ligger utkastad på Kastiliens högland har anor sedan tidig medeltid, den oroliga riddartiden. Som ett minne av detta är staden fortfarande omringad av en imponerande stadsmur som av Unesco klassats som världens mest välbevarade stadsmur, Ávila tillhör därför också den exklusiva skaran av världsarvsstäder.


Vi tar in på stadens Parador som ligger i ett imponerande gammalt palats intill muren. På kvällen samlas vi för en sista gemensam middag.


Dag 7. Söndag 20 oktober

Efter frukost och packning av resväskan har det blivit dags för att inleda hemresan.  Busstransfern till Madrids flygplats tar bara lite drygt en timme.


Kl 11:45 avresa Madrid – München. Kl. 15:30 avresa München med ankomst Arlanda kl 17:40. (Ankomsttider till Landvetter och Kastrup på denna sida inom kort.)Resefakta

Pris 23 950 SEK i delat dubbelrum. Tillägg 3 795 SEK för enkelrum.   


I priset ingår: Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup – Malaga/Madrid t&r, två nätter på fyrstjärninga Hotel Inglaterra i Sevilla, fyra nätter på Paradorer, fem trerätters middagar med vin, en flamencokväll med middag, en vinprovarlunch, samtliga inträden och transporter enligt program, ett signerat exemplar per bokning av Thomas Gustafssons nya bok  Spanien - En färd genom historien, Thomas Gustafsson som ciceron och reseledare under hela resan. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


THOMAS GUSTAFSSON är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit bosatt i Madrid där han har varit verksam som korrespondent och skribent. Thomas Gustafsson har skrivit en rad hyllade verk om Spanien, bland annat den nyutkomna historiska boken ”Spanien - En färd genom historien”. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien. Som ciceron har har lett flera mycket uppskattade kulturhistoriska resor till olika delar av Spanien samt till Kuba och Mexiko.

COPYRIGHT Mejt Resor ©