SvD Oslo 2023

Opera och konst i Oslo

26-29 September 2023 med SvD


Möt Oslo i höstfärger! På operan ser vi Verdis klassiska La Traviata i en uppsättning regisserad av uppmärksammade grekiska Rodula Gaitanou. Nya och omtalade Munchmuseet bjuder på mästarens mest kända konstverk. Vid Pipervika i centrala Oslo besöker vi nya Nasjonalmuseet, Nordens största konstmuseum. Vi tar färjan över till vackra Bygdøy där vi ser Frammuseet med den norska polarhistorien. Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor guidar och tar oss även med till berömda Vigelandsparken och Holmenkollen med det norsk-svenska kulturcentret Voksenåsen. Under en utflyktsdag besöker vi Kistefos museum och världsunik skulpturpark skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken ses skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson och Anish Kapoor. Vid vårt besök ser vi också årets stora utställning med verk av brittiske skulptören Tony Cragg. Mellan Kistefos och Oslo ser vi även den nya omskrivna Utöyaminnesmärket.


Reseprogram


Tisdag 26 september. Ankomst, Munchmuseet.

Ankomst till Oslo på egen hand. Det går enkelt att boka tåg på SJ:s hemsida eller på till exempel Flixbuss. Ankommer ni med flyg så stannar även flygtåget på centralstationen.


Kl. 15:00-16:30 Incheckning på Clarion Hotel The Hub. Ciceron Richard Klingspor finns på plats vid incheckningen.


Kl. 17:00 Samling i hotellobbyn och därefter promenad till nya Munchmuseet som tagit ett helhetsgrepp över denne Nordens mest inflytelserika konstnär. Samlingen utgörs till stor del av de verk och föremål som Edvard Munch (1863–1944) donerade till den norska staten vid sin död och tillsammans med donationer från privata samlare är det ett av världens största museer över en enskild konstnär med över 42 000 objekt. Museet är uppdelat på olika våningar där vi möter Munchs verk, både monumentalmålningar, grafik och de berömda målningarna med bland annat den berömda målningen Skriet.


Kl. 19:15 Samling på hotellet för välkomstdrink och presentation följt av trerätters middag med vin på hotellet.


Onsdag 27 september. Stadsvandring, Nasjonalmuseet, Voksenåsen, Vigelandsparken.

Kl. 07:00-08:45 Frukost. Samling i lobbyn kl. 09:00.


Richard tar med oss på en guidad stadsvandring genom centrala Oslo. Vi börjar med besök på Oslos nya och omtalade stadsbibliotek, Deichman Bjørvika som slog upp portarna 2020.


Vi vandrar vidare till Nasjonalmuseet vackert beläget vid Pipervika och granne med Rådhuset där Richard ger en introduktion till samlingarna. Under besöker på museet dricker vi också förmiddagskaffe.


Från Nasjonalmuseet åker vi egen buss upp till Holmenkollen där lunch väntar på norsk-svenska kulturcentret Voksenåsen.


Under bussguidning tar vi oss från Holmenkollen ner till Vigelandsparken, världens största skulpturpark för en konstnär. Gustav Vigeland (1869–1943) arbetade från 1924 fram till sin död med anläggningen i Frognerparken som utgörs av 212 skulpturer i brons, granit och smidesjärn, vilka tillsammans består av ungefär 600 figurer på temat människans livscykel. Granitpelaren Monolitten består av 121 stenfigurer. Richard berättar om parken och Gustav Vigeland som han intresserat sig för under mer än 20 år.

 

Åter på hotellet vid ca kl. 17:00. Egen tid och middag på egen hand.


Torsdag 28 september. Kistefos, Utöya minnesmonument, La Traviata på operan. 

Kl. 07:30-08:45 Frukost. Avresa kl. 09.00 från Oslo.


Vi gör en bussutflykt till Kistefos museum och skulpturpark. Både NY Times och The Telegraph beskriver Kistefos som ett måste. Världsunik skulpturpark skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken ses skulpturer av bl. a Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor och Fernando Botero och Marc Quinns öga som Randselva rinner tvärs igenom. I det nya galleriet The Twist, byggt i ett spann om 60 meter över floden av den kända danska arkitektfirman BIG, Bjarke Ingels Group, visas årets utställningar. Vi ser bland annat årets stora utställning Material in Mind med den brittiske skulptören Tony Cragg. Utställningen presenterar över 20 skulpturer från konstnärens långa karriär.


Vi intar förmiddagskaffe på Kistefos och lunch på närliggande Hadelands glasbruk.


På eftermiddagen besöker vi minnesplatsen för Utöyamassakern 22 juli 2011. Minnesplatsen med paviljong och minnesmärke i form av 77 bronspelare som symboliserar offren är skapade av norska arkitektkontoret Manthey Kula.


Vi är åter i Oslo sen eftermiddag. Middag på egen hand.


Kl. 18.15 Samling i lobbyn.


Kl. 19.00 På operan ser vi Verdis klassiska La Traviata i en uppsättning regisserad av uppmärksammade grekiska regissören Rodula Gaitanou. Operan är ursprungligen baserad på Alexander Dumas Roman Kameliadamen från 1848. La Traviata betyder ”den fallna kvinnan” och syftar på huvudpersonen Violetta Valéry, en kurtisan vars tragiska kärlekshistoria med Alfredo Germont skildras i tre akter. Denna uppsättning av La Traviata utspelar sig i det glada 20-talets Paris.


I rollen som Violetta Valéry ser vi sopranen Lina Johnson. 2008 vann hon det prestigefyllda Léonie Sonnings musikpris och 2011 blev hon nominerad till Wigmore Hall Kohn Opera Voice Fellowship. Som Alfredo Germont ser vi den norske tenoren Bror Magnus Tødenes som är den yngsta mottagaren någonsin av Norska Nationaloperans Erling Kroghs stipendium för begåvade sångare.


Fredag 29 september. Frammuseet på Bygdøy, hemresa. 

Kl. 07:00-09:15 Frukost och utcheckning.


Kl. 09:40 samling i lobbyn då Richard tar oss med på vår sista programpunkt, Frammuseet på Bygdøy. På Frammuseet, som har röstats fram som Norges bästa museum flera år i rad, får vi en inblick i norska polarfärderna och polarforskning och ser polarfartyget Fram som Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup och Roald Amundsen använde i sina expeditioner till Nord- och Sydpolen. Vi dricker förmiddagskaffe på museet.


Återresa med buss. Avslut vid hotellet ca kl. 12:30-13:00.


Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Han bor sedan 20 år i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.


RESEFAKTA

Tid: 26-29 september 2023

Pris 14 975 SEK. Enkelrumstillägg 2 975 SEK.

I priset ingår: Tre nätter i delat dubbelrum inkl. frukost på fyrstjärniga The Hub Hotel, välkomstdrink, en trerättersmiddag på hotellet med två glas vin, två luncher, tre förmiddagskaffe, mycket bra platser (rad 3 och 4 på 1:a balkong) på La Traviata på Den Norske Opera, samtliga inträden och transporter enligt program.


Tillkommer resa på egen hand till Oslo. Hotellet ligger på gångavstånd från Oslo Centralstatjon/busstation.


BOKA DIN RESA HÄR


ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Mejt Resor: bokning@mejtresor.se eller tel. 0706-769626.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Nasjonalmuseet som är Nordens största konstmuseum.

Omtalade nya Munchmuseet. Ett av världens största konstmuseum tillägnad ett enskilt konstnärskap.

I Frognerparken möter vi Gustaf Vigelands fantastiska skulpturpark.

Konstgalleriet The Twist, Kistefos.

Skulpturer av Tony Cragg i utställningen Material in Mind.

Nasjonaloperaen i Oslo som invigdes 2008. Operahuset är ritat av den kända norska arkitektbyrån Snøhetta.

Oslo rådhus, stadens kanske mest kända byggnad.

Vår ciceron, Richard Klingspor har bott i mer än 20 år i Oslo och är auktoriserad Osloguide, sångarimpressario och Gustav Vigelandexpert.