Tavastland i vinterskrud

Tavastland i vinterskrud


Följ med på en resa fylld av kultur och historia till vackra Tavastland i Finland! 

2-7 mars 2022


Från främre parkett i Tammerforshusets stora salong får vi uppleva Mozarts Trollflöjten i regi av Tuomas Parkkinen. I titelrollerna ser vi flera av Nordens mest efterfrågade yngre operasångare som Tuuli Takala, Tuomas Katajala och Arttu Kataja. I Tammerfors ser vi även Tove Janssonmuseet, jugenddomkyrkan med Hugo Simbergs fresker, Sara Hildéns konstmuseum och den modernistiska Kalevakyrkan.


Historiens vingslag möter vi i Tavastehus slott grundat av Birger Jarl. I Tavastehus besöker vi också konstmuseet med Ars Fennicautställningen och Jean Sibelius födelsehus där vi bjuds på pianosoaré. I bruksorten Mänttä upplever vi det prisbelönta konstcentret som familjen Serlachius öppnade 2014. På en udde längs Vånåstråten besöker vi skulptören Emil Wikströms vackra ateljéhem från förra sekelskiftet. Det bästa av finskt glas möter vi på Iittala glasbruk.


Ciceron på resan är tammerforsfödde konstkritikern och museimannen Pontus Kyander. Vi reser till Finland med Silja Lines högklassiga fartyg som har bussanslutningar från en stor del av landet. Resan är speciellt framtagen för SvD accent.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 2 mars. 

Kl. 15:30 – 15:50 samling i Värtahamnens färjeterminal. Reseledare Ola Olsson möter och delar ut båtbiljetter. Ola står med skylt i Terminalen mellan rulltrapporna och biljettluckorna.


På fartygets konferensavdelning (däck 6 i fören) bjuds på stor kaffebuffé innan Ola Olsson håller föredrag om finsk kulturhistoria under 800 år.


Vi intar sedan gemensamt trerätters middag med vin, kaffe & avec i den italienska restaurangen La Tavolata.


Dag 2. Torsdag 3 mars. Från Helsingfors till Tammerfors.

Kl 07:00 – 10:00 specialfrukost serveras i restaurang La Tavolata. 


Kl 10:30 ankomst till Olympiaterminalen i Helsingfors där vår buss och vår ciceron Pontus Kyander väntar.

Från Helsinfors och Nyland reser vi rakt norrut till landskapet Tavastland och den gamla residensstaden Tavastehus. Här besöker vi först det gamla slottet som grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Slottet uppfördes som en av de fyra tidiga centralborgarna i Finland tillsammans med borgarna i Åbo, Viborg och Nyslott. Dessa borgar var regionala centrum i det framväxande svenska riket.


Efter lunch på slottet får vi en guidning i Jean Sibelius födelsehem följt av  30 minuters pianokonsert (besöket på Sibeliusmuseet genomförs om de sista covidrestriktionerna i Finland hävts till resans genomförande). Vi intar sedan eftermiddagskaffe med tillhörande sibeliusbakelse på Laurells diplomkonditori. Vid stora torget ser vi även från utsidan stadskyrkan uppförd efter ritningar av Gustav III:s gunstling den franske konstnären och arkitekten Louise Jean Deprez.

 

Vi besöker sedan Tavastehus högklassiga konstmuseum inrymt i gamla spannmålsmagasin uppförda efter ritningar av Carl Ludvig Engel i mitten av 1800-talet. Här ser vi den aktuella utställningen med Ars Fennica stipendiaterna, Eija-Liisa Ahtila (Finland), Anne-Karin Furunes (Norge), Jesper Just (Danmark), Viggo Wallensköld (Finland) och Magnus Wallin (Sverige). Ars Fennica är Finlands främst konstpris.


Vi fortsätter sedan till Tammerfors. Staden som är Finlands tredje största grundades 1779 av Gustav III vid den mäktiga forsen mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Under början av 1800-talet växte det här fram textil- och pappersindustrier som kommit att sätta prägel på staden.


Vi checkar in på vårt hotell, Scandic Tampere Koskipuisto beläget i centrum vid Forsparken med utsikt över den stora forsen.

Gemensam trerätters middag med två glas vin i hotellets restaurang på kvällen.


Dag 3. fredag 4 mars. Heldag i Tammerfors med Trollflöjten.

Kl. 07:00 – 08:50 frukost.

Kl. 09:00 Pontus och Ola tar oss med på en stadsvandring längs forsarna i centrala Tammerfors där stans industrier kom att anläggas. När vi vandrar över Tavastbron ser vi stadens mest berömda konstverk, de fyra stora bronsfigurerna (tre mansgestalter och en kvinnofigur) som skapades av den berömde skulptören Wäinö Aaltonen till stadens 150-årsjubileum 1929. Kvinnogestalten symboliserar Suomijungfrun och de tre massiva mansfigurerna de mytiska birkarlarna, finsktalande medeltida handelsmän som handlade med samernas skinn och pälsar och även hade kungens uppdrag att uppbära skatt av samerna på bägge sidorna av Bottenviken. 


Vi fortsätter till paradgatan Hämeenpuisto (Västra Esplanadgatan) där vi möter stadens dramatiska politiska historia i form av monument och symbolbyggnader. I Tammerfors avgjordes det finska inbördeskriget, då de vita trupperna vann en stor seger över de röda i mars - april 1918. För att högtidlighålla minnet av segern lät staden här uppföra ett frihetsmonument i form av en atletisk naken krigare som höjer sitt svärd i en segergest. Monumentet placerades snett framför de rödas viktigaste byggnad, Folkets hus. Segermonumentet formgavs av skulptören Viktor Jansson, Tove Janssons far. Efter Finlands förlust mot Sovjetunionen under andra världskriget pressade den sovjetiska ambassaden igenom att ett Leninmuseum skulle inrättas i Folkets hus för att ihågkomma Lenins och Stalins första möte som skedde i Tammerfors 1905. En liten bit ifrån Folkets hus ligger det nyskapande stadsbibliotek (invigt 1986) som är en byggnad inspirerat av tjäderns former. Biblioteket ritades av det kända arkitektparet Reima och Raili Pietilä som 20 år tidigare färdigställt den lika nyskapande Kalevakyrkan i Tammerfors.


Under vandringen kåserar Pontus även kring Tammerfors historia och sin egen familjs, då hans farfar efter studier i S:t Petersburg kom till staden för att lägga grunden till dess symfoniorkester.


Med buss fortsätter vi sedan till Sara Hildéns konstmuseum i en modernistisk byggnad av Pekka Ilveskoski och mycket vackert beläget med utsikt över sjön Näsijärvi. På museet som är en av Finlands främsta samtidskonstscener ser vi verk ur museets samlingar av finsk konst och internationell konst. Här intar vi även förmiddagskaffe.


Vi besöker sedan Kalevakyrkan, som är ett av den finska modernismens viktigaste verk. Den strama och högresta kyrkan uppfördes i mitten av 1960-talet efter ritningar av Reima och Raili Pietilä. Den enkla gröna altarduken formgavs av Vuokko Nurmesniemi, Marimekkos legendariska formgivare. Både exteriört och i den sakrala och avskalade inredningen påminner kyrkan om Le Corbusiers berömda kapell Notre Dame du Haut i Ronchamp. Reima Pietilä var händelsevis bror till Tuulikki Pietilä.


Vi avslutar vår stadstur med besök i den vackra domkyrkan ritad i nationalromantisk stil av arkitekten Lars Sonck. I kyrkan uppförd i grå granit ser vi Hugo Simbergs berömda freskomålningar från början av 1900-talet.

Simbergs målningar bildar ett unikt allkonstverk inom finsk kyrkokonst inspirerat av den italienska renässansens väggmålningar. Vid invigningen riktades hård kritik mot Simberg för de tolv nakna pojkar som bär en rosenkrans (livets krans med törnen och blommor) på läktarnas framsida. Mittvalvet pryds av paradisormen som biter i ett stort äpple. Ena läktartaket täcks av ryggmönstret från en korsspindel symboliserande mikro- och makrokosmos medan spindelnätet anspelar på livets gång och på glömskan. Idag är kyrkan en av de platser i Finland som lockar flest utländska besökare.


Sen lunch på egen hand och egen tid.


Kl. 17:45 Efter några timmar på egen hand. Samlas vi i lobbyn för buss till premiären av Trollflöjten.

Föreställning pågår kl. 18:30 – 21:30 inklusive mellanakt, då vi intar en lättare operasupé (räksmörgås) med ett glas vin i foajéserveringen.


I Tuomas Parkkinens uppsättning av Trollflöjten har handlingen flyttats till 1930-talets Los Angeles.Vi får höra några av Finlands och Nordens mest uppmärksammade yngre operasångare. Som Pamina ser vi sopranen Tuuli Takala som fick sitt genombrott som Nattens Drottning i Trollflöjten på Savonlinna Opera Festival 2014. Hon tillhör solistensemblen på Semperoperan och har där bl a setts som Gilda (Rigoletto), Lucia (Lucia di Lammermoor), bland hennes gästspel märks rollen som La Contessa di Folleville (Il viaggio a Reims) på Bolsjojteatern, och som Nattens Drottning (Covent Garden). I rollen som Tamino ser vi tenoren Tuomas Katajala. Katajala som tillhör solistensemblen på Nationaloperan i Helsingfors fick sitt genombrott just som Tamino på Savonlinna Opera Festival 2007. Rollen har han sedan framfört bland annat på Covent Garden och Deutsche Staatsoper i Berlin. Han har också setts som Almaviva i Barberaren i Sevilla på Komische Oper i Berlin och som Ferrando i Così fan tutte på Seattleoperan. Papageno sjungs av barytonen Arttu Kataja som tillhör solistensemblen på Deutsche Staatsoper.  Bland hans roller i Berlin kan nämnas greven i Figaros bröllop, Guglielmo i Così-fan Tutte och Marcello i La Bohéme.

 

Operan sjungs på finska med textning på engelska.Dag 4. Lördag 5 mars.

Kl 07:00 - 08:20 frukost.

Kl 08:30 avfärd med vår buss till Mänttä.


Pappersbrukspionjären Gustaf Adolf Serlachius lämnade 1868 Tammerfors och sin tidigare kompanjon Fredrik Idestam (Nokias skapare) och grundade träindustrierna i den väglösa vildmarken vid forsen i Mänttä. Här byggde han upp en av världens främsta pappersindustrier och en hel stad. 


Serlachius var även en stor konstmecenat och skapade en stor konstsamling som kom att utökas av hans efterträdare och brorson Gösta Serlachius. Denne grundade en konststiftelse som driver utställningsverksamheten vilken år 2014 utökades med närmare 5.000 kvadratmeter genom invigningen av den nya utställningspaviljongen "Gösta".


Vi inleder vårt besök i Mänttä med Vita huset, det gamla huvudkontoret som idag fungerar som museum över pappersbruket men även det har samtidskonstutställningar. 


Efter förmiddagskaffe besöker vi brukskyrkan med konstnärlig utsmyckning av Alvar Cawén och Hannes Autere. 


Därefter tar vi oss den nya utställningspaviljongen Gösta och den intilliggande herrgården. Här väntar lunch och sedan sedan introduktion till de aktuella utställningarna, Art Odysset 2021, Skatteländer och Posing time.                                 

 Art Odyssey 2021 är en utställningshelhet som fått sin inspiration från science fiction. Utställningen presenterar åtta verk av nutidkonstnärer i vilka man kan se intryck både från litteratur och från filmer. I valen av verken har man koncentrerat sig på videor, skulpturer och andra rumsliga konstverk. Konstnärerna är Lauri Astala, Petri Eskelinen, Roland Persson, Joseph Popper, Tiina Raitanen, Kimmo Schroderus, Magnus Wallin och Charlotta Östlund. Utställningen har kuraterats av Petri Eskelinen och Kimmo Schroderus.                                                                                                                                                Utgångspunkten för animationsverket Skattländer är en berättelse om ett skogsrå som efter sitt fall lämnar efter sig ett stort skövlat område. Skattländer utfört av konstnärsgruppen IC-98 beskriver människosamhällets sökande efter en riktning i denna värld som har nått till randen av en klimatkris. Konstnärsgruppen IC-98 från Åbo består av Patrik Söderlund (f. 1974) och Visa Suonpää (f. 1968). IC-98 har blivit belönad med Statspriset i bildkonst år 2009 och har representerat Finland på Venedigs biennal år 2015.                                                                                                                                                                  POSING TIME är ett video- och fotografiverk av Santeri Tuori och bygger på collagens vis på att kombinera klipp i färg med svartvita. Tuoris fotografiverk har jämförts med den romantiska landskapskonstens klassiker: Caspar David Friedrich och Johan Christian Dahl. I deras målningar finns ett liknande vetenskapligt grepp som det Tuori använder sig av när han undersöker naturen på nära håll, bryter ner bilden i delar och sammanfogar den på nytt genom att kombinera elementen till en harmonisk helhet. Santeri Tuori (f. 1970) var en av de första fotografikonstnärerna inom den så kallade Helsinki School som på 1990-talet uppmärksammades på det internationella konstfältet. 


Det ges även möjlighet att se den fasta samlingen som visas i herrgården som är ihopbyggd med konsthallen. i Samlingarna finns mästerverk från den franska

Impressionismen och den fiska guldåldern.


Tillbaka i Tammerfors besöker vi Muminmuseet i Tammerforshuset som har de största samlingarna av Tove Janssons konst med målningar, bokillustrationer och modeller kopplade till Mumintrollens värld. Museets samlingar bygger på donationer av Tove Jansson. På museet får vi en guidning.


Dag 5. Söndag 6 mars.

Kl 07:00 – 09:00 Frukost och utcheckning


Mellan Tammerfors och Tavastehus ligger Visavuori, sekelskiftsskulptören Emil Wikströms och hans hustru, schweizisk-finska Alice Högström vacka atéljehem uppfört i nationalromantisk stil. Här får vi en guidad visning om detta mycket omfattande konstnärskap och tar del av hans berömda skulpturer bl a på Kalevala tema. 


I Ittala by besöker vi sedan det berömda glasbruket som satt finskt konst- och bruksglas på världskartan. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. 

Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. Vi får en guidad rundvandring i fabriken, dock får vi inte se några glasblåsare i arbete då det är helg. Lunchbuffé.


Vårt sista stopp på resan blir i Sibeliusparken, där vi ser ett av Helsingfors främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser.


Ca kl. 16:00 incheckning Silja Line Olympiaterminalen Helsingfors.

Kl. 17:00 avgång.

Kl. 19:30 gemensam middag på smörgåsbordet med vin/öl.


Dag 6. Måndag 7 mars

Kl. 07:00 – 09:00 Specialfrukost.

Kl 09:45 ankomst Värtaterminalen Stockholm.


Resefakta

Pris 16 950 SEK.

Tillägg 2000 SEK för A1, enkelhytt fönster och enkelrum tre nätter.

Bokning: bokning@mejtresor.se tel 0704-220174


I priset ingår: Resa Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line i delad fönsterhytt, A2, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa, tre nätter i delat dubbelrum på trestjärniga Scandic Tampere Koskipuisto i Tammerfors centrum, tre hotellfrukostar, tre luncher, tre för- och eftermiddagskaffe, två middagar i Tammerfors med två glas vin per måltid, lätt operasupé (äksmörgås med ett glas vin), Plats på främre parkett rad 13 och 14 på Trollflöjten i Tammerforshuset, 30 minuters pianokonsert i Sibeliusmuseet (om de sista covidrestriktionerna hävts), samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.

Avbokningsregler för denna resa:

Fri avbokning tills anmälningsavgift är erlagd.
Anmälningsavgiften, 2000 SEK/person är bindande och inte återbetalningsbar vid avbokning.
Efter erlagd slutbetalning (fem veckor innan avresa), ingen återbetaling vid avbokning.
Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, före fem veckor innan avresa ha för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens
rekommendationer.
Vid reseavrådan från Sveriges regering återbetalas hela inbetald resekostnaden.
Vid sjukdom utfärdar vi avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg skall skickas till
hemförsäkringsbolag för ersättning.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. 

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Tavastehus slott.

Vi avnjuter Trollflöjten på Tammerforshuset. Handlingen är förflyttad till 1930-talets Los Angeles.

Stora salongen i Tammerforshuset, Nordens största konsertlokal.

Visavuori, Emil Wikströms och Alice Högströms vackra konstnärshem från förra sekelskiftet.

Tammerfors domkyrka, ritad av arkitekten Lars Sonck.

Hugo Simbergs berömda fresk i Tammerfors domkyrka, med gossar som bär upp törnekransen.

En av de fyra skulpturerna på Tavastbron i centrala Tammerfors. Wäinö Aaltones bronsfigurer, symboliserande de legandariska birkarlarna och suomijungfrun har blivit viktiga riktmärken i staden.

Interiören från Kalevakyrkan. Den monumentala 1960-talskyrkan ritad av arkitektparet Reima och Raili Pietilä räknas bland Finlands viktigaste moderinstiska byggnander.

I stämningsfulla Mumminmuseet tar vi del av Tove Janssons originalillustrationer.

Konstmuseet Gösta i Mänttä med den prisbelönta nya utställningspaviljongen från 2014.

Bland de verk vi ser i Mänttä finns ScarWeaving av Charlotte Östlund ur utställningen Skattländer.

Foto: Pasi Autio

Santeri Tuori, Forest #45 ingår i utställningen Posing Time på Serlachiusmuseerna. Foto: konstnären

På Iittala glasbruk möter vi det bästa av finskt glas.

Vår ciceron Pontus Kyander.

Pontus är född i Tammerfors och kom att växa upp i Malmö dit familjen flyttade i början av 1960-talet. Han är fil lic i konstvetenskap och återkommande skribent i nordiska dagstidningar och kulturtidskrifter. Pontus har bl a varit redaktör för Bildjournalen i SVT, konstkritiker i Sydsvenska Dagbladet, museichef för Trondheims museum och professor i Seoul. Han arbetar nu som curator för 2022 års stora utställning, ”Underjorden” på nya Amos Rex konstmuseum i Helsingfors.