Tavastland

Tavastland i vinterskrud


Följ med på en fylld av kultur och historia till vackra Tavastland i Finland! 

12-16 februari 2020


Från första raden i Tammerforshusets stora salong får vi uppleva premiären på Georges Bizet’s Carmen i regi av Marco Bjurström som vi även får ett exklusivt möte med.


I Tammerfors besöker vi även Tove Janssonmuseet och den vackra jugenddomkyrkan med fresker av Hugo Simberg. Historiens vingslag möter vi i Tavastehus slott grundat av Birger Jarl. På Tavastehus konstmuseum ser vi verk från den finska guldåldern.


I bruksorten Mänttä upplever vi det prisbelönta konstcentret som familjen Serlachius öppnande 2014. På en udde i Vånå besöker vi skulptören Emil Wikströms vackra ateljéhem från förra sekelskiftet. Det bästa av finskt glas möter vi på Ittala glasbruk. Vi reser till Finland med Silja Lines högklassiga fartyg som har bussanslutningar från en stor del av landet.


Reseprogram


Dag 1. Onsdag 12 februari 

Kl. 15:30 – 15:50 samling i Värtahamnens färjeterminal. Reseledare Ola Olsson möter och delar ut båtbiljetter. Ola står med skylt i Terminalen mellan rulltrapporna och biljettluckorna.


På fartygets konferensavdelning bjuds på stor kaffebuffé innan Ola Olsson håller föredrag om finsk kulturhistoria under 800 år.


Vi intar sedan gemensamt trerätters middag med vin, kaffe & avec i den italienska restaurangen La Tavolata.


Dag 2. Torsdag 13 februari

Kl 07:00 – 10:00 specialfrukost serveras i restaurang La Tavolata. 


Kl 10:30 ankomst till Olympiaterminalen i Helsingfors där vår buss väntar.

Från Helsinfors och Nyland reser vi rakt norrut till landskapet Tavastland och den gamla residensstaden Tavastehus. Här besöker vi först det gamla slottet som grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Slottet uppfördes som en av de tre tidiga centralborgarna i Finland tillsammans med borgarna i Åbo och Viborg. Dessa borgar var regionala centrum i det framväxande svenska riket.


Efter lunch på slottet ansluter vår lokala guide konstnären Kim Lindertz. Kim guidar oss i bussen genom Tavastehus, där vi bl a passerar Jean Sibelius födelsehem och stadskyrkan uppförd efter ritningar av Gustav III:s gunstling den franske konstnären och arkitekten Jean Louise Deprez.

 

Vi besöker sedan Tavastehus högklassiga konstmuseum inrymt i gamla spannmålsmagasin uppförda efter ritningar av Carl Ludvig Engel i mitten av 1800-talet. Här guidar Kim oss i utställningen ”Landskap” där vi möter skildringar av Finland från den finska guldåldern vid förra sekelskiftet med verk av bl a Axeli Gallen Kallela, Albert Edelfelt, Eero Jernefelt, och Fanny Churberg.


Vi fortsätter sedan till Tammerfors. Staden som är Finlands tredje största grundades 1779 av Gustav III vid den mäktiga forsen mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Under början av 1800-talet växte det här fram textil- och pappersindustrier som kommit att sätta prägel på staden. 


Vi tar oss först till Tammerforshuset (Tampere Talo) Nordens största kultur- och konferenscenter. Här besöker vi Muminmuseet som har de största samlingarna av Tove Janssons konst med målningar, bokillustrationer och modeller kopplade till Mumintrollens värld. Museets samlingar bygger på donationer av Tove Jansson. På museet får vi en guidning.


I Tammerforshuset träffar vi sedan regissören Marco Bjurström som berättar om sitt arbete med Carmenuppsättningen inför fredagens premiär. Marco har bakgrund som dansare och regissör av ett stort antal musikaler. 2017 gjode av bejublad debut som operaregissör med en originaluppsättning baserad Frans Emil Sillanpääs författarskap. 


Vi checkar sedan in på Scandic Tampere Koskipuisto beläget i vid Forspaken med utsikt över stora forsen. 


Gemensam buffémiddag i hotellets restaurang på kvällen.


Dag 3. Fredag 14 februari

Kl 07:00 – 08:20 frukost.


Kl 08:30 avfärd med vår buss till Mänttä.


Pappersbrukspionjären Gustaf Adolf Serlachius lämnade 1868 Tammerfors och sin tidigare kompanjon Fredrik Idestam (Nokias skapare) och grundade träindustrierna i den väglösa vildmarken vid forsen i Mänttä. Här byggde han upp en av världens främsta pappersindustrier och en hel stad. 


Serlachius var även en stor konstmecenat och skapade en stor konstsamling som kom att utökas av hans efterträdare och brorson Gösta Serlachius. Denne grundade en konststiftelse som driver utställningsverksamheten vilken år 2014 utökades med närmare 5.000 kvadratmeter genom invigningen av den nya utställningspaviljongen "Gösta".


Vi inleder vårt besök i Mänttä med Vita huset, det gamla huvudkontoret som idag fungerar som museum över pappersbruket men även det har samtidskonstutställningar. 


Efter förmiddagskaffe besöker vi brukskyrkan med konstnärlig utsmyckning av Alvar Cawén och Hannes Autere. 


Därefter tar vi oss den nya utställningspaviljongen Gösta och den intilliggande herrgården. Här väntar lunch och sedan sedan guidning av de aktuella utställningarna.


 Under vårt besök visas fyra utställningar:

-På jakt efter lyckan – italiensk nutidskonst
För många av dem har kreativiteten och energin betytt en motkraft till den ekonomiska och politiska krisen som drabbade Italien år 2008. Jakten på lyckan är som en röd tråd i grupputställningen, som från norra och södra Italiens områden samlar ihop sammanlagt 14 av Italiens idag intressantaste konstnärer. I utställningen visar sig skalan av italiensk nutidskonst som bred och fräsch, och helt annorlunda än vår traditionella uppfattning om den italienska konsten gör att vi förväntar oss.


Utställningens konstnärer är Yuri Ancarani, Silvia Camporesi, Loris Cecchini, Federica Di Carlo, Goldschmied & Chiari, Francesco Jodice, Marzia Migliora, Matteo Montani, Okkult Motion Picture (Alessandro Scali & Marco Calabrese), Federico Pietrella, Pietro Ruffo, Marinella Senatore, Federico Solmi och Zimmerfrei. Utställningen har kuraterats av Maria Stella Bottai, Lorella Scacco och Pirjo Immonen.


- Gerard Byrne: In our time

Den irländska konstnären (f. 1969) är känd för sina ambitiösa videoinstallationer samt fotografiprojekt. Verken som drar nytta av dokumentärt material, teater och litteratur, utmanar ofta våra uppfattningar om det nära förflutna.
Videoinstallationen In Our Time beskriver rutinerna på en imaginär kommersiell radiostation. Tidsmässigt placerar sig verket någonstans kring 1970–80-talen utan att tidsepoken är exakt specificerad.


-Johanna Lecklin: Det var en gång, på den här platsen.

Johanna Lecklins (f. 1972) utställning borrar sig ner i en smärtpunkt i Finlands historia, inbördeskriget, och utforskar möjliga följder och spår av händelserna år 1918. Hon söker fram berättelser och händelser ur historien med vilkas hjälp man kan berätta också om nutiden.


- Herrgårdens klassiker.

I konstmuseet Göstas herrgårds nya samlingsupphängning presenteras klassiker ur Finlands guldålder och den gamla europeiska konsten samt nyare pärlor ur den finländska modernismen och nutidskonsten som ägs av Gösta Serlachius konststiftelse. 


Dag 4. Lördag 15 februari

Kl 07:00 – 09:00 Frukost och utcheckning


Kim Lindertz tar oss med på en stadsvandring längs forsarna i centrala Tammerfors.


Vi besöker sedan den vackra domkyrkan ritad i nationalromantisk stil av arkitekten Lars Sonck. I kyrkan uppförd i grå granit ser vi Hugo Simbergs berömda freskomålningar från början av 1900-talet.


Mellan Tammerfors och Tavastehus ligger Visavuori, sekelskiftsskulptören Emil Wikströms och hans hustru schweizisk-finska Alice Högström vacka atéljehem uppfört i nationalromantisk stil. Här får vi en guidad visning om detta mycket omfattande konstnärskap och tar del av hans berömda skulpturer bl a på Kalevala tema. Vi intar lunch i museikaféet som är inrymt i Wikströms gamla bronsgjuteri.


I Ittala by besöker vi sedan det berömda glasbruket som satt finskt konst- och bruksglas på världskartan. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. 

Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. Vi får en guidad rundvandring i fabriken, dock får vi inte se några glasblåsare i arbete då det är helg


Ca kl. 16:00 incheckning Silja Line Olympiaterminalen Helsingfors.

Kl. 17:00 avgång.

Kl. 20:30 gemensam middag andra sittningen på smörgåsbordet med vin/öl.


Dag 5. Söndag 16 februari

Kl. 07:00 – 09:00 Specialfrukost.

Kl 09:30 ankomst Värtaterminalen Stockholm.


Resefakta

Pris 11 450 SEK.

Tillägg 1 500 SEK för enkelhytt fönster och enkelrum.

Bokning: bokning@mejtresor.se tel 0704-220174


I priset ingår: Resa Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line i delad fönsterhytt, A2, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med vinpaket, kaffe &avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut och hemresa, två nätter i delat dubbelrum på trestjärniga Scandic Tampere Koskipuisto i Tammerfors centrum, två hotellfrukostar, tre luncher, två förmiddagskaffe, en middag i Tammerfors, lätt operasupé, Mycket bra platser på premiären av Carmen på Tammerforshuset, samtliga inträden och transporter enligt program.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Tavastehus slott.

Visavuori Emil Wikströms och Alice Högströms vackra konstnärshem

Konstmuseet Gösta i Mänttä med herrgården Joenniemi herrgård och den prisbelönta nya utställningspaviljongen från 2014.

Glasproduktion vid Iitala glasbruk som vi besöker på lördagen.

Tammerfors i juletid.

COPYRIGHT Mejt Resor ©