Finland för Tessinsällskapet

Finlandsresa för Tessinsällskapet


Helsingfors, Sveaborg, Borgå och Östra Nyland
24-28 oktober 2019


Under några inspirerande dagar besöker vi historiska platser och museer med vår ciceron, antikhandlaren och Helsingforsprofilen Bernt Morelius. Det blir besök ute på fästningen Sveaborg det främsta minnesmärket från frihetstiden och den gustavianska eran i Finland. I Helsingfors tar Bernt med oss på en historiska stadsvandring och besök på Ateneums konstmuseum med det bästa ur den finska konsten.


Under en heldag reser vi i Östra Nyland. Här besöker vi först Tervik, släkten Ehrnrooths gods. Vi tar oss sedan till Borgå där vi börjar med besök i den medeltida kyrkan. På Borgå museum möter vi museichefen och Albert Edelfeltkännaren Marina Catani som berättar om stadens långa historia och guidar i museets Edelfeltsamling.


I Runebergs hem möter vi författarna Johan Ludvig och Fredrika Runebergs bevarade 1800-talshem. Vid Haikofjärden besöker vi Albert Edelfelts ateljé och avslutar med kaffe på Haiko gård. Resan ger gott om tid för umgänge och egen tid i Helsingfors.


Kulturhistoriker Ola Olsson är reseledare. Vi reser med Silja Lines högklassiga fartyg och bor på klassiska fyrstjärniga Sokos Vaakuna Hotel, invigt till olympiaden 1952 i Helsingfors absoluta centrum. Silja Line har även prisvärda anslutningsbussar från en stor del av Sverige.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 24 oktober 

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen. Tunnelbana till Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg alt. SL-busslinje 76 till hållplats Värtahamnens Färjeterminal.


Ola Olsson Mejt Resor och Micael Ernstell från Tessinsällskapet möter och delar ut båtbiljetter. Efter ombordstigning samlas vi i skeppets konferensavdelning för kaffebuffé och föredrag av Ola Olsson om finsk konst och arkitektur.


Kl. 19:30 gemensam trerätters middag


Dag 2. Fredag 25 oktober

Kl. 07:00 – 10:00 specialfrukost.


Kl. 10:30 ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors. Vår ciceron Bernt Morelius möter vid vår transitbuss. Bussen tar oss till Salutorget där vi sedan tar färjan ut till världsarvet Sveaborg samtidigt som bussen tar bagaget till vårt hotell. Fästningsbygget initierades som ett värn av den östra rikshalva efter Hattarnas förödande ryska krig 1741-43. Med bygget av Sveaborg ville ständerna i Stockholm visa befolkningen i Finland att man menande allvar i försvaret av den östra rikshalvan. Ansvarig för uppförandet av Sveaborg blev en av upplysningstidens största svenska snillen, Augustin Ehrensvärd. Den mångbegåvade Ehrensvärd var inte bara officer och fortifikationsbyggmästare utan även framstående konstnär. I den sanna upplysningstidens nyttighetstänkande vara han också en central person i landet och arbetade bl a oförtrutet för trädgårdsskötsel och nyttjandet av nya grönsaker. Det väldiga fästningsbygget hade periodvis under 1740-talet över fyratusen personer sysselsatta. De indelta soldaterna som stod för mycket av byggandet fick här även en hantverksutbildning som de senare tog med sig hem till olika delar av Finland.


Sveaborg, som var svenska statens största försvars- och byggprojekt under 1700-talet blev även en ekonomisk och kulturell motor i södra Finland. Längs kusten uppfördes mängder med herrgårdar som försåg fästningsbygget med olika material. Runt Ehrensvärd engagerades flera andra av tidens främsta vetenskapsmän och konstnärer, Elias Martin undervisade i teckning, Carl Petter Thunberg konstruerade den stora väderkvarnen och torrdockan och Fredrick af Chapman utvecklade nya örlogsskepp från skärgårdsflottan. Från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet hade Sveaborg även fler innevånare än närbelägna Helsingfors.


På Sveaborg börjar vi med besök på Sveaborgsmuseet där vi får lära mer om fästningens historia, Vi tar oss sedan vidare till kommendanthuset, Augustin Ehrensvärds bostad vid Borggården på Vargön. Här guidar Bernt Morelius i Ehrensvärdmuseet som han även varit med att inreda.


Gemensam lunch.


Därefter träffar vi Carita Wilenius-Rantala konsthistoriker och utvecklingschef på Samfundet Ehrensvärd vilka förvaltar Sveaborgs kulturvärden. Carita tar oss med på en guidad vandring där vi bl a besöker Kungsporten uppförd efter ritningar av Carl Hårleman, varvsdockan och det nyrenoverade pumphuset vilket inte annars visas.


Eftermiddagskaffe följt av återresa till Helsingfors och promenad till vårt hotell för incheckning och middag på egen hand.   


Dag 3. Lördag 26 oktober

Kl 07:00 – 08:00 frukost.


Kl.08:00 avresa med buss för heldagsutflykt till Östra Nyland med Borgå.                                                                                            


Vi besöker först Terviks gård i Pernå som funnits i släkten Ehrnrooths ägo i många år, innan dess i släkten De Geers ägo. Bernt Morelius visar den kända porträttsamlingen och inredningarna i gustaviansk och empirestil. Terviks gård grundades på 1600-talet och det nuvarande karaktärshuset uppfördes på 1730-talet. Gårdens utseende i empirestil är en följd av Carl Ludvig Engels ombyggnad under tidigt 1800-tal.         


Vi tar oss sedan till vackra Borgå vars gamla trähuscentrum räddades undan rivning genom ett upprop av bl a den svensk-finländske konstnären Louis Sparre. Sparre lät även vid förra sekelskiftet grunda Irisfabriken i staden, Finlands första konstindustri med möbler och keramik på sitt tillverkningsprogram. Den kom att bana vägen för finländsk konstindustri under 1900-talet.


I Borgå besöker vi först den medeltida kyrkan, idag finlandssvenskarnas domkyrka. Den stadiga gråstenskyrkan är ett bra exempel på de breda flerskeppiga medeltidskyrkorna med fint murade tegelgavlar i Nyland och Egentliga Finland vars förebilder är att finna i Baltikum och Nordtyskland. I Satakunda, Tavastland och Österbotten var de samtida gråstenskyrkorna smalare och enskeppiga och inspirerade av de uppländska kyrkorna. Skillnaden i kyrkobyggandet är att hämta i de starka kontakterna till Baltikum och Nordtyskland i södra Finland medan mellersta och västra Finlands främst hade kontakter mot Stockholm och västra sidan av Bottenviken. 


Vi vandrar sedan på de slingrande medeltida gatorna ner till Gamla Rådhustorget och Borgå Museum inrymt i det gamla Rådhuset och i den Borgska köpmannagården. Här träffar vi Marina Catani, chef för Borgå museum, konsthistoriker och Albert Edelfeltkännare. I museet intar vi förmiddagskaffe med Runebergstårta medan Marina berättar om stadens historia.  Vi får sedan en specialguidning i museets samlingar av Albert Edelfeltmålningar och möbler och keramik från Irisfabriken.


Därefter tid för lunch på egen hand i gamla Borgå. 

                                                                                                                                Med buss tar vi oss sedan till Runebergs hem. Här får vi en guidad visning i nationalskaldens Johan Ludvig Runeberg hem, där han levde med sin hustru Fredrika, Finlands första kvinnliga författare. I det vackra 1800-talshemmet finns bl a flera stora målningar av Marcus Larson som var gäst i det Runebergska hemmet år 1860.


Vid Haikoviken utanför Borgå besöker vi med Marina Catani Albert Edelfelts ateljé. Edelfelt kom efter uppförandet av sin sommarateljé år 1883 att tillbringa alla sina somrar här till sin död 1905. Haikoviken och skärgården kom att inspirera honom till flera av hans mest kända målningar  bl a hans internationella genombrottsverk Ett barns likfärd från 1879. 


Vi avrundar vår dag i Östra Nyland med eftermiddagskaffe under Edelfelts målningar i salongen på Haiko gård.


Åter i Helsingfors vid ca 18:30-tiden. Middag på egen hand. 


Dag 4. Söndag 27 oktober

Frukost och utcheckning kl. 08:00 – 09:15.


Kl 09:15 samlas vi för en vandring i centrala Helsingfors tillsammans med Bernt Morelius, som presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel.


Efter besök på såväl Senatstorget som Salutorget rundar vi av med förmiddagskaffe på Svenska Teatern, där Bernt berättar om teaterns historia. Vi tar oss sedan till konstmuseet Ateneum där vi får en specialguidning av museets samling av finsk konst med tyngdpunkt på den finska guldåldern från förra sekelskiftet med verk av bl a bröderna von Wright, Albert Edelfelt, Akseli Gallen Kallela, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck och Ellen Thesleff.


Lunch på egen hand och egen tid i Helsingfors. Ett bra tillfälle att t ex besöka det nya konstmuseet Amos Rex eller det nya stadsbiblioteket Ode.


Kl 15:30 Transfer till Olympiaterminalen med incheckning. Avgång med Silja Line kl 17:00.


Kl. 20:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.


Dag 6. Måndag 28 oktober

Kl 07:00 – 09:30 specialfrukost.


Kl. 09:30 ankomst Värtaterminalen, Stockholm.


Resefakta

Pris: 8 950 SEK för del i A2 fönsterhytt och del i dubbelrum.


Obs! Begränsat antal platser. Boka tidigt för garanterad plats.


I priset ingår: Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line, kaffebuffé och trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec på utresan och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, två nätter på fyrstjärniga Sokos Vaakuna Hotel med frukost, en lunch, två förmiddagskaffe och två eftermiddagskaffe, samtliga inträden och transporter enligt programmet.


Bokning info@mejtresor.se tel 0704-220174


Tillägg: Enkelhytt fönster och enkelrum, 1 900 SEK.                                                                   

Mejt Resor AB org nr. 559015-3838 är medlem i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Ehrensvärds gravmonument vid Sveaborgs fästning.

Bild: suomenlinnatours.com

Ehrensvärdmuseet på Sveaborg.

Bild: suomenlinnatours.com

Borgå domkyrka. 

Exteriören till Johan Ludvig och Fredrika Runebergs hem.
Bild: © J. L. Runebergs hem / Borgå stad

Interiör från Johan Ludvig och Fredrika Runebergs hem.
Bild: © J. L. Runebergs hem / Borgå stad

Vår ciceron, Bernt Morelius. Bernt driver antikaffären Old Times i Helsingfors och är välkänd antikexpert i finländsk radio och tv.

Konstmuseet Ateneum där vi får en specialguidning av museets samling av finsk konst

COPYRIGHT Mejt Resor ©