Tove Jansson 2020

Till Tove Janssons Helsingfors


OBS! För denna resa gäller mer generösa bokningsregler som är särskilt anpassade till den rådande situationen. Läs mer längst ner på denna sida!


Film- och litteraturresa

29 september - 3 oktober 2020 Resan kommer genomföras vid senare tillfälle!


Följ med på en resa till Tove Janssons Helsingfors!

Vi går på galapremiär av höstens stora spelfilm, Tove, om Tove Janssons liv med Alma Pöysti i huvudrollen. På Nationalmuseum ser vi ”Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75”. Vi gör även ett unikt besök i Tove Janssons ateljélägenhet, där Hanna Ahlström, barnbarn till Toves bror Per Olov möter och berättar. På Helsingfors konstmuseum, HAM får vi en specialvisning av Tove Janssons stora freskomålningar. Vi vandrar i hennes fotspår i Helsingfors och ser bland annat flera skulpturer av hennes far Viktor Jansson, för vilka hon stått modell. På Svenska litteratursällskapet träffar vi även Toves förlagsredaktör, Helen Svensson som berättar om deras mångåriga samarbete. Här möter vi även författaren Kjell Westö som berättar om sitt författarskap. Vår guide Bernt Morelius tar oss också med till andra spännande besöksmål i Helsingforsområdet, som Didrichsens konstmuseum, där vi ser hösten emotsedda van Goghutställning, På Villa Gyllenberg ser vi utställningen ”Vägen till dold kunskap” med verk av av bland andra Helene Schjerfbeck. Resan ger även egen tid i Helsingfors och sker med Silja Line med goda bussanslutningar från olika orter i Sverige.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 29 september 

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen i Stockholm.  Färdväg, tunnelbana till Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg alt. SL-busslinje 76 till hpl Värtahamnens Färjeterminal.


Reseledare Alexander Lepp och ciceron Bernt Morelius möter med skylt. Båtbiljetter delas ut, ombordstigning.


Kl. 16:30–ca 18:00 samling i konferensavdelningen (däck 6 i fören) där vi efter att ha njutit av Silja Lines generösa kaffebuffé lyssnar till Bernt som berättar om sin hemstad Helsingfors.


Kl. 19:15 drink på egen bekostnad i konferensavdelningens lounge före vår middag.


Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec i fartygets italienska restaurang, La Tavolata på däck 6 i fören. 


Dag 2. Onsdag 30 september

Kl. 07:30–09:30 frukost.


Kl. 09:55 ankomst till Helsingfors, landstigning på egen hand. Vi lämnar vårt bagage till en budbil som kör det till vårt hotell. Vi promenerar sedan till Tove Janssons ateljélägenhet på Ulrikasborgsgatan, där hon hade sin bostad från 1944 till sin död 2001. Tove Janssons brorsbarnbarn Hanna Ahlström tar emot och berättar om Tove och hennes hem. Hanna är idag VD för Moomin characters som förvaltar och äger rättigheterna till Tove Janssons konstnärskap.


Då bostaden har begränsat utrymme kommer besöket att ske i två omgångar. Medan den ena gruppen besöker hemmet har den andra gruppen guidad visning på Helsingfors Designmuseum inrymt i fd., Brobergska samskolan, där Tove var elev. Tove Janssons hem är inget museum utan visas av familjen för speciellt utvalda några få gånger om året.


Efteråt vandrar vi ner mot Helsingfors centrum där vi intar lunchsmörgås med kaffe och kaka på Svenska Teatern, Här satte Viveca Bandler upp Mumintrollen som teater första gången 1949 i en uppsättning där Tove Jansson även stod för dräkter och scenografi. Bernt berättar här även om teaterns historia. Vi gör därefter en kulturvandring i Esplanadparken. Här får vi höra om de författare – Zacharias Topelius, Eino Leino och Johan Ludvig Runeberg – som vi möter i form av statyer i parken. Här ser vi även skulpturer utförda av Tove Janssons far, skulptören Viktor Jansson, vilka Tove stått modell för. 


På Kampen vid Mannerheimvägen besöker vi Tystnandes kapell, en av stadens nyare sevärdheter. Kapellet har formen av en rundad träskål, där ljuset enbart kommer ovanifrån. Inne i det vackra kapellet som ligger vid stadens mest brusande köpkvarter, uppmanas man till tystnad för en stunds kontemplation. Kapellet är öppet dygnet runt och har en omfattande social verksamhet. Bygganden som ritades av arkitekterna, Kimmo Lintula, Niko Sirola och Mikko Summanen invigdes 2012 och kan ses som en pendang till Tempelplatsens kyrka från 1969. En kyrka som också hämtat sina former från naturen genom placeringen i det utsprängda berget.


På närbelägna Helsingfors konstmuseum, HAM, får vi en specialvisning av två av Tove Janssons viktigaste konstverk, freskomålningarna Fest i stan och Fest på landet. Målningarna där Tove målat in viktiga personer i sitt liv var ursprungligen beställda till Helsingfors stadshus matsal.


Incheckning på vårt centrala hotell, Sokos Presidentti invigt av president Uhro Kekkonen 1980. Egen tid med lätt middag på egen hand. 


Kl. 18:30 Samling i lobbyn för gemensam promenad till Finnkino tvärs över gatan för galapremiären av Tove. Premiären ges i flera salonger, där vi fått plats i salong 2 tillsammans med medarbetarna på Moomin characters, företaget drivs av Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson och äger rättigheterna till Tove Jansson verk. Efter filmvisningen träffar vi filmens producent Andrea Reuter och förhoppningsvis även några av skådespelarna. 


Filmens handling beskrivs på följande vis:

En berättelse om en konstnärs strävan och en brännande kärlekshistoria.

Helsingfors 1945. Kriget är slut och färgerna har återvänt för bildkonstnären Tove Jansson. Äntligen kan hon flytta hemifrån och satsa på sin dröm att bli en internationellt framgångsrik målare. Att skaffa barn och familj är uteslutet, det är konsten och friheten som är det viktiga. 


Frihet är också ledordet i hennes öppna relation med den gifte vänsterintellektuelle politikern Atos Wirtanen. De är överens om att det är småborgerligt att tro att man kan äga en annan människa. Dessa höga ideal sätts på prov när Tove blir djupt förälskad i teaterregissören Vivica Bandler. Deras hemliga kärlek skakar om hela Toves tillvaro, hon upplever intensiv passion och djupaste besvikelse och hon måste totalt omvärdera vem hon är och vad hon förtjänar i kärlek. 


Vid sidan om bildkonsten har hon börjat skriva berättelserna om Mumintrollen. Från en saga Tove berättar för att lugna skräckslagna barn i ett bombskydd under kriget får vi följa med och se hur Muminfebern växer över hela världen. Via utgivningen av den första boken, teateruppsättningen av Kometjakten och kontraktet med London Evening News om att rita Muminseriestrippar varje dag, ser vi hur det som inledningsvis innebär en frihet tar över hela Toves tillvaro.


Filmen utspelar sig i Helsingfors och i Paris. Den handlar om att hitta sin egen röst och sin egen väg, om att fatta svåra beslut och om att inse att man är värd att älskas fullt ut. Att man även som konstnär förtjänar att vara lycklig och att något som ”bara” är sagor för barn, visar sig vara en konstnärlig bedrift som fortsätter beröra miljontals människor över hela världen än i dag.


På premiären bjuds på mousserande vin och tilltugg.


Dag 3. Torsdag 1 oktober

Kl. 06:30 – 09:00


Kl. 09:30 Samling i lobbyn, varifrån Bernt Morelius tar oss på en vandring genom Helsingfors till Svenska Litteratursällskapets, SLS:s vackra lokaler. I sällskapets stora sal möter vi litteraturforskaren och SLS:s programchef Agneta Rahikainen som ger en introduktion i SLS verksamhet. Efter förmiddagskaffe berättar Kjell Westö om sitt författarskap och om nya romanen ”TRITONUS – En skärgårdsberättelse”.  Romanen ingår i resans pris och signeras sedan av Westö      


Efter gemensam lunch tar Bernt Morelius med oss på en vandring i Tove Janssons fotspår på Skatudden, där hon växte upp.  Här ser vi huset på Lotsgatan där familjen Jansson bodde och går genom parken där hon lekte som barn. Här passar vi även på att besöka öns största sevärdhet ryskortodoxa Uspenskijkatedralen.


Vi vandrar sedan längs Salutorget och Senatstorget, Bernt berättar om stadens historia och om de byggnader och monument vi möter. 


Vid Tölöviken besöker vi en av stadens nyaste och mest omskrivna kulturbyggnader, det nya centrumbiblioteket Ode, invigt 2018. Den prisbelönta bygganden, som är ritad av arkitekterna Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston består av enbart en stor bibliotekssal omgiven av en utsiktsplattform.


Vi avslutar dagens gemensamma program på Finlands Nationalmuseum som högtidlighåller 75 årsjubileet av den första muminboken med utställningen ”Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75”. Vi får en specialvisning i utställningen som producerats i samarbete med Moomin characters. Utställningen beskrivs som, en magisk resa till och kring Mumintrollens livsvärden och filosofi. Efter den guidade turen får vi en kort introduktion till museets basutställningar om Finlands historia.


Resten av dagen fri för egna besök, middag på egen hand. 


Dag 4. Fredag 2 oktober

Kl. 06:30 – 10:00 frukost och utcheckning (vi lämnar våra väskor i hotellets bagagerum).


Kl 10:00 – 11:30 Egen tid i Helsingfors.  


Kl. 11:30 Bernt möter i lobbyn. Efter att ha lastat våra väskor på bussen åker vi ut till vackra Granö i stadens utkant. Här besöker vi de två privata konstmuseerna Villa Gyllenberg och Didrichsens konstmuseum som ligger på fem minuters gångavstånd på samma gata. På Villa Gyllenberg bjuds vi först på lunchsmörgås med kaffe och kaka. Vi får sedan en guidning i höstens stora utställning ”Vägen till dold kunskap”.


Utställningen visar verk av kända konstnärer, men också av konstnärer som hamnat under historiens radar och som sällan eller aldrig presenterats tidigare. De älskade klassikerna Akseli Gallen-Kallela, Beda Stjernschantz, Hugo Simberg och Helene Schjerfbeck ställs ut parallellt med intressanta verk av till exempel Meri Genetz, Eva Törnwall-Collin, Torsten Wasastjerna, Ilona Harima och Werner von Hausen.


Bland konstnärerna finns antroposofer, frimurare, rosenkorsare och teosofer. Andra har i stället försökt finna svar på det mänskliga livets mysterier som sanningssökare, utan bindningar till specifika rörelser. 


Vi vandrar sedan över till Didrichsens konstmuseum. Där vi får en guidad visning i deras största utställningssatsning någonsin, ”Vincent van Gogh – vägen till konstnär”, som är den största utställning med verk av van Gogh som hållits i Finland. Kärnan i utställningen är ett urval teckningar från början av Van Goghs konstnärskarriär. Teckningarna kommer från Kröller-Müller-museet i Holland.

På Didrichsen får vi även möjlighet att se deras samling av Henry Mooreskulpturer i museiparken, den största samlingen av Mooreskulpturer i Europa utanför Storbritannien.


Som vår sista programpunkt i Helsingfors stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av stadens främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser.


Ca. kl. 16:00 inchekning på Silja Line.


Kl 19:30 gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Lördag 3 oktober

Kl. 07:00 – 09:30 frukost.


Kl. 09:45 ankomst till Stockholm/Värtaterminalen.


Resefakta

Pris: 12 350 SEK.

Tillägg 2 400 SEK för A1 enkelhytt fönster och enkelrum.


I priset ingår. Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på utresan, sjöfrukost på hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Sokos Presidentti, tre luncher varav två lättare med lunchsmörgås, signerat exemplar av Kjell Westös ”TRITONUS – En skärgårdsberättelse”, samtliga inträden och transporter enligt program. 


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Alma Pöysti som Toven Jansson i höstens storfilm Tove. Foto

 Sami Kuokkanen

 

Tove Jansson i sin ateljé. Foto Moomin characters

Sittande kvinna av Vincent van Gogh. Ett av verken på höstens stora Van Goghutställning på Didrichsens konstmuseum. Foto.

Photo: Rik Klein Gotink

Sibeliusmonumentet av Eila Hiltunen i Tölöparken

Helsingfors nya centrumbibliotek, Ode vid Tölöviken

Änglar av Torsten Wasastierna visas på Villa Gyllenberg

Interiören i Tempelplatsens kyrka

Helsingfors Domkyrka

Kjell Westö. Foto Niclas Sandström

Vår ciceron Bernt Morelius. Bernt är antikhandlare och medverkar regelbundet i finländsk radio och tv. Han är även ordförande i Svenska Teaterföreningen i Finland.

För denna resa gäller följande bokningsregler


Många hör av sig och är osäkra om man skall våga boka en resa några månader framåt i tiden. Vi har därför beslutat att i ett första steg enbart ta emot intresseanmälningar till denna resa. Vi kommer när resan fått tillräckligt med intresseanmälningar gå ut med ny information och då se hur många som vill fullfölja med bokning. Vid bokning betalas ca 10 procent av resekostnaden. Resan går att avboka till sex veckor innan avresa. Vid avbokning utan läkarintyg återbetalas inte bokningsavgiften. Viktigt att veta är att vi planerat resan utifrån mindre grupper där vi reser i egen buss och inte kommer röra oss i större folksamlingar. Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

COPYRIGHT Mejt Resor ©