Tove Jansson 2022

Till Tove Janssons Helsingfors


Teater- och litteraturresa

15 - 19 mars 2022 


Följ med på en resa till Tove Janssons Helsingfors!

Vi går på Lilla Teatern och ser Kris och katastrof i Mumindalen, 64 år efter urpremiären av Troll i kulisserna återvänder Muminberättelserna till Lilla Teatern!  


Vi gör även ett unikt besök i Tove Janssons ateljélägenhet på Ulrikasborgsgatan vilken i vanliga fall inte visas. På Helsingfors konstmuseum, HAM får vi en specialvisning av Tove Janssons stora freskomålningar. Vi vandrar i hennes fotspår i Helsingfors och ser bland annat flera skulpturer av hennes far Viktor Jansson, för vilka hon stått modell. På resan bjuds även på författarmöten med Ulla-Lena Lundberg och Mia Franck. Vår guide Bernt Morelius tar oss också med till andra spännande besöksmål i Helsingforsområdet, som nya och omtalade stadsbiblioteket Ode och till konstmuseet Ateneum. Här får vi får en specialvisning i vårens två stora utställningar "Den moderna kvinnan" med verk av kvinnliga konstnärer från 1900-talet som bl a Helene Schjerfbeck och Ellen Thesleff. Den andra utställningen, "Dialog" visar nya verk av Finlands idag kanske internationellt mest uppmärksammade konstnär Elina Brotherus som här tolkar tidiga fotografier av kvinnor bl a Edith Södergran tillsammans med hennes konstnärskollega Hannele Rantalas.


På resans sista dag gör vi en utflykt till vackra Borgå där vi träffar kända författaren Ulla-Lena Lundberg som tar emot i Diktarhemmet. I Borgå besöker vi även Runebergs hem, museet som är inrymt i nationalskaldens vackra hem. Vi avslutar med besök på Marimekkos fabrik i Hertonäs.


Resan ger även egen tid i Helsingfors och sker med Silja Lines bekväma fartyg.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 15 mars.

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen i Stockholm.  Färdväg, tunnelbana till Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg alt. SL-busslinje 76 till hpl Värtahamnens Färjeterminal.


Reseledare Ola Olsson möter med skylt. Båtbiljetter delas ut, ombordstigning.


Kl. 16:30–ca 18:00 samling i konferensavdelningen (däck 6 i fören) där vi efter att ha njutit av Silja Lines generösa kaffebuffé lyssnar till Ola som till bilder berättar om Finlands kulturhistoria.


Kl. 19:00 drink på egen bekostnad i konferensavdelningens lounge före vår middag.


Kl. 19:30 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec i fartygets italienska restaurang, La Tavolata på däck 6 i fören. 


Dag 2. Onsdag 16 mars.

Kl. 07:30–09:45 frukost.


Kl. 10:30 ankomst till Helsingfors, landstigning på egen hand. Vi lämnar vårt bagage till en budbil som kör det till vårt hotell. Vi promenerar sedan till Tove Janssons ateljélägenhet på Ulrikasborgsgatan, där hon hade sin bostad från 1944 till sin död 2001. Representant för Tove Janssons tar emot och berättar om Tove och hennes hem som idags ägs av Toveas familj.


Då bostaden har begränsat utrymme kommer besöket att ske i två omgångar. Medan den ena gruppen besöker hemmet har dentid för besök på Helsingfors Designmuseum inrymt i fd, Brobergska samskolan, där Tove var elev. Tove Janssons hem är inget museum utan visas av familjen för speciellt utvalda några få gånger om året.


Efteråt vandrar vi ner mot Helsingfors centrum där vi intar lunchsmörgås med kaffe och kaka på Svenska Teatern, Här satte Viveca Bandler upp Mumintrollen som teater första gången 1949 i en uppsättning där Tove Jansson även stod för dräkter och scenografi. Bernt berättar här även om teaterns historia. 


På Kampen vid Mannerheimvägen besöker vi Tystnandes kapell, en av stadens nyare sevärdheter. Kapellet har formen av en rundad träskål, där ljuset enbart kommer ovanifrån. Inne i det vackra kapellet som ligger vid stadens mest brusande köpkvarter, uppmanas man till tystnad för en stunds kontemplation. Kapellet är öppet dygnet runt och har en omfattande social verksamhet. Bygganden som ritades av arkitekterna, Kimmo Lintula, Niko Sirola och Mikko Summanen invigdes 2012 och kan ses som en pendang till Tempelplatsens kyrka från 1969. En kyrka som också hämtat sina former från naturen genom placeringen i det utsprängda berget.


På närbelägna Helsingfors konstmuseum, HAM, får vi en specialvisning av Tove Janssons väggmålningar med två av hennes viktigaste konstverk, freskomålningarna Fest i stan och Fest på landet. Målningarna där Tove målat in betydelsefulla personer i sitt liv var ursprungligen beställda till Helsingfors stadshus matsal.


Incheckning på vårt centrala hotell, Scandic Marski. Egen tid med lätt middag på egen hand. 


Kl. 18:15 Samling i lobbyn för gemensam promenad till Lilla Teatern beläget några kvarter bort. Här ser vi  den nya pjäsen Kris och katastrof i Mummindalen.


Föreställningen beskrivs på följande vis:

Mumindalen bubblar av samhällstrender, de avlöser varandra och sveper invånarna med sig. Muminfamiljen med vänner testar olika livshållningar. Ska man satsa på pliktmedvetenhet, hedonism, entreprenörskap, berömmelse eller psykoanalys? Eller rätt och slätt ett hembiträde?

I Tove Janssons vidsträckta produktion utgör seriealbumen en egen värld – mörkare, vuxnare och krassare.

Kris och katastrof i Mumindalen är en nydramatiserad musikteaterföreställning som utgår från Tove Janssons tecknade serier och riktar sig till en vuxen publik. I föreställningen kommer Janssons fantastiska seriefigurer till liv med hjälp av prisbelönta Heini Maaranens dockteaterestetik och Jakob Höglunds fantasifyllda regi.


Dag 3. Torsdag 17 mars.

Kl. 06:30 – 09:00


Kl. 09:15 Samling i hotellets konferensavdelning där vi möter omtalade författaren Mia Franck. Mia född 1971 är aktuell med nya romanen Galanterna som även ingår i resans pris,  För sitt arbete med skrivande i olika former belönades hon med Åbolands svenska kulturfonds svenska dagen-pris 2017 och nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris 2019 och till Europeiska unionens litteraturpris 2019. Hon har skrivit romanerna: trilogin Martrådar (2013), Maraminne (2014) och Marlek (2015) samt Bombträdgården (2018). Hon har doktorerat i litteraturvetenskap på avhandlingen Frigjord oskuld (2009) och intresset för att forska är viktigt även i hennes författarskap. 


Bernt Morelius med oss på en vandring i Tove Janssons fotspår på Skatudden, där hon växte upp.  Här ser vi huset på Lotsgatan där familjen Jansson bodde och går genom parken där hon lekte som barn. Här passar vi även på att besöka öns största sevärdhet ryskortodoxa Uspenskijkatedralen. På vandringen ser vi även flera av Toves far, Viktor Janssons skulpturer, varav Tove stod modell till verket Sjöjungfrun.


Vi vandrar sedan längs Salutorget och Senatstorget, Bernt berättar om stadens historia och om de byggnader och monument vi möter. 


På Ateneums konstmuseum väntar lunchbuffé följt av specialvisning av vårens två stora utställningar både på temat kvinnliga konstnärer och som fungerar som paraleller Den moderna kvinnan och Dialog.

Den moderna kvinnan granskar de kvinnliga konstnärernas roll och ställning under modernismens decennier på 1900-talet. Utställningen tar fasta på kvinnans ställning under epokens samhälleliga, politiska och kulturella förändringar.

Bland utställningens konstnärer ingår Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen och Essi Renvall. I utställningen som omfattar cirka 180 verk finns målningar, skulpturer, teckningar och grafik från Ateneums samlingar. Utställningens kurator är Ateneums specialforskare Anu Utriainen.

Utställningen granskar kvinnligt konstnärskap ur två olika synvinklar – kvinnan som gör konst och kvinnan som modell och blickfång. Temana anknyter till diskussionen om ojämställdheten mellan könen som alltjämt är en aktuell och viktig fråga världen över.

De valda verken och konstnärernas biografier tecknar en bild av den finländska kvinnans möjligheter att utbilda sig och arbeta som konstnär. Utställningens konstnärer var internationella och yrkesaktiva livet ut. En av utställningens centrala frågor är hur klassbakgrund och livssituation har inverkat på hur karriären som konstnär utvecklades, och hur detta återspeglas i val av motiv och teknik under olika epoker.


Utställningen Dialog baserar sig på de två fotokonstnärerna Elina Brotherus (f. 1972) och Hannele Rantalas (f. 1952) långa vänskap och de konstdiskussioner som har förts dem emellan. Utgångspunkten för verken är uppgifter och meddelanden som de har utväxlat tillsammans, och som de båda har tolkat på sitt eget sätt. Uppgifterna har givits i Fluxus och diktens anda.

Jämsides med Brotherus och Rantalas verk stiger också en mängd kvinnliga fotografer som fallit i glömska fram. Brotherus och Rantala har valt bilder från Finlands fotografiska museums och Svenska litteratursällskapets i Finland (SLS) arkiv som har inspirerat dem till en dialog med hädangångna kolleger. De i början av 1900-talet aktiva kvinnliga fotograferna var Emmi Fock, Nancy Pietinen, Hilja Raviniemi, Petra Tiirikkala och speciellt den nordiska diktningens moderna kvinna, Edith Södergran.

Dialog är en naturlig parallell till utställningen Den moderna kvinnan. I verken finns en mängd referenser till konsthistorien och litteraturen, men de hänför sig också starkt till konstnärernas personliga och ömsesidiga erfarenheter. I konstnärernas verk tar kvinnan plats som både fotograf och blickfång.


Vid Tölöviken besöker vi en av stadens nyaste och mest omskrivna kulturbyggnader, det nya centrumbiblioteket Ode, invigt 2018. Den prisbelönta bygganden, som är ritad av arkitekterna Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston består av enbart en stor bibliotekssal omgiven av en utsiktsplattform.


Resten av dagen fri för egna besök, middag på egen hand. 


Dag 4. Fredag 18 mars

Kl. 06:30 – 08:45 frukost och utcheckning.


Med buss tar vi oss till Borgå, vackert beläget vid Borgå ås mynning ut i Finska viken. Från den medeltida kyrkan, idag domkyrka för Borgå stift, Finlands svenskspråkiga stift, går vi ner mot den gamla staden. I backen ner till staden ligger Diktarhemmet. Det drivs av Svenska litteratursällskapet och tar emot bemärkta författare som hedersboende. Sedan januari 2018 är det Ulla-Lena Lundberg som bor här. Ulla-Lena har bl a belönats med Finlandiapriset för sin skärgårdsroman Is för vilken hon även nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Vi tas emot med kaffe och runebergstårta medan Ulla-Lena läser ur sin kommande roman och berättar om Diktarhemmet.


Därefter egen tid i Borgå med lunch på egen hand. Vi avslutar besöket i Borgå med att specialguidning på nationalskalden Johan Ludvig och hustrun Fredrika Runebergs vackra författarhem från senare delen av 1800-talet. Det berömda författarhemmet blev en viktig kulturell mötesplats, där bl a den svenska målaren Marcus Larson, då tidens mest uppmärksammade nordiska konstnär var gäst i flera månader.


Bussresa tillbaka till Helsingfors Där vi har vår sista programpunkt på Marimekkos berömda textilfabrik i Hertonäs. Om fabrikens covidrestriktioner lättats får vi en specialvisning av fabriken. I annat fall får vi en presentation följt av tid att botaniera i butiken som är mycket välsorterad. Marimekko grundades 1951 av den mycket karesmatiska Armi Ratia som kom att satsa på ett helt nytt och förenklat textilt formspråk med unga formgivare som Vuokko Nurmesniemi och Maija Isola. Marimekko blev världkänt sedan Jackie Kennedy, dåtidens största trendsättare 1960 inköpt fem marimekkoblusar med Vuokko Nurmesniemis design. I samband med Marimekkos 70-årsminne producerade Sveriges Radio en dokumentär om Armi Ratia.


och Olympiaterminalen där incheckning på Silja Line väntar.


Ca. kl. 16:00 inchekning på Silja Line.


Kl 19:30 gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Lördag 19 mars.

Kl. 07:00 – 09:30 frukost.


Kl. 09:45 ankomst till Stockholm/Värtaterminalen.


Resefakta

Pris: 12 850 SEK.

Tillägg 2 400 SEK för A1 enkelhytt fönster och enkelrum.


I priset ingår. Stockholm – Helsingfors t&r med Silja Line i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på utresan, sjöfrukost på hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Scandic Marski i Helsingfors absoluta centrum, två luncher varav en lättare med lunchsmörgås, två förmiddagskaffe, bra sittplats på Kris och Katastrof i Mumindalen på Lilla Teatern,signerat exemplar av Mia Francks nya roman "Galanterna" och Ulla-Lena Lundbergs "Sibirien. Ett självporträtt med vingar.”,

samtliga inträden och transporter enligt program. 


Avbokningsregler:

Fri avbokning till anmälningsavgift är erlagd. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Om Finland stängs ner av finska myndigheter eller avråden för resa gäller från Sveriges regering full återbetalning. Vi tar då ut en administrativ avgift på 350 SEK person. Vid sjukdom utfärdas en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till resenärens hemförsäkringsbolag. Vi ber samtliga resenärer se över sitt avboknings- och reseskydd i sin hemförsäkring innan resan.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.


I Helsingfors besöker vi bl a nya omtalade centrumbibliotek, Ode vid Tölöviken

På Ateneums konstmuseum ser vi utställningen Den moderna kvinnan med verk av bl a Helene Schjerfbeck.

Vackra Helsingfors med domkyrkan i förgrunden.

Vår ciceron Bernt Morelius. Bernt är antikhandlare och medverkar regelbundet i finländsk radio och tv. Han är även ordförande i Svenska Teaterföreningen i Finland.

På Lilla Teatern ser vi Kris och katastrof i Mummindalen. Bild: Moomin Characters.

Författaren Ulla-Lena Lundberg tar emot i diktarhemmet i Borgå där hon sedan 2018 är ägaren Svenska Litteratursällskapets hedersboende. Vi bjuds på förmiddagskaffe med runebergstårta samtidigt som Ulla-Lena läser ur sin kommande bok.

I vackra Borgå får vi en specialvisning av Runebergs hem där nationalskalden Johan Ludvig bodde med sin hustru Fredrika, kvinnlig författarpionjär i Finland.

Vi bjuds även på ett författarmöte med Mia Franck aktuell med nya romanen Galanterna. Mia var 2018 nominterad till Tidingen Vi:s litteraturpris för romanen Bombträdgården.

Hannele Rantala (tillsammans med Jukka Lehtinen)
En kvinna bakom ett tunt tyg. Verket ingår i utställningen Dialog med fotografier av Hannele Rantala och Elina Broterus som vi också ser på Ateneum.

Genital Panik, ett av Elina Brotherus självutlämnande verk som vi ser i utställningen Dialog. Brotherus som sedan många år är verksam i Frankrike är Finlands idag kanske mest uppmärksammade konstnär internationellt.

Egen tids ges även i lilla trähusstaden Borgå.

I Hertonäs besöker vi Marimekkos berömda fabrik med sin stora fabriksbutik.

Tove Jansson i sin ateljé. Foto Moomin characters