Tove Jansson 2022

Till Tove Janssons Helsingfors


Teater- och litteraturresa

29 september - 3 oktober 2022 


Följ med på en resa till Tove Janssons Helsingfors!


Vi går på Lilla Teatern och ser dockteaterföreställningen Kris och katastrof i Mumindalen, 64 år efter urpremiären av Troll i kulisserna återvänder Muminberättelserna till Lilla Teatern!  På teatern får vi även ett exklusivt möte med regissören Jakob Höglund. 


Vi gör även ett unikt besök i Tove Janssons ateljélägenhet på Ulrikasborgsgatan vilken i vanliga fall inte visas. På Helsingfors konstmuseum, HAM får vi en specialvisning av Tove Janssons stora freskomålningar och ser den aktuella utställningen med omtalade Viggo Wallensköld. Vi vandrar i hennes fotspår i Helsingfors och ser bland annat flera skulpturer av hennes far Viktor Jansson, för vilka hon stått modell. På resan bjuds även på författarmöten med Ulla-Lena Lundberg och Maria Turtschaninoff.


Vår guide Bernt Morelius tar oss också med till andra spännande besöksmål i Helsingforsområdet, som Tempelplatsen kyrka nedsprängt i en klippa och omtalade stadsbiblioteket Ode. 


På resans sista dag gör vi en utflykt till vackra Borgå där vi träffar kända författaren Ulla-Lena Lundberg som tar emot i Diktarhemmet. I Borgå besöker vi även Runebergs hem, museet som är inrymt i nationalskaldens vackra hem. 


Resan ger även egen tid i Helsingfors och sker med Silja Lines bekväma fartyg.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 29 september.

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen i Stockholm. Färdväg, tunnelbana till Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg. Alternativt tag SL-busslinje 76 till hållplats Värtahamnens Färjeterminal.


Färdledare Tina Björkegren och ciceron Bernt Morelius möter med skylt. Båtbiljetter delas ut, därefter ombordstigning.


Kl. 16:30 - ca 18:00 samling i konferensavdelningen (däck 6 i fören) där vi efter att ha njutit av Silja Lines generösa kaffebuffé lyssnar till Bernt som berättar om Helsingfors.


Kl. 19:00 drink på egen bekostnad i konferensavdelningens lounge före vår middag.


Kl. 19:30 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec i fartygets italienska restaurang, La Tavolata på däck 6 i fören. 


Dag 2. Fredag 30 september.

Kl. 07:30-09:45 frukost.


Kl. 10:30 ankomst till Helsingfors, landstigning på egen hand. Vi lämnar vårt bagage till en budbil som kör det till vårt hotell. Vi promenerar sedan till Tove Janssons ateljélägenhet på Ulrikasborgsgatan, där hon hade sin bostad från 1944 till sin död 2001. Representant för Tove Janssons familj tar emot och berättar om Tove och hennes hem som idags ägs av Tove Janssons familj.


Då bostaden har begränsat utrymme kommer besöket att ske i två omgångar. Medan den ena gruppen besöker hemmet har den andra gruppen tid för besök på Helsingfors Designmuseum inrymt i före detta, Brobergska samskolan, där Tove var elev. Tove Janssons hem är inget museum utan visas av familjen för speciellt utvalda några få gånger om året.


Efteråt vandrar vi ner mot Helsingfors centrum och Norra Esplanaden där Bernt guidar bland monument och skulpturer. Vi ser här bl. a en skulptur av Tove Janssons far, Viktor Jansson för vilken Tove stod modell. Här passerar vi även

Svenska Teatern, där Viveca Bandler satte upp Mumintrollen som teater första gången 1949 i en uppsättning där Tove Jansson även stod för dräkter och scenografi. Bernt berättar här även om teaterns historia. 


Vi fortsätter till Lilla Teatern där vi bjuds på kaffe och lunchsmörgås följt av möte med regissören Jakob Höglund som berättar om kvällens föreställning Kris och katastrof i Mummindalen. Föreställningen utgår från Tove Janssons seriealbum som utgör en egen värld - mörkare, vuxnare och krassare och riktad mer till en vuxen publik. I föreställningen kommer Janssons fantastiska seriefigurer till liv med hjälp av prisbelönta Heini Maaranens dockteaterestetik. 


Vi checkar sedan in på närbelägna och nyrenoverade Scandic Marski Hotel.


Efter egen tid och middag tid samlas vi kl 18:20 i lobbyn för gemensam promenad till teatern. Föreställningen börjar kl 19:00.


Dag 3. Lördag 1 oktober.

Frukost 07:30-09:00.


Bernt tar sedan med oss på en vandring i Helsingfors


På Kampen vid Mannerheimvägen besöker vi Tystnadens kapell, en av stadens nyare sevärdheter. Kapellet har formen av en rundad träskål, där ljuset enbart kommer ovanifrån. Inne i det vackra kapellet som ligger vid stadens mest brusande köpkvarter, uppmanas man till tystnad för en stunds kontemplation. Kapellet är öppet dygnet runt och har en omfattande social verksamhet. Byggnaden som ritades av arkitekterna, Kimmo Lintula, Niko Sirola och Mikko Summanen invigdes 2012 och kan ses som en pendang till Tempelplatsens kyrka från 1969. En kyrka som också hämtat sina former från naturen genom placeringen i det utsprängda berget.


Vid Tölöviken besöker vi en av stadens nyaste och mest omskrivna kulturbyggnader, det nya centrumbiblioteket Ode, invigt 2018. Den prisbelönta byggnaden, som är ritad av arkitekterna Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston i centrum finns den centrala bibliotekssalen omgiven av en utsiktsplattform. Byggnadens böjda, broliknande form bjuder in besökarna för att använda lokalerna och tjänsterna både under och ovanför, innanför och utanför bågen. Biblioteket är en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors och gruppen av märkesbyggnader vid Tölöviken.

Med undantag för den översta våningen är fasaden på Ode helt av trä, vilket mjukar upp det allmänna arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Virket som använts i beklädnaden är gran.


I ett av bibliotekets mötesrum träffar vi aktuella författaren Maria Turtschaninoff som läser ur sin nya roman Arvejord som även ingår i resan. Maria född 1977, har belönats med Finlandia Juniorpriset och hennes böcker har sålts till 30 länder. Fantasyromanen Maresi (2014) är redan en modern klassiker. Arvejord  är hennes första roman för vuxna en vuxen publik.


På närbelägna Musikhuset intar vi lunchsmörgås och kaffe.


Vi besöker sedan Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö i Helsingfors stad. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen.


Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939. En ny tävling utlystes och vanns 1961 av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968. Tempelplatsens kyrka invigdes i september 1969.


Kyrkan är insprängd i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen.


Tempelplatsens kyrka hör till de populäraste sevärdheterna i Helsingfors och besöks årligen av cirka en halv miljon människor. År 2006 var kyrkan Helsingfors tredje mest besökta turistmål med 579 570 besökare[1]. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen.


Interiören är designad av arkitekterna. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad. Melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.


På närbelägna Helsingfors konstmuseum, HAM, får vi en specialvisning av Tove Janssons väggmålningar med två av hennes viktigaste konstverk, freskomålningarna Fest i stan och Fest på landet. Målningarna där Tove målat in betydelsefulla personer i sitt liv var ursprungligen beställda till Helsingfors stadshus matsal. På HAM ser vi också den aktuella utställningen med verk av Viggo Wallenskiöld, en av Finlands mera omtalade samtida konstnärer. Viggo Wallensköld (f. 1969) behandlar ofta människans fysiska mångfald och olikhet. I de fiktiva karaktärerna han målar finns något bekant, men också något väldigt sällsynt och särpräglat. Gestalter som är blandade i kön och ålder, är lemlästade eller lever som en del av maskiner är konstiga men mycket tilltalande. Namnen på målningarna beskriver inte heller motivet entydigt utan är mångfacetterade och ger betraktaren en oväntad infallsvinkel.


 

Wallenskölds konstnärliga genombrott skedde efter hans andra utställning i Konstsalongen. Han vann Finlands Konstförenings dukatpris år 2002 och utsågs till Årets unga konstnär år 2005.


Resten av eftermiddagen på egen hand och middag på egen hand.


Dag 3. Söndag 2 oktober.

Kl. 07:30-08:45 Frukost och utcheckning.


Med buss tar vi oss till Borgå, vackert beläget vid Borgå ås mynning ut i Finska viken. Från den medeltida kyrkan, idag domkyrka för Borgå stift, Finlands svenskspråkiga stift, går vi ner mot den gamla staden. I backen ner till staden ligger Diktarhemmet. Det drivs av Svenska litteratursällskapet och tar emot bemärkta författare som hedersboende. Sedan januari 2018 är det Ulla-Lena Lundberg som bor här. Ulla-Lena har bl a belönats med Finlandiapriset för sin skärgårdsroman Is för vilken hon även nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Vi tas emot med kaffe och runebergstårta medan Ulla-Lena läser ur sin nya roman Lyser och lågar och berättar om Diktarhemmet.


Därefter egen tid i Borgå med lunch på egen hand.


Vi avslutar besöket i Borgå med att specialguidning på nationalskalden Johan Ludvig och hustrun Fredrika Runebergs vackra författarhem från senare delen av 1800-talet. Det berömda författarhemmet blev en viktig kulturell mötesplats, där bland annat den svenska målaren Marcus Larson, då tidens mest uppmärksammade nordiska konstnär var gäst i flera månader.


Bussresa tillbaka till Helsingfors och Olympiaterminalen där incheckning på Silja Line väntar.


Ca. kl. 16:00 incheckning på Silja Line.
Kl. 17:00 avgång.


Kl 19:30 gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 5. Måndag 3 oktober.

Kl. 07:00-09:30 frukost.


Kl. 09:45 ankomst till Stockholm/Värtaterminalen.


Resefakta

PRIS FÖR PRENUMERANTER: 12 950 kr.
Pris för ickeprenumeranter: 13 950 kr.
Enkelrumstillägg: 1900 kronor.


I PRISET INGÅR:                                                                                                                      Stockholm – Helsingfors t & r med Silja Line i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffé på utresan, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Scandic Marski i Helsingfors absoluta centrum, två lättare luncher med lunchsmörgåsar, förmiddagskaffe med runebergstårta, bra sittplats på Kris och Katastrof i Mumindalen på Lilla Teatern, signerat exemplar av Maria Turtschaninoff nya roman Arvejord och Ulla-Lena Lundbergs nya roman Lyser och lågar, samtliga transporter och inträden enligt program.


Avbokningsregler:

Fri avbokning till anmälningsavgift är erlagd. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdas en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till resenärens hemförsäkringsbolag. Vi ber samtliga resenärer se över sitt avboknings- och reseskydd i sin hemförsäkring innan resan.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.


På Lilla Teatern ser vi Kris och katastrof i Mumindalen. Bild: Moomin Characters.

Ensamblen med tillhörande dockor till Kris och katastrof i Mumindalen.

Tove Jansson i sin ateljé. Foto Moomin characters

I Helsingfors besöker vi bl a nya omtalade centrumbibliotek, Ode vid Tölöviken

På biblioteket Ode träffar vi uppmärksammade författaren Maria Turtschaninoff.

På Helsingfors konstmuseum, HAM möter vi verk av omtalade Viggo Wallenskiöld.

I vackra Borgå får vi en specialvisning av Runebergs hem där nationalskalden Johan Ludvig bodde med sin hustru Fredrika, kvinnlig författarpionjär i Finland.

Egen tid ges även i Borgå. På bilden domkyrkan och hamnmagasinen.

Vackra Helsingfors med domkyrkan i förgrunden.

Författaren Ulla-Lena Lundberg tar emot i diktarhemmet i Borgå där hon sedan 2018 är ägaren Svenska Litteratursällskapets hedersboende. Vi bjuds på förmiddagskaffe med runebergstårta samtidigt som Ulla-Lena läser ur sin kommande bok Lyser och lågar.

Vår ciceron Bernt Morelius. Bernt är antikhandlare och medverkar regelbundet i finländsk radio och tv. Han är även ordförande i Svenska Teaterföreningen i Finland.