Två gånger Turandot i Helsingfors

Kulturhelg i Helsingfors och Ekenäs

med Turandot gånger 2 

En specialresa för SvD accent

2-6 mars 2023


Följ med på en givande vinterresa till Helsingfors och Ekenäs. I Helsingfors får vi uppleva en unik operahelg med två olika uppsättningar av Puccinis mästerverk Turandot. På Nationaloperan ser vi en samproduktion med Malmö Opera i regi av svenska Sofia Jupither och på Helsingfors gamla operahus, Alexandersteatern ser vi en uppsättning av den uppmärksammade gruppen Opera BOX i regi av Ville Saukkonen.


På Granö besöker vi Didrichsens konstmuseum, där vi ser vårens stora utställning Besökaren med verk en av Finlands idag internationellt mest uppmärksammade konstnär, Elina Brotherus.


I Helsingfors ser vi nya stadsbiblioteket Ode, Tempelplatsens kyrka och besöker Synebrychoffs konstmuseum.


På resan medföljer två ciceroner, antikhandlaren och helsingforsprofilen Bernt Morelius som tar oss med på kulturvandringar och opera- och teaterkännaren Johan Molander vars kända teaterfamilj har många kopplingar till Helsingfors.

I vackra Ekenäs går vi på dramatiserad Helene Schjerfbeckvandring, besöker Raseborgs museum och författaren och SvD medarbetaren Göran Schildts berömda hem, Alvar Aaltoritade Villa Skeppet.


Resan är exklusivt framtagen för SvD accent och sker med Silja Lines högklassiga fartyg med goda bussanslutningar från flera ställen i Sverige.

  

Dag 1. Torsdag, 2 mars. Utresa.

Kl. 15:30 samling i Värtaterminalen, Tunnelbana till Gärdet, därefter tio minuters skyltad gångväg alternativt SL-busslinje 76 till hållplats Värtahamnens Färjeterminal.


Ciceron Johan Molander möter och delar ut båtbiljetter till Silja Lines avgång kl. 16:45 med MS Silja Symphony. Efter ombordstigning samlas vi i skeppets konferensavdelning (däck 6 i fören) för kaffe och operapresentation av Johan.   


Kl. 20:00 gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på La Tavolata (däck 6 i fören). 

                                                                                                                                    Dag 2. Fredag 3 Mars. Didrichsens konstmuseum & Sinebrychoffs konstmuseum, Turandot på Alexandersteater.        

Kl. 07:00 – 10:00 specialfrukost på restaurang La Tavolata, däck 6 i fören.


Kl. 10:30 ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors. Vår lokale ciceron Bernt Morelius möter vid vår buss.


Vi tar oss till Didrichsens konstmuseum på vackra Granö strax väster om Helsingfors. Museet skapades av det konstintresserade paret Gunnar och Marie-Louise Didrichsen som kontaktade Alvar Aalto för att uppföra Villa Didrichsen efter förebild från Villa Mairea i Norrmark, vilken Aalto uppfört för konstmecenaten Maire Gullichsen. Aalto avböjde på grund av en späckad arbetssituation men rekommenderade arkitekt Viljo Revell, eftersom han var ”den ende som kan göra det lika väl som jag”. I och med det nya hemmet tog även familjens konstsmak en modernare riktning. Villa Didrichsen byggdes under åren 1958–1959 efter Viljo Revells ritningar. Sex år senare tillfogades en museiflygel för samlingarna.  I parken finns inga blomsterplanteringar utan den pryds av ståtliga skulpturer såsom Henry Moores Reclining Figure (1960), Atom Piece (1964) och Eila Hiltunens Crescendo.

Under vårt besök ser vi vårens stora utställning Besökaren med nya verk av Elina Brotherus, en av Finlands idag internationellt mest uppmärksammade konstnär. Brotherus använder sig själv som modell i hennes självutlämnande fotografier. Utställningen Besökaren är en serie fotografier som Elina Brotherus har tagit i Didrichsens konstmuseums lokaler.

 

Från Granö åker vi in till centrala Helsingfors där lättare lunch med soppa väntar innan vi besöker Sinebrychoffs konstmuseum. Museet är inrymt i bryggarsläkten Sinebrychoff storslagna hem som stod färdigt 1842. Bryggeriägaren Paul Sinebrychoff och hans hustru Signe var storsamlare av äldre europeisk konst vid förra sekelskiftet och kom att donera sitt hem som museum till finska staten. Här ser vi dels familjens hem med värdefull inredning och vårens utställning, Alexander Lauréus – Mot Rom. Lauréus (1783-1823) var född i Åbo, utbildade sig till konstnär på Konstakademien i Stockholm och avled vid endast 40 års ålder i Rom. Han är känd för sina Stockholmsskildringar och sin förmåga att skapa levande scener i eldskensskensbelysning. I en recension i Journalen 1810 beskrivs detta: att bedraga ögat, att genom noggrann härmning göra illusion". Dylika åstadkommer målaren "i de s k eldstycken eller som föreställa effekter av ljus och eldsken på figurer och objekter". För övrigt äga hans figurer expression, "alla hava liv, alla säga något - och när ej så sker, varför målar man?" Likväl bör denne konstnär "bemöda sig att stiga allt högre och högre i en genre, för vilken han genom sina aktningsvärda arbeten röjt sig äga en så avgjord naturlig fallenhet". Utställningen är kopplad till den finländska konsthistorikern Lotta Nylunds kommande doktorsavhandling om Lauréus.

 

Incheckning på vårt hotell, klassiska fyrstjärniga Sokos Hotel Vaakuna i Helsingfors absoluta centrum vid Järnvägstorget. Hotellet invigdes till olympiska spelen 1952 och fick en mycket påkostad inredning med bl a belysning från Pavo Tynells armaturfabrik.  Efter några timmar på egen hand återsamlas vi kl. 16:45 i lobbyn gör gemensam promenad till Alexandersteatern (ca 1,1 km promenadväg). Framme på teatern bjuds vi på en presentation av kvällens föreställning följt av operabuffé.


Kl. 19:00 – ca 21:30 inkl. en paus Turandot.


Turandot var Giacomo Puccinis sista verk. Historien om prinsessan som utmanar sin friare att lösa tre gåtor, där priset för ett felaktigt svar är döden var ursprungligen en persisk saga som utspelar sig i Sinkiang


Opera BOXs Turandot har förlagt den eviga historien till framtidens Kina och beskriver sin uppsättning: Prins Calaf från en avlägsen planet blir kär i Turandot och hotar ödet för henne. Ingen kan få honom att ändra sig. Men den här gången är det inte bara prinsens eget liv som står på spel, utan alla han älskar.

Vi är alla bekanta med den fantastiska bilden av det kejserliga Kina, men hur kommer framtidens Kina att se ut? "Kina har behållit sin hemlighet under den kommunistiska regimen och fortsätter att vårda den under 2000-talet. Handlingen i operan är sagolik, men passar sci-fi-bilden av Kina in i vår fantasi. I berättelsen om Turandot är statsapparatens hänsynslöshet beslöjad i sagor och fantasi, bevarandet av nationen är viktigare än kärleken till prinsessan. En enda person är krossad under artificiell intelligens och tekniskt maskineri, men övervinner kärleken allt?” regissören Ville Saukkonen reflekterar över Turandots teman.                          Turandot är en passionerad, sprudlande och spännande operafantasi. Puccinis musikaliska fyrverkerier, krönt av världens mest kända aria, Nessun dorma. Opera BOXs Turandot berövar inte operan dess sagokaraktär genom att modernisera den, utan visar dess aktualitet i en värld av virtuell verklighet och artificiell intelligens.


Dag 3. Lördag 4 mars.  Stadsvandring i Helsingfors, Turandot på Nationaloperan.                                                                                                         Frukost kl. 07:00 – 09:15. Kl. 09:30


Samling i lobbyn för vandring i centrala Helsingfors tillsammans med Bernt Morelius, som berättar stadens historia och presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel. Efter att ha sett på såväl Salutorget som Senatstorget blir det besök på det nya och omtalade stadsbibliotek Ode ritat av arkitektkontoret ALA.


Byggnadens böjda, broliknande form bjuder in besökarna för att använda lokalerna och tjänsterna både under och ovanför, innanför och utanför bågen. Biblioteket är en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors och gruppen av märkesbyggnader vid Tölöviken. Med undantag för den översta våningen är fasaden på Odet helt av trä, vilket mjukar upp det allmänna arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Virket som använts i beklädnaden är gran.

På närbelägna Musikhuset intar vi lunchbuffé.


Vi besöker sedan Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö i Helsingfors stad. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen.


Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939. En ny tävling utlystes och vanns 1961 av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968. Tempelplatsens kyrka invigdes i september 1969. Kyrkan är insprängd i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad. Melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.


Efter egen tid samlas i kl. 18:00 för gemensam promenad till Nationaloperan (1,5 km ca 20 min gångväg), alternativt taxi eller spårvagn på egen hand.


Kl. 19:00 – 21:45 med en paus Turandot på Nationaloperan.


Nationaloperan beskriver sin nya uppsättning av Puccinis mästerverk: Turandot sammanfattar det universella budskapet i Puccinis stora klassiker: det spelar ingen roll vem du är eller varifrån du kommer – vi letar alla efter kärlek.                              Prinsessan Turandot ställer tre frågor till sina friare och bara de som svarar rätt klarar provet med livet i behåll. Prins Calaf överraskar prinsessan genom att ge de rätta svaren. Lyckas Calaf bryta igenom prinsessans skal och kan han äntligen vara den som ger Turandot friheten att välja? Turandot är en samproduktion med Finlands nationalopera och Malmö Opera.


Dag 4. Söndag 5 mars. Ekenäs och hemresa.

Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.


Kl.08:30 avresa med buss för utflykt till västra Nyland.     


Vi tar oss till vackra kuststaden Ekenäs. Poeten Jonatan Rueter, känd bl a. för att ha skrivit Jussi Börlings paradsång Till havs beskriver 1933 sin hemstad Ekenäs, En vandring genom de äldre stadsdelarnas krokiga och smala gator meddelar en stämning av, att man här befinner sig på en jord, som många århundradens arbete och odling givit sin säregna prägel. Han fortsätter De gamla och icke för mycket moderniserade husen gör sig genast bemärkta genom sin lugna anspråkslöshet och sin enkelhet. De representerar icke heller ˃˃maskinarbete˂˂, utan kunna snarare karaktäriseras som handarbete. Man finner på dem nedlagts ej allena arbete i vanlig mening, utan även omsorg och i många fall kunna man säga kärlek. Reuter beskriver även stadens karaktäristiska grönska I Ekenäs har så gott som varje gård sin ej så obetydliga trädgård, ofta planterad med fruktträd. Här finner man även gammaldags perenna växter. Stora lindar, lönnar, kastanjer och ekarförläna staden sommartid ett eget behag.


Ekenäs växt fram under medeltiden som handelsplats på norra sidan av Finska viken och fick stadsrättigheter av Gustav Vasa 1546. Stormaktstiden innebar en blomstringstid för Ekenäs då den fungerade som residensstad i grevskapet Raseborg. Här residerade släkten Leijonhuvud som också lät uppför den år 1653 invigda kyrkan, vilken alltjämt dominerar stadens låga siluett.


Vid vår ankomst intar vi kaffe på Café Schjerfbeck. Vår guide, skådespelerskan Anne Ingman inleder med att berätta om Helene Schjerbecks tid i Ekenäs. Den berömda konstnärinnan flyttade till Ekenäs 1925 två år efter att hennes mor gått bort. Hon valde att slå sig ner i den lilla staden för att kunna vara nära havet och få måla i avskildhet.


Vi delas sedan upp i två grupper där den ena gruppen börjar med en dramatiserad Helene Schjerbeckvandring där Anne Ingman gestaltar den berömda konstnärinnan. Den andra gruppen besöker Villa Skeppet, hemmet för en annan av stadens berömda kulturpersoner, författaren och seglaren Göran Schildt (1917-2009). Villan uppfördes för Göran och hans hustru Christine av Alvar Aalto och kom att bli en av den världsberömda arkitektens sista verk när det stod färdigt 1970. Göran Schildt räknas som en av Finlands stora efterkrigstida kulturpersoner var bl a medarbetare till Svenska Dagbladet mellan 1951 – 90 och även Alvar Aaltos levnadstecknare. Efter att båda grupperna fått ta del av samma program gör vi ett besök på Raseborgs museum där vi tar del av museets samling av Helene Schjerfbeckmålningar. Vi avslutar vi vårt besök i Ekenäs med lunch på GH Fyrens hamnrestaurang.


Återfärd till Helsingfors och Olympiaterminalen med incheckning. Avgång med Silja Lines MS Silja Serenade kl. 17:00.


Kl. 19:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl, restaurang Grand Buffet, däck 6 i aktern.

 

Dag 5. Måndag 6 mars. Ankomst Stockholm.

Kl 07:00 – 09:30 Frukost i Grand Buffé, däck 6 i fören.

Kl. 09:45 ankomst Värtaterminalen, Stockholm.


Resfakta:

Pris 15 950 SEK.

Tillägg A1 enkelhytt med fönster och enkelrum på hotellet 1 950 SEK.

I priset ingår:

Stockholm – t & r med Silja Line, i delad A2 fönsterhytt, konferenskaffe, trerätters middag med två glas vin kaffe & avec på utresan och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Hotel Sokos Vaakuna, en operabuffé med två glas vin, två luncher varav en lättare med soppa, en förmiddagskaffe, mycket bra biljetter (parkett rad 9 & 10 på Alexandersteatern och första balkong på Nationaloperan), båda föreställningarna sjungs på italienska med textning på svenska, samtliga inträden och transporter enligt program.


Avbokningsregler:

Fri avbokning till anmälningsavgift är erlagd. Slutbetalning fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Vid sjukdom utfärdas en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas till resenärens hemförsäkringsbolag. Vi ber samtliga resenärer se över sitt avboknings- och reseskydd i sin hemförsäkring innan resan. Vi vill att samtliga resenärer har aktuell vaccinering mot covid 19.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Mejt Resor direkt på 072-204 94 55.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Helsingfors möter oss i vinterskrud. 

På Alexandersteatern ser vi en Turandotuppsättning där handlingen flyttats till en framtida Kina.

På Nationaloperan möter vi en mer traditionell Turandot.

Nya stadsbiblioteket Ode med sin böljande träfasad.

Tempelplatsens kyrka med sitt karaktäristiska spiralformade koppartak.

Under söndagen besöker vi den lilla kuststaden Ekenäs känt för sina gamla gårdar med stora trädgårdar

Efter att ha gått en dramatiserad Helene Schjerfbeckvandring i Ekenäs möter vi den berömda konstnärinnans målningar på Raseborgs museum.

Alvar Aalto och hans levnadstecknare Göran Schildt

Görna Schildt vackra hem, Villa Skeppet, ritat av Alvar Aalto.

Vår ene ciceron Bernt Morelius. Bernt är antikhandlare och medverkar regelbundet i finländsk radio och tv. Han är även ordförande i Svenska Teaterföreningen i Finland.

Vår andre ciceron Johan Molander. Johan var under många år anställd på Kungliga Teaterns som biträdande regissör men har även bl a arbetat på Metripolitanoperan i N.Y.