Skaldernas och konstnärernas Värmland

Skaldernas och konstnärernas Värmland med Hans Lepp


En specialresa för Vi-tidningens reseklubb


9-12 augusti 2022


Under några innehållsrika sensommardagar reser vi i vackra Fryksdalen och angränsande socknar där vi besöker klassiska sevärdheter. Det blir bland annat besök på Mårbacka, Geijersgården, Rottneros och Rackstadmuseet i Arvika.  I Karlstad ser vi Värmlands museum och Lars Lerins stämningsmättade akvareller på Sandgrund. På Alma Löv museum träffar vi Stella Broos som introducerar oss i sommarutställningen med svensk och internationell samtidskonst och visar Karin Broos ateljé. Det bästa av dagens konsthantverk och linneväv ser vi på Arvika konsthantverk och Klässbols linneväveri. Sommarens teaterhändelse är En saga om en saga som vi ser på Västanå teater, där teaterdirektören och regissören Leif Stinnerbom tar ett glas vin med oss och ger en introduktion till föreställningen. Vid fridfulla Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka med den store kyrkomålaren Erik Jonæus magnifika takmålning över Yttersta domen. Vår resa avslutas med guidning på Alsters herrgård, Gustaf Frödings födelsegård. Vi bor på klassiska Ulvsby herrgård, känt som Länsmansgården i Gösta Berlings saga, vackert beläget vid Frykens strand utanför Sunne. Ciceron är värmlandsättade kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp.


Reseprogram


Dag 1. Tisdag 9 augusti - Karlstad med Lars Lerin och Värmlands museum


Resan påbörjas vid Karlstad station, resan är anpassad för avresa med SJ tåg från Stockholm med avgång kl. 09:33 och ankomst Karlstad kl. 11:59. Ciceron Hans Lepp är med på tåget. Om ni föredrar att åka i egen bil hämtar bussen upp er på Ulvsby herrgård innan den åker ner till Karlstad.


I Karlstad besöker vi Lars Lerin-museet på Sandgrundsudden. Lars Lerin, född 1954 i Munkfors, räknas som en av Nordens främsta akvarellister, berömd för sina stora stämningsmättade målningar av nordiska ödelandskap. Vi får här en specialvisning av utställningen som visar både nya och äldre verk av Lerin. 

Efter lunch på Sandgrund går vi över till Värmlands museum som också ligger på Sandgrundsudden, vi får en specialvisning av museets basutställning av konst med anknytning till Värmland. Här ser vi bl a karlstadsfödda Lena Cronqvist viktigaste verk Trolovningen från 1975. Målningen som är ett dubbelporträtt av Lena Cronqvist och hennes make Göran Tunström inspirerad av Jan van Eycks målning på samma tema.  I museiparken ser vi även Lena Cronqvist skulptur Hand i hand.


Vi reser genom vackra Fryksdalen och ankommer på sen eftermiddag till Ulvsby herrgård utanför Sunne också känt som Länsmansgården i Selma Lagerlöfs mästerverk Gösta Berlings saga. Här väntar ett glas mousserande vin i salongen innan vi intar vår trerätters middag tillagad på lokala råvaror ute på verandan.


Dag 2. Onsdag 10 augusti - En dag runt Fryken


På de talrika herrgårdarna i Värmland växte under 1800-talet fram en rik umgängeskultur som blev grogrunden till landskapets litterära berättartradition med främsta namn i Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding, med sentida efterföljare som Göran Tunström och även konstnären Lars Lerin i sina böcker. Det som skilde herrgårdskulturen i Värmland mot övriga landet var att den inte var knuten till adelsståndet utan gårdsägarna bestod till största delen av storbönder och handelsmän från Karlstad och därmed inte var lika bunden till konventioner samt hade en närmare koppling till allmogen. En annan viktig förutsättning var det ekonomiska välståndet under 1800-talet, mycket på grund av den blomstrande gruv- och bruksindustrin, vilket gav möjlighet till att en stor del av herrgårdsägarnas tid kunde ägnas till umgänge.


Kl 07:00 - 08:45 frukost. Kl. 09:00 avreser vi till Ransäters herrgård, idag kallad Geijersgården. Här växte författaren och historikern Erik Gustaf Geijer (1783-1847) upp i en tyskättad familj i slutet av 1700-talet. Geijer studerade vid Karlstads gymnasium och senare i Uppsala där han med tiden blev professor i historia. Som historiker hyste han den för sin tid avancerade uppfattningen att historieskrivningen måste omfatta alla samhällets skikt. Vid sidan av de lärda verken skrev Geijer poesi och psalmer. Han komponerade även musik, bland annat ett antal violinsonater och pianostycken. 1826 inträdde han som ledamot i Svenska Akademien. Bland Geijers mest kända verk är dikten Vikingen. På Geijersgården möter vi den vackra herrgårdsmiljö som Geijer växte upp i under slutet av 1700-talet.


I Östra Ämtevik besöker vi sedan Sveriges mest kända diktarhem, Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes och växte upp. Gården gick en tid ur släktens ägo men återköptes av Selma med hjälp av prissumman från Nobelpriset. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden från 1700-talet byggdes om på 1920-talet efter ritningar av den kände arkitekten Isak Gustaf Clason, upphovsman till bland annat Nordiska museet i Stockholm. Efter att Selma återköpt gården gjorde hon om den till ett mönsterjordbruk. På Mårbacka dricker vi vårt förmiddagskaffe till vilket vi smakar på de kända drömmar som här bakas på gårdens eget skrädmjöl (havremjöl). 


På andra sidan Fryken ligger Rottneros herrgård, Ekeby i Gösta Berlings saga. Byggnaden brann i slutet av 1920-talet men återuppfördes av bruksägaren Svante Påhlson. Påhlson skapade från början av 1930-talet fram till hans död 1959 Rottneros park. I parken som är uppdelat i olika sektioner och leder ner mot sjön finns ett 100-tal skulpturer. Här samlade Påhlson skulpturer av tidens mest uppburna skulptörer som Carl Milles, Carl Eldh, Erik Grate och Christian Eriksson. På Rottneros intar vi även lunch.


Vi tar oss på eftermiddagen tillbaka till Ulvsby herrgård för lite egen tid innan kvällens teaterföreställning. Här finns då möjlighet att nyttja spaavdelningen eller ta ett dop i Fryken från hotellets ångbåtsbrygga.


På Berättarladan vid Rottneros möter Västanås teaters direktör och regissör Leif Stinnerholm och hans hustru, kostymören Inger Hallström Stinnerbom. Vi tar ett glas vin med Leif och Inger som ger en introduktion till kvällens föreställning, En saga om en saga. Leif Stinnerbom beskriver föreställningen enligt följande: Nu när Västanå Teater fyller 50 år har vi valt att skapa en sprakande kavalkadföreställning som är ett möte mellan Västanå Teater och Selma Lagerlöf, där vi hämtar scener från alla våra Lagerlöf-uppsättningar och skärskådar just vår gemensamma kärlek till berättandet, musiken, dansen och teaterkonsten. Selma Lagerlöf hade ett stort teaterintresse genom hela livet och som prosaförfattare lägger hon sitt fokus på att skapa scener och tablåer, där berättandet i hög grad förs vidare i replikform.

I novellen ”En saga om en saga” skriver Selma hur den fantastiska berättelsen om Gösta Berling, Majorskan och alla de andra karaktärerna i Gösta Berlings Saga kommer till i en omskakande vision när hon går på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Vi har lånat titeln för att den lika gärna kan syfta på Västanå Teaters femtioåriga saga, som är lika osannolik som berättelsen om  fantasins jättebin som Selma låter flyga in i bikupor av helt vanlig storlek.

I pausen serveras en lätt teatersupé med en rostbiffsmörgås och ett glas vin. Föreställningen som börjar kl. 18:00 är tre timmar lång inkl, 30 minuters paus.


Dag 3. Torsdag 11 augusti - En dag i västra Värmland från Gräsmark till Arvika


Frukost kl. 08:00 – 08:45. Avfärd kl 09:00.


Vi reser västerut från Fryksdalen mot de djupa skogar som kom att koloniseras via svedjebränning av finska inbyggare på 15- och 1600-talen. Vackert belägen vid Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka uppförd i början av 1700-talet av bygdens svenska och finska bönder för att slippa åka den långa kyrkvägen till Sunne. Inne i kyrkan beundrar vi den storslagna takmålningen av Yttersta domen av Värmlands store kyrkomålare, Erik Jonæus (1733 – 1805). Joneus kom att utföra stora takmålningar i fyra kyrkor under slutet av 1700-talet i hans karaktäristiska barockstil. Idag återstår endast målningarna i Gräsmarks kyrka efter att kyrkorna i Brunskog, Sillerud och Fryksände revs på 1800-talet. Joneus har också blivit hågkommen genom bygdespelet Himmelrikets målare. Här träffar vi även författaren och litteraturforskaren Enel Melberg som är aktuell med romanen Paradisfågels flykt som handlar om en åldrad Selma Lagerlöf. Enel läser ett stycke ur romanen som handlar om Lagerlöfs besök i Gräsmarks kyrka. Förmiddagskaffe på Kalasmakeriet i Gräsmark.


Vi färdas söderut genom sjön Rottnens dalgång och skogsbygderna fram till Klässbol vid Glafsfjordens strand där vi besöker det berömda linnéväveriet grundat 1920. Klässbols är fortfarande familjeägt och levererar dukar till såväl svenska kungahuset som Nobelfesten. Vi får en visning av väveriet och har även tid att botanisera i butiken.


I Arvikas utkant ser vi Rackstadmuseet. Här visas verk av konstnärerna som verkade i den så kallade Rackstadskolonin i början av 1900-talet. Den tongivande konstnären Gustaf Fjaestad med hustrun Maja Fjaestad (född Hallén) kom till Racken lockat av skulptören Christian Eriksson vars ateljéhem Oppstuhage de hyrde. Sedan mötte Fjæstad konstnären Björn Ahlgrensson med hustru Elsa som lockades till Racken. Därefter följde Elsas bror, konstnären Fritz Lindström med fru och barn. Gustaf Fjæstads systrar, Amelie och Anna, bägge väverskor satte upp egen vävateljé. Den textilutbildade Maja Fjæstad startade vävkurser. Museet består dels av det prisbelönta konstmuseet invigt 1993 och Oppstuhage, Christian Erikssons ateljéhem. Vid Rackstadsmuseet intar vi även sopplunch i kaféet. 


På hemvägen till Ulvsby stannar vi till vid Frykdalshöjden med milsvid utsikt över Fryksdalen.


Åter på Ulvsby herrgård på sen eftermiddag med lite egen tid för bad och vila innan maten.


Gemensam trerätters middag.


Dag 4. Fredag 12 augusti Avslutningsdag med Karin och Marc Broos på Alma Löv museum och Frödingdagen på Alsters herrgård


Kl. 07:00 – 09:30 frukost och utcheckning.


Inte långt ifrån Sunne ligger samtidskonstmuseet Alma Löv Museum of Unexp Art, skapat av konstnärsparet Marc och Karin Broos. Museet drivs sedan 2014 av dottern Stella Broos och är fördelat på ett tiotal paviljonger kring huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat inrymt i en ombyggd ladugård. På området har det också vuxit upp en konstsamling där vi bland annat kan se Peter Johansson åtta meter höga skulptur Den Svenska fattigdomens betydelse, i form av en tillsluten rödmålad kyrkokropp, Lars Brunströms långsamt älskande kaniner samt ett fyra meter högt ben i brons av den holländska konstnären Henk Visch. Sonja Nilssons tredimensionella videoverk i containern där hon själv dansar till Q Lazzarus sång Good Bye Horses, Bo Christian Larssons poetiska kapell med tysta ringklockor, Roland Perssons surrealistiska dröminstallation Pool Party under the stars Vi ser årets utställning med ett 10-tal kända svenska och internationella konstnärer. Stella ger oss en introduktion till Alma Löv och bjuder också in oss på en exklusiv visning av Karins ateljé. Sedan sitt stora genombrott på Sven-Harrys konsthall är idag Karin Broos med sina finstämda stämningsbilder en av landets mest eftersökta konstnärer. Förmiddagskaffe.


Utanför Karlstad besöker vi Alsters herrgård uppförd under 1700-talet och idag minnesgård över Gustaf Fröding. Här föddes Fröding i sina farföräldrars gård den 22 augusti 1860. Vi får en introduktion till Frödings författarskap. Trakten kring Alsterdalen där gården är belägen kom att utgöra en viktig inspirationskälla för Frödings diktande. Vid gården ser vi även den berömda Frödingstenen av Christian Eriksson med skaldens porträtt och bild på Bergatrollet. På Alster intar vi herrgårdslunch följt av kaffe och Frödingtårta.


Kl 15:31 avresa med SJ tåg från Karlstad Central med ankomst Stockholms Central kl. 18:28. Åker ni i egen bil till Värmland så skjutsar bussen er tillbaka till Ulvsby herrgård efter Karlstad.


Resefakta

Pris 13 650 SEK för Vi-prenumeranter (14 650 SEK för icke prenumeranter). Tillägg 1 200 SEK för enkelrum.I priset ingår: Del i dubbelrum med frukost och två trerättersmiddagar (exklusive dryck) på Ulvsby herrgård under tre nätter, fyra luncher varav en enklare med sopplunch, lättare teatersupé, tre förmiddagskaffe, två glas vin i samband med teaterbesöket, samtliga inträden och transporter, Hans Lepp som ciceron under hela resan. Tågresa eller egen resa i bil Stockholm – Karlstad tillkommer.


Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss även rätten till prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.
Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Selma Lagerlöf.

Mårbacka.

Gustaf Fröding.

Lars Lerin. Foto av Trond Isaksen

Akvarell av Lars Lerin. Upphovsrätt Lars Lerin.

Alsters herrgård, Gustaf Frödings födelsegård utanför Karlstad

På Alma Löv museum bjuds vi på ett exklusivt besök i Karin Broos ateljé.

Gräsmarks kyrka ligger mycket vackert vid Lillsjöns strand.

Rottnerosparken

Klässbols linnéväveri.

På Berättarladan i Sunne ser vi Väsanå teaters 50-årsjubileumsföreställning, En saga om en saga.

Christian Erikssons ateljéhem vid Rackstad. Under lång tid hyrde Gustaf och Maja Fjaestad bostaden.

Hans Lepp är konsthistoriker och kulturråd. Mycket av sin barndom kom han att spendera i Värmland där hans morfar var länsjägmästare och bl. a. skötte om Selma Lagerlöfs skog.