Vi till Lettland 2021

Kulturresa till Lettland med
Hans Lepp


27-31 maj 2021


Med kulturen och historien i fokus bekantar vi oss med den fascinerande staden Riga och det böljande vackra östra Lettland (Livland) känt för sina storslagna medeltida borgruiner. Vår ciceron, baltikumkännaren och kulturrådet Hans Lepp tar oss med till sina favoritplatser och låter oss träffa historiska och aktuella kulturpersoner i detta spännande land präglat av sitt läge på gränsen mellan västra och östra Europa. Aktuella och lovordade författarna Inga Ābele och Nora Ikstena möter vi vackra Sigulda. I metropolen Riga vandrar vi i spåren efter filmskaparen Sergej Eisenstein och hans far, jugendarkitekten Mikhail Eisenstein,


I Skangal besöker vi den lilla herrgården där Olof Palme tillbringade sin barndoms somrar hos sina morföräldrar. Den kände sicilianske författaren Tomasi di Lampedusa och hans hustru, psykoanalytikern Alexandra von Wolff-Stomersee tillbringade mycket av mellankrigstiden på Alexandras släktgods Stāmeriena. Det vackra slottet ligger idag slumrande nära den ryska gränsen, men i början av 1900-talet sjöd här av liv och möten. Resan till Lettland sker med Tallinks välutrustade fartyg som har anslutningsbussar från en stor del av Sverige.


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 27 maj 

Kl 15:30 – 15:50 samling i Värtaterminalen i Stockholm, där ciceron Hans Lepp möter och delar ut biljetter. Hans står med skylt mellan rulltrapporna och biljettluckorna. Efter ombordstigning samlas vi i konferensavdelningen där vi efter kaffebuffé får ett föredrag med Hans om Lettland med dess historia och kultur. Hans läser även utvalda dikter.


På kvällen trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Fredag 28 maj

Kl. 07.30 – 10.00 specialfrukost. Båten tar oss från Rigabukten på Dünafloden (Daugava) upp till Riga. Den morgonpigga kan med lite tur från översta däck ana den gamla svenska befästningen Dünamünde vid flodmynningen i Rigabukten.


Avresa från Riga 11:30. Vi färdas från Riga på den östra landsvägen in i den bördiga provinsen Vidzeme (Livland). Här har under sekler ordensriddare, ryska, svenska, polska och tyska arméer marscherat i öst-västlig riktning. Under de baltiska godsens storhetstid på 1800-talet fylldes landsvägarna under senhösten av väldiga oxforor som transporterade brännvinslaster från godsbrännerierna för vidare försäljning inom hela det ryska kejsardömet. 


Vi ankommer till den gamla staden Cēsis (Wenden), som var ett av den mäktiga livländska ordens viktigaste säten. Här intar vi först lunch. Under stadsvandring besöker vi den vackra Johanneskyrkan, den största gotiska kyrkan i Lettland utanför Riga. Här ligger flera av livländska ordens stormän begravda. Altartavlan är målad av den kände estniske konstnären Johann Köhler. Efter Gustav II Adolfs livländska fälttåg fick Axel Oxenstierna staden Wenden med tillhörande områden i förläning. I ruinerna av den gamla ordensborgen möter vi en av Nordeuropas mäktigaste medeltida försvarsanläggningar. I slottsanläggningens östra hörn ligger familjen von Sievers vackra 1800-talsresidens, delvis uppfört på borgruiner.  


Öster om Cēsis besöker vi det gamla godset Skangal som Frälsningsarmén 1994 fick i donation av familjen Palme. Här bedrivs sedan dess social verksamhet med inriktning på barn- och ungdom. I den renoverade herrgårdsbyggnaden njuter vi av en kaffepaus och får en presentation av verksamheten. Här tillbringade Olof Palme och hans syskon sin barndom somrar på 1930-talet. Godset ägdes av Palmesyskonens morföräldrar Woldemar von Knieriem och hustrun Eli (född Kupfer). Woldemar var professor i agronomi och drev här ett mösterjordbruk. I minnesrummet tar vi del av godsets historia med släkterna von Knieriem och Palme.


Vi fortsätter sedan in i det skog- och sjörika höglandsområdet i östra Lettland. Området har präglats av de stora gods som den tyskbaltiska adeln här ägde. Vi installerar om på pensionatet i Stāmeriena. Innan vi intar middag med lokala rätter gör vi en liten promenad till den vackra ortodoxa kyrkan. Kyrkan som är döpt efter det ryska helgonet Alexander Nevski uppfördes i början av 1900-talet av baron Johann Gottlieb von Wolff i samband med sitt giftermål med ryskan Sofia Potyomkina. Med giftermålet konverterade även von Wolf till den ryskortodoxa kristendomen tillsammans med en stor del av socken. Att konvertera till ortodoxin vid denna tidpunkt var inte ovanligt i det ryska imperiet som vid denna tid drev en stark förryskningspolitik där konvertiter lovades skattelättnader och större karriärmöjligheter inom den kejserliga förvaltningen.


Dag 3. Lördag 29 maj

Frukost och utcheckning 07:00-09:15. 


Promenad till Stāmeriena (Schloss Stomersee) där den sicilianske författaren Giuseppe Tomasi di Lampedusa, känd för romanen Leoparden, vistades med sin maka Alexandra von Wolff-Stomersee på hennes ärvda slott. Alexandra hade studerat i Berlin för Karl Abraham, en av Freuds främsta adepter, och blev med tiden en av Italiens mest framstående psykoanalytiker. Hon var också drivande i den postuma publiceringen av sin makes roman Leoparden. Giuseppe Tomasi och Alexandra kom att tillbringa sina somrar här under mellankrigstiden medan de bodde i Palermo under vintrarna. Hans berättar här om de nära kontakter genom släktskap och studier mellan den baltiska adeln på sina utspridda gods och Tyskland, Italien och Frankrike. Genom dessa kontakter kom kulturella och politiska idéer och impulser att tidigt nå Baltikum där det över tid spreds i övriga folklager. Det var även genom dessa kontakter som mycket av nya idéer och kulturella strömningar nådde St:Petersburg där många i den baltiska adeln arbetade inom den kejserliga administrationen.


Vi tar oss sedan till närbelägna Alūksne (Marienburg). Här översatte prästen Johann Ernst Glück (1652-1705) bibeln till lettiska i slutet av 1600-talet. Ett av de viktigaste stegen i att skapa ett lettiskt skriftspråk. Glück (Gliks) var dessutom fosterfar till Marta Skowronska, sedermera kejsarinnan Katarina I av Ryssland, tsar Peter den stores andra gemål. Glücks arbetsplats är idag ett bibelmuseum. Hans berättar om det lettiska språket och dess utveckling. Vi passar också på att se den vackra kyrkan och äta lunch i staden.


I Sigulda (Segewold), belägen i den natursköna Gaujadalen, träffar vi två av Lettlands mest uppmärksammade författare: Inga Ābele, aktuell med den uppmärksammade historiska romanen Vidjemunken (Ariel förlag, 2018), och Nora Ikstena, aktuell med Modersmjölken (Tranan förlag 2020). Båda i översättning av Juris Kronbergs, den stora kännaren av lettisk litteratur i Sverige som tyvärr gick bort i juni i år. Vi träffar dom i det nyrenoverande Nya slottet som under mellankrigstiden tillhörda lettiska författarförbundet och då var landets ledande kulturella mötesplats. I slottet ser vi också den vackra inredningen i art deco med allmogemotiv från 1930-talet. Inredningens höga klass gjorde författarhemmet känt i hela Europa med bl a reportage i franska inredningstidningar. Vi ser här målningar och väggintarsior av den kända konstnären Niklāvs Strunke. Under andra världskriget flydde Strunke till Sverige där han sedan var verksam. I stadens närhet finns även ett flertal medeltida borgruiner. Vi tar oss upp till biskopsborgen Turaida där vi beundrar utsikten över det vackra livländska landskapet och Gaujas floddal. I äldre resehandböcker går den här trakten under namnet ”livländska Schweiz”. Hans berättar här om den lettiska myten om Turidas ros.


På sen eftermiddag anländer vi till Riga och vårt centrala hotell, Tallink Hotel Riga. Efter incheckning och en stunds vila intar vi trerätters middag på hotellet.


Dag 4. Söndag 30 maj

Frukost och utcheckning 07:00-09:15.


På resans sista dag gör vi en stadsvandring i Riga. Förutom den vackra gamla staden med bebyggelse från medeltiden och svenska stormaktstiden ser vi de berömda jugendhusen ritade av Mikhail Eisenstein (Mihails Eizenšteins), far till den sovjetiske filmskaparen Sergej Eisenstein. Byggnaderna med sina fantastiska fasader med ett myller av figurer är en av anledningarna till att Rigas historiska centrum idag står på UNESCO:s världsarvslista. Eisenstein var född i S:t Petersburg men verksam i Riga.


Efter lunch på egen hand och egen tid besöker vi det nybyggda nationalbiblioteket, ritat av Gunnar Birkerts (1925-2017). Birkerts föddes i Lettland men flydde landet vid andra världskrigets slut. Han var sedermera verksam som arkitekt i USA. Biblioteket vackert beläget på Dünaflodens västra strand knyter med sin säregna utformning an till den gamla lettiska legenden om ”ljusets borg”, en metafor för en gång förlorad visdom och upplyst kunskap. 


Kl. 16:30 incheckning på Tallink.


Kl. 17:30 avgång.


Vid kl. 19:30 gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 4. Måndag 31 maj

07:00 – 09:30 specialfrukost.

Kl. 10:30 ankomst Stockholm.


Resefakta

Pris: 12 650 SEK. Enkelrumstillägg 1.750 SEK. 


I priset ingår: Stockholm – Riga t & r i delad A2 fönsterhytt med Tallink, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa, en natt i delat dubbelrum med dusch och wc på pensionat i Stāmeriena, en natt i delat dubbelrum på fyrstjärniga Riga Tallink Hotel, två middagar med vin iland, två luncher, kaffebuffé på utresan, tre för- och eftermiddagskaffe iland, samtliga inträden och transporter enligt program.

Tillägg: 1750 SEK Enkelrum och enkelhytt med fönster.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Svenskporten i Riga. Uppförd under svenska stormaktstiden

Författaren och dramatikern Inga Ābelevars böcker

Elden väcker ingen, Högvatten och

Vidjemunken har getts ut på svenska. Foto

Raimonds Briedis

Författaren Nora Ikstena som är aktuell med romanen Modersmjölken på svenska. Foto

Jan Kløvstad

Slottet Stāmeriena (Schloss Stomersee) i östra Livland. På familjegodset växte Alexandra von Wolff-Stomersee upp.

Alexandra von Wolff-Stomersee och maken Giuseppe Tomasi di Lampedusa i ett fönster på Stāmeriena vid mitten av 1930-talet.

Den vackra ruinen av Turidaborgen belägen på en klippa över Gaujadalen.

I Riga ser vi bl a det stora Frihetsmonumentet med den kvinnliga Laimafiguren som bär upp det tre stjärnorna vilka symboliserar de tre historiska provinserna, Kurland, Livland och Lettgallen. 

På vår vandring i Riga ser vi de fantastiska hus som uppfördes efter Mikhail Eisensteins ritningar vid förra sekelskiftet

Vår ciceron, kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp. Hans var Sveriges första kulturattache i Baltikum 1990-94.