Wien 2023

Konstens Wien


13-17 april 2023


Vi inbjuder här till en unik resa – den går till Wien där vi sakkunnigt och inspirerat guidas av antikhandlaren och Wienkännaren Fredrik Zimmerdahl. Från vårt centrala hotell gör vi vandringar i konstens och arkitekturens Wien med fokus på förra sekelskiftet, då staden var ett dynamiskt centrum för nya strömningar inom konst, samhällsplanering och vetenskap. Fredrik tar oss bland annat med till Werkbundsiedlung, utställningsområdet från 1932 projekterat av Josef Frank, och Otto Wagners epokavgörande Postspaarkasse, en byggnad som i sin förenklade jugendstil förebådar modernismen. En av kvällarna åker vi till Wiens utkanter och besöker en heurigen (vingård), Meyer am Pfarrplatz, där landet möter storstaden. I Karl Marx Hof, Europas största boendekomplex uppfört 1927-1930, möter vi den moderna välfärdsstatens första genomplanerade bostadskomplex. Men det blir även besök på det berömda konsthantverksmuseet MAK och nya Leopold Museum med samlingar av bl a Klimt, Schiele och Kokoschka, samt promenader i centrala Wien och besök i antikaffärer i kvarteren runt Naschmarkt. Vi bor på fyrstjärniga Grand Hotel Biedermeier i stadens centrum. Resan erbjuder även egen tid att utforska Wien och lämpar sig väl för singelresenärer. Vi erbjuder även flygavgångar från Arlanda. 


Reseprogram


Dag 1. Torsdag 13 april

Kl. 09:50 avfärd Kastrup med Austrian Airlines. Flygbolaget rekommenderar att ni är på Kastrup cirka två timmar innan avgång.


Kl. 11:30 ankomst Wien, Schwechat flygplats. I ankomsthallen möter Fredrik Zimmerdahl med skylt. 


Ca kl. 12:20 Vi tar därefter med City Airport Train till Wien Mitte och den korta promenaden till vårt Grand Hotel Biedermeier.


Incheckningen på vårt centrala hotell, Biedermeier, med påföljande lunch.

Fredrik tar oss därefter med på en spårvagnstur på Ringstrasse.


Vi fortsätter sedan med stadsrundvandring. OBS! På med de skönaste promenadskorna. Vi korsar stadens centrum och tittar på Palais Ephrussi, känt från romanen Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal. Vi passerar sedan kejserliga Hofburg och Adolf Loos bankpalats från 1909. Vi avslutar vandringen i Wiens berömda medeltida katedral Stefansdomen.


Ca kl. 18:30-19 gemensam middag på österrikisk restaurang. Schnitzelgaranti utlovas!


Dag 2. Fredag 14 april

Kl. 07:30-08:30 frukostbuffé på Grand Hotell Biedermeier.


Kl. 09.00 samling i foajén för vandring till konsthantverksmuseet MAK. På vägen stannar vi till vid Otto Wagners berömda byggnad Postspaarkasse. En byggnad som vid sin invigning 1906 bröt mot Wiens övriga arkitektur. I stället för den rådande nybarocken och sirliga jugendstilen saknar Wagners skapelse mycket av yttre utsmyckningar och har en avskalad inredning dominerad av aluminium och glas. Huset, som vid invigningen blev utskällt som skandalöst fult, har genom sin genomtänkta funktionsanpassning blivit en viktig förebild för modernismen.


Därefter går vi över Ringstrasse till Museum für Angevante Kunst – MAK. Fredrik guidar oss här bland konstindustrisamlingar från bland annat Wiener Werkstätte och Thonets böjträ-stolar. Efter besöket ges möjlighet till en kaffepaus på klassiska Café Prückel.

 

Vi tar oss sedan till ett av världens mest spännande museer,  Sammlung Leopold. Här möter vi måleri och konsthantverk från tidigt 1900-tal med verk av bland annat Egon Schiele, Gustav Klimt och Wiener Werkstätte.


Promenad till Naschmarkt och lunch på egen hand i något av alla matställena på denna Wiens klassiska matmarknad, där Balkan och Orienten möter Centraleuropa.


Vi avslutar dagen med besök hos konstnärsparet Magister Zea Fio och Dusan Minovski. Deras ateljéer ligger i den generösa våningen på centrala Krugergasse 17, ett stenkast från Staatsoper. Zea och Dusan bjuder på vin och tilltugg.


Dag 3. Lördag 15 april

Frukost före kl. 08.00 för dem som vill hänga med på två timmars guidad fyndjakt på Wiens Loppmarknad.


Denna dag pågår även Wiens Maraton. Huvudsaklig sträckning i Pratern. Bör inte påverka våra vägval. 


Kl. 10-10:30 vätskekontroll efter eget huvud och smak. Lördagens utbud på marknaden är större än andra dagar. Använd alla sinnen och ta in nya smaker och dofter.


Kl. 10:30 Samling framför Haus der Secession med Gustav Klimts berömda Beethovenfris. Utställningsbyggnaden ritad av Joseph Olbrich är med sin genombrutna gyllene kupol är ett av Wiens främsta landmärken från jugendtiden. Här tar vi också del av den intressanta utställningen som berättar hur byggnaden återuppbyggdes efter andra världskrigets bombskador.


Lunch på egen hand.


De som önskar följer med till Palais Dorotheum för besök i stadens centrala antikhandlarkvarter. Auktionshuset Dortotheum med dess alla avdelningar är en önskedröm för den som vill bli överraskad. Resten av eftermiddagen på egen hand.


Gemensam middag.


Dag 4. Söndag 16 april

Frukost kl. 08:00-09:15


Kl. 09:30 Samling i foajén för utflykt i Josef Franks och modernismens fotspår.

Denna dag ansluter även Jan Norrman, tidigare intendent på Nationalmuseums konsthantverksavdelning. Jan kommer berättar om Josef Frank.


Med tunnelbana tar vi oss till Werkbundsiedlung. Området är bebyggt med modernistiska (funkis-) villor av ledande europeiska arkitekter som Gerrit Rietveld, Richard Neutra och Adolf Loos. Området visades först som en bostadsutställning. Det för sin tid mycket moderna bostadsområdet var ett resultat av ”Röda Wiens” samhällsplanering. Röda Wien är en beteckning som beskriver perioden 1919-34 då staden styrdes av progressiva socialdemokratiska borgmästare som satsade på banbrytande samhälls- och bostadsplanering för att förbättra levnadsstandarden. En politik som bland annat kom att influera de socialdemokratiska regeringarna i Sverige. 


I närheten av Werkbundsiedlung ser vi (och om möjlighet erbjuds även besöker) Villa Beer uppförd 1929-30 efter ritningar av Josef Frank. De senaste årens ökade intresse och respekten som Franks livsverk vunnit världen över har även smittat av sig på österrikarna. Från att tidigare varit ”en som lämnade/övergav landet” är tongångarna mer positiva idag.


Cafébesök i Hietzing.


Kort promenad i utkanten av Schönbrunns slottspark där vi passerar de fantastiska växt- och djurhusen, Wüstenhaus och Palmenhaus. Dessa gamla kejserliga byggnader är nära besläktade med dåtidens mest omtalade utställningsbyggnad, Crystal Palace i London.


Tunnelbanan tillbaka till centrum. Besök hos konstnärinnan Pia Arnström vars ateljé ligger i Leopoldstadt, Wiens andra bezirk. Pia är ursprungligen från Sundsvall men utbildad i Wien på Schule der Angewandte Kunst. Stora dukar med starka akrylfärger eller akvareller i mjukare toner. Pia buder på vin och tilltugg.


Egen tid.


Kl. 18 tar vi oss från hotellet med spårvagnen till Karl Marx Hof, Europas största boendekomplex, Röda Wiens mästerverk. Det enorma kommunala bostadskomplexet uppfördes 1927-1930 av Karl Ehn, en av Otto Wagners efterföljare. Den över kilometern långa huskroppen har över 5 000 boende och innehåller en lång rad servicefunktioner som daghem, sjukstugor, bibliotek och kontor. De välplanerade och för sin tid stora, ljusa och hygieniska arbetarlägenheterna kom att bli en stor inspirationskälla för modern samhällsanpassad bostadsplanering i Sverige.


Vi fortsätter sedan till en av Fredriks favoritkrogar, värdshuset Mayer am Pferrplatz vid Beethoven Platz i förstaden Nussdorf. Här upplever vi kontrasten mellan en lantlig bykrog och storstaden. I matsalen får vi själva peka ut den köttbit eller de korvar vi önskar att krogägaren skall grilla åt oss på den stora kolbädden. Glasen fyller vi med det goda lokala vinet. 


Dag 5. Måndag 17 april

Kl. 07:00-09:00. Frukost och utcheckning på hotellet, där vi lämnar vårt bagage.


Kl. 09:00-12:00 egen tid eller möjlighet att följa med Fredrik på en vandring genom det judiska Wien. Vi ser först de gamla judiska kvarteren i centrum med förintelsemonumentet vid Simon Wiesenthalcentret och den brittiska konstnärinnan Rachel Whitereads monument från 2000 över Wiens 65 000 mördade judar på Judenplatz. På Judiska museet ges möjlighet till förmiddagskaffe med tillhörande bakverk.


Egen tid, med lunch på egen hand.


Återsamling på hotellet kl:14:15 för promenad till järnvägsstationen där vi checkar in vårt bagage och sedan tar tåget ut till flygplatsen.


Avresa kl. 17:35 med Austrian Airlines. Ankomst Kastrup 19:15


Resefakta

Pris: 14 900 SEK i delat dubbelrum. Tillägg 2 175 SEK för enkelrum.


I priset ingår: Flyg Kastrup – Wien t&r, (Arlanda – Wien t&r mot förfrågan). flygplatstransfer i Wien med tåg. Fyra nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Biedermeier Hotel i centrala Wien. Tre middagar med vin. Samtliga inträden och transporter. Fredrik Zimmerdahl som ciceron och reseledare under hela resan.

Mejt Resor AB är arrangör medlem i Svenska Resebyråföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet, samt för prisjusteringar pga större valutaförändringar och för ökade flygbränslekostnader.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Avbokningsregler för denna resa:

Fri avbokning tills anmälningsavgift är erlagd.
Anmälningsavgiften, 2500 SEK/person är bindande och inte återbetalningsbar vidavbokning.


Efter erlagd slutbetalning (fem veckor innan avresa), ingen återbetalning vid avbokning.


Resan kräver 20 deltagare för att kunna genomföras. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, före fem veckor innan avresa ha för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas anmälningsavgiften. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens
rekommendationer.

 

Vid sjukdom utfärdar vi avbokningsbekräftelse som tillsammans medläkarintyg skall skickas till försäkringsbolag för ersättning.

 

Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet, samt till prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


Fredrik Zimmerdahl är svensk antikhandlare och designkännare verksam i Lund. Fredrik är medlem i Svenska konst- och antikhandlarföreningen och flitig utställare på antikmässor. Han är speciellt intresserad av 1900-talets formhistoria. I början av 2000-talet var han bosatt i Wien.