Incheckning sker på egen hand. Malin Fischerström Granath och John Josefsson från Sällskapet möter upp med skylt vid avgångsgaten. Flygtider:
Kl. 11:45-14:00 Arlanda – München.
Kl. 15:10-17:15 München – Palermo.
Vid ankomst till Palermos flygplats möter resans ciceron Hans Lepp och lokal reseledare Christina Lindholm oss med skylt efter säkerhetskontrollen. Därefter busstransfer till Palermo och incheckning på vårt hotell, klassiska fyrstjärniga Hotel Piazza Borsa beläget i stadens centrum.
Kl. 19:00 Välkomstmingel med mousserande vin, tilltugg och snittar i en hyrd sal på hotellet. Därefter kort promenad till vår restaurang i centrala Palermo.
Kl. 20:00 Middag på Restaurang A´Nica.
Dagen ägnar vi åt Palermos klassiska sevärdheter som vi alla har på gångavstånd. Vi ser några av stadens intressanta kyrkor; La Martorana med sin enastående mosaik och San Cataldo i omisskännlig arabisk-normandisk stil. Nunnorna i La Martorana är kända för att ha skapat ”pasta reale”, populära godsaker insvepta i marsipan.
Katedralen i Palermo uppfördes under den normandiska tiden i slutet på 1100-talet och som senare är ombyggd vid flera tillfällen. I katedralen kan vi beundra de normandiska kungarnas mäktiga gravvårdar i porfyr. Här vilar bl a Fredrik II som var tysk-romersk kejsare och som härskade över ett rike som sträckte sig från Medelhavet till Östersjön. År 1198 kröntes han till kung över Sicilien. Lunch på egen hand i Palermo.
La Martorana, San Cataldo och katedralen i Palermo.
På eftermiddagen gör vi ett besök i det normandiska palatset med det berömda Cappella Palatina, de normandiska kungarnas kapell, uppförd i mitten av 1100-talet med ett slösande inre av mästerligt utförda förgyllda mosaiker. Därefter ges egentid i Palermo. På kvällen är det middag på egen hand.
Cappella Palatina med sin praktfulla guldskimrande mosaik.
Efter frukost besöker vi det förr så betydelsefulla benediktinklostret i Monreale, beläget strax söder om Palermo. Katedralen, liksom klostret uppförd på 1100-talet, anses som det främsta exemplet på normandisk arkitektur. Dess praktfulla inre är berömt, här får vi ännu en gång beundra Europas finaste mosaiker från medeltiden.
Benediktinklostret i Monreale med sina vackra mosaikprydda kolonner. Foto: Michael Clarke, Flickr.
Därefter tar vi oss till staden Cefalù, känd för sin enorma normandiska katedral, påbörjad under Roger II:s tid på 1200-talet. Staden, bebodd redan under förhistorisk tid, ligger vid foten av en hög klippa på vars topp finns ruinerna av ett tempel från 800-talet f. Kr. Vi äter en gemensam lunch i Cefalù. Därefter besök i katedralen.
Mosaik från Cefalùs katedral.
På eftermiddagen besöker vi vingården Santa Anastasia som under medeltiden var ett kloster för Benediktinermunkar. Här får vi en guidad visning och vinprovning med tilltugg. Åter i Palermo ca. kl. 19:15. Middag på egen hand
Vi lämnar Palermo och Siciliens nordvästkust för att ta oss tvärs över ön mot den södra kusten. På vägen besöker vi Palazzo Filangeri-Cutò i Santa Margarita di Belice. Palatset är förebilden för godset Donnafugata i Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman ”Leoparden”. I bussen läser Hans Lepp partier ur romanen som också blev stor filmsuccé på 1960-talet med Burt Lancaster, Claudia Cardinale och Alain Delon i de ledande rollerna. Gemensam lunchbuffét.
På eftermiddagen kommer vi fram till Tempeldalen. Med sina tempel var dalen det religiösa centret i Agrigentos grekiska föregångare, Akragas. Med ruinerna av sju doriska tempel är det ett av de mest storslagna grekiska tempelområdena i världen. Under sin storhetstid på 500-talet f. Kr. hade området cirka 200 000 invånare. De grekiska invandrarna sökte sig hit för den bördiga jorden när hemlandet blivit överbefolkat.
Concordiatemplet, byggd runt 430 f.Kr. räknas som en av de mest välbevarade grekiska templen.
Incheckning på Hotel della Valle i Tempeldalen.
Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.
Efter frukost tar vi oss till världsarvet Val di Noto ett område på sydöstra Sicilien, dominerat av Ibleanplatån. Området drabbades hårt av jordbävningen på Sicilien 1693. Vid återuppbyggnaden uppfördes städernas byggnader i den stil som blivit känd som siciliansk barock. Vi besöker först Ragusa. Vid den ödesdigra jordbävningen 1693 lades staden i ruiner och 5000 av dess innevånare omkom. Vid återuppbyggnaden av staden valde de välbärgade borgarna att bygga en ny modern stad på andra sidan av en ravin från den gamla staden. Denna nya stad Ragusa Superiore präglades av den rikt utsmyckade sicilianska barocken och modern stadsplan. Den gamla staden byggdes upp av stadens mindre bemedlade, Ragusa Ibla. Städerna var skilda fram till 1926. Vi vandrar trapporna ner från den nya barockstaden över ravinen till den nedre återuppbyggda staden med sina tätt bebyggda små hus på ravinklipporna. I Ragusa intar vi också lunch och besöker vi den vackra barockkatedralen med sin rika utsmyckning.
Ragusa.
Vårt andra stopp i Val di Noto blir i själva staden Noto. Även denna stad kom att flyttas efter jordbävningen 1693 och förlades till västra sidan av floden Asinaro. Den nya staden växte fram enligt en rutnätsplan. Med arkitekter som Rosario Gagliardi och Francesco Sortino blev staden ett mästerverk i siciliansk barock. Många av de nyare byggnaderna är uppförda i mjuk tuffsten, som ger staden en honungslik ton i solljuset. Vi besöker stadens basilika.
Katedralen i Noto.
Framåt kvällen ankommer vi till Catania med incheckning på NH Catania Centro.
Kl. 20.00 Gemensam middag i Catania på Restaurang och Pizzeria Alè, på kort promenadavstånd från hotellet.
Efter frukost åker vi med buss till Syrakusa där Hans och Christina oss med på stadsvandring genom Syrakusa som grundades för 2 700 år sedan som grekisk handelsstad. Vi besöker katedralen som innesluter ett gammalt doriskt Athenatempel. För oss svenskar är Syrakusa särskilt intressant, för härifrån kom Santa Lucia och varje år den 13 december firas hon som stadens skyddshelgon. En silverstaty föreställande Lucia bärs då genom staden i en procession där tiotusentals människor deltar, efter sju dagar återförs statyn till katedralen där den förvaras till nästa års firande. I katedralen finns även S:t Lucias underarmar som reliker. Lunch på egen hand.
Katedralen i Syrakusa.
På eftermiddagen besök på Arkeologiska parken i Siracusa.
Kl. 19:30 Gemensam middag i Catania på Trattoria da Peppino (15 min från hotellet).
Med buss tar vi oss sedan till Taormina, alltsedan Goethe gav ut sin bok Italienska resan i slutet av 1700-talet har staden med sina antika lämningar och sitt vackra läge, högt över Medelhavet varit ett klassiskt turistmål.
Utsikt över Etna från grekiska teatern i Taormina.
Efter vårt besök i Taormina får vi en guidad visning och äter lunch på vingården Cantina Murgo på Etnas sluttningar innan hemresa från Catania. Vi är på flygplatsen ca två timmar innan avgång. Vi flyger med Lufthansa. Kl. 17:05-19:40 Catania – Frankfurt
Kl. 21:50-23:55 Frankfurt – Arlanda
Hans Lepp är ledamot i Sällskapet, kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Han är även president i Svenska Pro Venezia.