Kl. 20:00 Avgång med Viking Glory.
Kl. 20:00 Middag på restaurang Kobba, däck 11 i fören.
"Åländska skärgårdens utseende efter vår genomresa" AE teckning i Strix 1899 efter Engströms första besök i Finland som skedde med skornerten Clary. Engström reste då med Carl von Knorring, Ernst Malmberg och bröderna Carl och Anders Cederström. Albert Engström besökte Finland vid fyra tillfällen 1899, 1905, 1911 och 1923.
Kl. 07:35 Avstigning vid Slottshamnen i Åbo.
Kl. 07:50 Avresa med buss från terminalen.
Från Åbo tar vi oss till Visavuori, skulptören Emil Wikströms konstnärshem beläget på en klippa ovanför Vånåstråten mellan Tavastehus och Tammerfors. Wikström växte upp under enkla förhållanden i Åbo. Hans stora begåvning inom träslöjd uppmärksammades tidigt och han fick med understödd studera vid först konstskolorna i Åbo och Helsingfors och sedan med stipendium i Wien. Tillbaka i Finland kom han att bli den mest anlitade bildhuggarnen/skulptören vid förra sekelskiftet och fick utföra både fasadutsmyckningar och fristående monument. Bland sina många verk är han idag kanske mest känd för sina fyra granitjättar som i händerna håller lycktor på Helsingfors järnvägsstations framsida. Efter att ha fått den store pappersfabrikörer Gustaf Adoldf Serlachius som mecenat kunde Wikström och hustrun Alice Högström uppföra sitt vackra hem Visavuori. Engström och Wikström lärde troligtvis känna varandra under visiter till Paris och hade sedan regelbunden brevkorrespondens, ett av dessa brev får vi höra uppläst vid vårt besök på Visavuori.
Till vänster, Emil Wikström, i mitten Visavuori och till höger "Lyktbärare" på Helsingfors järnvägsstation.
Dagsturen fortsätter till närbelägna Iittala glasbruk med visning i hyttan och på glasmuseet. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto, Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. På glasbruket får vi tillfälle att se glasblåsare på nära håll och fördjupa oss i den finska formen. Besöket avslutas med lunch.
Till vänster, Iittala glasbruk, 1968. Till höger, produktion av Savoyvasen formgiven av Alvar Aalto.
Incheckning på det klassiska 4-stjärniga Hotel Vaakuna i Helsingfors. Hotellet som ligger nära Helsingfors centralstation invigdes i samband med öppningen av Olympiaden 1952. Hotellet är bland annat känt för sin konstnärliga utsmyckning.
Kl. 19:30 Middag i hotellets takrestaurang med strålande utsikt över Helsingfors.
Till vänster, illustation av Albert Engström från besök i Finland 1899. På bilden: Albert Engström, Axel Gallén, Wentzel Hagelstam och Jean Sibelius. Till höger, Finska Albert Engströmtidningen som gavs ut i tre exemplar.
Kl. 07:00-08:40 Frukost.
Kl. 09:00 Avresa med buss till Borgå.
Besök i Albert Edelfelts ateljé i Haiko. År 1905 besökte Albert Engström och Ander Zorn den store konstnärens ateljé. Här målade Edelfelt många av sina klassiska verk. Ateljén som under konstnärernas levnadstid hade en imponerande utsikt över Haikofjärden för tankarna till Engströms egen ateljé i Grisslehamn som stod klar kort därefter. Besöket hos Edelfelt kröntes med en storslagen kräftskiva på närbelägna Kiala gård, där Edelfelt även växt upp. Edelfelt var vid besöket svårt sjuk och blev tvungen att avstå från alkohol för han hälsas skull, i stället fick konstnären nöja sig med mjölk medan han kamrater skålade. Tio dagar senare avled konstnären till följd av magkräfta. Idag ägs ateljén av Edelfeltstiftelsen som också ansvarar för guideverksamheten.
Till Vänster, Albert Engströms porträtt av Albert Edelfelt, i mitten ateljéinteriören och till höger ateljén med sitt parisista takfönster som Edelfelt introducerade i Finland.
Stadsvandring i centrala Borgå i konstnären Louise Sparres fotspår. Den gamla trästaden räddades från rivning av den svensk-finländske konstnären Louise Sparre, som i slutet av 1800-talet startade konstindustiföretaget Iris med möbler och keramik inspirerad av Jugend rörelsen i Centraleuropa. På många sätt kom den kortfattade verksamheten (fabriken drevs bara fram till 1902) att med sina praktiska, vackra och hantverksmässigt högstående möbler och keramik att bilda en viktig grund för den finska konstindustrin under 1900-talet. Det var den gamla parisvännen Akseli Gallen-Kallela (Axel Gallén fram till 1905) som under Sparres besök i Finland fick honom att intressera sig för konstindustrin, utan framgång försökte Sparre övertala både Gallen-Kallela och Engström att formge för Irisfabriken.
Stadsvandringen avslutas med ett besök i Irisrummet på Borgå museum.
Guidad visning i nationalskalden Johan Ludvig Runeberg och frun Fredrika Runebergs författarhem. Paret flyttade till författarhemmet med sina söner 1852. Huset, som öppnades som museum 1882, är i stort sett intakt sedan Runbergs tid. En vacker tidsenlig trädgård hör också till huset. I det vackra författarhemmet finns flera stora målningar av Marcus Larson som var gäst i det Runebergska hemmet år 1860.
Nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, Gamla stan i Borgå, Fredrika Runeberg och interiörbild från Runebergs hem.
Återresa till Helsingfors. Middag på egen hand.
Kl. 07:00-09:00 Frukost.
Kl. 09:20 Bussen möter upp oss utanför hotellet och kör oss till Tusby träsk. Vid slutet av 1800-talet bildades vid Tusby träsk en konstnärskoloni. Målarinnan Venny Soldan-Brofeldt och hennes make författaren Johannes Brofeldt (senare Juhani Aho) införskaffade 1897 från Tusby gård Villa Vårbacka (senare benämnt Ahola). Johannes Brofeldt var god vän med konstnärerna Pekka Halonen och Eero Järnefeldt, vilka han lockade med sig till Tusby träsk. Pekka Halonen och hustrun, översättaren Maija (född Mäkinen) uppförde ateljéhemmet Halosenniemi (sv. Halonens udde) och Eero Järnefelt och hustrun, skådespelerskan Saimi Swan byggde ateljéhemmet Suviranta (sv. Sommarstranden). År 1904 så flyttade slutligen Jean och Aino Sibelius till deras kompositörshem, Ainola. Gården som namngetts efter Aino Sibelius, Jean Sibelius fru, har satt sin prägel på den finska kulturhistorien med sin unika interiör och trädgårdar. Den finska praktbostaden ritades av Lars Sonck och det sägs att Jean Sibelius enda önskemål var en grön spis i matsalen. Idag ägs bostaden av den finska staten som har i uppgift att bevara dess unika charm.
Porträtt av Jean Sibelius, tecknat av Albert Engström och interiör från Ainola med den karakteristiska gröna kakelugnen.
Besök på Halosenniemi. Konstnären Pekka Halonen (1865–1833) startade sin konstnärskarriär på Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors efter att ha mottagit stipendium som möjliggjorde vidare studier i Italien och Frankrike (han studerade bland annat på Académie Julien och hos Paul Gauguin på Académie Colarossi). När han återvände från Frankrike övergav han den impressionistisk stil han kurerat under sina studier för den framväxande nationalromantiska stilen som blivit så vital för den finska kulturen. Tillsammans med sin fru Maija Mäkinen och sina barn flyttade Halonen år 1902 till Tusby Träsk där han ritade Halosenniemi, bostaden där paret bodde sitt resterande liv.
Till vänster, bild på Halosenniemi. Till höger Pekka Halonens Självporträtt från 1906.
Efter gemensam lunch besöker vi slutligen konstnären Eero Järnefelts och frun/skådespelerskans Saimi Swans hem från 1901, Suviranta (sommarstranden på svenska). Huset blev sommarhus när familjen flyttade till Helsingfors 1917 men Suviranta hade fortfarande starka kopplingar till sekelskiftets kulturliv i Finland och Tusby Träsk konstnärskoloni. Idag bebos konstnärshemmet av Järnefelts barnbarn Juhani Kolehmainen och visas sparsamt.
Till vänster, bild på Suviranta, i mitten Eero järnefelts berömda målning Trälar under penningen, 1893 och till höger självporträtt.
KL. 17:00 Efter lite egen tid i Helsingfors samlas vi i lobbyn för resans höjdpunkt! Vår traditionsenliga kräftskiva till Albert Engströms ära. Som sig bör med nyskriven snappsvisa av Roffen Engström. För andra gången hålls vår kräftskiva på Tarvaspää, Akseli Gallen Kallelas och hustrun Marys (född Slöör) vackra konstnärshem på Linudden strax utanför Helsingfors. Akseli Gallen Kallela (fram till början av 1900-talet Axel Gallén) var en av Albert Engströms allra närmaste vänner och Engström var även med när Gallen Kallela dock i Stockholm efter en gemensam middag i Stockholm 1931.
Vid ankomst till Tarvaspää som idag inrymmer museum välkomnas vi museets chef Tuja Wahlsroos och intendent Anne Pelin. Vi får först en specialguidning i museet och går sedan över till kafeet som är inrymt i den gamla huvudbyggnaden för att avnjuta vår kräftskiva med alla tillbehör. Under middagen deltar även Tuija och Anne.
Till vänster Gallen-Kallelas konstnärshem Tarvaspää. Till höger foto på Anders Zorn och Albert Engström på Kräftskiva på Kiala gård i Borgå Socknen, 1905.
Kl. 09:15 Vi samlas vid bussen utanför hotellet som tar oss till Ekenäs och Helene Schjerfbecks konstnärshem där vi får en dramatiserad guidning av pedagogen och guiden Anne Ingman. Helene Schjerfbeck (1862-1946) kom från en relativt anspråkslös familj i Helsingfors. Trots motgångar i Schjerfbecks tidiga liv lyckas hon redan som 11-åring komma in på Finska konstföreningens ritskola där hon studerade i närmare 7 år. Hennes studier ledde så småningom till stipendium för studier i Frankrike där hon inspirerades av samtidens stora konstnärer som Cezanne, Manet och Van Gogh. År 1923 bosatte sig Schjerfbeck i Ekenäs då hon var mycket förtjust i havet, hon brukade sitta i parken, Skäpparträgåden och måla av lokalbefolkningen. Under hennes sista tid i livet bodde Schjerfbeck på Saltsjöbadens badanstalt, där hon även avled 23 januari 1946. Det är osäkert om Engström och Schjerfbeck träffades men Schjerfbeck fick dock på nära håll beskåda de väggmålningar som Engström några år tidigare förfärdigat på Saltsjöbadens badanstalt.
Till vänster, Helene Schjerfbeck, Självporträtt, 1895. I mitten, foto från Ekenäs. Till höger guide och pedagog Anne Ingman.
Lunch på Gh Fyren i Ekenäs. Därefter buss till Olympiaterminalen i Helsingfors där vi stiger ombord på Silja Serenade.
Kl. 17:00 Avfärd med Silja Line.
Kl. 20:00 Middag på Restaurang La Tavolata, däck 6 i fören.
Kl. 07:00- 09:30 Specialfrukost.
Kl. 10:00 Avstigning i Värtahamnen.
Roffen Engström är författare, föredragshållare och vissångare. Han är utbildad i keramik på Konstfack. Sedan 2012 är han ordföranden i Albert Engström Sällskapet.
Ola har en bakgrund i svensk museivärld och inom internationellt kulturutbyte. Han har framför allt arbetat med kulturkontakter runt Östersjön med utgångspunkt i de historiska banden i området.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
25/8 | Albert Engström i Finland 25 august–30 augusti 2025 | Mer än 8 | 16 850:- | Boka |