Skip to main content

Det judiska Litauen med Hans Lepp 8–11 september 2025

Följ med på en resa till Litauen med konsthistorikern Hans Lepp där vi under några innehållsrika dagar upptäcker Vilnius, Kaunas och Moletais judiska historia. Vilnius, en gång kallad ”Europas Jerusalem” var innan kriget ett viktigt centrum för judisk kultur, vetenskap och utbildning med en blomstrande judisk befolkning som utgjorde en tredjedel av stadens befolkning. Kaunas hade liksom Vilnius en stor judisk befolkning som hade stort inflytande på handel, hantverk och industri och var känt för sina judiska skolor. Vi besöker även Moletai som var en välmående handelsstad där judar var den etniska majoriteten fram till andra världskriget. Hans berättar om sin anfader Herman Münnich (1860–1920), född i Moletai, som flyttade till Sverige 1874 och kom att i Falun grunda en manufaktur och kortvaruhandel som växte till att bli en av stadens största arbetsgivare. Vi bor på fyrstjärniga Mabre Residence Hotel i Vilnius.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Måndag den 8 september.: Ankomst till Vilnius.

    Kl. 15:00–17:20 Arlanda-Vilnius direktflyg med SAS.
    Resans ciceron Hans Lepp och färdledare Ellionore Schachnow möter upp på Vilnius flygplats. Vår väntande buss tar oss till Vilnius där vi checkar in på 4-stjärniga Mabre Residence Hotel.
    Kl. 19:30 Trerättersmiddag med två glas vin och kaffe på hotellet. 

  • Dag 2. Tisdag den 9 september.: Det judiska Vilnius.

    Kl. 07:00-08:50 Frukost.
    Kl. 09:00 Start stadsvandring i Vilnius med lokal guide. Enligt legenden drömde storhertigen Gediminas under en jakt på 1300-talet om en järnvarg som ylade på en kulle, vilket han tolkade som ett tecken att grunda Vilnius. Staden nämns första gången i skrift 1323 och blev snart ett viktigt handels- och kulturcentrum. Den fick stadsrättigheter 1387 och blomstrade under 1500- och 1600-talet med bl a Vilnius universitet som grundades 1579. På 1800-talet införlivades staden i det ryska imperiet. Efter första världskriget annekterades Vilnius av Polen 1920 och Litauens huvudstad flyttades till Kaunas. Under andra världskriget förstördes stora delar av Vilnius och dess judiska befolkning utplånades nästan helt. Efter kriget blev staden en del av Sovjetunionen fram till Litauens självständighet 1990.
    Judar började bosätta sig i Vilnius redan under mitten av 1400-talet, då de migrerade i små grupper från tysktalande områden. Vid mitten av 1600-talet utgjorde judar ungefär en fjärdedel av Vilnius befolkning. År 1633 öppnade Vilnius stora synagoga, och staden blev ett centrum för religiösa studier. Dess mest berömda lärde var den inflytelserika talmudiske forskaren Eliyahu ben Shlomo Zalman, känd som ”Vilna Gaon”. Innan andra världskriget kulminerade Vilnius som ett av Europas viktigaste centrum för judisk kultur, vetenskap och utbildning. Här fanns Europas största judiska bibliotek. Staden som även kallades ”Nordens Jerusalem” bestod innan kriget av ca 58 000 judar som utgjorde en tredjedel av stadens befolkning. 

       
    Stora synagogan i Vilnius fotad 1916. I mitten en tidningskiosk som säljer tidningen "Die Yiddishe Welt", till höger Shulhoif (innegård med olika religiösa byggnader).

    Vi promenerar på Vilnius gamla gator och besöker platsen för Vilnius stora synagoga som var en av de mest betydelsefulla i Östeuropa. Synagogan blev förstörd under andra världskriget och senare riven av Sovjetregimen. Idag finns ett minnesmärke som utmärker platsen. I närheten står ett monument tillägnat ”Vilna Gaon”. Under nazisternas ockupation upprättades Vilnius ghetto 1941, där tiotusentals judar spärrades in innan de fördes till avrättningsplatser. Idag finns minnesplaketter och skyltar som markerar gränserna för det gamla ghettot. Vi besöker Choral-synagogan byggd 1903 som är den enda av Vilnius många synagogor som överlevde kriget och fortfarande är i bruk. Med sin imponerande nyrenässansarkitektur och blå interiör fungerar den som ett centrum för den nuvarande judiska församlingen i Vilnius. 

     
    Choral-synagogan och Monument över” Vilna Gaon”.

    Under vår stadsvandring besöker vi även katedralen med sin nyklassicistiska fasad från sent 1700-tal som är den äldsta kyrkan i Litauen, uppförd av kung Mindaugas I år 1251. Efter Mindaugas död återföll Litauen i hedendom och katedralen fungerade då som hednatempel. I kyrkan ser vi bl a Litauens skyddshelgon St Kasimirs sarkofag – ett av de finaste exemplen på den högklassiga barockkonst som utvecklades i staden. Vi ser även presidentpalatset och universitetet grundat 1579 med sitt vackra gamla bibliotek. 

      
    Vilnius katedral, presidentpalatset och universitetsbiblioteket. 

    Vi besöker Samuel Bak museet med verk av den judiska konstnären som tvingades in i Vilnius ghetto vid 9-års ålder och mirakulöst överlevde förintelsen. Efter kriget flyttade han till Israel och sedan till USA där han fortfarande är verksam. Museet visar Baks surrealistiska verk skapade från tiden i ghettot fram till nutid och berättar om erfarenheterna från Vilnius under kriget. 
    Vi äter lunch på en restaurang i Vilnius innan vi fortsätter vår färd med buss till Paneriai där vi får ta del av de hemskheter som utspelade sig på platsen med massavrättningar under andra världskriget. Idag är Paneriai en minnesplats över de 70 000 judar, polacker, litauer och sovjetiska fångar som avrättades på platsen.
    Under eftermiddagen besöker vi även den gamla judiska begravningsplatsen i Užupis som anlades 1829. Sovjetiska myndigheter beslutade 1959 att stänga och riva begravningsplatsen och gravstenarna användes bl a till att bygga trappsteg till Taurusberget och Litauens nationalbibliotek Martynas Mažvydas. Efter Litauens självständighet har flera av dessa gravstenar återförts till begravningsplatsen. År 2004 restes ett monument med några av de återförda gravstenarna.

      
    Monument över de mördade judarna i Paneriai. I mitten foto från Užupis begravningsplats innan förstörelsen. Till höger monument med de återförda gravstenarna. 

    Middag på egen hand.

  • Dag 3. Onsdag den 10 september.: Det judiska Kaunas.

    Kl. 07:00-08:50 Frukost.
    Kl. 08:30 Avfärd med buss till Kaunas, Litauens näst största stad. Först omnämnd 1361, var Kaunas en viktig befästning mot tyska korsriddare och utvecklades till en betydande handelsstad efter att ha fått stadsrättigheter 1408. Under 1600- och 1700-talet drabbades staden av krig, pest och ekonomisk nedgång men återhämtade sig under ryskt styre efter 1795. Efter Litauens självständighet 1918 blev Kaunas tillfällig huvudstad mellan 1920 och 1940, då Vilnius (Vilna) tillhörde Polen. Vid ankomst till Kaunas dricker vi förmiddagskaffe på ett centralt beläget café.
    Vi besöker sedan M. K. Čiurlionis konstmuseum för att upptäcka verk av Litauens mest framstående konstnär och kompositör, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875–1911). Čiurlionis musikaliska talang upptäcktes tidigt och han studerade musik i Plungė, Warszawa och Leipzig innan han 1904 inledde sina konststudier i Warszawa. Čiurlionis blev en av symbolismens ledande gestalter och blev pionjär i sin strävan efter att skapa symbios mellan musiken och konsten. Čiurlionis engagerade sig i den litauiska nationalrörelsen och var med och grundade det Litauiska Konstförbundet. Čiurlionis led av psykisk sjukdom som förvärrades under hans sista levnadsår och han dog av lunginflammation 1911, endast 36 år gammal. Vårt besök inleds med en exklusiv pianokonsert av Dr. Motiejus Bazaras och sedan rundvandring i utställningen på egen hand. Därefter lunch på en närliggande restaurang. 

      
    M. K. Čiurlionis och hans verk Rex från 1909. Till höger Dr. Motiejus Bazaras som kommer att framföra en pianokonsert för oss på Čiurlionis-museet.

    Under eftermiddagen tar Hans med oss på en stadsvandring i Kaunas gamla stad och visar oss platser med koppling till stadens judiska historia. Kaunas hade precis som Vilnius en lång judisk historia med de första judarna som bosatte sig i staden redan under 1600-talet. Den judiska befolkningen växte och vid början av 1900-talet var Kaunas ett av Östeuropas viktigaste judiska centra, med en stark närvaro inom handel, hantverk och industri. Staden var också känd för sina judiska skolor, särskilt Slobodka-yeshivan, som lockade studenter från hela världen. När Kaunas blev Litauens tillfälliga huvudstad 1920–1940 spelade judarna en central roll i stadens utveckling. Det fanns judiska skolor, sjukhus, tidningar och teatrar och jiddisch och hebreiska var vanliga språk. Judar utgjorde ungefär en fjärdedel av stadens befolkning. När Tyskland invaderade Litauen i juni 1941 började massmordet omedelbart och Kaunas ghetto upprättades och fylldes snabbt med omkring 30 000 judar, men de flesta fördes bort till förintelseläger eller avrättades på plats innan krigets slut. Efter kriget när Sovjetunionen tog över fick den lilla grupp judar som överlevde leva under hård kommunistisk kontroll vilket ledde till att många emigrerade. 

      
    Synagogan och foto på judiska centralbanken i Kaunas som byggdes 1920. Till höger foto från de gamla judiska kvarteren 1936.

    Därefter åker vi ca 5,6 km med buss till det Nionde fortet som ursprungligen byggdes i slutet av 1800-talet som en del av det ryska imperiets försvarssystem runt Kaunas men som under andra världskriget blev ett judiskt förintelseläger. Idag finns här ett museum och minnesmärke tillägnad de över 45 000 människor som mördades på platsen. Här får vi se det storslagna betongmonumentet i form av två utsträckta händer och en knuten näve av skulptör Alfonsas Vincentas Ambraziūnas som uppfördes år 1985. Under vår guidade visning i museet får vi lära oss mer om platsens turbulenta historia. 


    Alfonsas Vincentas Ambraziūnas monument.

    Gemensam middag på restaurang i Vilnius. 

  • Dag 4. Torsdag den 11 september.: Det judiska Moletai.

    Kl. 07:00-08:20 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bussen. 
    Kl. 08:30 Avfärd från hotellet. Vi reser 63 km nordöst till den lilla staden Moletai som är omgiven av sjöar och vacker natur. Vid ankomt till Moletai dricker vi förmiddagskaffe. 
    I Moletai föddes Herman Münnich (1860–1920), urprungligen Minik, som flyttade till Sverige 1874 med sina föräldrar Samuel Aron Minik (1835–1900) och Esther Itzkovna (1842–1922). I Karlstad arbetade Herman för sin blivande svärfar Nissen Felländer som hade etablerat en betydande grossiströrelse och Värmlands trikåfabrik. Herman gifte sig med Nissens dotter Ada och tillsammans fick de tio barn. De flyttade till Falun och Herman grundade en manufaktur och kortvaruhandel som växte till att bli en av stadens största arbetsgivare. 
    Judar bosatte sig i Moletai under tidigt 1700-tal när de fick privilegier att bygga en synagoga i staden. Under slutet av 1800-talet blomstrade det judiska livet i Moletai och de utgjorde mer än 80 procent av stadens totala befolkning. Judarna förblev den etniska majoriteten i Molėtai fram till början av andra världskriget. Moletai utvecklades till ett viktigt handelscentrum till stor del på grund av judar som etablerade verksamheter i centrala delen av staden. Hans tar med oss på en stadsvandring och visar oss de gamla judiska kvarteren med den bevarade tegellängan från 1800-talet som då innehöll olika verksamheter och boenden för judar i Moletai. Hans berättar även mer om sina ättlingar, familjen Münnichs historia. Vi besöker även den gamla judiska begravningsplatsen som anlades i samband med att judar bosatte sig i Moletai under 1700-talet men idag återstår endast fjorton gravstenar.

      
    Herman Münnich, några av de bevarade judiska affärsbyggnaderna i Moletai och den gamla judiska begravningsplatsen.

    Med buss åker vi ca 18 km till Alanta herrgårdsmuseum. Byggnaden uppfördes av adelsmannen Pac-Pomarnackis under slutet av 1800-talet och familjen ackumulerade en stor samling av konst, möbler och orientaliskt porslin. Under mellankrigstiden köptes Alanta herrgård av Litauens försvarsminister Balys Sližys. Under sovjettiden brukades herrgården som bl a biograf, gymnastiksal, skola och bibliotek. Idag är herrgården ett museum med en permanent utställning av konstnären Vaidotas Žukas verk och tillfälliga utställningar. En våning i museet är tillägnat den katolska biskopen Teofilius Matulionis (1873–1962), född i Alanta-regionen, som trots sovjetregimens försök att begränsa religiös verksamhet arbetade aktivt för att upprätthålla katolska traditioner och skydda kyrkans rättigheter. Detta ledde till att han fick spendera sammanlagt 16 år i fängelse. Matulionis har i efterhand blivit saligförklarad av den katolska kyrkan.
    Vi åker vidare till Alanta synagoga, en av de få bevarade träsynagogorna i landet. Den byggdes under 1800-talet och spelade en central roll för den judiska församlingen i området fram till 1941. Efter andra världskriget användes byggnaden som spannmålförråd och stod i förfall innan den genomgick en omfattande restaurering 2021. 
    På Hotel Belvilis beläget vid sjön Bebrusai får vi en avslutningslunch.

     
    Alanta herrgård, den gamla träsynagogan från 1800-talet som idag är renoverad, 

    Avresa från Moletai ca. kl. 14:40. Ankomst till flygplatsen ca 2 h innan avgång. 
    Kl. 17:55–18:20 Vilnius-Arlanda direktflyg SAS.

  • Ciceron Hans Lepp och reseledare Ellionore Schachnow.


    Hans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Han har under åren som kulturråd vid Svenska institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Han är även president i Svenska Pro Venezia. Hans Lepp har även varit 1:a intendent på Hallwylska museet och Kungl. Husgerådskammaren, kulturattaché vid Sveriges ambassad i Tallinn. År 2023 utkom han med boken Drömmen om Estland. Hans morfars far var Herman Münnich vars hemstad Moletai vi besöker under resan. 


    Ellionore Schachnow är utbildad konstvetare med kandidatexamen från Uppsala universitet och masterexamen från Stockholms universitet. Hon har tidigare jobbat på bl.a. Hilma af Klint stiftelsen och Cecilia Hillström Gallery. 

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/9Det judiska Litauen med Hans Lepp 8–11 september 2025Mer än 816 450:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter