Skip to main content

Studiebesök med historia i Savolax med Finsk-svenska handelskammaren 21–24 maj 2025

I försommarens skira grönska reser vi till Savolax i östra Finland för studiebesök och för att ta del av det vackra landskapets spännande historia. På överfarten med Viking Line inleder vi med föredrag och trevlig middag. Vi har förhoppningar om att Arja Saijonmaa skall kunna delta på resan i den ena eller andra formen! På vägen från Helsingfors till Savolax och S:t Michel (Mikkeli) stannar vi till på Maritimcentret Vellamo i Kotka för lunch och guidad visning i utställningen med bärgade föremål från slaget vid Svensksund. Framme i S:t Michel intar vi middag legendariska på Mikkeli klubi (S:t Michelklubben).  Det var här som marskalk Gustaf Mannerheim intog merparten av sina middagar under vinter- och fortsättningskriget. Vår andra finlandsdag börjar med att handelskammarens ordförande Karl-Henrik Sundström tar oss med till Mölnlycke Health Cares fabrik i S:t Michel. På Järvikylä gård tar godsägare Albert Grotenfelt emot och visar hur man gått från framförallt spannmålsodling till att bli marknadsledande i Finland på gräsmattsodling och krukodling av sallad och örter. Vi bjuds sedan på lunch i rökpörtet, gårdens äldsta byggnad. På eftermiddagen tar vår guide historikern Alexander Brummer–Karlman med oss till Gustaf Mannerheims högkvartersmuseum i S:t Michel. Kvällens middag intas på historiska Tertis gård känt för sitt savolaxiska kök. På hemresedagen hinner vi med ett besök på Frugård i Mäntsälä. Gården var släkten Nordenskiölds stamgods och här växte polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld upp vid mitten av 1800-talet. Varmt välkomna!

Pris för finska medlemmar i Finsk-svenska handelskammaren: 823 EUR för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 52 EUR.
Anslutning och avslutning i Helsingfors (turistbusshållplatsen på Mikaelsgatan vid Järnvägstorget). I detta pris ingår inte resa till och från Finland med Viking Line och Finnair. Finska medlemmar bokar via mail bokning@mejtresor.se eller tel 0046 706 76 96 26.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Onsdag 21 maj.: Avresa från Stockholm med Viking Line.

    Kl. 15:30 – 15:50 Samling i Stadsgårdsterminalen (Vikingterminalen). Inger Holmberg från Finsk – svenska handelskammaren finns på plats med skylt och delar ut biljetter i mitten av färjeterminalen.
    Kl. 16:30 Avresa med M/S Gabriella.
    Kl. 16:30 – 18:30 Samling i fartygets konferensavdelning för föredrag och presentation med eftermiddagskaffe. 
    Kl. 20:30 Trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.

  • Dag 2. Torsdag 22 maj.: Sjöfartsmuseet i Kotka och middag på S:t Michelklubben.

    Kl. 07:30 – 09:30 Specialfrukost.
    Kl. 10:10 Ankomst Helsingfors, landstigning på egen hand.
    Kl. 10:30 Avresa med buss (Kaj Forsblom buss). Här ansluter även historikern Alexander Brummer–Karlman som kommer vara vår guide genom Finlands historia på resan.
    Kl. 10:40 – 10:50 Deltagande medlemmar från Finland ansluter vid turistbusshållplatsen på Mikaelsgatan (mitt emot Fenniahuset vid Järnvägstorget).
    Besök på Maritimcentret Vellamo i Kotka där vi får guidning i utställningen Ödesdigra Svensksund om slaget vid Svensksund 9 – 10 juli 1790. Utställningen innehåller en stor mängd bärgade föremål från de svenska och ryska galärer som deltog i sjöslaget vid Svensksund utanför Kotka. Efterföljande lunchbuffé i museirestaurangen.

     
    Till vänster, från utställningen Ödesdigra Svensksund med bärgade vrakdelar från slaget vid Svensksund. Till höger, Alexander Brummer-Karlman är guide på Mannerheimsmuseet, historiestuderande vid Helsingfors universitet för professor Henrik Meinander och intendent på Nylands Nation i Helsingfors.

    Buss Kotka – Sankt Michel ca 2 ½ timmes resa inkl. ett kortare stopp på vägen. Under bussresan passerar vi den gamla landskapsgränsen mellan Nyland och Savolax. Landskapet Savolax (Savo) är tillsammans med Karelen historiska gränsområden mellan Sverige / Finland och Ryssland (och dess föregångare Novgorod). I samband med att områdets knöts till det Svenska riket uppfördes under andra hälften av 1400-talet Olofsborgs slott som gränsbefästning och administrativt center för Savolax. Landskapet är sammankopplat med Saimens stora sjösystem och historiskt har transporter i landskapet främst skett med båt sommartid och med släde över sjöarna vintertid. Tallåsarna som ringlar genom landskapet har erbjudit underlag till de äldre vägarna. Landskapet är kanske mest känt för sin idoga bondebefolkning som utvecklade svedjebruket till fulländning. Den rika utdelning av skörd på svedjorna skapade en stark befolkningstillväxt vilket ledde till att savolaxare sökte nya marker att svedja. Behovet av nya marker sammanföll även med vasakungarnas vilja att odla upp landet och öka nationens befolkning. Från kungamakten understödde man med flerårig skattefrihet savolaxiska bönders kolonisation av landets skogsrika områden. På detta sätt kom svedjebönder från det relativt begränsade Savolax att odla upp stora delar av nuvarande Finlands och Sveriges inland (finnbygderna i Sverige). Ett resultat av detta är att en betydande del av Sveriges befolkning i Värmland och skogstrakterna i Närke, Västergötland och Dalarna, Hälsingland och i Tavastland och Österbottens inland i Finland har sina rötter bland Savolax svedjebönder. Under 1700-talet och fram till Sveriges förlust av Finland år 1809 hämmades den ekonomiska utvecklingen i området av ständiga krig och gränskonflikter. Av stor betydelse för utvecklingen i Savolax var anläggandet av Saima kanal som färdigställdes 1856. Kanalarbetet leddes av Nils Ericsson som några år tidigare färdigställt Göta kanal. Med kanalen fick Savolax med Saimens sjösystem en direkt kontakt med Finska viken. Detta betydde att områdets främsta tillgång, de stora skogarna nu kunde nyttjas i en helt annan skala. Härmed lades grunden till de viktiga skogsindustrier som fortfarande är av avgörande betydelse i östra Finlands sjöområde. 

                                       
    Bild till vänster, svedjebränning. Mittenbild, traditionell östfinsk gård. Bild till höger, Savolax landskapsvapen med sin spända pilbåge symboliserande snabbhet och styrka samt landskapets utsatta läge.

    På sen eftermiddag anländer vi till S:t Michel (Mikkeli). Samhället växte efter freden i Nöteborg 1323 fram som kyrklig stamsocken i Savolax. År 1838 tilldelades S:t Michel stadsrättigheter av kejsar Nikolaj I och blev då residensstad i det nybildade S:t Michels län och senare i efterföljande Östra Finlands län.
    Ca kl. 17:15 Incheckning på Sokos Hotel Vaakuna i S:t Michel.
    Kl. 18:15 Samling i lobbyn för promenad till Sankt Michelklubben.
    Vi intar vår middag på legendariska Mikkeli klubi (S:t Michelklubben). På denna sällskapsklubb belägen inte långt från det militära högkvarteret, intog Gustaf Mannerheim merparten av sina middagar under vinter- och fortsättningskriget. Här tog Mannerheim även emot sina gästar bl. a arvprins Gustaf Adolf. I S:t Michel överlämnande också arvprinsen den 17 mars 1942 Sveriges främsta militära utmärkelse, riddare med stora korset av Svärdsorden av 1:a klass till Mannerheim. På klubben, som har kvar samma inredning som på marskalkens tid hälsas vi välkomna av en representant från styrelsen. Efter välkomstdrinken bjuds vi till bords där vi serveras en av Mannerheims favoritmåltider, vorschmack, gös walewska och caramel-chocolate ganache med tillhörande drycker och kaffe.

      
    Till vänster, marskalk Gustaf Mannerheims gästas av arvprins Gustaf Adolf på S:t Michelklubben. I mitten, dukat till fest på S:t Michelklubben. Till höger, självklart serveras vi Marskens snaps enligt Klubbens eget recept!

  • Dag 3. Fredag 23 maj.: Studiebesök på Mölnlycke Health Care och Järvikylä gård. Museibesök på Muisti i S:t Michel med marskalk Mannerheims stabsrum. Middag på Tertis gård.

    Kl. 07:00 – 08:30 Frukost.
    Kl. 08:45 Avresa med buss.
    Vår ordförande Karl-Henrik Sundström tar oss med på studiebesök till Mölnlycke Health Cares fabrik i S:t Michel. Fabriken är en av de modernaste i Europa för tillverkning av sårvårdsprodukter och har under de senaste åren expanderat. Spjutspetsteknologi används vid tillverkning av företagets patentskyddade Safetac-linje med silikonbelagda sårvårdsprodukter med väl dokumenterade patientvänliga och läkande egenskaper. Fabriken är en av Europas modernaste i sitt slag. Bland annat har man kunnat skapa en anläggning som ska möta de högsta kraven när det gäller den mikrobiologiska miljön. Allt för att garantera hög kvalitet på de sterila produkterna.

     
    Till vänster, Mölnlycke Health Cares fabrik. Till höger, Karl-Henrik Sundström ordföranden i Finsk- svenska handelskammaren och styrelseordföranden i Mölnlycke.

    Satsningen i S:t Michel har skett mot bakgrund av stadens goda tillgång till kompetent personal och en uttalad lokal tillväxtambition samt möjligheterna till EU-bidrag. Marknaden för sårvårdsprodukter uppges ha en mycket stor tillväxtpotential med en tillväxt på 7-8 procent per år. Bakom detta ligger bland annat en snabb ökning av andelen äldre i samhället de kommande 25 åren. Antalet personer över 65 år beräknas stiga till 600 miljoner i världen under denna tidsperiod. En åldersgrupp där problem som diabetes, liggsår, cirkulationsproblem osv. leder till ett allt större behov av goda och lättanvända sårvårdsprodukter både inom institutioner och för hemsjukvården. 

    Med bussen tar vi oss sedan en timme norr om S:t Michel till Jorois socken känt för sina många herrgårdar. Herrgårdarna har sin grund i rikets behov av officerare i de återkommande krig som drabbade denna landsdel. Officerarna tilldelades här mindre herresäten för sin försörjning. Här besöker vi Järvikylä gård. Gården har varit i släkten Grotenfelts ägo sedan 1674 och vi tas emot av Albert Grotenfelt, 11:e generationen på godset, och hans hustru Catharina. Albert tar oss med på en tur på godsets ägor där vi ser deras avancerade gräsmattsodling som är väl anpassad till markernas sandhaltiga jord. Förutom jordbruk ingår i verksamheten fastigheter och skogsbruk, som utökats under Alberts tid. Vi besöker även Famifarm Oy:s växthus som har åretruntodling av sallad och örter, något man är ett ledande bolag på inom den finska dagligvaruhandeln. Famifarm Oy grundades av Alberts far Karl Grotenfelt och ägs av Albert tillsammans med hans syster Caroline Grotenfelt-Fyhr. Vårt besök avslutas med ett besök i huvudbyggnaden där Alberts familj bor och lunch i gårdens äldsta byggnad, rökpörtet.

     
    Till vänster, Järvikylä gård. Till höger, De moderna drivhusen på Järvikylä.

    Åter i S:t Michel på eftermiddagen tar Alexander Brummer–Karlman med oss till Muisti, center för krig och fred i S:t Michel. Det nya museet är inrymt i den gamla centralfolkskolan, vilket fungerade som militärt högkvarter under vinter- och fortsättningskriget. I museet finns en mängd tänkvärda utställningar som tar upp vinter- och fortsättningskriget och dess konsekvenser. Här finns även två bevarade rum från andra världskriget, marskalk Mannerheims stabsrum och kartrummet.

      
    Till vänster, marsalk Gustaf Mannerheim. I mitten och till höger, Mannerheims stabsrum. 

    Kl. 18:45 Samling i hotellobbyn. Med buss tar vi oss en liten bit utanför staden där middag väntar på Tertin kartano (Tertis gård). Här bjuds vi på deras kända savolaxiska smörgåsbord. Gården som stod färdig som officersboställe i början av 1800-talet var under vinterkriget artillerihögkvarter under generalmajor Väinö Svanström och fungerade under fortsättningskriget som intendenturhögkvarter under överste Verner Gustafsson. Gården har varit i familjen Pylkkänens ägo sedan 1895 och drivs sedan 1978 av Matti och Pepita Pylkkänen som omvandlat herrgården till en mycket uppskattad restaurang känd för sina lokala råvaror.

     
    Vi äter savolaxiskt smörgårdsbord på Tertis gård.

  • Dag 4. Lördag 24 maj.: Museibesök på Frugård i Mäntsälä, släkten Nordenskiölds stamgård. Hemresa på eftermiddagen.

    Kl. 07:00 – 08:10 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bussen. 
    Kl. 08:20 Avresa med buss.
    Museibesök på släkten Nordenskiölds gamla stamgods Frugård i Mäntsälä. Herrgården som ägs av finska staten sedan 1964 räknas som en av den finska herrgårdsarkitekturens främsta verk. Huvudbyggnaden uppfördes 1805 efter ritningar av fortifikationsofficeren Adolf Gustaf Nordenskiöld. I motsats till tidens nyklassicistiska stilideal hämtade Nordenskiöld inspiration från den karolinska herrgårdsstilen med sin timrade huvudbyggnad liknande stormaktstidens officersboställen. Adolf Gustaf beskriver herrgården i ett brev till sin bror Otto Henrik i Stockholm 1806; "Salen är tillräkligt ljus. Warm om vintern och sval om sommaren. Den har vunnit allas approbation. Och det är redan flere som tänka bygga på samma sätt. Det är vist, at efter vårt klimat, passar det förträfligt". Här berättar Alexander om gårdens store son, polarforskaren och upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiöld (1832–1931). Adolf Erik växte upp på Frugård och kom att utbilda sig till geolog vid Helsingfors universitet. Hans starka kritik mot det ryska styret i Finland tvingade honom att lämna landet och han kom sedan att bli svensk medborgare. Nordenskiöld är mest känd för expeditionen med fartyget Vega (1878–1880) då han ledde den första framgångsrika färden längs nordostpassagen. Vi inleder besöket med förmiddagskaffe.
    Avslutande lunch på Krapi gård vid Tusby träsk.

      
    Till vänster, Frugård i Mäntsälä. I mitten, polarforskaren och upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiöld. Till höger, Vegamedaljen, Sveriges främsta utmärkelse för forskning inom geografi. Medaljen instiftades 1880 av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG). Den 24 april vare år, på årsdagen av Vegas återkomst till Stockholm 1880 utdelas medaljen av Kungen, som är SSAG:s högste beskyddare. 

    Ca kl. 14:50 Ankomst Helsingfors / Vanda flygplats. Bussen går sedan vidare till Järnvägstorget i Helsingfors med våra medlemmar från Finland.
    Kl. 16:55 (lokal tid) Avresa med Finnair.
    Kl. 16:55 (svensk tid) Ankomst Stockholm / Arlanda.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/5Företagsbesök och historia i Savolax med marskalk Mannerheims högkvarter i S:t Michel En specialresa med Finsk-svenska handelskammaren 21 – 24 maj 2025Mer än 814 950:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter