Kl. 06:30 – 07:15 (lokal tid) Frukost.
Kl. 07:35 Ankomst Åbo. Nils Erik Villstrand och hans hustru, historikern Britt-Marie Villstrand möter med skylt utanför terminalen.
Kl. 07:50 Avresa från Åbo hamn med vår hyrda buss. Nils Erik och Britt-Marie tar oss först till Mannerheimparken i Åbo som fick sitt namn 1942 med anledning av Gustaf Mannerheims 75-årsdag. Här berättar Nils Erik om Mannerheims besök i Åbo som riksföreståndare (med Gustav III:s maktbefogenheter) den 11:e maj 1919 då han hälsades med ändlöst jubel. Därifrån reste han till Björneborg för att fira stadens befrielse - i praktiken för att slippa vara med om årsdagen av Helsingfors befrielse som ju var tyskarnas verk.
Från Åbo reser vi norrut till Mannerheims födelsegård, Villnäs slott. Slottet är tillsammans med Stora Sarvlax utanför Lovisa är de bästa exemplen i Finland på stormaktstida adelsgårdar. Slottet uppfördes i stram senrenässansstil av riksrådet och amiralen Herman Fleming på 1650-talet. Godset gick inom familjen Fleming till att det köptes i slutet av 1700-talet av Carl Erik Mannerheim från Dalarna (Gustaf Mannerheims farfars far). Godset gick ur släkten Mannerheims ägo 1903, då ekonomierådet Oskar Hannus köpte upp gården. Efter hans död ägde dottern Inkeri Hovinen Villnäs tills det 1961 donerades till finska staten varefter det fungerat som museum. Gustaf Mannerheims föddes här 4 juni 1867 som son till greve Carl Robert Mannerheim och grevinnan Hedvig Charlotta Helena, född von Julin. Som den tredje sonen fick han titeln friherre. Fadern lämnade familjen 1880 med en älskarinna och for till Paris. Modern dog året därpå när Mannerheim var 14 år. Huvudorsaken till att fadern lämnat landet var de stora spelskulder han ådragit sig. Mannerheim stod nu i praktiken som föräldralös och han placerades tillsammans med syskonen ut bland släktingar för omvårdnad. Hans uppfostran togs om hand av morbrodern Albert von Julin. Efter besöket intar vi förmiddagskaffe på slottskaféet.

Villnäs slott där Mannerheim växte upp. Foto Museiverket.
Vid Villnäs kyrka som också är begravningskyrka för släkterna Fleming och Mannerheim ser vi Riddarparken, med en sten för varje av de 191 Mannerheimriddarna. Dessa var soldater och officerare under vinter- och fortsättningskriget som tilldelats Frihetskorsets Mannerheimkors.
Vi färdas vidare norrut, först genom landskapet Egentliga Finland, och kommer sedan in i landskapet Satakunta och dess residensstad Björneborg. Här tar Nils Erik oss med på en vandring i stadens äldsta kvarter kring Kumo älv. Vi ser rådhuset, Johan III:s staty och vid stadskyrkan det gripande monumentet över de stupade i vinterkriget utfört av skulptören Aimo Tukiainen, berömd för Mannerheims ryttarstaty i Helsingfors. Mitt emot kyrkan och monumentet ligger Nerwanderska huset ritat av Finlands och världens första kvinnliga arkitekt, Signe Hornborg. Vi får höra om stadens stora industrifamiljer, Rosenlew och Juselius. Björneborg utvecklades från mitten av 1800-talet till en av Finlands viktigaste industristäder med stor hamn och järnväg till Tammerfors. Här uppfördes mekaniska industrier, bomullsspinneri och sågverk. Staden ersatte den tidigare residensstaden Ulvsby, som på grund av landhöjningen inte längre kunde fungera som hamnstad.

Aimio Tukiainens gripande monument i Björneborg över stadens fallna söner under vinter- och fortsättningskriget. Tukkiainen är mest känd som skulptören bakom Mannerheims ryttarstaty i Helsingfors. Foto Visit Pori.
Vi intar lunch på anrika Svenska Klubben. Här firades stor festmiddag för Mannerheims den 11 maj 1919, efter hans ankomst från talet i Åbo. På klubben finns även ett Mannerheimkabinett.
Vi passerar sedan landskapsgränsen till Österbotten. Landskapet ändrar här karaktär från Satakuntas barrskogar till Österbottens bördiga slätter av gammal sjöbotten. I bussen får vi höra Nils Erik berätta om Österbottens historia.
Framme i Vasa, Österbottens historiska residensstad, checkar vi in på vårt centrala hotell, Sokos Royal. Vi avslutar vår innehållsrika dag med en gemensam middag i hotellrestaurangen.