Kl. 14:35 Ankomst till Göteborg. Vi inleder med bussguidning genom historiska Göteborg.
På Skansen Lejonet blir vi mottagna av Götiska Förbundet där vi dricker eftermiddagskaffe med tårta och punsch och får en presentation av Göteborgs- och Götiska Förbundets historia. Skansen Lejonet är en av två försvarsskansar som uppfördes i slutet av 1600-talet av Erik Dahlbergh och är sedan 1974 Götiska Förbundets ordensborg. Götiska Förbundet stiftades 1815 och är sedan 1817 ett ordenssällskap med kunglig sanktion.
Skansen Lejonet och staty av Kung Gustav II Adolf som grundade Göteborg 1621 (foto Peter Kvarnström/Göteborg & Co).
Kl. 17:45 Incheckning Stena Scandinavica.
Kl. 18:45 Avgång från Göteborg.
Kl. 19:30 Trerätters middag på Restaurang Metropolitan.
Kl. 07:00 – 09:00 Frukostbuffé.
Kl. 09:15 Vår färja ankommer till Kiel.
Vår buss tar oss till Danavirke, vikingatidens befästningslinje som sträcker sig 30 km tvärs över södra delen av Jylland. Befästningslinjen består av jordvallar, stenmurar och vallgravar och var strategiskt placerat för att skydda Danmark från attacker söderifrån, samt för att kontrollera viktiga handels- och färdvägar. Danavirke spelade en viktig roll i flera historiska konflikter, bland annat mot frankerna och senare under dansk-tyska kriget.
Vi besöker platsen för Hedeby, vikingarnas mest betydelsefulla handelsstad. Staden grundades på 800-talet och platsen var strategiskt vald på grund av sin närhet till Danavirke och för sitt läge på landvägen mellan Nordsjön och Östersjön, vilket gjorde det möjligt att undvika den farliga resan runt Jylland. Under sin storhetstid var Hedeby en av de största och mest avancerade bosättningarna i norra Europa med ett handelsnätverk som sträckte sig över hela Europa till Mellanöstern och Centralasien.
Vår resa fortsätter till Dybbøl Banke där vi får lära oss mer om det avgörande slaget i dansk-tyska kriget 1864 som resulterade i att Danmark förlorade Schleswig-Holstein till Preussen.
Danavirkes försvarsvall och Hedeby med rekonstruerade hus i museibyn, Dybbøl Banke (Visit Denmark).
I Sønderborg äter vi lunch på gemytliga Restaurang Sundhalle där vi bjuds på Stjerneskud med öl och glass och kaffe till efterrätt.
Därefter Zeppelin- och garnisonsmuseet i Tönder. Staden var tysk från 1864–1920 och här fanns den tyska flottans bas för luftskeppsanfallen mot England i den första ”Blitzen” 1915–1918. Basen anfölls den 19 juli 1918 av sju brittiska flygplan i världens första ”hangarfartygsanfall”. Detta och mycket annat tar vi del av på detta ovanliga museum.
Med buss fortsätter vår resa till Ribe. Vid ankomst checkar vi in på Hotel Dagmar, Ribes äldsta hotell.
Kl. 19:30 Trerättersmiddag med två glas vin och kaffe i hotellets trevliga restaurang.
Förrätt: Lax
Huvudrätt: Kalvkotlett
Efterrätt: Gateau Marcel
Hotell Dagmar med sin matsal där vi äter en trevlig middag.
Kl. 07:00 – 08:50 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i hotellets bagagerum.
Kl. 09:00 Guidad stadsvandring i Ribe, Danmarks äldsta stad som grundades på 700-talet. Under vikingatiden var Ribe centrum för handel och kulturutbyte mellan Skandinavien och Europa delvis tack vare sitt läge vid Ribe å med anslutning till Nordsjön. Staden blev under medeltiden religiöst centrum med uppförandet av domkyrkan på 1100-talet, vilken fortfarande dominerar stadsbilden.
Ribe där man ser domkyrkan från håll, domkyrkan (foto: Destination Vadehavskusten) och gatyvy från Ribe (foto: Robert de Jong).
Efter vår stadsvandring hämtar vi upp väskorna och kliver på vår buss som tar oss längre upp på Jyllands västkust till Tirpitz Museum. Här byggde tyskarna under andra världskriget en rad med kustartillerianläggningar som en del i Hitlers ”Atlantvall”. En av dessa är det aldrig färdigbyggda Tirpitz som inrymmer såväl historien om att bygga bunkrar under kriget som strandbygdens natur och kultur. Från museet tar vi oss genom en under jordisk gång till de två stora kanonbunkrar som började uppföras i mitten av 1944. Anläggningen som var uppbyggd på Batterie Vogelnest färdigställdes aldrig då de fyra 38 centimeters kanoner som var tänkta för batteriet var för tunga att transportera den sista biten från järnvägsstationen i Guldager. Hade anläggningen bestyckats så hade tyskarna kontrollerat en räckvidd på upp till 45 kilometer ut i Nordsjön och inloppet till Esbjergs hamn. Lunch på museet med Fish and chips och kaffe på maten.
Vi fortsätter sedan till världsarvet Jelling känt för sina två stora gravhögar, två runstenar och resterna av en palissad skapade på 900-talet av kung Gorm den gamle och hans son Harald Blåtand. Harald har gått till historien för sin roll som kungen som kristnande Danmark, vilket också är huvudbudskapet på den största runstenen där också Danmark för första gången nämns i text.
Tripitz och Jellingstenarna.
Vi ankommer sedan till Kolding och vårt hotell, Milling Hotel Saxildhus. Efter en stund på egen hand återsamlas vi i lobbyn för promenad till den närliggande restaurangen.
Kl. 19:30 Gemensam trerättersmiddag med tre glas vin på Restaurang Admiralen.
Kl. 07:00 – 09:30 Frukost och utcheckning.
Kl. 09:30 Avresa med buss från hotellet.
Guidad visning på Koldinghus. Koldinghus byggdes 1268 av kung Erik V som försvarsanläggning mellan Danmark och Schleswig. Under 1500-talet lät Kristian III:s bygga om fortet till ett kungligt residens i renässansstil. Under Napoleonkriget bestämdes att 30 000 spanska och franska soldater skulle stationeras i Danmark för att hjälpa till att återta Skåne som de förlorat till Sverige 150 år tidigare. Vintern 1808 förlades en spansk truppstyrka på Koldinghus under befäl av den franska marskalken Jean-Baptiste Bernadotte (vår blivande kung). De frusna spanjorerna eldade mycket för att hålla sig varna vilket ledde till att slottet började brinna och lämnades i ruiner. I nästan ett sekel har restaureringsarbetet pågått och idag är Koldinghus ett museum.
Vid sundet till Lilla Bält ser vi befästningen Fredriksodde i Fredrica. Befästningen kontrollerade Lilla Bält där det är som smalast. I augusti 1657 marscherade de svenska trupperna upp genom Jylland för att via Fyn fortsätta vidare till Själland. Hela Jylland var i svenska händer utom det mycket väl befästa Fredriksodde. Efter två månader belägring anföll de svenska trupperna i gryningen den 24 oktober. Under Carl Gustaf Wrangels ledning erövrades fästningen efter hårda strider. Den svenska attacken blev en fullständig seger som säkrade det berömda tåget över Bält och möjliggjorde freden i Roskilde i februari 1658.
Koldinghus och till höger Karl X Gustaf (1622-1660) efter slaget vid Iversnaes, Johann Philip Lemke. Foto: Nationalmuseum.
Med bussen tar vi oss över bältbron till Fyn och Odense. Här växte HC Andersen upp innan han som 14-åring tog sig till Köpenhamn för att söka lyckan som skådespelare. Vi besöker det nya och spektakulära HC Andersens museum. Lunch intar vi på Café Delilig där vi bjuds på klassiskt danskt smørrebrød med efterföljande kaffe.
Kl. 17:10 Ankomst Kastrup. (middag på egen hand på flygplatsen).
Kl. 19:15 Avgång SAS till Arlanda. Om SAS ställer in denna avgång går det ett plan 21:00.
Kl. 20:30 Ankomst Arlanda.
Marco är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Militär ledning, Vietnamkrigen och det moderna standardverket Första världskriget. Marco är flitigt anlitad som föredragshållare och håller även utbildningar, workshops och slagfältsguidning.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
8/9 | Södra Jylland och Fyn – en resa genom historien Specialresa för Sällskapet 8–11 september 2025 | Mer än 8 | 19 500:- | Boka |