Skip to main content

Kontrasternas Spanien – En färd genom historien med Spanienkännaren Thomas Gustafsson 6–12 november

Följ med på en kontrastfylld och smakrik resa som inleds vid Medelhavet och avslutas på kastilianska höglandet. Historiska världsarv och myllrande storstadsliv varvas med hisnande konstupplevelser, arkitektoniska underverk och gastronomiska sensationer i denna unika rundresa med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson. Vi vandrar genom Valencias charmiga medeltida stadskärna och fascineras av stadens modernistiska vetenskapsstads sanslösa arkitektur. Vi upplever landsbygdens risodlingar, vinfält och apelsinlundar och får prova Spaniens bästa paella. I La Mancha besöker vi romanfiguren Don Quijotes väderkvarnar och tillbringar en natt i en medeltida riddarborg och i Toledo imponeras vi av den pampiga katedralen och den mångkulturella stadens alla minnen från den tidigare judiska och moriska befolkningen. Vi hinner förstås också se konstnärsgeniet El Grecos mästerverk, det var i Toledo han levde och verkade. Det här är en resa med guldkant där vi bor på bekväma hotell och paradorer, besöker magnifika sevärdheter, serveras utsökta middagar och besöker en vingård där vi provar viner. Vi reser i början av november när mörkret och kylan har kommit till Sverige men då det fortfarande är milt och skönt väder i Spanien. Färdledare och ciceron är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, under många år verksam som korrespondent i Madrid och författare till flera hyllade facklitterära böcker om den spansktalande världen, bland annat ”Spanien: En färd genom historien” som skildrar Spaniens historia och ”Spaniens sju kök” som berättar om Spaniens matkultur.
 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Torsdag 6 november.: Ankomst till Alicante, Valencia.

    Flygtider: 
    Kl. 06:30-10:30 Arlanda- Alicante. 
    Flygbolaget rekommenderar att ni är på flygplatsen två timmar innan avgång. Incheckning och utresa sker på egen hand. Ciceron Thomas Gustafsson möter upp med skylt vid bagagebandet på Alicantes flygplats. När alla har hämtat upp sitt bagage går vi gemensamt till vår buss som väntar på parkeringen.

    Vi gör ett första stopp i den lilla vackra staden Altea där det finns tid för att dricka förmiddagskaffe. 


    Den vackra staden Altea. 

    Vi fortsätter sedan vidare norrut tills vi är framme i det lilla samhället Albufera där man odlat ris sedan urminnes tider. Vi går en kort vandring genom samhället, det finns också tid för lunch på egen hand vid någon av de små restaurangerna här.
    Efter lunchstoppet kliver vi upp på bussen och åker snart in i Valencia där vi ser en panoramavy av stadens centrum innan vi är framme vid vårt hotell, Catalonia Excelsior Valencia, där vi ska stanna tre nätter.
    Valencia är Spaniens tredje största stad och huvudstad i det historiska landskapet Valencia, som ligger vid den spanska Medelhavskusten och är en av Spaniens självstyrande regioner. Under medeltiden bildade regionen det självständiga kungariket València som under en lång period styrdes av en muslimsk härskare. Valenciaregionen är tvåspråkig, det regionala språket är valencianska som egentligen är en katalansk dialekt. Valencia har en stor hamn och en av Europas största bilindustrier. Men för svenskar är Valencia framför allt känt för sin goda paella, sina söta apelsiner och den lyxiga marconamandeln som odlas här, samt för vissa, också sitt framgångsrika fotbollslag. Staden har ett rikt kulturutbud, genom århundraden har konstnärer sökt sig hit för att uppleva det magiska ljuset som finns här vid Costa Blanca, ett ljus som inspirerat konstnärer till stordåd. Mest berömd av alla svenska konstnärer som verkat här under en period är Anders Zorn som var god vän med den lokala konstnären Joaquín Sorolla. Under senare år har konstnärerna också fått sällskap av arkitekturintresserade som kommit hit för att studera den berömda vetenskapsstaden. Valencia är ett genuint och spännande resmål som har enormt mycket att erbjuda. 

     
    Till vänster, Joaquín Sorolla, Strolling along the Seashore. Till höger, stadsvy över Valencia, Fotograf: Jonny James, 2019.

    På kvällen samlas vi för en välkomstmiddag i hotellets restaurang.

  • Dag 2. Fredag 7 november.: Gamla Valencia.

    Efter frukost samlas vi i receptionen för att inleda dagen med en stadsrundtur till fots. Under förmiddagen ska vi hinna se de äldsta centrala delarna av staden under ledning av vår ciceron och en lokal stadsguide. Vi besöker katedralen och vandrar genom kullerstensgränder och vi går in den medeltida byggnaden La Lonja, uppförd i gotisk stil och som ursprungligen fungerade som en silkeshandel. Vi passar även på att uppleva den livliga nutida handeln på matmarknaden Mercat Central som är Europas största av sitt slag. En vacker vy över den gamla staden får vi från den medeltida stadsmuren. Efter rundturen finns det tid för lunch på egen hand och att strosa runt i staden innan vi åter samlas på hotellet för eftermiddagens program.

     
    Till vänster, den ståtliga Valencia katedralen. Till höger, La Lonja.

    Under eftermiddagen får de som vill följa med på en guidad tur till stadens berömda moderna museum Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). Museet var när det öppnade 1989 det första stora museet för modern och samtida spansk konst och är specialiserat på modern och samtida konst i Spanien. Många konstnärer som verkat vid Costa Blanca har sina verk här men också andra spanska och europeiska konstnärer. Här finns också alltid intressanta tillfälliga utställningar.


    Institut Valencià d'Art Modern.

    Bussen tar oss tillbaka till hotellet. På kvällen samlas vi i receptionen för att gå till en restaurang i närheten av hotellet för en gemensam middag där vi provar det moderna valencianska köket.

  • Dag 3. Lördag 8 november.: Moderna Valencia.

    Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till Ciutat de les Arts i les Ciències (CAC) som är en Konst- och Vetenskapsstad beläget på den uttorkade Turia-floden. Hit kommer många arkitekter och arkitekturintresserade för att se närmare på komplexet som består av flera olika museer och kulturinstitutioner och som ritats av stjärnarkitekten Santiago Calatrava. Vi tas emot av en lokal expertguide som visar oss runt i den sanslösa skapelsen.

     
    Calatravs fantastiska arkitektur i Valencia.

    Efter besöket hoppar vi in i bussen och åker ut till Valencias gamla fiskekvarter för ett besök på den berömda restaurangen La Pepica. Här intar vi långlunch med husets specialite, Paella Valenciana. La Pepica var en favorit för såväl Ernest Hemingway som konstnären Joaquin Sorolla och är också vår cicerons favoritrestaurang för paella, krogen finns därför med hans bok om Spaniens sju kök.


    Valenciansk paella.

    Efter lunchen tar bussen med oss tillbaka till hotellet. Eftersom vi ätit en sen långlunch med vin blir det en kväll utan gemensam middag. Precis intill hotellet finns flera restauranger och barer som serverar såväl gourmetmat och enklare husmanskost samt vin och tapas.

  • Dag 4. Söndag 9 november.: Valencia, besök på vingården Bodega Chozas Carrascal, Cuenca.

    Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell för att fortsätta vår kulturhistoriska färd. Vi lämnar Costa Blanca bakom oss åker in i den inre delen av Valenciaregionen och är snart framme vid Bodega Chozas Carrascal där vi smakar gårdens viner. Under senare år har Spaniens vinproduktion genomgått en enorm utveckling vilket resulterat i ett stort utbud av spännande kvalitetsviner. De välkända och hyllade vindistrikten Rioja, Priorat och Ribera del Duero behåller förstås sin placering bland världens bästa vinområden men de utmanas nu också av ett sextiotal spanska ursprungsskyddade vinregioner där skickliga vinmakare erbjuder moderna viner gjorda av spännande kombinationer av vindruvor som saknas i de andra distrikten. I Valenciaregionen finns fyra vindistrikt.


    Bodega Chozas Carrascal.

    Efter besöket åker vi vidare in i landet och kommer snart in i det historiska landskapet Castilla La Mancha som ligger i södra delen av det gamla kungariket Kastilien. La Mancha är känt för sina stora fårhjordar som används för att göra den berömda fårosten Queso Manchego. I den lilla staden Cuenca ansedd som en av Spaniens vackraste gör vi stopp. Här ska vi ska sova en natt på Cuencas magnifika parador som är inrymd i ett medeltida kloster som står på en klippbrant ovanför staden.
    De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en unik hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1920-talet och som ofta är inhysta i gamla anrika kulturbyggnader, slott och klosterbyggnader. Typiskt för paradorerna är också att de alltid har en bra restaurang med inriktning på det regionala köket.

    Eftermiddagen är fri för egna upptäckter och promenader i det lilla staden. Vi samlas på kvällen för gemensam middag i munkarnas gamla matsal där vi njuter av en god måltid och lokala viner.

  • Dag 5. Måndag 10 november.: Cuenca, Consuegra, Toledo.

    Efter frukost checkar vi ut och åker vidare norrut och efter ett kort stopp för kaffe är vi snart framme vid Consuegra, en av tusentals små samhällen som ligger utkastade på den kastilianska högslätten vars namn man vanligtvis inte gitter att dra sig till minnes. Bebyggelsen i byn följer det vanliga mönstret för spanska landsortshålor. Mitt i samhället finns ett torg som kallas Plaza Mayor. På den ena sidan av torget står en kyrka och på andra sidan finns stadshuset där borgmästaren har sitt kontor. I varje hörn av torget finns en barservering.


    Consuegra.

    Det geografiska området La Mancha där byn Consuegra ligger har fått en plats i litteraturhistorien för att det är här handlingen i 1600-talsromanen om riddaren Don Quijote utspelar sig. Berättelsen skrevs av författaren Miguel de Cervantes som hade besökt platsen. Cervantes berättelse om den förvirrade riddaren Don Quijote räknas som den första moderna romanen. I en nyckelscen anfaller huvudpersonen några väderkvarnar som han tror är jättar. Väderkvarnarna som attackeras i boken står fortfarande kvar på den höga åsen som reser sig ovanför Consuegra.
    Vi åker förstås upp till väderkvarnarna som avtecknar sig mot himmeln likt jättelika människogestalter som ställt upp sig på rad för att se ut över slättlandskapet. Runt staden finns stora fält där man odlar saffran. När vi står där och ser ut över det ödsliga landskapet som sträcker sig mot horisonten känner vi tydligt att längre bort från Medelhavets turistorter och stränder går det inte att komma. Kontrasternas Spanien. 

     
    Till vänster, omslag till Don Quijote från 1605. Till höger, de berömda väderkvarnarna vid Consuegra.

    När vi sett oss mätta åker bussen ner till byn och släpper av oss nära torget där vi har tid att på egen hand äta något vid en av byns barer. Efter lunchpausen samlas vi igen vid bussen för att åka vidare mot Toledo. Vid infarten till staden stannar vi till vid en utsiktsplats för att kunna beundra den magnifika vyn över Toledo som ligger på en höjd intill floden Tajo. Vi kör sedan in genom stadsport och parkerar utanför Toledos Parador.  Här ska vi bo två nätter. På kvällen samlas vi i paradorens fina matsal för gemensam middag där vi får smaka på det kastilianska köket och regionens vin.


    Vy över Toledo. 

  • Dag 6. Tisdag 11 november.: Toledo.

    Efter frukost samlas vi i receptionen för en spännande dag som vi ägnar åt den historiska staden Toledo, under 500-talet var detta goternas huvudstad och senare blev Toledo huvudstad i hela det mäktiga kungariket Kastilien. I dag är Toledo centrum i den självstyrande regionen Castilla La Mancha. Den mer än tvåtusen år gamla riddarstaden anses vara en av de bäst bevarade äldre städerna i Spanien. Toledo är förstås upptagen på Unescos världsarvslista. Författaren Miguel de Cervantes beskrev på sin tid Toledo som ”Spaniens stolthet och den starkast lysande stjärnan bland spanska städer”. Under medeltiden var Toledo en multikulturell stad där kristna, judar och muslimer levde sida vid sida i harmoni. Vi gör en rundtur till fots tillsammans med vår ciceron och lokal stadsguide där vi lär känna alla minnen som finns kvar från de tre kulturerna som samsades under alla århundraden ända fram till 1492 då det katolska kungaparet Isabel och Fernando gav order om att alla judar och muslimer som inte omvändes till kristna skulle utvisas. Vi ser den magnifika stadsmuren och de mest praktfulla medeltidsbyggnaderna och besöker även den pampiga gotiska katedralen från 1200-talet. Vi missar inte heller försvarsverket Alcázar som spelade en viktig roll under det spanska inbördeskriget då Toledo blev skådeplats för en av de mest brutala striderna som gjordes i stadsmiljö. Det här är en resa där vi inte blundar för den komplicerade och konfliktfyllda samtidshistorien och de ärr som fortfarande finns kvar från inbördeskriget i dagens Spanien.

     
    Försvarsverket Alcázar.

    Vi besöker förstås Toledos fina konstmuseer och ser mästerverken av den hyllade konstnären El Grecos som levde och verkade i Toledo under slutet av 1500-talet och början av 1600-talet. Under eftermiddagen finns också tid för egna strövtåg och shoppingrundor i stadens centrum. Toledo är känt för sitt fina hantverk och smide.

     
    Ett av El Grecos mästerverk. 

    På kvällen samlas vi i paradorens matsal för en gemensam middag.

  • Dag 7. Onsdag 12 november.: Toledo, hemresa.

    Efter frukost och utcheckning kliver vi på bussen för att åka till flygplatsen i Madrid, en transfer som bara tar lite drygt en timme, för avfärd mot Sverige.
    Flygtider:
    Kl. 13:00-16:15 Madrid – Kastrup
    Kl. 17:05-18:20 Kastrup – Arlanda

  • Ciceron Thomas Gustafsson.


    Thomas Gustafsson är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit bosatt i Madrid där han har varit verksam som korrespondent och skribent. Thomas Gustafsson har skrivit en rad hyllade verk om Spanien, bland annat den nyutkomna historiska boken ”Spanien - En färd genom historien”. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien. Som ciceron har har lett flera mycket uppskattade kulturhistoriska resor till olika delar av Spanien samt till Kuba och Mexiko.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/11Kontrasternas Spanien – En färd genom historien med Spanienkännaren Thomas Gustafsson 6–12 novemberMer än 829 975:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter