Skip to main content

Kulturhelg i Umeå med urpremiär på Norrlandsoperan av Älskarinnorna 7–9 mars 2025

Genom de vackra vinterlandskapen färdas vi till Umeå för några innehållsrika dagar. På Norrlandsoperan ser vi urpremiären av indiedrottningen Jenny Wilsons första opera, baserad på nobelpristagaren Elfriede Jelineks genombrottsroman Älskarinnorna, i regi av Franciska Éry. Museiintendent Brita Täljedal är vår ciceron och tar oss med på kulturvandringar i Umeå och guidar i Alexandra Daisy Ginsbergs, Elias Crespin och Aseel AlYaqoubs utställningar på omskrivna Bildmuseet. Vi träffar författaren Mikael Berglund som läser ur sin nya och uppmärksammade bok Slask. På Västerbottens museum får vi en specialvisning av mästerfotografen Sune Jonssons bilder. I Umeå besöker vi även återuppbyggda Backens medeltidskyrka och Umedalens skulpturpark med verk av bl a Louise Bourgeois, Sean Henry och Antony Gormley. Under en förmiddag färdas vi längs Umeälven och besöker vackra Vännäs kyrka med rik konstutsmyckning.

Foto: Hildur och Johan Nilsson, Rödingsvik 1968 av Sune Jonsson.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Fredag 7 mars.: Ankomst till Umeå.

    Kl. 13:21 Avgång är från Stockholms central och påstigning sker på egen hand. Vi reser med SJ 1:a klass. Färdledare Ellionore Schachnow är med på tåget.
    Kl. 19:40 Ankomst till Umeå central. Promenad (ca 200 meter) till Hotel Aveny där vi checkar in.
    Kl. 20:00 Tvårätters middag med ett glas vin och kaffe på hotellet. 

  • Dag 2. Lördag 8 mars.: Backens medeltidskyrka, Umedalens skulpturpark, författarträff med Mikael Berglund, Bildmuseet, Väven, Älskarinnorna på Norrlandsoperan.

    Kl. 07:30–08:50 Frukost.
    Kl. 08:50 Samling i lobbyn där vår ciceron, museiintendent Brita Täljedal möter.
    Kl. 09:00 Avfärd med buss.
    Vid Backens medeltidskyrka berättar Brita om den förödande branden 1986 som förstörde kyrkans interiör och om det omfattande återuppbyggnadsarbetet till återinvigningen 1990.

     
    Backens kyrka exteriör och interiör med Per Anderssons triumfkrucifix och väggmålning i form av bladrankor och Astrid Theselius glasfönster.

    I Umedalens Skulpturpark får vi uppleva verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. Från 1994 till 2012 arrangerades regelbundna grupputställningar på platsen under namnet Umedalen Skulptur. Initiativtagare till utställningarna var Galleri Andersson/Sandström och fastighetsbolaget Balticgruppen som 1987 köpte det nedlagda mentalsjukhuset Umedalen med ett flertal byggnader och omgivande mark av Västerbottens läns landsting. Balticgruppen har under åren förvärvat 45 skulpturer som idag utgör skulpturparken.

     
    Still Running, Antony Gormley (vänster) och Tony Cragg, Early Forms (höger).

    På Bokkafé Pilgatan bjuds vi på sopplunch, kaffe och kaka och träffar författaren Mikael Berglund (född 1977) som läser ur sin nya och uppmärksammade bok Slask. Recensioner: Läs Jenny Achenbrenners recension i SvD här. Läs Ingrid Elams recension i DN här.


    Författaren Mikael Berglund.

    Från bokkaféet vandrar vi till nya Bildmuseet, Umeå universitets konstmuseum, beläget i en ny anslående byggnad vid Umeälvens strand. Brita guidar oss i byggnaden och i de tre pågående utställningarna Alexandra Daisy Ginsbergs Machine Auguries (Maskinförutsägelser), Elias Crespins Chronomorphosis och Aseel AlYaqoubs The view from above. I Alexandra Daisy Ginsbergs Machine Auguries möter vi AI-skapad fågelsång under en konstgjord gryningshimmel. Daisy Ginsbergs varnar i verket om förälskelse i teknologi på bekostnad av naturen. Med tusentals inspelningar i fält av stannande och flyttande fåglar har hon tränat två neurala nätverk att sjunga som verkliga fåglar. När sången tystnar i slutet av verket är vi inte längre säkra på vad som var verkligt. Alexandra Daisy Ginsberg (f. 1982) är baserad i London och arbetar i många medier. Hennes verk har visats över hela världen, bland annat på MoMA i New York, Museum of Contemporary Art i Tokyo, Centre Pompidou i Paris och Royal Academy i London. Det här är konstnärens första separatutställning i Sverige.
    Elias Crespins Chronomorphosis visar mobila skulpturer som rör sig långsamt och graciöst i komplexa, precisa formationer, skenbart fritt svävande i luften. Cirklar, kvadrater, linjer, trianglar i metall eller akryl, upphängda i knappt märkbara nylontrådar, bildar geometriska koreografier som bygger på matematiska algoritmer. Elias Crespins hypnotiskt suggestiva verk inbjuder till reflektion över form, rum, rörelse och tid.  Elias Crespin (f. 1965, Venezuela) bor och arbetar i Paris. Med en bakgrund inom programmering började han arbeta som konstnär i början av 2000-talet. Idag har hans verk visats runt om i världen och han är en av de få nu levande konstnärer som finns representerade på Louvren.
    Aseel AlYaqoubs The view from above. Här utforskar AlYaqoub nationen som uppfunnen och föreställd, formad av kulturarvsplatser, frimärksbilder, militära ceremonier, kartor och arkitektur. Utställningen är den första presentationen av en serie verk från tio års arbete med symboler och berättelser kopplade till kuwaitisk nationstillhörighet och arabisk identitet, från postkolonial tid till nutid. Aseel AlYaqoub (f. 1986, Kuwait) är en konstnär och skribent baserad i Kuwait City. Hon har ställt ut i ett flertal länder och det senast året medverkat på Diriyah Contemporary Art Biennale och Desert X AlUla.


    Bildmuseet i Umeå.

    Vid Umeälvens strand ser vi den spanske konstnären Jaume Plensas stora kvinnoansikte Julia. Skulpturen invigdes 2020 och är ett av de konstverk som fastighetsbolaget Balticgruppen under de senaste 20 åren donerat till Umeå stad. Vi promenerar mot Rådhustorget där vi ser Rådhuset som uppfördes efter stadsbranden 1888. Byggnaden ritades av Umeås förste stadsarkitekt, Fredrik Olaus Lindström, som i den nya stadsplanen gav rådhuset en framträdande placering på älvbrinken, med huvudfasaden mot älven. När järnvägsstationen inviges 1896 fick rådhusets baksida mot torget en ny ståndsmässig fasad för att mottaga Oscar II. På Rådhustorget ser vi även Camilla Akrakas uppmärksammade skulptur Listen i form av en rosalila puma och Sean Henrys superrealistiska skulptur Standing Man. 

     
    Umeå Rådhus (vänster) och Camilla Akrakas skulptur Listen (höger).

    Vi besöker stadens stora kulturhus Väven. Väven invigdes 2014 då Umeå var europeisk kulturhuvudstad. I den 24 000 m2 stora byggnaden inryms bl a stadsbibliotek, kvinnohistoriskt museum och biograf. Byggnaden är ritad av norska Snøhetta och svenska White arkitekter. Här ser vi även Måns Wranges Konstverket till Stieg Larssons minne – Bibliotheca Non Grata.

    Resten av eftermiddagen på egen hand.                                                                                                
    Kl. 18:00 Samling i hotellobbyn för promenad (200 meter) till Norrlandsoperan. På operan får vi en introduktion till kvällens urpremiär på föreställning Älskarinnorna baserad på nobelpristagaren Elfriede Jelineks genombrottsroman. Operan som är Indiedrottningen Jenny Wilsons första är regisserad av Franciska Éry. I operan ställs ställs en smärtsam fråga på sin spets: Hur kan kvinnor bli lyckliga i en värld där deras framgång är beroende av männen och pengarna de tjänar? Teamet bakom operan tar fasta på Jelineks iskalla blick på patriarkatet och kapitalismen, men också dess storartade humor. Librettot presenteras av Norrlandsoperan "Brigitte vill vara lycklig, Paula vill vara lycklig. Paula vill vara sömmerska, Brigitte är det redan. Hon vill ha Heinz. Paula vill ha Erich. Båda önskar barn och ekonomisk stabilitet. Och de använder sin list, sin charm och sina kroppar för att vinna männens gunst. Men alla kroppar åldras."

     
    Älskarinnorna på Norrlandsoperan.

    Kl. 19:00 Ridån går upp! I mellanakten intar vi en lättare operasupé (räksmörgås med ett glas vin).
    Föreställningen slutar ca kl. 21.45.

  • Dag 3. Söndag 9 mars.: Vännäs kyrka, Västerbottens museum med Sune Jonssonutställning, Tráhppie, hemresa.

    Kl. 07:30–08:50 Frukost och utcheckning.
    Kl. 08:50 Samling i lobbyn där Brita Täljedal möter.
    Kl. 09:00 Avfärd med buss.
    Vackert belägen på en höjd vid Umeälven ligger Vännäs kyrka som invigdes 1825. I den 200-årsjubilerande kyrkan får vi en presentation av kyrkans interör med bl a en unik ljuskrona från 1827 tillverkad på Strömsbäcks glasbruk, Norrlands äldsta glasbruk. Altartavlan sattes upp år 1833 och är ett verk av historiemålaren Carl Johan Sjöstrand. Motivet är de vise männens hyllning till Maria och Jesusbarnet. Tidsmässigt betecknas tavlan från nyantiken till den romantiska tidsepoken i konsthistorien. Carl Johan Sjöstrand blev anfader till en konstnärsdynasti i tre generationer, där sonen Carl Eneas Sjöstrand, verksam som skulptör i Finland blev den mest bemärkte. Bland Sjöstrands barnbarn märks målarinnan Helmi Sjöstrand, målaren Acke Sjöstrand och pianisten Gerda Sjöstrand.


    Vännäs kyrka. Foto: Vännäs församling. 

    Därefter blir det förmiddagskaffe på Slöjdarnas hus i Vännäs innan vi åker vidare till Västerbottens museum där vi möter Alexandra Ellis, curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi. Alexandra ger oss en specialguidning om mästerfotografen Sune Jonsson (1930 – 2009). Jonsson kom från mitten av 1950-talet att dokumentera den stora avfolkningen av Norrlands inland. Hans bilder sätts ofta i sammanhang med Västerbottens stora berättare från efterkrigstiden, som Sara Lidman och Torgny Lindgren. 1993 tilldelades Jonsson som andra svensk efter Lennart Nilsson, Hasselbladspriset, det kanske främsta fotopriset i världen.

     
    Foton: Sune Jonsson. Hildur och Johan Nilsson, Rödingsvik 1968 (vänster) och Rödingsvik 1968 (höger).

    Granne med Västerbottens museum ligger det samiska kulturcentret Tráhppie. Här får vi ta del av aktuell samisk slöjd och hantverk. Vi intar här även lunch med samiska förtecken. OBS! Vårt besök i Umeå sammanfaller med den samiska kulturveckan med flera aktiviteter som ännu inte är schemalagda vilket gör att vårt besök ännu inte är bekräftat.


    Vi besöker det samiska kulturcentret Tráhppie där vi får ta del av aktuell samisk slöjd och hantverk.

    Med bussen tar vi oss sedan ner till Umeå centralstation för det väntande Stockholmståget med avgång kl. 14:20. Vi reser med SJ första klass med ankomst till Stockholm Central kl. 20:37.

  • Ciceron Brita Täljedal.


    Brita Täljedal är konstvetare, museiintendent, föreläsare och tidigare konsthandläggare vid Umeå universitet. Hon har varit curator för stort antal utställningar på Bildmuseet som t ex Dada är Dada, Leonor Fini/Pourquoi pas?, Britta Marakatt-Labba, Samtida konst från Vietnam, Sovjetisk mytologi i lettisk konst och Carl Johan De Geers textila verk.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/3Kulturhelg i Umeå med urpremiär på Norrlandsoperan av Älskarinnorna 7–9 mars 2025Mer än 813 550:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro