Skip to main content

Nyår i Helsingfors 29 december-2 januari 2025

Välkomna det nya året i Helsingfors! I domkyrkan får vi njuta av en konsert med kända sopranen Silja Aalto och Helsingfors filharmoniska kör som framför stycken av bl a Händel, Strauss, Verdi och Sibelius. Kvällen fortsätter med en nyårssupé på takrestaurangen på vårt hotell, klassiska Sokos Vaakuna. Med vår ciceron, helsingforsprofilen Bernt Morelius gör vi kulturvandringar med besök på nya stadsbiblioteket Ode och Tempelplatsens kyrka. Vi besöker vackra Hertonäs gård som tillhört bl a Augustin Ehrensvärd och Carl Olof Cronstedt. På Ateneums konstmuseum får vi en specialvisning bland museets klassiska verk av bl a Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg och Albert Edelfelt. Resan avslutas med besök på Sveaborg där vi får en specialguidning på Ehrensvärdsmuseet.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag1. Söndag 29 december.: Avgång med Silja Line, föredrag om finsk konst.

    Kl. 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen i Stockholm. Reseledare från Mejt Resor möter med skylt ovanför rulltrapporna vid biljettluckorna och delar ut biljetter.
    Kl. 16:30-18:00 Kaffebuffé med efterföljande föredrag om finsk konst och kultur i konferensavdelningen på däck 6 i fören.
    Kl. 19:30 Vi samlas för ett välkomstglas i konferenslobbyn.
    Kl. 20:00 Gemensam trerätters middag inkl. två glas vin, kaffe & avec i Restaurang Tavolata, däck 6 i fören.

  • Dag 2. Måndag 30 december.: Hertonäs gård, Marimekko, Ode, Tempelplatsens kyrka.

    Kl. 07:30-10:00 (lokal tid) Frukost i Restaurang Tavolata.
    Kl. 10:30 Ankomst till Helsingfors.
    Kl. 10:50 Avresa med buss.
    Resans ciceron Helsingforsprofilen Bernt Morelius möter upp och tar oss med till Hertonäs gård. Hertonäs by bestod under 1500-talet av fyra frälsesäterier som under 1700-talet slogs ihop och förenades med Båtsvik och bildade en gård som omfattade ca 800 hektar. I mitten av 1700-talet köpte Greve Augustin Ehrensvärd gården av familjen Wetter. Ehnrensvärd var Sveaborgs huvudarkitekt och skapare och anlade ett tegelbruk på Tammelund för befästningsarbetena. Gården såldes till Bengt Gabriel von Spången, officer på Sveaborg, som tio år senare grundade en fajansfabrik på Hertonäs. Under tidigt 1800-tal lät dåvarande ägaren Carl Olof Cronstedt bygga om porslinsbruket till en huvudbyggnad i nyklassicistisk stil efter arkitekten Pehr Granstedts ritningar. Cronstedts ättlingar sålde gården 1859 till landskamreren i Uleåborgs län, Carl Gustaf Bergbom som endast hann bo där några år innan sin bortgång 1861. Hans ättlingar avyttrade en stor del av gårdens marker 1916 och efter den sista ägaren John Bergboms död 1917 donerades även gårdscentrum med huvudbyggnad och park till föreningen Svenska Odlingens Vänner i Helsinge kommun. Hertonäs gård har varit museum sedan 1925.

     
    Hertonäs gård huvudbyggnad och interiör.

    I Hertonäs ligger Marimekkos huvudkontor och fabrik. Här äter vi lunch och får möjlighet att besöka den välsorterade butiken. Marimekko har sedan starten 1951 hyllats internationellt för sina lekfulla mönster, funktionella klädsnitt och originella inredning. Historien börjar redan 1949 då Viljo Ratia köper textilföretaget Printex som hans fru Armi Ratia sedermera utvecklar till det världsberömda designhus vi känner idag. 

    Med buss åker vi in till centrala Helsingfors där vi besöker det omtalade centrumbiblioteket Ode ritat av arkitektkontoret ALA och invigd 2018. Biblioteket är en levande mötesplats som erbjuder besökarna ett stort utbud av tjänster som fördelas på tre våningar med ett aktivt gatuplan, en lugn översta våning samt en mera stängd mellersta våning för speciella aktiviteter. Byggnadens böjda, broliknande form bjuder in besökarna för att använda lokalerna och tjänsterna både under och ovanför, innanför och utanför bågen. Biblioteket är en ny väsentlig del av den urbana miljön i Helsingfors och gruppen av märkesbyggnader vid Tölöviken. Med undantag för den översta våningen är fasaden på Ode helt av trä, vilket mjukar upp det allmänna arkitektoniska intrycket kring Tölöviken. Virket som använts i beklädnaden är gran.


    Stadsbiblioteket Ode. 

    Därefter besök till Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939 och en ny tävling utlystes 1961 och vinnarna blev bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968 och invigdes i september 1969. Kyrkan är insprängd i berget med solljus som strålar in genom takfönstren. Tack vare sin utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta ändvänds kyrkan ofta som konsertlokal. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen. Idén bakom att kyrkan byggdes inne i berget var att spara platsens naturliga form. Den speciella lösningen lockar många arkitekturintresserade och arkitekter till platsen. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad och melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.


    Tempelplatsens Kyrka. Foto: Visit Helsinki.

    På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell, klassiska fyrstjärniga hotell Sokos Vaakuna, invigt till olympiaden 1952, som ligger vid Järnvägstorget i Helsingfors absoluta centrum.
    Tid och middag på egen hand.

  • Dag 3. Nyårsafton tisdag 31 december.: Stadsvandring, Ateneum, nyårsmiddag, konsert i domkyrkan, nyårssupé.

    Kl. 07:00-09:30 Frukost.
    Kl. 10:00 Samling i lobbyn för vandring i centrala Helsingfors tillsammans med Bernt Morelius, som berättar stadens historia och presenterar intressanta monument och byggnader av Eliel Saarinen, Alvar Aalto och Carl Ludvig Engel. På vår vandring gör vi ett stopp i Tystnadens kapell. Kapellet är planerat av arkitekterna Mikko Summanen, Niko Sirola och Kimmo Lintula vid K2S-arkitektbyrån i Helsingfors. Kyrkorummet är 11,5 meter högt och är byggt av tre olika träslag. Dess yttre väggar är gjorda av gran. Innerväggarna är skapade i formad klibbal och kapellets möbler och innerdörr är gjorda i ask. Korset vid altaret är formgivet av silversmed Antti Nieminen. Kyrkotextilierna i silke är designade av textilkonstnär Tiina Uimonen.

    På eftermiddagen besöker vi Finlands Nationalgalleri Ateneum där vi får en guidad visning av samlingsutställningen En tidsfråga med klassiska verk av bl a Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg och Albert Edelfelt. Utställningen granskar Finlands äldsta och mest omfattande konstsamling och dess historia med nya ögon. Den bidrar till den aktuella samhällsdebatten genom sina teman Naturens tid, Folkets bilder, Det moderna livet och Konstens makt. På utställningen ses både bekanta klassiker och verk som mer sällan visats på Ateneum. 


    Helene Schjerfbeck, Maria, 1909. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

    Tid på egen hand.
    Kl. 18.15 Återsamling i lobbyn för gemensam promenad till domkyrkan för en konsert med Helsingfors filharmoniska kör.
    Kl. 19:00-20:15 Nyårskonsert.
    I domkyrkan får vi njuta av en konsert med kända sopranen Silja Aalto och Helsingfors filharmoniska kör som framför stycken av bl a Händel, Strauss, Verdi och Sibelius.
    Medverkande: Helsingfors filharmoniska kör, konstnärlig ledare Tommi Niskala, prisbelönta sopranen Silja Aalto, orgel Ilpo Laspas och piano Jukka Nykänen, Konferencier är författaren och terapeuten Maaret Kallio.


    Sopranen Silja Aalto. Foto: Patrik Stenström.

    Kl. 21.30 Fyra rätters nyårssupé på hotellets takrestaurang. Vi skålar in det nya året med ett glas mousserande på hotellets takterrass.

  • Dag 4. Nyårsdagen onsdag 1 januari.: Sveaborg, avfärd med Silja Line.

    Kl. 07:30–10:30 Frukost och utcheckning. Vi lämnar våra väskor i hotellets bagagerum.
    Kl. 10:50 Samling i lobbyn för gemensam promenad till Salutorget.
    Härifrån tar vi färjan ut till världsarvet Sveaborg.


    Sveaborg.

    Fästningsbygget initierades som ett värn av den östra rikshalva efter Hattarnas förödande ryska krig 1741-43. Ansvarig för uppförandet av Sveaborg anförtroddes en av upplysningstidens största svenska snillen, Augustin Ehrensvärd. Den mångbegåvade Ehrensvärd var inte bara officer och fortifikationsbyggmästare utan även framstående konstnär. Det väldiga fästningsbygget hade periodvis under 1740-talet över fyratusen personer sysselsatta. De indelta soldaterna som stod för mycket av byggandet fick här även en hantverksutbildning som de senare tog med sig hem till olika delar av Finland.

    Sveaborg, som var svenska statens största försvars- och byggprojekt under 1700-talet blev även en ekonomisk och kulturell motor i södra Finland. Längs kusten uppfördes mängder med herrgårdar som försåg fästningsbygget med olika material. Runt Ehrensvärd engagerades flera andra av tidens främsta vetenskapsmän och konstnärer, Elias Martin undervisade i teckning, Carl Petter Thunberg konstruerade den stora väderkvarnen och torrdockan och Fredrick af Chapman utvecklade nya örlogsskepp för skärgårdsflottan. Från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet hade Sveaborg även fler invånare än närbelägna Helsingfors.

    På Sveaborg börjar vi med besök på Sveaborgsmuseet där vi får lära mer om fästningens historia, Vi tar oss sedan vidare till komendanthuset, Augustin Ehrensvärds bostad vid Borggården på Vargön. Här guidar Bernt Morelius i Ehrensvärdmuseet som han även varit med att inreda. Mitt på Borggården ser vi Augustin Ehrenswärds gravmonument formgivet av Johan Tobias Sergel efter en skiss av Gustav III. Gravmonumentet är tillsammans med Sergels Gustav III-staty på Skeppsbron bland de främsta konstverken från den gustavianska tiden.


    Augustin Ehrenswärds gravmonument på Sveaborg som är formgivet av Johan Tobias Sergel.

    Samfundet Ehrensvärd vilka förvaltar Sveaborgs kulturvärden guidar oss sedan på fästningen och vi ser bl, a. varvsdockan och det nyrenoverade pumphuset vilket inte annars visas. Vi avslutar sedan med lunchsmörgås med kaffe och kaka på Café Samovar. Kaféet ligger på Sveaborgs leksaksmuseum, Ägaren Petra Tandefelt tar emot och berättar om museet.


    Sveaborgs leksaksmuseum.

    Återfärd till Salutorget där buss väntar. Bussen tar oss till hotellet där vi hämtar upp vårt bagage sedan bussfärd vidare till Olympiaterminalen för incheckning.
    Avresa från Helsingfors kl. 17:00.
    Kl. 20:00 Gemensam trerätters middag med vinpaket på restaurang La Tavolàta, däck 6 i fören.

  • Dag 5. Torsdag 2 januari.: Ankomst Värtaterminalen, Stockholm.

    Kl. 07:00 – 09:30 Specialfrukost restaurang Tavolàta, däck 6 i fören.
    Kl. 10:00 Ankomst till Värtaterminalen, Stockholm.

  • Ciceroner.


    Bernt Morelius är antikhandlare och författare. Han driver den välrenommerade antikaffären Old Times i Helsingfors och är en av experterna i den finlandssvenska versionen av Antikrundan.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/12Nyår i Helsingfors 29 december-2 januari 2025Mer än 817 475:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro