Kl. 08:45 Samling vid avgånggaten på Cityterminalen (avgångsgate anges på terminalens informationstavlor) Louise Gerdemo Holmgren från vår styrelse möter och prickar av deltagarna. Avresa kl. 09:00.
Under vår bussfärd stannar vi till och dricker förmiddagskaffe på Söderköpings brunn. Sedan lunch med dagens rätt på Badholmen i Oskarshamn.
I Kalmar får vi ett guidat besök på Kalmar läns museum, där vi ser utställningen med bärgade fynd från regalskeppet Kronan som sänktes av danska flotten under slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676.
Målning av Claus Møinichen från 1686, på Frederiksborgs slott, som visar hur Kronan exploderar samtidigt som hon kantrar. Till höger ses Svärdet i strid med den danska styrkans amiraler.
Efter bussfärd över den sex kilometer långa Ölandsbron ankommer vi till Bo Pensionat i Vickleby. Efter incheckning väntar drink och pensionatsbuffé på detta klassiska Ölandspensionat som från 1920 – 1940-talet även var centrum för en konstnärskoloni med konstnären och formgivaren Arthur Percy som centralperson.
Kl. 19:30 Pensionatsbuffet.
Vi bor på trevliga Bo Pensionat som ligger intill den pittoreska bygatan i Vickleby.
Kl. 07:30 – 08:20 Frukost.
Kl. 08:25 Vi samlas på bygatan utanför pensionatet för promenad (100 m) till Capellagården där vi får en guidad visning samt förmiddagskaffe. Capellagårdens hantverksskola grundades 1960 av möbelformgivaren Carl Malmsten. Till skolans olika hantverksutbildningar söker sig elever från hela världen.
Capellagården.
Kl. 10:00 Samling vid bussen (som står utanför ingången till Capellagårdens trädgård vid Bo Pensionat) där vi träffar vår ciceron, arkeologen och museipedagogen Jim Rudolfsson. Med bussen reser vi söderut och gör vårt första stopp vid Resmo kyrka, vilken är Ölands äldsta, uppförd på slutet av 1000-talet, men samtidigt representativ för Ölands rika kyrkohistoria.
Resmo kyrka. Foto: Svenska Kyrkan.
I Mysinge ser vi en av ön fyra megalitgravar (stenkammargravar), vilka är de enda på Sveriges östkust. Mysinge är en av Ölands äldsta kända begravningsplatser med gravar som går mer än 5300 år tillbaka.
Nästa stopp blir Gettlinge. Här på landborgskrönet möter vi Ölands största gravfält. Det 2 km långa gravfältet har drygt 130 gravar, bland annat högar, runda och rektangulära stensättningar, domarringar, flera skeppssättningar samt några mycket höga, resta kalkstensflisor. Ett antal gravar finns också på Alvaret öster om vägen.
I Ottenby, vid Ölands södra udde promenerar vi till fyrstationen med den 42 meter höga fyren Långe Jan som tändes första gången 1785. Vi intar lunch på restaurang Fågel Blå vid foten av fyren. Efteråt besöker vi Naturrum, där vi kan lära oss mer om det rika fågellivet som området är känt för.
Gettlinge gravfält och Långe Jans fyr.
Ute på Alvarets hedlandskap besöker vi Eketorps fornborg. Den uppfördes under järnåldern på 300-talet e.Kr, en period då ölänningarna hade nära band till Romarriket. En teori är att ringborgar vid den här tiden var en religiös-, fest- eller tingsplats. Samtidigt skyddade befästningen lokalbefolkningen när fiender invaderade. Det första försvarsverket mätte cirka 57 diameter i omkrets. Borgmuren är kallmurad, dvs. byggd utan bruk mellan stenarna.
Nästa stopp är omskrivna Sandby borg, knappt 50 meter från stranden. Sandby borgs placering i direkt anslutning till havet gör den olik alla övriga fornborgar på Öland. Men framför allt är det de utgrävningar som Kalmar läns museum genomförde här åren 2011–2018 som placerat fornborgen på världskartan. Utgrävningarna avslöjade en dittills okänd massaker där borgens invånare slagits ihjäl och lämnats där de föll. Materialet är unikt eftersom borgen innehåller två frusna ögonblick: dels själva brottsplatsen där kropparna lämnats som de föll, och dels den vardag som lämnades kvar.
Eketorps fornborg och Sandby borg.
Vid Norra bäck gör vi dagens sista besök hemma hos Hanna Marcolin och Johan Gyberg som tagit över Jöns-Lasses gård från mitten av 1800-talet. Gården är förklarad byggnadsminne både exteriört och interiört. Hanna och Johan bjuder på vin och tilltugg och berättar om deras arbete med att restaurera gården och inreda den med tidstypiska möbler från Johans antikhandel.
Hanna Marcolin och Johan Gyberg tar emot oss på Jöns-Lasses gård som de varsamt restaurerat.
Kl. 19:30 Gemensam pensionatsbuffet.
Kl. 07:30 – 08:45 Frukost.
Kl. 09:00 Avfärd.
Som dagens första programpunkt tar Jim med oss på orkidéguidning vid Ismantorp fornborg, vackert belägen i Mittlandsskogen, som brukar omnämnas som Nordens största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan. Här letar vi bland annat efter flugblomster, krutbrännare, nästrot och vit svärdslilja.
Krutbrännare är bland de orkidéer vi hoppas kunna få se under dagen.
I Lerkaka by stannar vi sedan vid kvarnraden, en av öns mest fotograferade vyer. Jim berättar om Ölands karaktäristiska små stubbkvarnar.
På Ölands museum / Himmelsberga med samlad äldre allmogebebyggelse väntar sedan förmiddagskaffe under kastanjen. Här får vi en guidning i den gamla husen och en introduktion till den pågående utställningen i konsthallen.
Vi tar oss sedan till Kackelstugan där förläggaren och kulturentreprenören Gunnar Aldestam med familj byggt upp sin blomstrande kulturgård, med servering, övernattning, konserter och bokförlag. Vi bjuds på en lättare lunch därefter berättar Gunnar om verksamheten och presenterar deras nya bok om Ölands historia.
Himmelsberga till vänster och Gunnar Aldestam som tar emot på Kackelstugan till höger.
Jim tar sedan med oss till Borgholms slottsruin där han under mer en trettio år var guideansvarig. I slutet av 1100-talet byggdes här ett mäktigt torn, en kastal, som snart omgärdades av en ringmur. Borgen färdigställdes under 1200-talets senare del. Betydelsen av Borgholm slott och Öland bör ses militärt, längs den för stormar skyddade sjövägen genom Kalmar sund där fastlandssidan bevakades av Kalmar slott och på Ölandssidan av Borgholms slott. Från 1651, då Öland förlänats åt greve Karl Gustav (sedermera Karl X Gustav) av drottning Kristina, påbörjades omvandlingen av borgen till påkostad barockslott under ledning av Nicodemus Tessin den äldre. När Karl Gustav tillträdde som kung svalnade hans intresse för det storartade slottsbygget. Slottet kom aldrig att färdigställas under 1800-talet användes de färdiga delarna av byggnaden som färgeri, men detta upphörde efter en förödande brand 1806.
Eftermiddagskaffe på Kaffetorpet vid Solliden.
Borgholms slottsruin.
Åter på Bo Pensionat vid ca kl. 17:30.
Kl. 19:30 Gemensam middag.
Kl. 07:30 – 09:00 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bussen.
På vår hemfärd gör vi ett första stopp på Kalmar slott där guidad visning väntar. Detta storslagna slott är beläget på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg. Det har spelat en viktig roll i Sveriges historia alltsedan dess uppförande vid 1100-talets slut. Kalmar slott ansågs tillsammans med andra riksfästningar som Tre Kronor, Viborgs slott, Åbo slott, Tavastehus slott, Olofsborgs slott och Älvsborgs fästning vara Sveriges viktigaste fästningar, vilka höll upp riket. 1397 stod slottet i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen - en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta. Åren 1557–1560 var Kalmar slott residens för Erik XIV under hans tid som hertig av Kalmar och Kronobergs län. Han fortsatte byggnadsverksamheten vid slottet även sedan han lämnat den som bostad. Under Eriks tid lades större delen av arbetet i slottet på inredningar. Efter vårt besök på Kamlar Slott dricker vi förmiddagskaffe på Krusenstiernska gården.
Kalmar slott.
I utkanten av Vimmerby besöker vi Näs gård där Astrid Lindgren växte upp i början av 1900-talet. Barndomens minnen kom att bilda en fond till mycket av Lindgrens författarskap och något hon ständigt återkom till. Böckerna om Madicken baseras mycket på barndomens minnen från Vimmerby. I Emil i Lönneberga möter vi förra sekelskiftets Småland med dess starka personligheter där många lever i en äldre tankevärld av naturmystik och skrock. I dessa trakter utspelar sig också Barnen i Bullerbyn och flera andra av Lindgrens berättelser. Vi får en visning av barndomshemmet och en introduktion till basutställningen i det intilliggande museet. Här intar vi även lunch.
Astrid Lindgren på trappan till föräldrahemmet Näs i Vimmerby. Till höger huvudbyggnaden på Näs. Foto: Visit Småland.
Åter på Cityterminalen i Stockholm ca kl. 18:45.
Vår ciceron, arkeologen Jim Rudolfsson har i mer än 30 år arbetat med Borgsholms slottsruin och utsågs 1997 till årets ölänning.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
9/6 | Stockholm | Till orkidéernas och fornminnenas Öland – Specialresa för Stockholmsjournalisternas seniorer 9–12 juni 2025 | Mer än 8 | 12 475:- | Boka |