Skip to main content

Trollflöjten, konst och historia på Åland 8–11 augusti 2025

Följ med till vackra Åland där vi får uppleva det bästa av kultur och historia som ögruppen har att erbjuda. Vi reser med ångbåt från Mariehamn till Kastelholm för resans höjdpunkt – Mozarts Trollflöjten, som spelas i den vackra slottsruinen. Här får vi dessutom träffa tenoren Dan Karlström, en av Ålands internationellt uppmärksammade yngre operasångare. Vi bor på välrenommerade Hotell Arkipelag i Mariehamn och gör utflykter till Önningeby konstmuseum, Eckerö kyrka och Skeppargården Pellas. Vi hör historiens vingslag på Kastelholms slott, Bomarsunds fästningsruin och Eckerö Post- och tullhus, uppfört som den västra utposten i det tsarryska imperiet. I konstsamlarhemmet Andersudde ser vi mecenaten Anders Wiklöfs omtalade samling. Det bästa av åländsk matkultur upplever vi på klassiska Nautical, Smakbyn och på M/S Sunnan II. Antik- och teaterkännaren Bernt Morelius samt opera- och konstkännaren Richard Klingspor blir vår ciceron respektive reseledare.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Fredag 8 augusti.: Ankomst till Åland, Eckerö kyrka och Post- och tullhus, middag på Nautical.

    Kl. 07:35 Avresa med buss från Cityterminalen i Stockholm. Reseledare Ola Olsson möter med skylt.
    Kl. 10:00 Avgång Eckerölinjen från Grisslehamn med brunch på färjan.
    Ankomst Åland kl. 13:00. Resans ciceron Bernt Morelius möter upp vid bussen.

      
    Ålands skärgård. Visit Åland.

    Vårt första besöksmål blir Eckerö Post- och tullhus som bara ligger några minuter bort från färjeterminalen. Byggnaden har en spännande historia som den västligaste myndighetsbyggnaden i det tsarryska imperiet. Vid tiden för uppförandet sträckte sig det ryska imperiet från Alaska i öster. Byggnaden färfdigställdes 1828 efter ritningar av den berömda arkitekten Carl Ludvig Engel. Engel är främst känd som Helsingfors stora arkitekt. Mellan Eckerö och Grisslehamn gick sedan 1600-talet den viktiga postrotevägen mellan Stockholm och Viborg som ombesörjdes att lokala bönder. Beroende på väder seglades, roddes eller drogs postjakterna och egna båtar över isen på denna mycket besvärliga del av postvägen. Vi får en guidning i Post- och tullhuset där vi också får möjlighet att se deras sommarutställning. Besöket avslutas med eftermiddagskaffe på café Stallet.
    En bit från kusten ligger Eckerö kyrka. Kyrkan uppfördes under slutet av 1200-talet i den för Åland karaktäristiska röda graniten och är en av landskapets 12 medeltida kyrkor. Här får vi en liten presentation.

     
    Eckerö post- och tullhus och Eckerö kyrka.

    Efter en dryg halvtimmes bussresa ankommer vi till Mariehamn och Hotell Arkipelag där incheckning väntar. Efter lite tid på egen hand återsamlas vi för gemensam promenad (ca 700 meters promenad enkel väg) till Restaurang Nautical. Det är en av Mariehamns och Ålands mest klassiska restauranger och invigdes 1946 i det då nybyggda Ålands Sjöfartsmuseum. Museet uppfördes av Ålands redare för att manifestera den försvinnande segeltrafiken.
    Kl. 19:00 Trerättersmiddag med två glas vin och kaffe på Restaurang Nautical.

  • Dag 2. Lördag 9 augusti.: Anders Wiklöf konstsamling, Sjöfartsmuseet och Ålands museum.

    Kl. 07:00 – 08:50 Frukost.
    Kl. 09:00 Avresa med buss. Åland med sina drygt 30 000 invånare är en självstyrande del av Finland med en enspråkig svensk befolkning. Landskapet styrs av landskapsregeringen och är uppdelad på 16 kommuner varav Sottunga med sina 96 innevånare inte bara är Finlands minsta kommun utan även den minsta i Norden. De små kommunerna, med undantag av det senare grundande Mariehamn är baserade på den medeltida kyrkosockenindelningen. Under våra dagar på Åland hinner vi passera nio av dessa kommuner.
    På sin egendom Andersudde har affärsmannen och mecenaten Anders Wiklöf sin privata konstsamling. Wiklöf som bl a är huvudägare i Ålandsbanken har under mer än 40 år byggt upp en av Nordens förnämsta privata konstsamlingar. På ett privat besök får vi höra om hans samling och se betydande verk av bl a Carl Larsson, Bruno Liljefors och Peter Dahl. Bland de senaste verken som införskaffats återfinns Mandolinspelerskan av Anders Zorn.
    Åter i Mariehamn intar vi lunch på Segelpaviljongen.


    Segelpaviljongen ritad av Lars Sonck.

    Vi besöker sedan närbelägna Sjöfartsmuseet. Museet som byggdes upp av åländska redare efter andra världskriget har en förnämlig samling nautica från den åländska segelsjöfarten och dess guldålder från 1800- och 1900-talet.

    Från Sjöfartsmuseet gör vi en guidad stadsvandring genom Mariehamn där vi bl a ser hus uppförda vid början av 1900-talet av Hilda Hognell, Ålands och Finlands första examinerade kvinnliga byggmästare. 

    Vår vandring avslutas med besök på Ålands museum. Museet som drivs av landskapsregeringen berättar om öarnas historia från stenåldern till dagens självstyre.

      
    På Sjöfartsmuseet får vi möjlighet att se Segelfartyget Pommern som byggdes 1903 i Skottland och köptes av den åländska skeppsredaren Gustaf Erikson 1923. Innan dess ägdes hon av ett flertal tyska rederier. Pommern seglade aktivt i Gustaf Eriksons flotta fram till 1939. Under sin aktiva tid seglade hon främst till Australien för att lasta vete som såldes i Europa. År 1953 donerades Pommern av Gustaf Eriksons barn till Mariehamns stad och har sedan dess varit ett museifartyg. Till höger foto från utställning på Ålands museum.

    Middag på egen hand. 

  • Dag 3. Söndag 10 augusti.: Bomarsund, Sunds kyrka, Kastelholm, Trollflöjten.

    Kl. 07:00 – 08:50 Frukost.
    Kl. 09:00 Avresa med buss från hotellet. 
    Vi besöker Bomarsunds fästningsruin och det nya besöks- och informationscentret. Efter Sveriges förlust av Finland vid fredsslutet i Fredrikshamn 1809 kom Åland att bli en del av det ryska storfurstendömet Finland. Kort därefter började den ryska planeringen för en större befästningsanläggning på Åland. Efter flera förseningar påbörjades bygget av Bomarsunds fästning 1832. Fästningen uppfördes efter fransk modell. Den väldiga ovala huvudfästningen skulle vid färdigställande kunna härbärgera en garnison på 4000 man och skulle omges av åtta försvarstorn.

     
    Till vänster rekonstruktion av Bomarsunds fästning och till höger det nya besöks- och informationscentret som vi besöker.

    Under 1853 tornande det upp sig till storkonflikt i Europa. Rysslands ökande anspråk mot Ottomanska riket vid Svarta havet samt expansion i Asien oroade de lika expansionistiska Franska och Brittiska imperierna som ställde sig på sultanens sida. Den 11 mars 1854 avseglade en brittisk flotteskader med 44 skepp, 24 000 sjömän och 2 200 kanoner mot Östersjön med mål att stänga in den ryska flottan och stoppa den ryska expansionen. Efter rekognosering i Finska viken och runt Åland under sommaren togs beslutet att anfalla Bomarsund som sågs som den fästning som lättast skulle kunna intas. Under ledning av den gamle Napolengeneralen Baraguay d`Hillier anlände nu även 12 000 franska soldater till ett gemensamt brittiskt-franskt anfall. Den 12 augusti anfölls Notviks- och Prästötornen, två av befästningens försvarstorn, vilka båda kapitulerade efter någon dag. På den franska kejsarens namnsdag den 15 augusti inleddes så anfallet mot huvudfästningen med våldsam artilleribeskjutning. Dagen efter, den 16 augusti begärde den 70 årige komendanten Bodisco, som varit med om de ryska truppernas intåg i Paris, vapenvila och kapitulerade sedan för d` Hillier med orden ”Jag är övertygad att jag försvarat min fästning med heder”. D`Hillier lät Bodico behålla sin värja och tog honom under armen med orden ”Ja, ni har försvarat ert lands ära till det yttersta”. Mindre högtydligt blev de tillfångatagna ryska soldaternas avtåg från fästningen. När slaget var förlorat passade man på att plundra spritförådet med resultat att fångarnas uttåg mellan uppställda led av franska och brittiska soldater blev mycket vingligt. 

       
    Till vänster Notviksfortet, en del av Bomarsunds fästning. Foto: Visit Åland. Till höger teckning som avbildar det brittiska örlogsfartyget HMS Bulldogs bombardering av Bomarsunds fästning 15 augusti 1854.

    Därefter stannar vi till vid Furulundsgården där vi får smaka på ålandspannkaka och dricker förmiddagskaffe. 
    Vi besöker sedan Sunds kyrka. Den mäktiga stenkyrkan i rapakivigranit uppfördes under senare delen av 1200-talet och är Ålands största medeltidskyrka. Lunch på den kände krögaren Mikael Björklunds restaurang Smakbyn.
    Besök på Jan Karlsgården där vi får ta del av åländsk byggnads- och boendekultur från 1800-talets andra hälft. Museet som grundades 1930 har fått sitt namn efter gården Jan Karls i Finström där mangårdsbyggnaden kommer ifrån.

     
    Sunds kyrka och Jan Karlsgården.

    Ålands historiska administrativa centrum är Kastelholm med sin gamla svenska borg och kungsgård. Slottet omnämns första gången i Bo Johnsson Grips bouppteckning i slutet av 1300-talet. Platsen i Sunds socken är rik på fornminnen med lämningar efter stormannagårdar från järnåldern. Under slutet av 1400-talet blev Åland självständigt slottslän med slottshövitsman på Kastelholm. Kastelholm låg då mitt i det svenska riket vid den viktiga farleden mellan de västra och de östra rikshalvorna. Slottets historia är nära knuten till släkten Vasa. Gustav Vasas far, Erik Johansson Vasa residerade här som hövitsman i början av 1500-talet och Gustav Vasa kom som kung att vistas på slottet vid flera tillfällen. Slottets glansperiod inföll under Johan III som lät bygga om Kastelholm till representativt jaktslott. Här kom också Erik XIV att sitta fången. Administrativa reformer innebar att Ålands slottslän drogs in till Åbo och Björneborgs län. Detta tillsammans med flera bränder ledde till slottets förfall. Vid sidan om den alltmer förfallna ruinen kom den närliggande kungsgården att fungera som administrativt centrum på Åland fram till anläggandet av Mariehamns stad år 1861.
    Tillbaka på hotellet ges egentid innan vi återsamlas för vår båtfärd till Kastelholm och kvällens operaföreställning. Vi åker med ångbåten M/S Sunnan II och intar middag på båten. Åland Opera Festival presenterar i år Mozarts Trollflöjten. I huvudrollerna ser vi Sofie Asplund som Pamina, Markus Nykänen som Tamino och Alberto Hold-Garrido dirigerar.
     I pausen får vi ett exklusivt möte med festivaldirektören Dan Karlström, en av Ålands internationellt uppmärksammade yngre operasångare och det bjuds på ett glas mousserande vin. Tänk på att klä er efter väder då föreställningen spelas under bar himmel och det kan bli lite kyligt framåt kvällen.

      
    M/S Sunnan II, Kastelholms slott och foto från Åland Opera Festival med Dan Karlström i mitten. 

  • Dag 4. Måndag 11 augusti.: Önningeby konstmuseum, Skeppargården Pellas och hemresa.  

    Kl. 07:30-08:45 Frukost och utchecking. 
    Vi börjar vår sista dag på Åland med att besöka Önningeby konstmuseum. I Önningeby uppstod som på flera andra ställen i Norden vid förra sekelskiftet en konstnärskoloni. Runt konstnären Victor Westerholm kom en skara yngre konstnärer från Finland och Sverige att samlas för att under sommarmånaderna ägna sig år friluftsmåleri. På museet ser vi målningar av flera av de konstnärer som verkade i byns konstnärskoloni bl a J.A.G. Acke, Elin Danielson-Gambogi och Hanna Rönnberg. År 2022 uppmärksammades Önningebys konstnärskoloni med en stor utställning på Prins Eugens Waldemarsudde.

     
    Önningebykolonister den första sommaren 1886. Sittande på marken från vänster Hanna Rönnberg, Hilma Westerholm, Elin Danielson och Nina Ahlstedt. Sittande i stol till vänster Alexander Federley och stående intill Victor Westerholm. Foto av Aksel Paul (1863-1927). Till höger målningen "Kökar" av Victor Westerholm, 1902.

    På Skeppargården Pellas tar vi del av ett skepparhem från senare delen av 1800-talet och bjuds på förmiddagskaffe.
    Kl. 13:30 Avresa med Eckerölinjen från Eckerö. På färjan intar vi smörgåsbord.
    Kl. 14:30 Ankomst Grisslehamn med väntande busstransfer.
    Ca. kl. 16:45 Ankomst Cityterminalen i Stockholm.

  • Ciceron Bernt Morelius och reseledare Richard Klingspor.


    Bernt Morelius driver välrenommerade antikaffären Old Times i Helsingfors. Bernt är välkänd folkbildare inom kulturhistoria och är bl a ordförande för Svenska Teaterföreningen i Finland. Sedan flera år har han lett uppskattade kulturresor i Finland för SvD accent.


    Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Richard bor sedan 20 år tillbaka i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/8Opera, konst och kultur på Åland 8–11 augusti 2025Mer än 819 750:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter