Skip to main content

Till litteraturens och konstens Värmland – Specialresa för AIACE i Sverige 19–22 augusti 2025

Under några innehållsrika augustidagar reser vi i vackra Fryksdalen och angränsande socknar där vi besöker klassiska sevärdheter. Det blir bl.a besök på Mårbacka, Alsters herrgård, Geijersgården, Rottneros och Rackstadsmuseet i Arvika. I Karlstad ser vi Värmlands museum och Lars Lerins stämningsmättade akvareller på Sandgrund. Sommarens teaterhändelse är Kejsaren av Portugallien efter Selma Lagerlöfs klassiska roman som vi ser på Västanå teater, där teaterparet Inger och Leif Stinnerbom tar ett glas vin med oss och ger en introduktion till föreställningen. Vid fridfulla Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka med den store kyrkomålaren Erik Jonæus magnifika takmålning över Yttersta domen. Vår resa avslutas med ett dramatiserat besök i jubeleumsstämmning på Alsters herrgård där vi tar del av Gustaf Frödings liv på diktarens egna födelsedag. Vi bor på klassiska Ulvsby herrgård, känt som Länsmansgården i Gösta Berlings saga, vackert beläget vid Frykens strand utanför Sunne. Ciceron är värmlandsättade kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag den 19 augusti.: Värmlands museum, Lars Lerins Sandgrund och ankomst Länsmansgården.

    Kl. 08:14 Avresa med tåg från Stockholm, ciceron Hans Lepp är med på tåget. Kl. 10:02 ankomst till Örebro. På grund av omfattande spårarbeten under sommaren möter vår hyrda buss oss i Örebro som sedan tar oss direkt till Karlstad.
    På Värmlands museum möter konstintendent Fiffi Myhrström som ger oss en specialvisning i museets samling av värmländsk konst. Här ser vi bl a målningar av karlstadsfödda Lena Cronqvist. I museiparken ser vi även Lena Cronqvists skulptur Hand i hand. Vi intar därefter lunch i museets restaurang.
    Mitt emot Värmlands museum ligger Sandgrund, Lars Lerinmuseet. Lars Lerin, född 1954 i Munkfors, räknas som en av Nordens främsta akvarellister, berömd för sina stora stämningsmättade målningar av nordiska ödelandskap. Vi får här en specialvisning av utställningen som visar både nya och äldre verk av Lerin. 

     
    Lena Cronqvists Trolovningen 1974-75 är en av konstnärens kändaste verk som finns på Värmlands museum. Till höger en av Lars Lerins akvareller. 

    På vägen till vårt hotell stannar vi till vid Jussi Mäntynens Stamfrändemonument. Monumentet uppfördes på uppdrag av dåvarande ägare för Rottneros Bruk, Svante Påhlson och är en symbol för den finska invandringen till Värmland och den Värmländska utvandringen till USA.

    På sen eftermiddag ankommer vi till Ulvsby herrgård utanför Sunne också känt som Länsmansgården i Selma Lagerlöfs mästerverk Gösta Berlings saga. Efter incheckning väntar ett glas mousserande vin i salongen innan vi intar vår trerätters middag tillagad på lokala råvaror ute på verandan med vacker utsikt över Fryken.

     
    Stamfrändemonumentet i Sunne och Ulvsby Herrgård. Foto: F J Nohrén L. 

  • Dag 2. Onsdag 20 augusti.: Geijersgården, Erlandergården, Mårbacka, Östra Ämteviks kyrka och Kejsaren av Portugallien på Västanå teater.

    Efter frukost tar vi oss till Ransäters herrgård, idag kallad Geijersgården. Här växte författaren och historikern Erik Gustaf Geijer (1783-1847) upp i slutet av 1700-talet. Geijer studerade vid Karlstads gymnasium och senare i Uppsala där han med tiden blev professor i historia. Som historiker hyste han den för sin tid avancerade uppfattningen att historieskrivningen måste omfatta alla samhällets skikt. Vid sidan av de lärda verken skrev Geijer poesi och psalmer. Han komponerade även musik, bland annat ett antal violinsonater och pianostycken. 1826 inträdde han som ledamot i Svenska Akademien.

     
    Erik Gustaf Geijer och Ransäters herrgård.

    I Ransäter föddes även Tage Erlander. Vi besöker här Erlandergården som består av två byggnader, skolhuset och minnesgården. I skolhuset, bygdens äldsta folkskola, verkade Erik Gustaf Erlander som lärare och sonen Tage gick i skola. En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901. Familjen Erlander har skänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet. I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt.

      
    Erlandergården. Foto: Munkfors Kommun och Erlandergårdens museum.

    Vi tar oss sedan till Värmlands kanske mest berömda plats, Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes och växte upp. Gården gick en tid ur släktens ägo men återköptes av Selma med hjälp av prissumman från Nobelpriset. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden från 1700-talet byggdes om på 1920-talet efter ritningar av den kände arkitekten Isak Gustaf Clason. Efter att Selma återköpt gården gjorde hon om den till ett mönsterjordbruk. På Mårbacka intar vi även lättare lunch.

     
    Selma Lagerlöf, porträtt från 1906. Foto: A. Blomberg, Stockholm / Mårbackastiftelsens arkiv. Till höger Mårbacka. Foto: KM IDÉ.

    Som dagens sista programpunkt besöker vi Östra Ämteviks kyrka vackert beläget på en höjd med strålande utsikt över Fryken. Här ser vi Selma Lagerlöfs grav i form av ett stort granitblock. Åter på Ulvsby herrgård på eftermiddagen. Möjlighet till bad i Fryken från hotellets egen brygga.

    Kl. 16:45 Avresa till Västanå teater för kvällens föreställning. På Västanå teater träffar vi teaterdirektören och regissören Leif Stinnerholm och hans hustru, kostymören Inger Hallström Stinnerbom. Vi tar ett glas vin med Leif och Inger som ger en introduktion till kvällens föreställning efter Selma Lagerlöfs klassiska roman Kejsarn av Portugallien. Efter föreställningen väntar lite supé med matig smörgås med ett glas vin på Ulvsby herrgård.

  • Dag 3. Torsdag 21 augusti.: Gräsmarks kyrka, Klässbols linneväveri och Rackstadmuseet.

    Vi reser västerut från Fryksdalen mot de djupa skogar som kom att koloniseras via svedjebränning av finska inbyggare på 15- och 1600-talen. Vackert belägen vid Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka uppförd i början av 1700-talet av bygdens svenska och finska bönder för att slippa färdas den långa kyrkvägen till Sunne. Inne i kyrkan beundrar vi den storslagna takmålningen av Yttersta domen av Värmlands store kyrkomålare, Erik Jonæus (1733 – 1805). Joneus kom att utföra stora takmålningar i fyra kyrkor under slutet av 1700-talet i hans karaktäristiska barockstil. Idag återstår endast målningarna i Gräsmarks kyrka efter att kyrkorna i Brunskog, Sillerud och Fryksände revs på 1800-talet. Joneus har också blivit hågkommen genom bygdespelet Himmelrikets målare.

     
    Gräsmarks kyrka med sin rikt dekorerade interiör med takmålningar av Erik Jonæus.

    Vi färdas söderut genom sjön Rottnens dalgång och skogsbygderna fram till Klässbol vid Glafsfjordens strand där vi besöker det berömda linneväveriet grundat 1920. Klässbols linneväveri är fortfarande familjeägt och levererar dukar till såväl svenska kungahuset som Nobelfesten. Vi får en visning av väveriet och har även tid att botanisera i butiken.

     
    Till vänster en av de gamla vävstolarna på Klässbolls linneväveri. Foto: Alex Waldner / Visit Värmland. Till höger bild från den välsorterade butiken. Foto: Øivind Lund.

    I Arvikas utkant besöker vi Rackstadmuseet. Här visas verk av konstnärerna som verkade i Rackstadskolonin som växte fram under sekelskiftet och början av 1900-talet. Skulptören Christian Eriksson lät uppföra sin ateljébostad Oppstuhage vid sjön Racken under slutet av 1800-talet som sedan hyrdes av konstnärsparet Gustaf och Maja Fjaestad. Strax därpå kom målaren Björn Ahlgrensson, följd av Fritz Lindström och Ture Ander. Den gemensamma drivkraften var framför allt den natursköna omgivningen vid sjön Racken och viljan att arbeta nära naturen och verka i en växande konstnärsgemenskap. Gustaf Fjæstads systrar, Amelie och Anna, bägge väverskor satte upp egen vävateljé. Den textilutbildade Maja Fjæstad startade vävkurser. Museet består dels av det prisbelönta konstmuseet invigt 1993 och Oppstuhage, Christian Erikssons ateljéhem. Vid Rackstadmuseet intar vi även lättare lunch.

      
    Rackstadmuseet.

    På återvägen till Ulvsby stannar vi till vid Frykdalshöjden med milsvid utsikt över Fryksdalen. Åter på Ulvsby herrgård på sen eftermiddag med lite egen tid innan kvällens middag.

  • Dag 4. Fredagen 22 Augusti: Stöpafors herrgård, Rottnerosparken och Alsters herrgård och hemresa.

    Kl. 07:00 – 09.00 Frukost och utcheckning. Vi reser norrut längs Fryken till Stöpafors herrgård. Gården räknas som en av de ståtligaste herrgårdarna i Frykendalen. Här träffar vi Ingvar Bengtsson som berättar om gården som hans släkt haft i flera generationer och som nu drivs av hans söner Anders och Henrik. Gårdens histora går tillbaka till 1742 då strömfallet Stöpan inköptes av Christoffer Myhrman i avsikt att här anlägga ett järnbruk. I väntan på myndigheternas tillstånd lät han uppföra herrgårdsbyggnaden. Först 1 juli 1747 erhöll M privilegier att vid Stöpan anlägga järnbruket Stöpafors, som senare skulle bli förebild för Lötafors i Gösta Berlings saga.


    Stöpafors herrgård med en av Värmlands största kobesättningar.

    På Tossebergsklättens topp på 343 meters höjd beundar vi sedan utsikten över Frykendalen och intar förmiddagskaffe i den gamla kaffestugan. I Selma Lagerlöfs diktning kallas platsen för Gurlita klätt.

    Strax söder om Sunne ligger Rottneros herrgård, Ekeby i Gösta Berlings saga. Den ursprungliga herrgården brann i slutet av 1920-talet men återuppfördes av bruksägaren Svante Påhlson. Påhlson skapade från början av 1930-talet fram till hans död 1959 Rottneros park. I parken som är uppdelat i olika sektioner och leder ner mot sjön finns ett 100-tal skulpturer. Här samlade Påhlson skulpturer av tidens mest uppburna bildhuggare som Carl Milles, Carl Eldh, Erik Grate och Christian Eriksson. Hans Lepp berättar om Svante Påhlson och ger en introduktion till trädgården som vi ser på egen hand.

     
    Rottneros skulpturpark. Till höger Orfeusgruppen av Carl Milles.

    Utanför Karlstad besöker vi Alsters herrgård uppförd under 1700-talet och idag minnesgård över Gustaf Fröding. Här föddes Fröding i sina farföräldrars gård den 22 augusti 1860. Vi får en introduktion till Frödings författarskap. Trakten kring Alsterdalen där gården är belägen kom att utgöra en viktig inspirationskälla för Frödings diktande. Med anledning av Gustav Frödings födelsedag intar vi en lunch med efterföljande kaffe och frödingstårta dagen till ära.

     
    Bild på en ung Gustav Fröding. Alsters herrgård.

    Kl. 16:16 Avresa med SJ tåg från Karlstad Central med ankomst Stockholms Central kl. 19:11.

  • Ciceron Hans Lepp.


    Hans Lepp, kulturråd med släktband till Värmland där hans morfar var länsjägmästare med ansvar för skötseln av bland annat Selma Lagerlöfs ägor. Som barn tillbringade Hans somrarna i Karlstad och på gården Södra Viken utanför Sunne.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/8Till litteraturens och konstens Värmland specialresa för AIACE i Sverige 19 - 22 augusti 2025Mer än 815 975:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter