Skip to main content

Bornholm - Ljusets och konstnärernas ö 11-14 augusti 2023

Vi reser till vackra Bornholm, ön som med sitt havsljus och dramatiska himlar lockat generationer av danska och svenska konstnärer. Vår ciceron, pedagogen Nicoline ”Nico” Bergmark tar oss med till klassiska sevärdheter som Hammerhus borgruin, Österlars rundkyrka och fiskelägena Gudhjem och Svaneke med sina många korsvirkeshus. Öns rika konsthistoria möter vi på det omtalade nya konstmuseet. Martin Andersen Nexø, öns store berättare bekantar vi oss med på museet i hans uppväxthem.

I konstnärshemmet där Nico växte upp på 1950–60-talet läser hon bornholmstexter av Bengt Anderberg och berättar om den svenska konstnärskolonin som växte fram efter andra världskriget. Under en halvdag besöker vi också Christiansø. Här får vi en specialguidning på den lilla isolerade klippön där Christian IV lät uppföra en sjöbefästning som svar på bygget av örlogsstaden Karlskrona. Det var också till Christiansø som Karl Isakson i början av 1900-talet sökte sig för att måla.

Bornholms traditionella matkultur tar vi del av på gemytliga värdshus och fiskrökerier. Vi bor med halvpension på Slaegtgårdens trevliga familjepensionat i pittoreska Allinge fiskeläge. Resan påbörjas och avslutas vid Malmö Central.

Fritextsökning

Karta