Skip to main content

Dalarna med Claes Moser 19–22 augusti 2025

Vi reser till Dalarna i vacker högsommartid. Vår ciceron är välkända konstexperten Claes Moser som tar med oss till klassiska sevärdheter och på exklusiva besök. I Sundborn besöker vi Carl och Karin Larssons stilbildande hem. Lilla Hyttnäs. Här ser vi även granngården Stora Hyttnäs med vacker sekelskiftesinteriör. I Anders Zorns fotspår vandrar vi längs Österdalälvens strand till uråldriga Gopsmorstugan där mästaren färdigställde flera av sina mest kända verk. På Zorngården och Zornmuseet tas vi emot av museichef Johan Cederlund. I Alfvéngården får vi höra om den stora kompositören och i Sångs får vi ett exklusivt besök i Karlfeldgården som nuvarande ägarna förtjänstfullt renoverat. Friluftsmålaren Anders Ståhl tar emot och berättar om sitt konstnärskap. Dalarnas levande textiltradition möter vi på Jobs handtryck och Insjöns väveri. Vi bor på klassiska Green hotel i Tällberg och här besöker vi även Holen, Gustaf Ankarcronas vackra konstnärsgård från förra sekelskiftet. På resan deltar även byggnadsvårdskännaren Gunilla von Platen som reseledare och Mari Janson editionschef på Antik & Auktion. Varmt välkomna!

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag 19 augusti.: Introduktion till dalakulturen, Hildasholm, Karlfeldtgården.

    Kl. 08:59 Avresa från Stockholm Central. Ombordstigning på egen hand. Reseledare Gunilla von Platen och Claes Moser är med på tåget.
    Kl. 12:48 Ankomst till Leksand. Buss möter som tar oss till väntande lunch på Hildasholm. Till lunchkaffet möter vi två av Dalarnas idag främsta kulturbärare, Kersti Jobs-Björklöf och Sebastian Selvén. Kersti har oförtrutet arbetat för kulturen och bl. a varit initiativtagare till Leksands kulturhus. För sitt arbete har hon bl. a erhållit medalj: 8:e storleken i serafimerordens band och Längmanska kulturpriset. Sebastian Selvén är intendent på Dalarnas museum och arbetar med det textila arbetet som han bl. a prisats för genom Kungl. Vitterhetsakademiens Bernadottestipendium. Kersti och Sebastian ger oss en introduktion till dalakulturen.
    Vi får sedan visning på Hildasholm. Detta vackra hem lät den berömda livläkaren och författaren Axel Munthe uppföra åt sin engelska hustru Hilda (född Pennington Mellor) på 1910-talet. Den herrgårdsliknande byggnaden ritades av arkitekten Torben Grut som även är känd för att ha ritat Stockholms stadion. Här bodde Hilda med sönerna Viking och Malcolm om somrarna. Hilda kom här att skapa en av Sveriges mest spännande park- och trädgårdsanläggningar. Trädgården är indelad i mindre trädgårdsrum bl. a Påfågelsträdgården, Enbuskträdgården, Den nedsänkta trädgården och Rosenträdgården. 

     
    Hildasholm och Påfågelsträdgården.

    Vi besöker sedan Leksands kyrka, en av Sveriges största landsortskyrkor. Kyrkan är placerad högt längst ut på Kyrkudden där Österdalälven har sitt utlopp ur Siljan. Sebastian Selvén berättar om kyrkans historia som går tillbaka till 1300-talet men som präglats avsevärt av och är ett mycket välbevarat exempel på konst och inredning vid 1700-talets mitt. På kyrkovallen som Vilhelm Moberg beskrev som "en av Sveriges vackraste kyrkogårdar” berättar Claes Moser vid Marie Krøyers grav om hennes liv och konstnärskap.
    Vi ser sedan Karlfeldtgården, nobelpristagaren Erik-Axel Karlfeldt och hustrun Gerdas diktarhem Sångs i Sjungare. Karlfeldt köpte gården 1921 och lät bygga om den ursprungligen enkla stugan efter Gustaf Ankarcronas ritningar. Efter Erik-Axels död 1931 bodde Gerda kvar på gården till sin död 1981. På gården träffar vi nuvarande ägarfamiljen Berggren som lagt ner mycket arbete på att restaurera gården och trädgården. 

      
    Karlfeldtgården, diktarstugan och foto på Erik-Axel och Gerda Karlfeldt.

    Ankomst till Green Hotel i Tällberg. Incheckning.
    Kl. 19:30 Gemensam tvårätters middag.  

  • Dag 2. Onsdag 20 augusti.: Gopsmorstugan, Zorngården, Zornmuseet, Vasamonumentet, Solgården och Holens hembygdsgård.

    Kl. 07:30 – 08:25 Frukost.
    Kl. 08:30 Avresa till Gopsmorstugan vid Österdalälvens strand några mil väster om Mora. De hitflyttade gamla timmerhusen fungerade som Zorns vildmarksateljé. Här möter vi Johan Cederlund chef för Zornsamlingarna. Claes Moser och Johan berättar om Zorns konstnärskap och de målningar som han färdigställde i Gopsmor. Till Gopsmorstugan inbjöds även Zorns närmaste vänner som Albert Engström för att leva ”vildmarksliv” med mat tillagad över öppen eld till spelmansmusik och dans av bygdens ungdomar. Något som Engström levande beskrivit i sin Zornbok. 
    På Zorngården i Mora får vi en visning i Anders och hustrun Emmas (född Lamm) hem uppfört som ett timrat palats i nationalromantisk stil efter ritningar av Anders Zorn själv. I rummen ser vi inredning och konst som blandar antika skulpturer och äldre utländska målningar med allmogekonst. Vi intar sedan lunch i gamla stallet på Zorngården. På intilliggande Zornmuseet guidas vi bland Zorns bästa målningar av Claes. Vi får också höra om Anders Zorns makalösa liv. Han föddes som ”oäkting” till en tysk bryggarmästare och en dalkulla. Vid slutet av 1800-talet var han en av världens mest ansedda porträttmålare och målade bl. a tre presidentporträtt i USA och hovporträtt i Sverige. 

       
    Anders Zorn Självporträtt i rött (1915) och Dans i Gopmorsstugan (1914). I mitten foto från Zorngården (1910). Till höger Johan Cederlund, Museidirektör på Zornmuseet. 
     
    Vid Siljans strand besöker vi Vasamonumentet i Utmeland. Monumentet uppfördes till minnet av Gustav Vasas död 1560 och invigdes av prins Oscar (senare Oscar II) på 300-årsdagen av kungens död 29 september 1860. Det är rest över resterna av den stenkällare där Gustav Vasa enligt legenden skulle ha gömts av Tomt Margit för förföljande danska ryttarna. Inne i minnesbyggnaden ser vi Johan Fredrik Höckerts berömda målning Gustav Vasa och Tomt Margit. Monumentet räknas som Dalarnas första stora turistattraktion. 
    I Sjurberg nära Rättvik finns många nationalromantiska hus varav två byggnadsminnen, Tånggården och Solgården. Vi får besöka Solgården som ritades av arkitekten Isak Gustaf Clason. 

      
    Utmelandsmonumentet och Johan Fredrik Höckerts målning Gustav Vasa och Tomt Margit (1860). Till höger Solgården. 

    Vi fortsätter till Holens hembygdsgård som ligger högst upp i byn. Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsforskaren Gustaf Ankarcrona som på 1910-talet förvärvade ett antal gamla timmerbyggnader och flyttade de till Holen som också var hans hem. Här får vi även se Ankarcronas arbetsrum och ateljé. Ankarcrona som kom från Jönköping blev gripen av den ålderdomliga bondekulturen vid Siljan och kom att ägna en stor del av sitt liv åt att bevara den äldre allmogekulturen och skapa möjligheter för hemslöjd att utvecklas. Han var en viktig initiativtagare både till Dalarnas hembygdsförbund och Dalarnas hemslöjdsförbund. Från Holen vandrar vi den korta vägen ner till Green Hotel.

     
    Holens hembygdsgård och Gustaf Ankarcrona.

    Kl. 19:30 Trerätters middag på hotellet.

  • Dag 3. Torsdag 21 augusti.: Lilla Hyttnäs, Stora Hyttnäs gård och ateljébesök hos Anders Ståhl.

    Kl. 07:00 – 08:40 Frukost.
    Kl. 08:50 Avresa med buss som tar oss till Nordens kanske mest kända konstnärshem, konstnärsparet Carl och Karin Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn. Här får vi en specialguidning under medverkan av Claes Moser. Nationalkonstnären Carl Larssons och hustrun Karins (född Bergsiöö) hem blev ett av förra sekelskiftets viktigaste stilideal med en blandning av engelsk Arts and Crafts och dalaallmoge med tillägg av Carl och Karin. I Lilla Hyttnäs byggde makarna Larsson till den gamla stugan med ditflyttade timmerstugor. Carl Larsson skildrade gården i sin bok Ett hem från 1899. Bokens finstämda färgillustrationer fortsätter än idag att inspirera inredare över hela världen.
    Lilla Hyttnäs tillsammans med Zorngården och Gustaf Ankarcronas Holen är typiska exempel på konstnärshem som vid förra sekelskiftet uppförs på landsbygden av konstnärer, författare och kompositörer för att i tidens anda komma nära allmogen och försöka fånga en nationell identitet. Dessa hem har på många sätt kommit att forma vår bild av nationell kultur och identitet. Bland Nordiska motsvarigheter kan nämnas Akseli och Mary Gallen-Kallelas vildmarksateljé Kallela, Jean och Aino Sibelius, Ainola och Edvard och Nina Griegs Troldhaugen i Bergen.

      
    Lilla Hyttnäs och Carl Larssons målning Blomsterfönstret (1894). Till höger foto på Carl och Karin Larsson.

    Efter förmiddagskaffe besöker vi granngården Stora Hyttnäs gård. Här möter vi ett vackert sekelskifteshem.
    Utanför Falun besöker vi sedan Staberg som är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna inom Kopparbergslagen - bygden kring Falu gruva. Här intar vi först lunch. Vi tar sedan del av denna bergsmansgård där byggnader och trädgård är bevarade. De faluröda timmerhusen ger en god bild av hur bergsmännen bodde på 1600- och 1700-talet. På 1990-talet väcktes frågan om möjligheten att restaurera gårdens gamla barockträdgård. Efter flera års arbete kunde trädgården återinvigas 1999. I trädgården odlas köksväxter, kryddväxter och blommor som förekom i Sverige under 1700- och 1800-talet.
    På eftermiddagen besöker vi sedan friluftsmålaren Anders Ståhl vid sin ateljé utanför Leksand. Anders för traditionen med friluftsmåleri som utvecklades i Paris vid slutet av 1800-talet vidare. Vi bjuds på ett glas vin och får höra Anders berätta om sitt konstnärskap.

      
    Konstnären Anders Ståhl vid sitt staffli och några av hans oljemålningar.

    Kl. 19:30 gemensam trerätters middag.
     

  • Dag 4. Fredag 22 augusti.: Alfvéngården, Jobs Handtryckeri, Insjöns Väveri.

    Kl. 07:30 – 08:50 Frukost och utcheckning.
    Kl. 09:00 Avresa med buss.
    Besök på Alfvéngården i Tibble. Gården ligger vackert vid Österdalälven och finansierades av en landsomfattande insamling i samband med den berömde tonsättaren Hugo Alfvéns 70-årsdag 1942. Alfvén är framförallt känd för sina ofta framförda orkesterverk, Midsommarvaka och Dalarapsodi. Alfvéngården är bevarad från tonsättarens tid och vi besöker fyra av husets rum arbetsrum, vardagsrum, matsal och Carins trädgårdsrum. 

     
    Alfvéngården och självporträtt av Hugo Alfvén (1922).

    I Leksand besöker vi sedan Jobs Handtryckeri. Här ser vi hur de berömda tygerna med växtmotiv efter konstnären Gocken Jobs (1914–1995) framställs med screentryck. Egen tid för förmiddagskaffe. 
    Vi tar oss sedan till närbelägna Insjöns Väveri. Väveriet grundades år 1947 och tillverkar kvalitetsdukar, servetter och handdukar i lin och bomull enligt gamla tekniker, så nära handvävt du kan komma med maskin. Efterföljande lunch på Nords Trädgårdscafé.

      
    Tryckverkstan i Jobs Handtryckeri och Rabarber av Gocken Jobs. Till höger förkläde i traditionellt mönster från Insjöns väveri. 

    Kl. 15:20 Avresa med SJ-tåg från Insjön. Ankomst till Stockholms Central kl. 18:58. 

  • Ciceron Claes Moser, reseledare Gunilla von Platen och Mari Janson från Antik & Auktion.


    Claes Moser är utbildad till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm som prioriterat konstens inre värden mer än siffror under ett helt liv. Gallerist och upptäckare i konstens värd efter bortglömda konstnärsföreteelser som t. ex. Northern Light. Hanterat kvarlåtenskapen av J.A.G. Acke, Eugène Jansson, Axel Törneman, Marie Krøyers verk. Återskapat J.A.G. Ackes Villa Akleja som ett öppet privatmuseum i Vaxholm. Antikrundans konstexpert i nära 30 år, författare, föredragshållare.


    Gunilla von Platen är byggnadsvårdsskribent samt grundare och tidigare chefredaktör för tidningen Gård & torp.


    Mari Janson har jobbat med inredning, mode och mat i snart 30 år och två av dem på Antik & Auktion. Hon har alltid haft ett stort intresse för antikviteter, konst och loppisar. Mari är glad över att resan går till sitt favoritlandskap Dalarna där hennes släkt kommer ifrån och hon har tillbringat sina sommarlov i Gagnef.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/8Till Dalarna med Claes Moser – En resa för Antik & Auktion 19–22 augusti 2025Mer än 817 950:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter