Skip to main content

De gammaltroende vid Peipussjön 12 – 16 augusti 2024

I samarbete med Ikonsällskapet anordnar vi en unik resa till Estland och de gammaltroendes byar längs Peipussjöns västra strand. De gammaltroende är ättlingar till de förtryckta ortodoxa som på 1600- och 1700-talet flydde till utkanterna av det dåvarande ryska riket eller gick i landsflykt. Till det nuvarande Estland kom de i tre vågor, de första redan i slutet av 1600-talet, då Estland och Livland ännu tillhörde Sverige. Flykten var en följd av den stora schismen inom den ortodoxa kyrkan efter att kyrkan under patriarken Nikon på initiativ av tsar Aleksej genomförde reformer i liturgin enligt grekiskt mönster. De som ville hålla fast vid de gamla formerna förföljdes. I de små byarna längs Peipussjöns stränder och ute på Piiresaare ö möter vi de gammaltroende med deras kultur och enkla bönehus. Ciceron på resan är Elisabeth Löfstrand docent i slaviska språk och reseledare är Hans Lepp konsthistoriker och Estlandskännare. Utöver besöken vid Peipussjön besöker vi bl a Kuremäe ortodoxa kloster. Vi bor i gamla universitetsstaden Tartu där vi även bl a ser universitetet grundat av Gustav II Adolf 1632.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Måndag 12 augusti.: Avresa med Silja Line.

    Kl. 15:20 – 15:40 Samling i Värtahamnens färjeterminal. Docent Elisabeth Löfstrand och reseledare och ciceron Hans Lepp möter. Hans Lepp delar ut färjebiljetter.
    Kl. 16:00 – 18:00 Föreläsningar a Elisabeth Löfstrand och konsthistorikern och Estlandskännaren Hans Lepp på skeppet.
    Kl. 20:00 Trerätters middag med vin och kaffe.

  • Dag 2. Tisdag 13 augusti.: Tartu med nationalmuseet och universitetet.

    Kl. 07:00 – 09:45 Specialfrukost.
    Kl. 10:45 Ankomst Tallinn.
    Kl 11:15 Vår hyrda buss avgår mot Tartu.
    Lunch på Eesti Rahva Muuseum (Estlands Nationalmuseum som motsvarar Nordiska museet med etnografiska samlingar). Hans Lepp berättar museets basutställningar om de finsk-ugriska folken.
    Incheckning på centrala Barcley Hotel. Därefter stadsvandring med besök i Tartu universitetets aula, där Hans berättar om lärosätets grundande 1632 av Gustav II Adolf och de svenskar som verkade här under stormaktstiden som Johan Skytte och Georg Stiernhielm. Vi får också höra om de svenska akademiker som blev professorer här under mellankrigstiden: Johan Bergman, Anders Bjerre, Helge Kjellin, Sten Karling, Birger Nerman och Per Wieselgren, vilkas gärningar kom att ha stor betydelse för att bygga upp den moderna forskningen i Estland.
    Kl. 19:30 Gemensam middag.


    Estlands Nationalmuseum.


    Universitetsbyggnaden i Tartu. Foto: Ragnar Vutt / Visit Tartu.

     

  • Dag 3. Onsdag 14 augusti.: Peipussjön, med besök vid de gammaltroendes byar på Piirissaar ö och byarna Kolkja, Kasepää och Varnja.

    Kl. 07:00 – 08:00 Frukost.
    Kl. 08:00 Avresa med buss till Laaksaare hamn där vi tar båt ut till ön Piirissaar. Under stora nordiska kriget i början av 1700-talet sökte sig gammaltroende till ön som då fick en permanent befolkning. I början av 1900-talet hade ön en befolkning av 1200 innevånare; numera bor ett 30-tal personer året om på ön. Den traditionella försörjningen på ön är samma som i byarna med gammaltroende vid Peioussjöns stränder, fiske och lökodling. Vi gör en vandring genom öns tre byar som ligger på en sträcka på ca 1,4 km från hamnen.


    Försäljning av lökar vid Peioussjön. Lökodling är av tradtion en viktig näring bland de gammaltroende.

    Vi besöker de gammaltroendes bönehus, begravningsplats och museum där vi också intar lunch och dricker te. Vi hinner även med besök i den ortodoxa Peter Paulskyrkan.


    Gammaltroendes kyrkogård.

    Tillbaka på fastlandet åker vi upp till de tre sydligaste byarna med gammaltroende vid Peipussjön strand, Kolkja, Kasepää och Varnja. Därefter besök på de gammaltroendes museum i Kolkja följt av besök i byarnas bönehus.

    På vägen tillbaka till Tartu stannar vi till på magnifika Alatskivi slott/Schloss Allertzkiwwi vid Peipus strand. Herresätet som är ett bra exempel på de många herrgårdar som uppfördes i nygotisk stil i Livland under 1800-talet. Herrgården, med brittiska kungahusets skotska residens Balmoral som förebild, uppfördes av godsägaren Arved von Nolcken och hans hustru Caroline, född von Löwenstern. Slottet ägs idag av kommunen.                 

    På kvällen middag på egen hand i Tartu.


    Alatskivi slott.

  • Dag 4. Torsdag 15 augusti.: Längs Peipus västra strand och klostret i Kuremäe.

    Kl. 07:00 – 08:00 Frukost och utcheckning.
    Kl. 08:00 Avresa. 
    Första stopp blir vid den gamla ikonmålarskolan i Raja. Därefter besök i bönehuset och hembygdsmuseet i Mustvee med föremål från de gammaltroendes dagliga liv.
    Lunch vid Peipus strand.


    Gammaltroendes helgon.


    Kuremäe kloster med sina karaktäristiska vedstackar.

    På eftermiddagen besök i Kuremäe ortodoxa nunnekloster grundat 1891.
    Kl. 18:00 Avresa med Tallink.
    Kl. 20:00 Trerätters middag med vin och kaffe.

  • Dag 5. Fredag 16 augusti.: Ankomst Stockholm Värtaterminalen.

    Kl. 07:00 – 09:30 Specialfrukost.
    Kl. 10:15 Ankomst Stockholm Värtaterminalen.

  • Ciceron Elisabeth Löfstrand och reseledare och guidé Hans Lepp.

    Elisabeth Löfstrand är docent i slaviska språk. I över 30 års tid har hon undervisat vid Stockholms universitet på kurser i ryska, fornryska och kyrkslaviska samt haft föreläsningar om rysk historia. I sin forskning har hon framför allt sysslat med ryskspråkiga 1600-talsdokument i svenska arkiv. I 20 år har hon varit ledamot i styrelsen för Ikonsällskapet.

    Hans Lepp är konsthistoriker, kulturråd och diplomat. Åren 1991–1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Hans har bl a skrivit om svensktidens Estland och om Estlands herrgårdar. Han är nu aktuell med boken Drömmen om Estland.

Tillval

  • Hans Lepp, Drömmen om Estland : händelser, människor och platser att minnas
    Hans Lepp, Drömmen om Estland : händelser, människor och platser att minnas Estlands historia sammanfaller ofta med Sveriges historia genom århundradena. Men Estland är också ett prövat litet baltiskt land, utsatt för stormakters mer eller mindre lynniga beteende både Nazi-tysklands och Sovjetunionens imperialistiska strävanden. Ändå finns en lång och stark nationskänsla bland landets befolkning, liksom en egen kultur som vårdas.

    Hans Lepp har starka bindningar till landet såväl på ett personligt plan som genom att han yrkes-mässigt har arbetat där. Han skildrar insiktsfullt händelser och människor som bidragit till att forma landet som det ser ut idag. Lepp tar med läsaren på en bildande resa både i tiden och geografin. Han förmedlar stor kunskap på ett lättillgängligt och personligt sätt.

    Här fanns de många godsen, ofta med tyskättade ägare, likaså fanns svensk adel på plats redan på 1600-talet med stora ägor och slottsliknande anläggningar. Republikens statsmän, stora musiker och andra personligheter möter läsaren. Här finns också många människor med klara minnen från den sovjetiska ockupationen som pågick fram till Murens fall och detta väldes upplösning.

    Boken är illustrerad.

    Format
    Inbunden
    Språk
    Svenska
    Antal sidor
    380
    Utgivningsdatum
    2022-11-04
    Förlag
    Carlsson
    Medarbetare
    Antonisen, Petter (form)
    Dimensioner
    247 x 173 x 22 mm
    Vikt
    770 g
    SAB
    Kmc
    ISBN
    97891890
    Pris: 275:-
  • Leverans Välj till detta alternativ om du önskar få boken postad till din hemadress. Annars får du boken i samband med resans start.
    Pris: 69:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
12/8De gammeltroende vid Peipus strand 12 – 16 augusti 2024Mer än 813 450:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro