Skip to main content

Finsk Form 28 augusti-1 september 2023

Följ med på sensommarens formresa till Helsingfors med omnejd där våra ciceroner designjournalisten Hedvig Hedqvist och galleristen Fredrik Zimmerdahl visar det bästa av finsk form. Redan på färjan inleder vi med föredrag och festlig middag uppklädda i Marimekko.

I Helsingfors guidas vi av Hedvig och Fredrik, där vi bl.a. besöker Designmuseet och det nya omtalade stadsbiblioteket Ode. På Marimekko får  vi en privat presentation samt lyssnar till Hedvig om hennes tid på företaget och vänskap med dess grundare Armi Ratia. Det bästa av finskt glas möter vi på Iittala glasbruk och på Visavuori lär vi känna 1800-talsskulptören Emil Wikström och hans hustru Alice Högström genom deras välbevarade ateljéhem. I sitt vackra skärgårdshem träffar vi Björn Weckström, formgivaren bakom Lapponias berömda guldsmycken. Vi besöker också Hvitträsk, den mytomspunna gården som uppfördes vid förra sekelskiftet av arkitekterna Eliel Saarinen, Armas Lindgren och Herman Gesellius. Gården fungerade som flerfamiljshem, arkitektkontor och kulturell mötesplats.

Trots ett fullspäckat schema av intressanta kulturmöten ger resan även tid på egen hand i Helsingfors.

Vi färdas med Silja Lines högklassiga fartyg Stockholm – Helsingfors t & r och bor på 4-stjärniga SOKOS Vaakuna i centrala Helsingfors. Det klassiska hotellet känt för sin spännande formgivning invigdes till Olympiska spelen 1952.

Fritextsökning

Karta