Skip to main content

Finska vinterkriget och Hangöfronten 23 - 27 september 2024

Följ med på en militärhistorisk resa som tar oss tillbaka till Vinter- och Fortsättningskriget som skapade det moderna Finland. Under fem dagar tar militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg med oss till slagfälten vid Suomussalmi och fronten vid Hangö. 

Vinterkriget 1939–40
I Suomussalmi förväntade finnarna sig att ryssarna skulle uppträda med enbart spaningsförband men i november 1939 och januari 1940 kom två divisioner om sammanlagt 40 000 man. Den första divisionen nådde visserligen fram och intog Suomussalmi kyrkby men efter hårda strider runt jul flydde resterna av 163:e sovjetiska divisionen i en marsch över isen. Därefter förintades den 44:e ukrainska divisionen längs Raatevägen.

Hangö under andra världskriget
Vid vinterkrigets slut 1940 tvingades Finland arrendera bort staden Hangö på halvön Hangö udd till Sovjetunionen som byggde ut området till en stark militärbas. På sin sida om den nya gränsen byggde finländarna en stark befästningslinje för att förhindra ett möjligt fientlig framstöt mot Helsingfors. I början av Fortsättningskriget landsteg sovjetiskt marininfanteri på granitklippan Bengtskär med sin fyr utanför Hangö men slogs tillbaka av det finska försvaret. Under resten av sommaren och hösten 1941 rådde ställningskrig runt Hangö innan de sovjetiska förbanden utrymde basen som intogs av den svenska frivilligbataljonen. I rykande snöstorm den 15 december 1941 mottog marskalk Mannerheim svenskarna i en parad utanför Hangö varpå bataljonen hemförlovades.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Måndag 23 september.: Ankomst Uleåborg.

    Flyg från Arlanda kl. 08:05 / Flyg från Kastrup kl. 08:45.
    Mellanlandning Helsingfors / Vanda, byte till inrikesflyg mot Uleåborg kl. 12:50 (lokal tid).
    Ankomst Uleåborg kl. 13.50. 
    Ciceron Marco Smedberg möter med skylt utanför säkerhetskontrollen. 

    Tillåten vikt och mått för incheckat bagage: 23 kg (90 x 75 x 45 cm).
    Tillåten vikt och mått för handbagage: 8 kg (55cm x 40cm x 23cm).

    Incheckning och utresa sker på egen hand. Vi rekommenderar att ni är på flygplatsen 2 timmar innan avresa. 

    Vi äter lunch i Uleåborg. Sedan tar vi oss till Suomussalmi med buss, en resa på ca 3 timmar. Marco berättar om vinterkriget och går igenom resans program. Framme i Suomussalmi checkar vi in på vårt hotell, Hotel Kiannon Kuohut. Där finns det möjlighet att bada bastu före middagen kl. 19:30 på närbelägna Kultainen Kukko (Gyllene Tuppen).


    Foto: SA-Kuva.

  • Dag 2. Tisdag 24 september.: Slaget vid Suomussalmi.

    Efter frukost påbörjar vi en resa som tar oss lite mer än en timme till gränsövergången vid Lehtovaara. Det är här den sovjetiska förtruppen överraskade civilbefolkningen i de två bondgårdarna, men en bondfru flydde med sina barn mot närbelägna Junturanta by där hon lyckades varsko de finska gränssoldaterna. Under vår färd mot Junturanta kommer vi att passera ett monument över den finska patrullen bestående av fyra soldater som den 30 november 1939 avfyrade de första skotten i detta frontavsnitt. Väl framme i Junturanta får vi en inblick i de utmaningar som den finska gränsbevakningsplutonen, bestående av 40 soldater spridda över ett 80 kilometer brett område, mötte och hur de försökte tolka situationen för att sedan tvingas till reträtt.

    Vi fortsätter sedan med att följa merparten av den sovjetiska 163:e divisionens framryckning västerut på (då) närmast stigar till sjösundet vid Linnansalmi. Här försökte ett tiotal! finska soldater med gevär och en (!) kulsprutepistol fördröja ett större ryskt anfall den 3 december. Nu bar även isen vilket ryskt kavalleri utnyttjade och försvaret tvingades överge sina ställningar och fortsätta bakåt. Väl framme vid en större väg fortsatte ett sovjetiskt regemente norrut mot sundet Alassalmi. Här följer vi sovjetstyrkornas första motgång när de anföll över isen och hejdades av finska styrkor. I området utbröt därefter ett obarmhärtigt ställningskrig där de fåtaliga bondgårdarna var det enda skyddet mot kylan och därför också blev viktiga mål.

    Vi åker sedan söderut och ser konstinstallationen ”The Silent People”. Här äter vi lunch och ser utställningen som belyser civilbefolkningens öde när de ockuperades av de framryckande sovjetstyrkorna.

    Under eftermiddagen följer vi den fortsatta finska reträtten mot Suomussalmi, vilken ryssarna intog och de följande hårda striderna på Hulkoniemi udde och runt Suomussalmi kyrkby. Kombinationen av det kalla vädret och bristen på underhåll knäckte ryssarnas stridsmoral och natten till den 28 december flydde resterna av den 163:e divisionen norrut i en nattlig marsch över isen.

    Dagen avslutas med bastu och middag kl. 19:30 på Gyllene Tuppen.


    Foto: SA-Kuva. 

  • Dag 3. Onsdag 25 september.: Slaget vid Raatevägen.

    Kl. 07:00 – 08:50 Frukost.

    Kl. 09:00 Avresa. Vi följer den 44:e sovjetiska divisionens framryckning och nederlag längs Raatevägen.

    Vi börjar med att åka till det gamla färjeläget (den nuvarande bron invigdes 1976) i utkanten av Suomussalmi. Här kastade finnarna fram sina reserver den 9 december och lyckades precis med att hejda två större ryska anfall över isen. Då försvarade sig de finska soldaterna i grunda gropar i den frusna marken.

    Den 11 december tog finnarna initiativet att gå över isen längre söderut där fronten var oförsvarad. En finsk avdelning om 300 man skar av Raatevägen framför täten på den framryckande 44:e divisionen. Längs en sträcka av knappt tre mil trängdes sedan de ryska fordonskolonnerna instängda på vägen. Finländarna led visserligen brist på tyngre vapen men förbanden hade större vana och bättre utrustning för vinterstrid och i många fall god terrängkännedom. De finska anfallen skapade olika ”mottin” av inneslutna ryska soldater. De hade varken möjligheter att värma sig eller undkomma och många drabbads av den ”vita döden” när temperaturen sjönk till 30 minusgrader.

    Vi följer dramat i olika nedslag:

    - Gränsmuseet med sin finska vaktlokal som under slaget tjänstgjorde som rysk sjukstuga och nu återställts till sitt ursprungliga skick.

    - Ett skyttegravssystem som under fortsättningskriget utgjorde en del av fronten.

    - Vinterkrigsmuseet ”Raatteen Portti” där vi också äter lunch.

    - Det ukrainska monumentet vid Haukila som också utgjorde den största ”mottin” där de hårdaste striderna stod.

    Efter dessa olika besök återvänder vi till Suomussalmi där möjlighet ges för bastubad innan middag kl. 19:30 på Gyllene Tuppen.


    Foto: SA-Kuva.

  • Dag 4. Torsdag 26 september.: Hangö.

    Kl. 07:00 – 07:40 Frukost och utcheckning.

    Kl. 07:40 Avresa med buss till Kuusamo flygplats. Lunchsmörgås på egen hand på flygplatsen.

    Vårt flyg avgår kl. 11:10 från Kuusamo med ankomst Helsingfors kl. 12:50.

    Med abonnerad buss far vi sedan vidare mot Hangö. I april 1918 landsteg den tyska Östersjödivisionen i denna Finlands sydligaste stad belägen längs ut på halvön Hangö udd, för att bistå marskalk Mannerheims styrkor i frihets- eller inbördeskriget. Efter cirka två timmars bussresa kommer vi fram till Frontmuseet på Hangö udd. Här väntar eftermiddagskaffe. Därefter ser vi själva museet som skildrar ställningskriget på Hangö 1941. Utanför museet går vi sedan längs ”Krigsstigen”. Den markerade rutten löper genom det område som den svenska frivilligbataljonen ansvarade för under fortsättningskriget. Stigen löper ända in på den tidigare sovjetiska sidan. Här finns bl a. förbindelsegravar, tältgropar, en fältlatrin, en eldställning, en tunnel och en slangbåge.


    Foto: SA-Kuva.

    Vi besöker sedan ”Bunkermuseet” med den nyrestaurerade bunkern Irma i Harparskog 5 km från Frontmuseet. I bunker nummer 302 är det mesta i original. På de 16 sovbritsarna ligger blågrå täcken. Här finns en vedspis och på vägghyllorna finns kärl, persedlar och diverse utrustning samt en fungerande handpump. Bunkern är också försedd med en 45 millimeters pansarvärnskanon samt ett maskingevär. Irma ligger på den starka försvarslinjen som löpte rakt över Hangö udd genom Harparskog och var en del av det finländska försvaret mot den sovjetiska marinbasen som var belägen i Hangö. Vid försvarslinjen restes även olika stridsvagnshinder i form av massiva stenblock. Invid bunkern Irma kan en del av det närmare fyra kilometer långa stenhindret beskådas.


    Bunkern Irma.

    Vi avslutar med besök vid två monument, minnesstenen där Mannerheim avtackade den svenska frivilligbataljonen i dec 1941 och monumentet där tyskarna landsteg 1918 här ligger även rester av det tyska transitlägret för permittenter under andra världskriget.

    Incheckning på Hotel Regatta. Kl. 19:30 trerätters middag på hotellet.


    Marskalk Gustaf Mannerheim avtackar den svenska frivilligbataljonen på Hangö udd den 15 december 1941.

  • Dag 5. Fredag 27 september.: Ekenäs, Degerby, Helsingfors, hemfärd.

    Kl. 07:00 – 08:15 Frukost och utcheckning.

    Kl. 08:15 Avresa med buss.

    Dagens första stopp blir i Ekenäs vid monumentet över det finska inbördeskrigets ökända fångläger vid Dragsvik. Åren 1918-21 dog här 3 000 av de 10 000 ”röda” fångarna p.g.a. undernäring, bristsjukdomar och hård behandling av de ”vita” fångvaktarna.

    För Finland har detta varit ett svårt minne men de gemensamma ansträngningarna och offren under Vinterkriget och Fortsättningskriget har hjälpt att ena befolkningen. Till 100-årsminnet av Finlands självständighet 2018 avtäcktes här minnestavlor med namn på alla offer i lägret som ett steg på vägen att försöka försonas med ett grymt minne.

    Vi fortsätter till Degerby och museet över Porkalaparantensen (1944-56). Här tvingades Finland bara en timmes bilfärd från Helsingfors centrum att arrendera bort Porkala udd. I området bodde 7500 finländare som evakuerades 1944 varpå Sovjetunionen här byggde upp en militärbas med 30 000 man. Enligt avtalet skulle området återlämnas 1994. Men efter Stalins död 1953 insåg Sovjetunionens nye ledare Nikita Chrusjtjov hur dyr och opraktisk basen var varpå Finland återfick det totalförstörda området. På museet intar vi förmiddagskaffe följt av gudning.


    1944 evakuerades 7500 finländare från Porkalaparantensen.

    Kl. 12:00 Lunch på anrika Börsklubben i Helsingfors.

    Efter lunch får vi en historisk rundvandring kring Senatstorget och Salutorget i centrala Helsingfors. Vi avslutar vår resa med besök vid marskalk Mannerheims grav på Sandudds begravningsplats.


    Mannerheims grav på Sandudds begravningsplats.

    Avslutande transfer till Helsingfors Vanda flygplats.

    Avgång Helsingfors Vanda kl. 17:55 med ankomst Kastrup kl. 18:35.
    Avgång Helsingfors Vanda kl. 20:30 med ankomst Arlanda kl. 20:30 (lokal tid).

  • Ciceron: Marco Smedberg

    Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Militär ledning, Vietnamkrigen och det moderna standardverket Första världskriget. Marco är flitigt anlitad som föredragshållare och håller även utbildningar, workshops och slagfältsguidning.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/9Finska vinterkriget och Hangöfronten 23 - 27 september 2024824 750:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro