Skip to main content

Funäsdalens Kammarmusikfestival 18–22 september 2024

För första gången arrangerar Mejt Resor, i samarbete med Kammarmusikens Vänner och Fjällnäs högfjällshotell, en resa till Funäsdalens Kammarmusikfestival. Vi har valt ut sex programpunkter under festivalen, tre som hålls i Funäsdalens kyrka, romanskonsert med musik av Bizet, Debussy och Massenet, apassionata med musik av Beethoven, Mahler och Korngold och Grande Finale med musik av Beethoven och Mendelssohn. I vackra Aula Capella på Fjällnäs får vi uppleva två konserter, brunchkonsert med musik av Beethoven och champagnekonsert med musik av Paganini. På Djupdalsvallens fäbod blir det även våffelkonsert med folkmusik. 

Bland årets artister märks bl a mezzosopranen Malena Ernman och violinisterna Alissa Margulis, Hrachya Avenysian, Eleonora Matsuno och Per Öman, samt violaspelarna Alexander Gordon och Gareth Lubbe, cellisterna Per Nyström och Mats Lidström samt pianisterna Christian Ihle Hadland och Mats Widlund.

Vi bor med halvpension på klassiska Fjällnäs högfjällshotell. Ägarfamiljen Bertmar visar personligen sin förnämliga samling av svensk samtidskonst och deltar i flera av evenemangen. Utöver musikinslagen ingår vandring med guide i den storslagna fjällomgivningen och tillgång till hotellets Mii Gullo Spa. Under en halvdag gör vi även en utflykt till Ljungdalen med besök och lunch på Gammelgården, en av Härjedalens äldsta gårdar. Vår guide är museichef Ola Hanneryd som bl a berättar om 1700-talets store konstnär i Härjedalen schatullmakaren Jöns Ljungberg. Vår utflykt avslutas med besök på fjällmuseet där vi bl a får se exempel på härjedalsrokoko, den speciella möbelstil som Ljungberg skapade. 

Pris: 20 950 SEK del i premium dubbelrum. 
Tillval: Enkelrum 2 000 SEK.

Avdrag för egen transport 1 400 SEK.


Bokning: bokning@mejtresor.se eller 0706-76 96 26.
VID BOKNING ANGE: NAMN, ADRESS, POSTNUMMER, FÖDELSEDATUM OCH MOBILTELEFONNUMMER.

Allt detta ingår:
- Konserbiljetter till Funäsdalens Kammarmusikfestival / Funäs Festival 2024. Brunchkonsert, Romankonsert, Appassionata, Champagnekonsert, Våffelkonsert och Grande Finale.
- Buss Härjedalingen Cityterminalen (Stockholm) - Fjällnäs t & r.
- Fyra nätter med halvpension på Fjällnäs högfjällshotell (kostnad för vin/öl tillkommer).
- Tre luncher.
- Fyra trerättersmiddagar.
- Exklusivt möte med festivaldirektör Ola Larsson och medverkande artist från festivalen med mousserande vin på Eriksgårdens Fjällhotell.
- Halvdagsutflykt till Ljungdalen med kommunantikvarie och museichef Ola Hanneryd som guide. 
- Specialguidning med museichef Ola Hanneryd på Fjällmuseet.
- Fjällvandring med guide.
- Hyrd buss i samband med konserter och utflykter.
- Tillgång till Mii Gullo Spa.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1. Onsdag 18 september.: Ankomst till Fjällnäs.

  Kl. 11:30-11:45 Representant från Mejt resor möter gruppen vid avgånggaten på Cityterminalen i Stockholm och delar ut litet lunchpaket för bussresan. Avgångsgate för Härjedalingen anges på Cityterminalens informationstavlor.
  Kl. 12:00 Avgång med Härjedalingen från Cityterminalen. 
  Ca kl. 20:30 Ankomst till Fjällnäs högfjällshotell. Därefter kort välkomsthälsning och efterföljande kvällssupé.

  Fjällnäs högfjällshotell, beläget vid Malmagens strand, erbjuder en storslagen utsikt över den orörda naturen. Fjällnäs, grundat 1882 av Hilda och Jonas Åslund, benämns ofta som Sveriges första fjällhotell. Det har under mer än ett sekel varit en populär mötesplats för kulturpersonligheter och svenska kungligheter, som sökt sig hit för att njuta av den friska luften och den imponerande fjällmiljön. Idag ägs Fjällnäs av familjen Bertmar och drivs av VD Henrik Bertmar. Under de 20 år som familjen Bertmar har ägt hotellet har man varsamt renoverat de äldre byggnaderna och byggt till med mer gästrum. Under denna tid har även det vackra Mii Gullo Spa (Hur mår du? på samiska) tillkommit. Familjen Bertmars stora intresse för konst genomsyrar hela Fjällnäs genom den förnämiga samling av svensk samtidskonst. I anslutning till huvudbyggnanden finns även Aula Capella, en komtemplativ lokal uppförd i exprimentell arkitektur av 3dO Arkitekter. I denna lokal hålls två av Kammarmusikfestivalens konserter. Omdaningen av Fjällnäs till ett av främsta vildmarkshotellen har rönt stor uppmärksamhet.  I Condé Nast Travellers lista över Romantic Getaways finns Fjällnäs med. Bland 20 andra resmål världen över finns Fjällnäs med som det enda fjällhotellet. ”For a truly magical winter experience, head to the Fjällnäs Reserve in the far north of Sweden.”


  Aula Capella på Fjällnäs.


  Fjällnäs trevliga restaurang.


  Mii Gullo Spa på Fjällnäs.

 • Dag 2. Torsdag 19 september.: Presentation, Brunchkonsert, Fjällvandring, Romankonsert.

  Kl. 07:30 – 09:00 Frukost.
  Kl. 09:45 Förmiddagskaffe i biblioteket. Kort presentation av Fjällnäs och av Kammarmusikfestivalen. För tredje året i rad arrangeras Funäs Festival som återkommande kammarmusikfestival i Funäsfjällens spektakulära miljö med artister på hög nivå.
  Kl. 10:00 – 12:00 Lättare vandring med guide i Fjällnäs vackra omgivning.
  Kl. 13.15 – 15.15 Brunchkonsert i Aula Capella på Fjällnäs.

  Ludvig van Beethoven
  Stråkkvartett op 18 nr 4 i c-moll
  Allegro ma non tanto
  Andante Scherzoso, quasi allegretto
  Menuetto. Allegretto
  Allegro
  Medverkande: Eleonora Matsuno violin, Per Öman violin, Gareth Lubbe viola, Mats Lidström cello.


  Brunchkonsert i Aula Capella. 

  Kl. 15:15 – 17:00 Egen tid på Fjällnäs med möjlighet att besöka den fina spa-anläggningen Mii Gullo Spa och umgås i de många sällskapsrummen.
  Kl. 17:00 Avresa till Funäsdalens kyrka.
  Kl. 18.00 – 20:00 Romanskonsert i Funäsdalens kyrka.

  Claude Debussy
  Sonat för violin och piano i g-moll
  Medverkande: Hrachya Avenysian Violin, Christian Ihle Hadland Piano.

  Claude Debussy och Maurice Ravel
  Verk för solo piano
  Medverkande: Christian Ihle Hadland Piano.

  PAUS

  Jules Massenet
  ”Méditation” aus ”Thaïs”
  Medverkande: Alissa Margulis Violin, Christian Ihle Hadland Piano.

  Élégie för sopran, cello & piano
  Medverkande: Malena Ernman Mezzosopran, Mats Lidström Cello,  Christian Ihle Hadland Piano.

  Georges Bizet
  5 sånger
  Chant d’amour
  Ouvre ton coeur – Bolero
  Adieux de l’hôtesse arabe
  Tarantelle
  La Coccinelle
  Medverkande: Malena Ernman Mezzosopran, Mats Widlund Piano.


  Romanskonsert i Funäsdalens kyrka. Kyrkan i Funäsdalen är uppförd med insamlade medel som distriktkyrka i Tännäs församling 1926–1928 efter ritningar av arkitekterna Curt Björklund och Karl Martin Westerberg. Den konstnärliga utsmyckningen av kyrkorummet leddes av konstnären Edvard Berggren.


  Mezzosopranen Malena Ernman medverkar under romankonserten. Foto: Peter Knutson.

  Kl. 20:15 På kvällen avnjuter vi en trerättersmiddag i Fjällnäs trevliga restaurang.

 • Dag 3. Fredag 20 september.: Utflykt till Ljungdalen med besök på Gammelgården, Härjedalens Fjällmuseum, Appassionata och Champagnekonsert.

  Kl. 07:30 – 08:50 Frukost.
  Kl. 09:00 – 14:00 Utflykt till Ljungdalen med lunchstopp och besök på Gammelgården sedan guidning på Härjedalens Fjällmuseum. Med buss lämnar vi Fjällnäs och inne i Funäsdalen kliver dagens guide på, kommunantikvarien och museichefen för fjällmuseet, Ola Hanneryd. Med Hanneryd reser vi mot Ljungdalen på Sveriges högst belägna väg Flatruetvägen invigd 1938. På vägens högsta punkt, 985 meter över havet stannar vi till och beundrar den hänförande utsikten mot bl a Helaksfjällen.

  Framme i Ljungdalen besöker vi Gammelgården. Gården uppfördes som parstuga i början av 1700-talet till fjällbondefamiljen Andersson, vilka senare ändrade sitt namn till Ljungberg. Gården är bland de äldst bevarade i Härjedalen och berättar om de bönder som bröt ny mark i fjällvärlden. Här berättar Hanneryd om Jöns Andersson (senare Ljungberg) som föddes på gården 1736.


  Gammelgården.

  Ljungberg kom att bli en av Härjedalens främsta konstnärer genom den möbelkonst han skapade. Han utbildade sig till schatullmakare i Stockholm och erhöll gesällbrev 1761. Ljungberg var sedan verksam i Härjedalen där han anställdes som konstmästare på Ljusnedals bruk. För brukspatron Nils Söderberg skapade han fanerade rokokomöbler i exotiska träslag och tog fram gjutmatriser till bruket för dekor till järnkaminer. När bruket gick allt sämre kom han istället att utföra flera fantastiska rokokoinredningar för bygdens kyrkor bl a Vemdalens kyrka, Storsjö kapell, Tännsjö och Lillhärads kyrka. När dessa beställningar också sinade kom Ljungberg att skapa de möbler som han senare blivit känd för. I dessa smälte han samman formspråket från de finaste rokokomöbler med dekorativa tillägg till färgrika allmogemöbler. Denna härjedalsrokoko kom att leva vidare i över 100 år genom efterföljande möbelsnickare.


  Härjedalsrokoko, ett korskrank i Storsjö kyrka. Foto: Mats Ricklund.

  Tillbaka i Funäsdalen får vi en guidning på Härjedalens Fjällmuseum av Hanneryd. I museet berättas historien om områdets fjällbönder, samer och bruksarbetare. Hanneryd ger också en specialvisning av Jöns Ljungbergs fantasiska möbelkonst, både i form av fanerade rokokomöbler av högsta klass och de senare mer folkliga möbler i starka färger som kom att bli härjedalsrokokon.
   


  Fjällmuseets samlingar har sina rötter i de föremål som Erik Fundin samlade in under slutet av 1800-talet. Han lät uppföra ett bygdemuseum på platsen som som reaktion på de föremål Artur Hazelius köpte upp i trakten och förde till Skansen i Stockholm. 1998 invigdes den nuvarande museibyggnaden som med sitt torvtak, höga stenfötter och gavlar ut mot sjön tar upp Härjedalska traditioner.

  Kl. 15:00 – 17:00 Appassionata i Funäsdalens kyrka.

  Gustav Mahler
  Pianokvartett i a-moll
  Medverkande: Per Öman Violin, Gareth Lubbe Viola, Mats Lidström Cello,  Mats Widlund Piano.

  Ernest Chausson
  Chanson perpétuelle för mezzosopran och pianokvintett

  Erich Wolfgang Korngold
  Marietta’s Lied from Die tote Stadt för mezzosopran & pianokvintett
  Medverkande: Malena Ernman Mezzosopran, Hrachya Avenysian Violin, Per Öman Violin, Gareth Lubbe Viola, Mats Lidström Cello, Christian Ihle Hadland Piano.

  PAUS

  Ludvig van Beethoven
  ”Appassionata” Pianosonat No.23 , Op.57

  Allegro assai
  Andante con moto
  Allegro ma non troppo – Presto
  Medverkande: Christian Ihle Hadland Piano.


  Appassionata i Funäsdalens kyrka.

  Ca kl. 17:15 Återresa till Fjällnäs.
  Kl. 17:45 - 18:30 Egen tid. 
  Kl. 18:30 – 19:45 Trerättersmiddag.
  Kl. 20:00 – 21:45 Champagnekonsert i Aula Capella.

  Niccolò Paganini
  Ur 24 caprices för soloviolin,
  Hrachya Avenysian, violin.


  Champagnekonsert i Aula Capella.

 • Dag 4. Lördag 21 september.: Våffelkonsert, Grande Finale.

  Kl. 09:00 – 10:00 Frukost.
  Kl. 10:00 –11:00 Familjen Bertmar visar sin högklassiga samling av svensk samtidskonst. I samlingen som byggts upp under de 20 år som familjen ägt Fjällnäs finns verk av bl a Mamma Andersson, Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova och Ulrik Samuelsson.
  Kl. 11:40 Avresa med buss till Djupdalsvallens fäbod vackert belägget nedanför Mittåkläppens fjälltopp. Den isolerade Djupdalsvallen öppnades med vägen som byfolk bröt mellan 1924 - 1950.


  Djupdalsvallen.

  Kl. 13:00 – 14:45 Vi bjuds på våfflor enligt gammalt recept och folkmusik från Härjedalen. 
  Medverkande: Anders Thunell – fiol, Greger Brändström – fiol, Lasse Sörlin – fiol.


  Våffelkonsert på Djupdalsvallen där vi får uppleva Härjedalens särpräglade folkmusik i fäbodarna.

  Kl. 16:00 Exklusivt möte med festivaldirektör Ola Larsson och medverkande musiker/sångare från festivalen. Mousserande vin på Eriksgårdens fjällhotell.
  Kl. 17:00 – 19:00 Grande Finale i Funäsdalens kyrka. 

  Ludvig van Beethoven
  ”Appassionata” Pianosonat No. 23 , Op.57
  Allegro assai
  Andante con moto
  Allegro ma non troppo – Presto
  Medverkande: Christian Ihle Hadland Piano

  PAUS

  Felix Mendelssohn
  Oktett för stråkar op. 20
  Allegro moderato ma non fuoco
  Andante
  Scherzo. Allegro leggierisimo
  Presto
  Medverkande: Alissa Margulis Violin, Hrachya Avenysian Violin, Eleonora   Matsuno Violin, Per Öman Violin, Alexander Gordon Viola, Gareth Lubbe Viola, Per Nyström  Cello, Mats Lidström Cello.


  Grande Finale i Funäsdalens kyrka.

  Kl 19:15 – 19:45 Återresa till Fjällnäs.
  Kl. 20:00 – 21:30 Avslutande trerättersmiddag.

 • Dag 5. Söndag 22 september.: Hemresa.

  Kl. 07:30 – 09:30 Frukost. med möjlighet att göra egen lunchmatsäck till bussen.
  Kl. 11:50 (preliminär tid) Avresa med Härjedalingen.
  Ca kl. 21:20 Ankomst Cityterminalen.

 • Medverkar på resan


  Ola Larsson, general manager på Kammarmusikens Vänner. Ola är uppväxt i Funäsfjällen och har tillsammans med sin familj ägnat sitt liv till musiken i olika former. Olas familj drev pensionatet Tännäsgården mellan 1960 och 1985. Där arrangerades mängder av musikkvällar med såväl klassisk musik som folkmusik. Sedan 19 år leder Ola Kammarmusikens vänner som bland annat driver de återkommande Kammarmusikfestivalerna; Roslagen Kammarmusikfestival, Falsterbo Chamber Music Festival och The Funäs Festival / Funäsdalens kammarmusikfestival och Akademifestivalen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


  Ola Hanneryd, kommunantikvarie och museichef på Härjedales Fjällmuseum. Hanneryd utkom 2021 med boken Härjedalsrokoko under två sekler - om Schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap.