Skip to main content

Från Brno till Prag, en resa genom Centraleuropas hjärta 8–13 april 2025

I vårens ljusa färger gör vi en resa till Centraleuropas hjärta. Vi reser från Wien till Brno och vidare till Prag genom dagens Tjeckien, tidigare Tjeckoslovakien, Norra Habsburg, Mähren och Böhmen. Vår ciceron, antikhandlaren och konstkännaren Fredrik Zimmerdahl tar oss med till sina favoritställen vad gäller konst och arkitektur. Vid förra sekelskiftet var området som då utgjorde Norra Habsburg en tryckkokare av nya idéer inom konst, arkitektur, litteratur, vetenskap och politik, där tidens mest nydanande uttryck kunde utvecklas. På vår resa besöker vi bl a Ludwig Mies van der Rohes berömda Villa Tugendhat i Brno och Adolf Loos Villa Müller i Prag, båda uppförda av progressiva judiska affärsmän. Med på resan som lokal ciceron är Calle Rüster, svensk journalist som är verksam i Prag sedan mer än 20 år. Calle och Fredrik guidar oss till Prags klassiska sevärdheter som Pragborgen, Karlsbron, Kubistmuseet och Alphonse Muchamuseet. Vi bor på bra centrala hotell i Brno och Prag och äter på trevliga restauranger. På Prags främsta operascen, Nationalteatern ges en av kvällarna möjlighet att se de båda klassiska enaktsoperorna, Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana från 1888 och Ruggero Leoncavallo Pagliacci från 1892, vilka som här ofta uppförs tillsammans.

OBS! Resan är för medlemmar i Seniora Läkare med anhöriga. 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag 8 april.: Wien – Brno.

    Flygtider:
    Kl. 10:05-12:15 Arlanda – Wien.
    Kl. 09:50-11:30 Kastrup – Wien (på förfrågan).
    Kl. 07:00-08:40 Landvetter – Bryssel. Kl. 09.50-11.30 Bryssel - Wien (på förfrågan).
    Flyg från Kastrup eller Landvetter sker på förfrågan till bokning@mejtresor.se eller 070 676 96 26. Vi bokar dessa flygbiljetter individuellt efter att vi har fått de 20 deltagare som krävs för att genomföra resan. Detta kan betyda att flyganslutning från Kastrup eller Landvetter eventuellt kan bli något dyrare.
    Flygbolaget rekommenderar att ni är på flygplatsen två timmar innan avgång. Incheckning och utresa sker på egen hand.
    Resans ciceroner Fredrik Zimmerdahl och Calle Rüster möter med skylt efter säkerhetskontrollen på Wiens flygplats. Med vår buss reser vi norrut mot tjeckiska gränsen. Vi gör ett lunchstopp i den lilla österrikiska staden Mistelbach. På sen eftermiddag kommer vi fram till Brno (Brünn), Tjeckiens andra största stad och huvudort i Mähren. Stadens rötter sträcker sig tillbaka till romartiden. Efter incheckning på centrala Grand Hotel tar Fredrik och Calle med oss på en guidad stadsvandring där vi bl. a. ser den kända Redutateatern från 1730-talet där Mozart uppträde som barn.
    Vi avslutar dagen med gemensam middag på en av Brnos trevliga restauranger.


    Brno med Peter och Paul-katedralen tornande i bakgrunden.

  • Dag 2. Onsdag 9 april.: Brno, Villa Tugenhat och Mässområdet.

    Efter frukost tar vi en bussrundtur i Masarykkvarteren med högklassiga modernistiska villor från 1920- och 30-talen. Vi besöker sedan Villa Tugendhat, ritad av Ludwig Mies van der Rohe. Den tyske Mies van der Rohe var 1900-talets mest inflytelserika arkitekt tillsammans med schweizaren Le Courbusier. Båda arkitekterna blev den nya modernismens främsta företrädare. Mies van der Rohe är mest känd för sina eleganta låga villor och skyskrapor med glasväggar. I Villa Tugenhat ser vi ett av de främsta exemplen på Mies van der Rohes eleganta villor med glasväggar som löser upp gränserna mellan ute och inne. Familjen Tugendhat var en av Brnos judiska textilfamiljer. I den angränsande och nyrenoverade Villa Löw Beer, uppförd i jugendstil, får vi ta del om stadens judiska historia som till stor del var kopplad till Brnos stora textilindustri under början av förra seklet.

     
    Interiörbild från Ludwig Mies van der Rohes berömda Villa Tugendhat. Foto: Wendy (vänster). Villa Tugendhat från utsidan. Foto: Daniel Fišer (höger).

    En annan av stadens stora sevärdheter är mässområdet. Med industrialismen under 1800-talet kom Europas stora industri- och jordbruksmässor att växa fram som mötesplatser och skyltfönster för tidens nya produkter. Mässan i Brno som har sina rötter i stadens textilindustris behov av exponering. Här möter vi alltifrån 1800-talets utställningsbyggnader i järn och glas inspirerade av Crystal Palace i London till tjeckoslovakisk funktionalism från efterkrigstiden. Än idag räknas Brno som en av Centraleuropas viktigaste mässtäder.
    Gemensam middag på trevlig restaurang i Brno.

  • Dag 3. Torsdag 10 april.: Josef Hoffmanns födelsehem, Kutna Hora. Möjlighet att se Cavalleria Rusticana och Pagliacci Pragopera.

    Frukost och utcheckning. Dagens första stopp blir i den lilla staden Brtnice (Pirnitz). Här besöker vi arkitekten och formgivaren Josef Hoffmanns (1870–1956) födelsehem som idag är museum. Hoffmann kom att bli en av sin tids främsta arkitekter och formgivare och var medgrundare till Wiener Werkstätte, produktionskooperativ för hantverk.


    Josef Hoffmann födelsehem i den lilla staden Brtnice (Pirnitz). Foto: Jiří Sedláček. 

    Gemensam lunch på vägen.

    I världsarvsstaden Kutna Hora (Kuttenberg) vandrar vi bland de medeltida gränderna och besöker en av Europas märkligaste byggnader, benhuset i Sedlec. I slutet av 1800-talet lät familjen Schwarzenberg träsnidaren František Rint ordna upp benen i familjekapellet. Av de gamla skeletten skapade han där en fantastisk inredning bestående av gamla ben och dödskallar.
    På sen eftermiddag ankommer vi till Prag och Hotel Adler i gamla stan. Efter incheckning tar Calle med oss till en av sina favoritrestauranger. På kvällen ges också möjlighet att se Cavalleria Rusticana och Pagliacci på Pragoperan (National Theatre).

  • Dag 4. Fredag 11 april.: Pragborgen, Karlsbron och Wallensteinträdgården.

    Frukost på hotellet. Med spårvagn tar vi oss över till vänstra sidan av Moldau. Mitt över gamla stan vilar Pragborgen. Den är en av världens största borganläggningar som mer är att likna med en egen stad och sträcker sig från en åsrygg ner mot Moldaus strand. Inne i borgen besöker vi den enorma Sankt Vituskatedralen och vandrar sedan ner genom Gyllene gatans branta gränder med besök i den romanska Sankt Göransbasilikan uppförd under 900-talet. Nere vid Moldaus strand besöker vi barockträdgården till Wallensteins palats. Trädgårdarna pryds av kopior av de bronsskulpturer av Adriaen de Vries som togs av den svenska armén som krigsbyte år 1648 och kom att placeras i slottsparken på Drottningholm.


    Wallensteinträdgården. Foto: Vaclav Groulík.

    Från den vänstra stranden korsar vi Moldau på stadens främsta sevärdhet, Karlsbron. Calle berättar om den medeltida bron och dess statyer. Vi avslutar vår guidning inne i gamla stan med lunch på egen hand.
    Eftermiddag på egen hand och middag på egen hand. 

  • Dag 5. Lördag 12 april.: Villa Winternitz, Babakvarteren och Josef Gočárs varuhus.

    Frukost på hotellet. Vi tar oss över Moldau för besök i bostadsområdet Baba och i en av den tidiga modernismens främsta verk, Villa Winternitz ritat av den österrikiska arkitekten Adolf Loos för advokaten Josef och hustrun Jenny Winternitz. Huset, byggt 1932, har efter en omfattande restaurering återfått sitt ursprungliga utseende. Loos byggnad är på många sätt motsatsen till Mies van der Rohes Villa Tugendhat. Där Villa Tugendhat med sina glasväggar vill lösa upp gränsen mellan ute och inne så är Loos Villa Winternitz typisk för hans kubiska byggnader som sluter sig inåt och där man betraktar världen inifrån. Loos beskrev 1914 sitt arkitektektoniska manifest "Byggnaden behöver inte berätta något genom sin exteriör, istället skall dess fulländning manifesteras i interiören".


    Villa Winternitz, ritat av den österrikiska arkitekten Adolf Loos och uppförd 1932.

    I samma del av Prag besöker vi även bostadsområdet Baba. Här uppfördes 33 modernistiska bostadshus från 1932 till 1940. Bostadsområdet uppfördes som ett av de sex bostadsområden som uppfördes 1927 – 1940 efter funktionalismens principer i Tyskland, Österrike, Schweiz och Tjeckoslovakien. Tiden efter första världskrigets fasor präglads av nytänkande inom bostadsbyggande där demokratiska och praktiska principer genomsyrade de unga arkitekterna. Deutscher Werkbund, det tyska förbundet för arkitektur, konst och politik grundades 1907. Förbundet låg bakom bostadsutställningen Weissenhofsiedlung i Stuttgart 1927 med Ludwig Mies van der Rohe som huvudarkitekt. Utställningen med sin revolutionerande arkitektur följdes snabbt av liknande bostadsutställningar i de angränsande länderna. 1932 arrangerade Czechoslovak Werkbund bostadsutställningen i Baba-området med tjeckoslovakiske Pavel Janák som huvudarkitekt. Andra arkitekter som anlitades var Josef Gočár, Ladislav Žák och nederländske Mart Stam. Området är idag kulturarvsskyddat. Stockholmsutställningen arrangerad av Svenska Slöjdföreningen år 1930 fick samma funktion för modernismens genombrott i Sverige och Finland.


    Det modernistiska bostadsområdet Baba under uppbyggnad. Foto: Expats.cz.

    Efter lunch på egen hand besöker vi huset vid Svarta Madonnan. Detta gamla varuhus uppfördes 1911–12 efter ritningar av den unge arkitekten Josef Gočár som tillämpade kubismens uttryck att bryta upp perspektivet i arkitekturen. Den revolutionerande byggnaden kan ses som en föregångare till modernismens arkitektur. Här ser vi först kubistmuseet som visar det bästa av tjeckisk kubism och modernism inom konst och formgivning. Vi dricker sedan eftermiddagskaffe i det utsökt renoverande Grand Orient Kafé, även det formgivet av Josef Gočár.
    Nu ges möjlighet att följa med till Alphonse Muchemuseet. Alphonse Mucha (1860–1939) som främst var verksam i Paris blev en av Art Nouveaustilens främsta konstnärer med sin utsökt förfinande affischkonst, oftast med motiv av vackra kvinnor omslingrade av blommor och andra växter.


    Huset vid den svarta madonnan uppförd 1911-12 efter ritningar av Josef Gočár. Foto: VitVit. 

    Efter några timmar på egen hand samlas vi på hotellet för gemensam promenad till vår avslutningsmiddag.

  • Dag 6. Söndag 13 april.: Gamla stan med judiska kvarteren, hemresa.

    Vi äter frukost, checkar ut och lämnar vårt bagage i hotellets väskrum. Fredrik och Calle tar med oss på stadsvandring i gamla staden där vi bl. a. ser det berömda astronomiska uret från 1400-talet. Varje timme visas de 12 apostlarna i procession och de fyra figurerna som flankerar uret sätts i rörelse. De representerar fyra företeelser som föraktades vid tiden när uret byggdes. Från vänster till höger är det först Fåfängan, som beundrar sig själv i en spegel. Därefter Girigbuken med en påse guld. Den tredje är Döden, ett skelett som slår tiden varje timme. Slutligen Turken som tänker på nöjen och lättsam underhållning. Varje timme ringer Döden i klockan och genast skakar turken på huvudet och ger uttryck för att han ännu inte är redo att dö.


    Astronomiska uret från 1400-talet.

    I närheten besöker vi Týnkyrkan, där astronomen Tycho Brahe ligger begravd.
    Calle och Fredrik tar oss slutligen med till de gamla judiska kvarteren. Prag hade innan förintelsen en av de äldsta judiska bosättningarna i Europa. Här ligger också den gamla judiska begravningsplatsen där anhöriga lägger små stenar i stället för blommor ovanpå de gamla gravstenarna.
    Avresa från hotellet till flygplatsen. Lunch på egen hand.

    Flygtider:
    Kl. 19:00-20:55 Prag – Arlanda.
    (Flyg till Kastrup och Landvetter på förfrågan).

  • Ciceroner: Fredrik Zimmerdahl och Carl Rüster

    Fredrik Zimmerdahl är gallerist och antikhandlare och driver sedan 1996 Zimmerdahl Antiques & Design i Lund. Han är medlem i Svenska konst- och antikhandlarföreningen och flitig utställare på antikmässor. Han är speciellt intresserad av 1900-talets formhistoria. I början av 2000-talet var han bosatt i Wien och efter 30 år i branschen spänner hans kontakter över samtliga kontinenter.

    Carl Rüster är tolk, översättare och frilansjournalist som i 25 år arbetat med Prag som bas. Han har arbetat som tolk bl.a. för de tjeckiska premiärministrarna Zeman och Špidla samt för det tjeckiska fotbollslandslaget och han har också arbetat för de flesta stora svenska dagstidningarna samt Sveriges Radio. Calle har nyligen utgivit boken Mitt Prag.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/4Från Brno till Prag, en resa genom Centraleuropas hjärta 8–13 april 2025Mer än 823 450:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro