Skip to main content

Från Porto till Santiago 4 – 9 oktober 2024

En resa på Iberiska halvöns nordvästra hörn med Thomas Gustafsson.


Historiska världsarv och häpnadsväckande naturupplevelser varvas med arkitektoniska underverk, läckra vinprovningar och gastronomiska sensationer. Vi upplever den anrika handelsstaden Portos charmiga stadskärna och berömda portvinshus. Vi färdas med båt genom den hisnande dramatiskt vackra Duerodalen och besöker en vingård där vi får veta allt om det portugisiska vinet. I Galicien lär vi känna den pittoreska hamnstaden Pontevedra med sina inbjudande kullerstensgränder och läckra skaldjur innan vi når Santiago de Compostela dit pilgrimer vallfärdat under mer än tusen år. Vi hinner också göra ett besök vid en galiciask vingård där vi får veta mer om det hyllade vinet från Rias Baixas.
 
Det här är en resa med guldkant där vi bor på klassiska femstjärniga hotell, besöker magnifika sevärdheter och serveras utsökta middagar och viner. Färdledare och ciceron är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, under många år verksam som korrespondent i Madrid med Iberiska halvön och Latinamerika som arbetsfält, författare till flera hyllade facklitterära böcker.
 
OBS! Resan är för medlemmar i Seniora Läkare med anhöriga.
Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Fredag 4 oktober.: Ankomst till Porto.

    Flyg med KLM från Landvetter och Kastrup med ankomst i Porto kl. 15.40 (mellanlandning i Amsterdam). 
    Flyg med Swiss från Stockholm med ankomst i Porto kl. 18.30 (mellanlandning i Zürich). 

    Vår ciceron och reseledare Thomas Gustafsson möter med skylt efter säkerhetskontrollen.

    Vi inleder resan i Porto, den portugisiska handelsstaden vid Dueroflodens utlopp, som är känd för sitt goda dessertvin men också hemstad för många av historiens stora sjöfarare. Exporten av det eftertraktade Portvinet gav rikedomar vilket påverkat stadens arkitektur och historia. Vi inleder med en övergripande panoramarundtur med bussen under vår färd mot hotellet. Vi bor på femstjärniga och centralt belägna The Editory Boulevard Hotell, ett av stadens bästa hotell. På kvällen i samlas vi i hotellets restaurang för en gemensam välkomstmiddag.

  • Dag 2. Lördag 5 oktober.: Stadsvandring i Porto, Vila Nova de Gaia, vinprovning.

    Efter frukost samlas vi i receptionen för en guidad rundtur till fots genom Portos antika stadskärna. Staden har urgamla rötter och det finns många byggnadsminnen och sevärdheter att beskåda. När romarna kom hit för tvåtusen år sedan byggde de upp en befäst handelsstad som de gav namnet Portus Cale. Senare skulle romarnas namn på staden användas för hela Portugal. Portos skyddade och strategiska läge vid Dueroflodens några kilometer innanför Atlantkusten gjorde att staden kunde behåll sin betydelse som handelsstad in i modern tid. I dag är Porto landets näst största stad efter Lissabon. 

    Med buss tar vi oss sedan över Duerofloden på den vackra bron Ponte Dom Luis, ett arkitektoniskt underverk som konstruerades av den franske arkitekten Gustave Eiffel. På andra sidan Duerofloden i stadsdelen Vila Nova de Gaia ligger vinhusen där de välkända portvinsfamiljerna lagrar och saluför sina portvin. Vi besöker Taylor's, ett av de äldsta och mest anrika vinhusen där det väntar en rundvandring och provsmakning. Här får vi får veta allt om vad som kännetecknar ett bra portvin.


    Taylor's portvinshus grundat 1692.

    Efter portvinsbesöket, lunch på egen hand i den gamla saluhallen Mercado do Bolhão, belägen bland de gamla portvinshusen i Vila Nova de Gaia.

    Därefter buss till vårt hotell för tid på egen hand. Vi bor centralt nära till allt. Det går förstås att stanna kvar på hotellet och tillgodogöra sig de fantastiska bekvämligheterna, några kanske vill gå ner till floden och slå sig ner på ett av de inbjudande kaféerna som ligger här och beundra utsikten över Vila Nova de Gaia på andra sidan Duero. Här ligger också några av de gamla traditionella båtarna som förr användes för att transportera portvinerna.

    På kvällen blir det en gemensam middag på stan. 


    Utsikt över Porto. I förgrunden syns en av de gamla traditionella båtarna som användes för att transportera portvinerna.

  • Dag 3. Söndag 6 oktober.: Båtfärd på Duerofloden, vinprovning på Quinta da Gaivosa, Quinta do Paço.

    Vi checkar ut på morgonen och en kort busstransfer till hamnen där vi kliver ombord på en flodbåt för att åka in i landet. För att vi ska slippa stressa med frukost på hotellet inleder vi båtfärden med lättare frukost medan vi ser båten lämna Porto och sätta kurs österut.

    Vi färdas i sakta tempo genom Dueroflodens natursköna dalgång, ett så unikt odlingslandskap att den klassats som världsarv av Unesco. Vinodlingarna klänger sig fast längas sluttningarna. Vi följer skådespelet från båten. Innan vi nått fram till hamnen där vi ska kliva av har vi också kunnat inmundiga vår lunch på båten. Under senare år har flera högklassiga producenter etablerat sig i vinregionen Duero och investerat stora pengar på att skapa nya anläggningar för att producera viner i toppklass. Vi ska besöka en av dem.


    Under vår båttur på Duerofloden får vi uppleva den fantastiska utsikten över vinoldlingar som klänger sig fast längst sluttningarna.

    I Peso da Regua väntar en buss som kör oss till Quinta do Tedo. Vi får en rundtur på vingården som avslutas med en provsmakning av gårdens högklassiga röda och vita viner.


    Avsmakning av portviner på vingården Quinta do Tedo.

    Efter besöket åker vi vidare till Quinta do Paço där vi ska uppleva en natt på hotell Douro Scala, som ingår i vingården Quinta do Paço. Hotellbyggnaden där vi ska bo var ursprungligen ett palats från 1400-talet som efter en smakfull renovering och tillbyggnad förvandlats till ett trevligt femstjärnigt vinhotellet. Vi befinner oss nu i hjärtat av den mäktiga Duero-dalgången. Det finns många välkända floder där det sker vinodling men floden Douro som startar djupt inne i Spanien och sedan ringlar sig västerut för att slutligen nå fram till Atlanten är nog den vackraste av alla med sina terrassodlingar som klättrar längs sluttningarna. Efter att vi har checkat in och fått våra rum finns tid för egna promenader innan vi samlas på kvällen för middag på hotellets restaurang.

  • Dag 4. Måndag 7 oktober.: Pontevedra, Santiago de Compostela.

    Efter frukost kliver vi upp på vår bekväma långfärdsbuss som ska föra oss norrut. Vi gör ett kort stopp på vägen för kaffe och passerar snart över bron som går över floden Minho som utgör gränsen mellan Portugal och Galicien. Vi har kommit till ett nytt land, men det spanska landskapet Galicien och norra Portugal har mycket gemensamt historiskt och kulturellt. De latinska språken galiciska och portugisiska har även många likheter.

    Pontevedra där vi gör nästa stopp ligger längst in i en av fjordarna och är en pittoresk hamnstad med en stor fiskeflotta. Vi promenerar genom Pontevedras gamla stadskärna med sina kullerstensgator som är kantade av välbevarade gamla palats, kloster och kyrkor. Pontevedra har sedan urminnes tider varit en viktig knutpunkt för pilgrimer som är på väg mot den heliga staden Santiago de Compostela. Innan vi är klara med staden besöker vi också den fina fiskmarknaden med tapaslunch på egen hand.

    När vi stiger på bussen är det inte långt kvar till vår slutdestination Santiago de Compostela där vi ska bo två nätter på stadens Parador. Det magnifika hotellet som ligger precis intill katedralen var ursprungligen ett härbärge som byggdes redan under medeltiden för att ta emot besökare som kommit till pilgrimsstaden. Byggnaden är numera omgjord Spaniens finaste parador. De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en unik hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1920-talet och som ofta ligger i gamla anrika kulturbyggnader, slott och klosterbyggnader. Typiskt för paradorerna är också att de har en restaurang med inriktning på det regionala köket. På kvällen samlas vi för en god middag i paradorens restaurang.


    Vi bor på Parador de Santiago de Compostela, en av Spaniens finaste Paradorer. 

  • Dag 5. Tisdag 8 oktober.: Katedralen i Santiago de Compostela, stadsvandring.

    Efter paradorens bufféfrukost har vi en hel dag för att upptäcka pilgrimsstaden som är en av världens viktigaste kulturella center. Hela staden är ett Unescoskyddat världsarv.

    Med vår ciceron som ledsagare inleder vi dagen med ett besök i den imponerande katedralbyggnaden, som ligger precis intill hotellet. Ända sedan medeltiden har Santiago varit en av den kristna världens heligaste städer, hit har människor kommit från hela Europa för att besöka katedralen där helgonet Jakob anses ligga begravd. Även i tider av krig och oroligheter har människor vandrat till Santiago. Under vägen har idéer vandrat från norr och söder, från öst och väst för att mötas och befruktats i Santiago. Idéhistoriker brukar till och med säga att det var längs vägen till Santiago som den moderna västerländska civilisationen och europatanken föddes.


    Katedralen i Santiago de Compostela.

    Vi imponeras av den magnifika katedralbyggnaden och besöker den heliga Jakobs gravkammare dit människor sökt sig under mer än tusen år för att få syndernas förlåtelse. Vi vandrar därefter genom stadens vackra medeltida gränder och känner den speciella och svårgripbara stämningen som bara finns i Santiago. När det är dags för lunch i den galiciska huvudstaden passar vi förstås också på att kalasa på skaldjur och musslor på någon av stadens alla tapasbarer. Det finns även tid för en längre promenad. På kvällen samlas vi för en trevlig avskedsmiddag i paradorens matsal.


    Gatuvy från Santiago de Compostela med katedralen skymtandes i bakgrunden. 

  • Dag 6. Onsdag 9 oktober.: Rías Baixas.

    Efter frukost färdas vi med bussen söderut och efter någon timme är vi framme vid dagens höjdpunkt, besöket på en galicisk vingård i Rías Baixas, vindistriktet som är känt för sina torra vita viner på albariñodruvan som passar ypperligt till skaldjur. Druvorna odlas på fjordarnas sluttningar längs kusten där det råder ett perfekt klimat för albariño. Vi gör en kortare rundvandring i vinbodegan och avslutar med en vinprovning och lite tapas.

    Efter besöket på vingården fortsätter vi färden söderut in i Portugal och är snart framme vid flygplatsen som ligger norr om Porto. Vi checkar in och flyger mot Sverige där vi landar under kvällen.

    Flyg med KLM från Porto kl. 16.20 mot Landvetter och Kastrup (mellanlandning i Amsterdam).
    Flyg med Lufthansa från Porto kl. 16.35 mot Arlanda (mellanlandning i Frankfurt). 

     

  • Ciceron.: Thomas Gustafsson.

Kontakta oss