Flygtider:
Kl. 11:00-12:10 Arlanda – Kastrup.
Kl. 14:05-15:00 Kastrup – Gdańsk.
Vår ciceron Arthur Sehn är med på flyget. Vid ankomst till Gdańsk samlas vi utanför säkerhetskontrollen, där Arthur står med skylt. Därefter busstransfer till vårt hotell, Hanza, beläget på kajen till Motława (Mottlau) en av bifloderna i Wisłas (Weichsels) floddelta. Kajen med sina gamla packhus från hansatiden till tidigt 1900-tal är stadens verkliga hjärta och det är också den viktiga handelsgatan Długi Targ (Langer Markt) börjar. Efter incheckning tar Arthur med oss på en stadsvandring genom gamla stan. På Długi Targ ser vi de vackra handelshusen med sina renässans- och barockfasader, torget med Neptunusfontänen och Dwór Artusa (Arthurshof), en historisk samlingsplats för adeln och borgarna i staden.
Vi passerar också rådhuset och den vackra stadsporten Brama Zielona (Grünes Tor). Det var också den rika och vackra miljön kring rådhuset och torget som fick staden att kallas Östersjöns Florens under 1600-talet. I medeltida Mariakyrkan möter en av världens största tegelkyrkor med plats för 6000 besökare. Med sin storlek är kyrkan även ett bevis för stadens stora rikedom under hansatiden. På gatorna vid Mariakyrkan berättar Arthur om hur stadens till stora delar förstördes under andra världskrigets omfattande bombningar och återuppbyggnanden av gamla stan under 1950- och 60-talet.
Dwór Artusa (Arthurshof) (vänster), Neptunusfontänen (mitten) och Mariakyrkan (höger).
Kl. 19:30 Gemensam trerättersmiddag på hotellet inkl. två glas vin och kaffe.
Kl. 07:00-08:50 Frukost.
Kl. 09:00 Avresa med buss.
Andra dagen på polsk mark inleds med ett besök på Malbork (Ordensburg Marienburg), uppförd på 1300-talet som Tyska ordens huvudborg varifrån högmästaren styrde ordens vidsträckta domäner. Malbork är världens största medeltida borg och täcker en yta på drygt 52 hektar. Efter den omfattande förstörelsen under andra världskriget pågår fortfarande återuppbyggnadsarbeten och så sent som 2017 kunde borgens katedral återinvigas. Sedan 1997 är Marlbork klassad som världsarv av UNESCO. Efter guidad rundvandring äter vi lunch på museirestaurangen.
Ordensborgen Malbork.
Vi tar oss sedan till det gamla klostret i Oliwa i utkanten av Gdansk. Här i det så kallade Fredrummet undertecknades fredsfördraget mellan de stridande parterna i Karl X Gustavs polska krig fred 1660. Den svenska delegationen leddes av Magnus Gabriel de la Gardie som undertecknade fördraget från svensk sida.
Klostret i Oliwa och Fredsrummet där Sverige och Polen undertecknadet fredsfördraget 1660.
Åter i Gdańsk på sen eftermiddagen med fri tid och middag på egen hand.
Kl. 07:00-08:50 Frukost.
Kl. 09:00 Avgång.
Vi promenerar på Motławas äldsta kajer och passerar den medeltida hamnkranen ”Krantor”, stadens främsta symbol, byggt på 1400-talet.
Krantor Gdańsk medeltida hamnkran. Genom historien har staden bland annat tillhört Polen-Litauen, Tyska orden, Preussen och Tyska riket. Under stormaktstiden fick Sverige rätt att uppbära tull av staden, något som delvis hjälpte till att finansiera deltagande i trettioåriga kriget.
Från kajen tar vi turistbåten till halvön Westerplatte. Det var här som andra världskriget inleddes den 1 september 1939 när det tyska slagskeppet Schleswig-Holsteins öppnande eld mot den här stationerade polska garnisonen. Vi besöker sedan minnesplatsen på Leninvarvet, varifrån Lech Wałęsa 1980 ledde Solidaritets strejker som blev starten på upplösningen av Östblocket. På det 2017 invigda Museet för andra världskriget intar vi lunch och ser sedan utställningarna.
Minnesmärket över de fallna varvsarbetarna som dödades 1970 med Solidaritetsmuseet i bakgrunden.
Gemensam middag.
Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning.
Med buss tar vi oss till till stadens gamla franciskanerkloster som idag inrymmer en filial till Polska Nationalmuseet (Muzeum Narodowe w Gdańsku). Här ser vi originalet av Hans Memlings berömda altarmålning från 1400-talet. Målningen, en triptyk föreställande den yttersta domen, är ett av de främsta medeltida flamländska konstverken kring Östersjön och fanns tidigare i Mariakyrkan.
Hans Memling, Den yttersta domen, 1466-1473.
Bussen tar oss sedan till hamnstaden Gdynia (Gdingen) som under mellankrigstiden var Polens enda hamnstad. Under andra världskriget tjänade staden som viktig bas för den tyska flottan. Under dessa år gick staden under namnet Gotenhafen. Vi beskådar fullriggaren Dar Pomorza och jagaren Błyskawica. Båda är idag museifartyg.
På vägen tillbaka till Gdańsk gör vi ett uppehåll i den gamla kurorten Sopot, där bland andra kejsare Wilhelm II vistades.
Grand Hotel i Sopot, själva centret för det modäna badortslivet under början av 1900-talet.
Ankomst till flygplatsen ca. kl. 13:40. Lunch på egen hand på flygplatsen efter incheckning.
Flygtider:
Kl. 15:40-16:40 Gdańsk – Kastrup.
Kl. 18:00-19:15 Kastrup – Arlanda.
Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland, Kaukasus och USA.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
27/4 | Gdańsk med Danzigbuktens städer – en resa genom historien 27–30 april 2025 | Mer än 8 | 17 850:- | Boka |