Skip to main content

Gdańsk med Danzigbuktens städer 23 – 26 april 2024

Staden Gdańsk (Danzig), belägen där floden Wisła (Weichsel) mynnar ut i Östersjön, har under århundradena varit ett av Östersjöområdets kulturella och ekonomiska kraftcenter. Vi tar del av stadens dramatiska historia och ser landmärken, som stora mastkranen, huvudgatan Długi Targ (Langer Markt) med Neptunusfontänen, Mariakyrkan, en av de största medeltida tegelkyrkorna, och de imponerande stadsportarna. Staden blev skådeplatsen för två av 1900-talets viktigaste händelser i Europa, andra världskrigets utbrott, med det tyska bombardemanget av Westerplattefästningen och Leninvarvet, där protesterna på 1980-talet kom att bli inledningen på Östblockets upplösning. På dessa platser finns idag spännande museer som vi besöker.

I Malbork (Marienburg) besöker vi den stora borgen som var Tyska ordens högsäte, I Danzigbukten besöker vi även Gdynia (Gdingen) under mellankrigstiden Polens enda hamnstad badorten. I grannstaden Sopot (Zoppot), tummelplats för Berlins övre skikt i början av 1900-talet intar vi förmiddagskaffe på klassiska Grand Hotel. Ciceron är Arthur Sehn, historiker och föreläsare med polska rötter. Vi reser med SAS och bor på Hanza Hotel trevligt beläget på kajen av Wisla i Gdańsk äldsta del.

Resan görs i samarbete med UDs seniorklubb.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1. Tisdag 23 april.: Stadsvandring Gdańsk.

  Avresa från Arlanda kl. 11:00. Tänk på att vara på flygplatsen ca två timmar innan avresa. Vår ciceron Arthur Sehn är med på flyget. Lunch på egen hand på Kastrup där vi har 1 timme och 25 minuter mellan flygplansbytet.
  Kl. 13:35 avgång Kastrup. Kl. 14:30 ankomst Gdańsk.

  Bussen tar oss till vårt hotell beläget på kajen till Wisla, känt för sina gamla packhus mitt i den gamla staden. Vi checkar in och påbörjar därefter vår stadsvandring. Arthur tar oss till stadens historiska centrum med torget Długi Targ (Langer Markt) med Neptunusfontänen och Dwór Artusa (Arthurshof), en historisk samlingsplats för adeln och borgarna i staden.


  Dwór Artusa (Arthurshof).

  Vi passerar också rådhuset och den vackra stadsporten Brama Zielona (Grünes Tor). Det var också den rika och vackra miljön kring rådhuset och torget som fick staden att kallas Östersjöns Florens under 1600-talet. I medeltida Mariakyrkan möter en av världens största tegelkyrkor med plats för 6000 besökare. Med sin storlek är kyrkan även ett bevis för stadens stora rikedom under hansatiden.

  Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2. Onsdag 24 april.: Malbork, Stutthof.

  Frukost på hotellet kl. 07:00-09:00.

  Andra dagen på polsk mark inleds med ett besök på Malbork (Ordensburg Marienburg), uppförd på 1300-talet som Tyska ordens huvudborg varifrån högmästaren styrde ordens vidsträckta domäner. Marlbork är världens största medeltida borg och täcker en yta på drygt 52 hektar. Efter den omfattande förstörelsen under andra världskriget pågår fortfarande återuppbyggnadsarbeten och så sent som 2017 kunde borgens katedral återinvigas. Sedan 1997 är Marlbork klassad som världsarv av UNESCO. Efter guidad rundvandring äter vi lunch på museirestaurangen.


  Ordensborgen Malbork.

  Bussen tar oss vidare till det som under andra världskriget var koncentrationslägret Stutthof, idag ett museum. Till fångarna hörde bland andra den litauiske författaren Balys Sruoga. Han skrev senare en bok om sin tid i lägret.

  Åter i Gdańsk på eftermiddagen med fri tid och middag på egen hand.

 • Dag 3. Torsdag 25 april.: Krantor, Westerplatte, Solidaritetsmuseet, Museet för andra världskriget.

  Frukost kl. 07:00-09:30.

  Vi promenerar på Wislas äldsta kajer och passerar den medeltida hamnkranen ”Krantor”, stadens främsta symbol.


  Krantor Gdańsk medeltida hamnkran. Genom historien har staden bland annat tillhört Polen-Litauen, Tyska orden, Preussen och Tyska riket. Under stormaktstiden fick Sverige rätt att uppbära tull av staden, något som delvis hjälpte till att finansiera deltagande i trettioåriga kriget.

  Från kajen tar vi turistbåten till halvön Westerplatte. Det var här som andra världskriget inleddes den 1 september 1939 när det tyska slagskeppet Schleswig-Holsteins öppnande eld mot den här stationerade polska garnisonen. Vi besöker sedan Solidaritetsmuseet på Leninvarvet, varifrån Lech Wałęsa 1980 ledde de strejker som blev starten på upplösningen av Östblocket.

  På det 2017 invigda Museet för andra världskriget intar vi lunch och ser sedan utställningarna.

  I stadens gamla franciskanerkloster ser vi originalet av Hans Memlings berömda altarmålning från 1400-talet. Målningen, en triptyk föreställande den yttersta domen, är ett av de främsta medeltida flamländska konstverken kring Östersjön.


  Hans Memling, Den yttersta domen, 1466-1473.

  Gemensam middag.

 • Dag 4. Fredag 26 april.: Klostret i Oliwa, Gdynia, Sopot.

  Frukost och utcheckning kl. 07:00-08:30.

  Vi inleder dagen med besök på klostret i Oliwa där de stridande parterna i Karl X Gustavs polska krig slöt fred 1660. Magnus Gabriel de la Gardie undertecknade fördraget för svenskarnas räkning.

  Bussen tar oss sedan till hamnstaden Gdynia (Gdingen) som under mellankrigstiden var Polens enda hamnstad. Under andra världskriget tjänade staden som viktig bas för den tyska flottan. Under dessa år gick staden under namnet Gotenhafen. Vi beskådar fullriggaren Dar Pomorza och jagaren Błyskawica. Båda är idag museifartyg.

  På vägen tillbaka till Gdańsk gör vi ett uppehåll i den gamla kurorten Sopot, där bland andra kejsare Wilhelm II vistades. Vi intar förmiddagskaffe på stadens berömda Grand Hotel. Hotellet stod färdigt 1927 och har haft en rad namnkunniga gäster, däribland Greta Garbo.


  Grand Hotel i Sopot. 

  Ankomst flygplatsen ca kl. 13:10.
  Lunch på flygplatsen innan avgång 15:10.
  Kl. 16:10 ankomst Kastrup.
  Kl. 17:05 avgång Kastrup med ankomst Arlanda 18:20

 • Ciceron.: Arthur Sehn.

  Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland, Kaukasus och USA.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/4Gdańsk med Danzigbuktens städer 23 – 26 april 2024613 650:-Boka
Resekalender
28/2Tavastland i vinterskrud 28 februari - 4 mars 2024från 19 950:-
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro