Skip to main content

Hälsingegårdarnas prakt 17–20 september 2024

Följ med på en bildningsresa till Hälsingland, landskapet med de ståtliga bondslotten, de stora skogarna bortom blånande berg och den urgamla kulturbygden längs Ljusnan. Vår ciceron Anders Assis, chef för Ljusdalsbygdens museum, berättar om Hälsinglands historia och kultur och tar oss med till de unika hälsingegårdarna med sina rikt målade interiörer och brokvistar. Vi besöker bl. a fem av de sju ståtliga gårdar som finns på Unescos världsarvslista och fördjupar oss i det speciella allmogemåleriet. Utöver Ljusnadalen med Järvsö och Delsbo tar resan oss till Voxnadalen med träslotten i Alfta socken och Los socken vid Voxnan. I Orsa finnmarks gränstrakter levde länge äldre byggnadstraditioner kvar som vi möter på världsarvsgården Bortom Åa. Vi avslutar vår resa med besök i Trönö medeltidskyrka en av Norrlands äldsta och vackraste kyrkor. Reseledare är byggnadsvårdsskribenten Gunilla von Platen. Vi bor med halvpension på anrika Järvsöbaden.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag 17 september.: Hälsingegårdarna, ursprung och världsarv. En bondehistoria från början till slut.

    Kl. 07:55 avresa med tåg från Stockholms Central. Tågbiljetter skickas med post i god tid och ombordstigning sker på egen hand. Frukost ingår och serveras vid sittplatsen. Reseledare Gunilla von Platen är med på tåget.
    Kl. 11:02 ankomst i Järvsö. 

    Med tåget reser vi från Gästrikland in i Hälsingland. Den kända berättaren och vissångerskan Delsbostintan, Ida Gawell-Blumenthal har beskrivit sin hembygd: "Det är någonting grannt att en sommarafton stå på en höjd och se ut över den gamla hälsingebygden! Där ligger då by vid by med sina stora, välbyggda, rödmålade bondgårdar, omgivna av bördiga åkrar och ängar, som slutta ned mot älven eller sjön. Och runt om går bergen i höga blå vågor".

    En vacker och poetisk beskrivning av Hälsingland ges även i SJ:s 15 minuter långa resefilm i regi av Lars Göran Lantz från 1949. Länk till filmen: https://www.filmarkivet.se/movies/halsingland-rapsodi/

    Kl. 11:02 ankomst Järvsö station. Här möter vi vår ciceron, museichef Anders Assis. Vi lastar våra väskor på bussen för vidare transport upp till Stenegård i utkanten av Järvsö. Stenegård är en kulturminnesskyddad storgård från 1800-talets mitt med bevarade byggnader som numera rymmer olika verksamheter inom kulturområdet. Vi börjar med en guidad rundvandring på gården följt av lunch. Till kaffet presenterar Anders Assis resan.

    Vi promenerar (650 meter, bussen finns även som alternativ) sedan till världsarvsgården Kristofers. På gården bedrivs ännu aktivt jord- och skogsbruk. I herrstugan, krönt av tre resliga vita skorstenar, beundrar vi måleriet från 1800-talets mitt av den egensinnige Ljusdalsmålaren Anders Erik Ädel och hans familj.


    Kristofers i Järvsö. 


    Kristofers med väggmålningar av Anders Erik Ädel.

    Med bussen fortsätter vi sedan till Karlsgården, även känd som Karls i Bondarv. Här utforskar vi den traditionella bebyggelsen och lär oss om hur gårdarna fungerade rent praktiskt, såsom kornas flyttsystem mellan hemgård, bodland och fäbod.

    Incheckning på Järvsöbadens hotell sen eftermiddag. Möjlighet att koppla av i hotellets spaavdelning.

    Kl. 19:15 välkomstdrink.

    Kl. 19:30 Gemensam femrätters pensionatsbuffé.


    Järvsöbaden.

  • Dag 2. Onsdag 18 september.: Från medeltid till 1800-talet.

    Kl. 07:00 – 08:45 frukost.

    Kl. 09:00 avresa med buss.

    Vi färdas längs Kalvstigen till Delsbo forngård från mitten av 1700-talet och bekantar oss med de traditionsbundna Dellborna och 1700-talet i all sin prakt. Här möter vi Delsboskolans målare, Gustaf Reuter, Snickarmålarn och Anders Ferm.


    Delsbo forngård.


    Väggar och tak i huvudbyggnaderna har målningar utförda av Gustaf Reuter och hans mest kände lärjunge Erik Ersson, även bekant som snickarmålaren.

    Vi fortsätter till Ljusdals kyrka, medeltidskyrkan som brann och återuppbyggdes under 1700-tales andra del. Vi får höra om de progressiva Ljusdalingarna, om Per Jonsson som var byggmästare för den nya klockstapeln från 1750 vilken för tiden var mycket modern. Kyrkans nya inredning efter branden i rokokostil kom att bli en stark inspirationskälla för de hälsingska allmogemöblerna.

    Lunch på Ljusdals hembygdsgård.

    På eftermiddagen besöker vi gården Ol-Mårs i Bäckebo. Gården är en av Ädelmåleriets vackraste gårdar i Ljusdal, där både Anders Erik Ädel och hans läromästare Hindriks-Olle har målat. Kyrkans influenser är påtagliga i inredningen av bröllopsstugan Väst på gården.

    Vi fortsätter till världsarvsgården Bommars i Letsbo och får se festsalens färgstarka schablonmålningar och tapeter. Här verkade bland annat en kringvandrande dalmålarfamilj.


    Bommars.


    Bommars interiör.

    Åter till Järvsöbaden sen eftermiddag.

    Kl. 19:30 Femrätters pensionatsbuffé.

  • Dag 3. Torsdag 19 september.: I de vandrande hantverkarnas fotspår.

    Kl. 07:00 – 08:20 Frukost.
    Kl. 08:30 Avresa med buss.

    Vi reser mot Loos och Fågelsjö, beläget i Los gamla kyrkosocken och Orsa finnmark. I dessa gränstrakter mellan Hälsingland, Dalarna och Härjedalen har gamla traditioner bevarats under lång tid. Vi får höra om de hantverkare och målare som vandrade över skogarna. Här levde även kulturen från de invandrade skogsfinnarna från Savolax kvar under lång tid. Genom sitt svedjebruk bidrog skogsfinnarna till att omvandla skogarna till öppna landskap.

    Vi inleder med besök på Gammeltomten, Los hembygdsgård, där vi tar del av den intressanta historien om Henrik Kalmander (1693 – 1750), en av frihetstidens stora begåvningar. Den i Falun uppvuxne Kalmander kom att verka inom Vetenskapsakademien och Kommerskollegium, där han moderniserade den svenska handelsstatistiken. Han var även aktiv inom Bergskollegium, där han tjänstgjorde som assessor och hanterade praktiska frågor, såsom mineralinventeringar. Kalmander kom att tillbringa 10 år i Frankrike, Storbritannien och Tyskland där han framför allt studerade nya metoder inom bergsbruk och mineralbearbetning. År 1736, efter att ha erhållit Bergskollegiums privilegium, påbörjade han gruvdrift i Los för att bearbeta koboltfyndigheter. Kobolt användes vid framställan av det dyrbara och eftertraktade koboltblå färgpigmentet. Gruvbrytningen i Los var mycket arbetsintensiv och Kalmander utverkade genom Bergskollegiet, där han ju själv var assessor rätten för Los Koboltverk att nyttja bergfrälserätt, vilket innebar att bygdens skogsfinnar tvingades till dagsverken i gruvan. Efter att Kalmander avlidit fortsatte driften av hans änka Anna Sophia, född Wallberg. Under denna period upptäcktes även grundämnet nickel i gruvan av kemisten Axel Fredrik Cronstedt.

    Hembygdsgården ligger på den plats där Kalmander lät uppföra en senare riven herrgård. I hembygdsgården intar vi förmiddagskaffe och ser den nya utställningen om Koboltgruvan och Kalmander, skapad av den tidigare landsantikvarien Carl-Magnus Gagge.

    Därefter besöker vi själva gruvan, som stängdes ner år 1773 efter att malmfyndigheterna hade sinat.


    Los Koboltgruva.

    Vi fortsätter sedan in till hjärtat av Orsa Finnmark till Fågelsjö med lunch och guidning på världsarvsgården Bortom Åa. Den välbevarade gården har anor från 1600-talet och har funnits i samma släkt under sju generationer. 


    Bortom Åa.


    Interiör Bortom Åa, Fågelsjö.

    Under hemresan får vi en introduktion om skogsbrukets förändrade betydelse under 1800-talet.

    Middag på Järvsöbaden.

  • Dag 4. Fredag 20 september.: Bondeadeln och deras träslott. En uppvisningskultur.

    Vi checkar ut, lämnar Järvsö och reser mot Voxnadalen och gårdarna som representerar kulmen för hälsingegårdsepoken med de stora helt inredda gårdarna från mitten av 1800-talet med påtagliga inslag av dalmåleriet, inte minst i södra delen av landskapet.

    På vägen besöker vi först hembygdsgården Mårtes i Edsbyn, där 28 gamla byggnader har bevarats. Vi fortsätter till Långhed i Alfta socken och besöker två världsarvsgårdar, Jon-Lars och Pallars. Jon-Lars är den största och bäst bevarade av gårdarna och har gått i arv sedan 1600-talet. De flesta av gårdens nuvarande byggnader uppfördes dock på 1850-talet efter en brand. Mangårdsbyggnaden, som byggdes för två bröder, är inte bara ovanligt stor, utan har dessutom två brovkistar intill varandra. Gårdsägaren visar oss runt.


    Jon-Lars, Långhed.


    Detaljbild från Jon-Lars gård. 

    Lunch.

    Avslutningsvis besöker vi den herrgårdsliknande gården Pallars där vi får se dalmålaren Svärdes Hans Ersson landskap i mangårdsbyggnaden och i ena flygeln den mer omtalade, men icke namngivne Blåmålarns ovanliga målningar av svenska städer utförda med det dyrbara ultramarinblåa pigmentet. Även här tar gårdsägaren emot.


    Pallars i Långhed.


    Inredning i Pallars av Blåmålarn.

     

    Lunch på Gästisbacken.                                                                                                                                              Efter lunchen tar vi oss till Trönö där vi först besöker Söderblomgården, den vackra prästgård där ärkebiskop Nathan Söderblom föddes 1866. I den vackra trädgården har samlats äldre kulturväxter från trakten. På tunet intill finns också ett härbre med anor från 1500-talet. Söderblomgården är idag hembygdsgård.

    Vi tar oss sedan till resans sista programpunkt, Trönö gamla kyrka.                                                                        Kyrkan är Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka, arkitekturen skvallrar om 1500-tal men kyrkan har anor från 1200-tal. Trönö gamla kyrka har olikt många andra medeltida kyrkor förskonats från genomgripande sentida ingrepp. Runt Trönö gamla kyrka går en mycket ovanlig bogårdsmur, stigluckorna har sadeltak av tjärade brädor, muren har även daterats till medeltid även om den delvis har murats om under senare tid. Klockstapelns ålder är okänd men utformningen påminner om de norska stavkyrkorna, med spåntak och spånklädda stolpar. I klockstapeln sitter en minnesklocka från 1936 som två gånger om året ringer till minne av Nathan Söderblom på hans födelse- och dödsdagar. I Trönö gamla kyrka finns flera medeltida skulpturer. Helgonskåpet som sitter till höger om altaret innehåller skulpturer föreställande Katarina av Vadstena och Sankt Lars (S:t Laurentinus) gjord av Haakon Gulleson, den främsta av Norrlands medeltida bildhuggare.

    Kl. 19:03 avresa med tåg från Gävle. 
    Kl. 20:28 ankomst i Stockholm.

     

  • Ciceron och reseledare.: Anders Assis & Gunilla von Platen.

    Anders Assis är kulturhistoriker, chef för Ljusdalsbygdens museum och lantbrukare. Han har forskat på Hälsinglands agrarhistoria och byggnadskultur sedan 20 år. Med författare i antologin Hälsinglands Inredningskultur.

    Gunilla von Platen är byggnadsvårdsskribent samt grundare och tidigare chefredaktör för tidningen Gård & torp.

Kontakta oss