Skip to main content

Hamburg och Lübeck - kulturresa med Karsten Thurfjell 27-30 oktober 2023

Specialresa för Seniora Läkare

Följ med till kulturstaden Hamburg i höst! Staden är navet för handel, industri och kultur i norra Tyskland. Ciceron på resan är journalisten Karsten Thurfjell, vars välbekanta röst vi känner igen från Sveriges Radios kulturredaktion.

Vi får tillfälle att bekanta oss med Hamburgs kulturliv och historia under stadsvandringar och också en tur på floden Elbe. Vi ser det nya spektakulära konserthuset Elbphilharmonie, byggt på ett gammalt hamnmagasin vid Elbe efter en utdragen tillkomstprocess kantad av skandaler, galenskap och braksuccéer. Förhoppningsvis får vi konsertbiljetter -  dock släpps inte höstens program förrän senare i vår. Däremot ges möjlighet till att se helaftonsbaletten Romeo och Julia på Hamburg Staatsoper med koreografi av John Neumeier och med Prokofjevs musik.

Konstutbudet är rikt i Hamburg. Hamburg Kunsthalle visar en förnämlig samling av europeisk och tysk konst – från Dürer och Caspar David Friedrich till Picasso och Klee.

Deichtorhalle inrymmer samtida konst och fotografi med konstnärer som den tyske expressionisten Otto Dix, amerikanska Cindy Sherman med självbiografiska fotografier och och tyska Kathrin Linkersdorff som i sina fotografier rör sig mellan konst och botanik.

I slutet av 1800-talet med ökande sjöfart och stora emigrantströmmar valdes Hamburg som bas för en svensk sjömanspräst och den svenska sjömanskyrkan var ett faktum. I Gustaf Adolfskyrkan tar vi del av församlingens bitvis mycket dramatiska historia.

Under en av dagarna gör vi en utflykt till Lübeck, vars medeltida stadskärna är ett av UNESCO:s världsarv. Mariakyrkan från 1200-1300-talet blev förebild för många medeltida domkyrkor. Här verkade Dietrich Buxtehude under många år och han är begravd i kyrkan. Thomas Mann föddes i Lübeck och huset där familjen Mann bodde finns kvar, numera museum som Buddenbrookshaus.

Fritextsökning