Frukost kl. 07:00 – 09:30 (finsk tid).
Kl. 10:30 Ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors.
Kl. 10:50 Avresa med hyrd buss.
Vi reser till Helsingfors grannstad Esbo. På EMMA, Esbo konstmuseum ser vi den retrospektiva utställningen om formgivaren och konstnären Tapio Wirkkala (1915–1985). Wirkkala var ett mångsidigt designgeni, och betraktas allmänt som en ledande gestalt inom modern finsk konstindustri. Hans omfattande bidrag till finsk formgivning spänner från glas, möbler och produktdesign till skulpturer, stadsplanering, konst och han har även formgivit sedlar för den finska statskassan. Under hela sin mycket produktiva karriär, tilldelades Wirkkala flera utmärkelser, inklusive tre guldmedaljer på Milano Triennalen, Lunningpriset, Pro Finlandia-medaljen och Prins Eugen-medaljen.
1946 vann Wirkkala sitt första formgivarpris i en tävling sponsrad av Iittala som kom att innebära en livslång relation med bestående effekter på hans karriär och för företaget. Som Iittalas konstnärliga ledare, och med Wirkkalas unika konstnärliga vision hjälpte han till att etablera företagets globala rykte. Under hela sin legendariska karriär, skapade den unikt begåvade konstnären mer än fyrahundra glasföremål för Iittala av vilka många, liksom Ultima Thule och Tapio serien, fortfarande är populära.

Tapio Wirkkala. Foto: Osmo Thiel / Iittala.
Vi tar oss sedan till Linudden i det inre av Bredviken mellan Esbo och Helsingfors. Här uppförde 1911–13 nationalkonstnären Akseli Gallen Kallela med hustrun Mary (född Slöör) konstnärshemmet, Tarvaspää. Det var det andra hemmet som paret lät uppföra efter vildmarksateljén, Kallela i Ruovesi norr om Tammerfors. Precis som med vildmarksateljén så ritade Gallen Kallela själv byggnaden. Gallen Kallelas konstnärskap är mest berömt för hans målningar med Kalevalamotiv och skildringar av finska landskap och allmogen.

Vintervy från konstnärshemmet Tarvaspää. Foto: Tarvaspää.
Vid vårt besök på Tarvaspää får vi en specialguidning i den aktuella utställningen ”Tillbaka till Kenya” där verk från Gallen-Kallelas afrikaresa visas. På Tarvaspää intar vi även lunch med laxsoppa.

Akseli Gallen-Kallela. Foto: Tarvaspää.
På vägen tillbaka till centrala Helsingfors stannar vi till i Sibeliusparken, där vi ser ett av stadens främsta landmärken, Sibeliusmonumentet. Det abstrakta monumentet av skulptören Eila Hiltunen var vid invigningen 1967 mycket omdiskuterat - idag är det 30 ton tunga monumentet en av Finlands mest besökta platser. Har vi tur och det blåser, får vi höra hur vinden spelar i monumentets rostfria orgelpipor! Bernt Morelius berättar om sina möten med Eila Hiltunen.
Därefter blir det incheckning på vårt hotell klassiska fyrstjärniga hotell Sokos Vaakuna, invigt till olympiaden 1952, som ligger vid Järnvägstorget i Helsingfors absoluta centrum.
Kl. 15:40 Återsamling i lobbyn.
Vi promenerar (1 km) till Tempelplatsens kyrka i stadsdelen Främre Tölö. Kyrkan öppnades 1969 och ritades av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen. Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939 och en ny tävling utlystes 1961 och vinnarna blev bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968 och invigdes i september 1969. Kyrkan är insprängd i berget med solljus som strålar in genom takfönstren. Tack vare sin utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta ändvänds kyrkan ofta som konsertlokal. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen. Idén bakom att kyrkan byggdes inne i berget var att spara platsens naturliga form. Den speciella lösningen lockar många arkitekturintresserade och arkitekter till platsen. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad och melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.

Tempelplatsens Kyrka. Foto: Visit Helsinki.
Vi intar eftermiddagskaffe i församlingssalen.
Resten av dagen på egen hand.